szpulkaa 13.06.09, 10:17 To zdjęcie poziomek wywołuje błogość na mojek twarzy mmm... Nie pamiętam, kiedy ostatnio je jadłam czy nawet widziałam w sprzedaży... A bym sobie pogryzła taką garść... eh... Można w Niemczech poziomki kupić? Albo może nazbierać... hmm... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: Poziomki :) 13.06.09, 16:44 kupic sie nie daprzy odrobinie szczescia mozna pozbierac kilka sztuk Ja mialam w zeszlym roku dzieki kochanej Momas okolo mnostwo Odpowiedz Link
ania_m66 Re: Poziomki :) 13.06.09, 16:59 w zeszlym roku kupilam w moim niemieckim bio samie. mozna czasami zamowic w delikatesach i ekskluzywnych food hallach, jak np w karstadzie, kadewe itp. poziomki sa ogrodowe, najczesciej importowane z francji i cholernie drogie, ale czasami trzeba... Odpowiedz Link
fettinia Re: Poziomki :) 13.06.09, 17:11 Niestety "we wsi" nie maBio nam zamkneli a zamowic extra sie w sklepie nie da taa musze do wrzesnia poczekac to sie objem po uszy Odpowiedz Link
ania_m66 Re: Poziomki :) 13.06.09, 17:32 fakt, "na wsi" niemieckiej moga z tym byc niejakie problemy szkoda, ze wam bio sklep zamkneli. moj prosperuje swetnie, ale i ceny ziol i warzyw ma bardzo przystepne (owoce sa trzeba przyznac dosc drogie). i prawie wszystko ma w sezonie z najblizszej okolicy. cytyny bio sa w nim np duzo tansze niz konwencjonalne w karstadzie. ogolnie w bio sklepie mozna fajne produkty dostac: kilkanascie gatunkow soczewicy, ryz na risotto i paelle, nawet rozne jego gatunki, ryz dmuchany, sol atlantycka bez jodu i fluoru, stabilizator do bitej smietany bez chemii, zageszczony sok z agawy, agar-ar i vegete bez msg. bardzo bym sie zmartwila, gdyby mi moj zamkneli. Odpowiedz Link
sylwia1607 Re: Poziomki :) 13.06.09, 18:04 Ja widzialam w bio sklepie, ale nie kupowalam, bo niedaleko mam las a w nim...poziomki, i co roku moj "dywan" sie rozrasta i jest ich bardzo duzo W Niemczech nie zbieraja ani grzybow ani poziomek, bo wiele osob sie nie zna, dlatego grzybow u m nie tez w brod Odpowiedz Link
ania_m66 Re: Poziomki :) 13.06.09, 18:53 masz racje, grzybow u mnie duzo, praktycznie nikt nie zbiera. poziomek live niestety nie widzialam Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: Poziomki :) 13.06.09, 19:18 jezyn tez nie zbieraja a osiedle obok cale nimi obrosniete. niedaleko mam park i lasek ale nie widzialam tam poziomek. bede sie musiala chyba wybrac na dluzszy spacer. moze sie przede mna gdzies ukryly Odpowiedz Link
sylwia1607 Re: Poziomki :) 13.06.09, 21:05 A zapomnialam dodac, ze jagody tez widzialam, zbieralam zawsze, w tym roku jeszcze zawczesnie. A poziomki to juz sa, tylko niedojrzale jeszcze. W nastepnym tygodniu wybiore sie do lasu Odpowiedz Link
kwiecienka1 Re: Poziomki :) 14.06.09, 00:51 mnie to zdjecie tez natchnelo... jak wroce z Polski, to zaczne eksplorowac heskie lasy pozdrawiam Kwiecienka z Postanowieniem Odpowiedz Link