Dodaj do ulubionych

plamy na marmurowym blacie

11.05.10, 14:25
Czym i jak WDPD usuwa plamy alkoholu na marmurowym blacie?
Obserwuj wątek
    • lexi_126 Re: plamy na marmurowym blacie 21.05.10, 22:29
      Jestes pewna ze to alkohol? Bo na marmurze nie powinien robic
      plam,jeli czysty oczywiscie.Jak cos kolorowego to duzo moczyc
      proponuje woda.Marmur chlonie jednak o wiele bardziej niz
      granit.Proponowalabym zwrocic sie do jakiegos zakladu
      kamieniarskiego ,oni maja rozne srodki do usuwania plam na
      kamieniach.Nie proponuje kupowac bo sa to drogie srodki,pasta to ok
      60,plyn 80.To sa srodki do usuwania silnych zabrudzen na kamieniu
      jak juz nic innego nie pomaga.
      • dorota_11 Re: plamy na marmurowym blacie 25.05.10, 12:58
        Dzięki za odpowiedź, plamy nie maja koloru, to są matowe placki na
        błyszczącym blacie. Skorzystam z Twojej rady i poradzę się
        kamieniarza chyba, pozdrawiam
        • maria10344 Re: plamy na marmurowym blacie 25.05.10, 22:07
          W zakładzie,w którym kupowała blaty i parapety powiedziano mi,że tylko
          profesjonalna szlifierka pomoże.Inne środki tylko zaszkodzą.Ja na takie
          zmatowienia/nawet nie wiem skąd/ potraktowałam roztworem z octu,bo myślałam,że
          to kamień z wody i teraz mam jeszcze większe i paskudniejsze plamy.
          • dorota_11 Re: plamy na marmurowym blacie 26.05.10, 10:03
            Wczoraj okazało się, że to na bank alkohol, mąż często stawia tam
            drinka sięgając po lód do zamrażalnika. Kamieniarz też sugeruje
            zeszlifowanie. Chyba zostanę z tymi plamami narazie, przynajmniej do
            czasu remontu lub malowania. Szlifowanie marmuru w domu to porażka,
            a blatu łatwo nie zdemontuję.
            Wolałam granit, ale przekonano mnie że marmur jest the best.....
            Załamka.
          • mag2004 ocet 26.05.10, 10:16
            witamwink
            dałam namówić się mężowi na marmur i chociaz przeprowadzka dopiero trwa to juz
            wiem, że to był błądsad mamy marmur w łazience (blat) i trochę przegapiliśmy
            sprawę i nie zaimpregnowaliśmy od razu po montażu i robotnicy myli ręce nie
            wytarli i powstały plamy od wody (kamień?); widocznie co prawda gł. pod światło,
            takie zmatowienie, ale i tego żal; za namową kolegi (o zgrozo!!!) potraktowałam
            je roztworem octu, w niewielkich proporcjach, masakra - zmatowiłam porządnie....
            podjechałam do zakładu gdzie kupowaliśmy blat i sprzedali mi jakiś środek do
            polerki, nakłada się na 30-60 min, potem poleruje, na op. piszą, żeby polerką
            jakąś mech, ale, że nie mam takowej, to polerowałam miękką szmatką i póki co
            jest naprawdę extrasmile jak już się przeniosę i zainstalują mi neta to postaram
            się wpisać nazwę środka...
            pozdrawiamsmile
            • best-mama Re: ocet 26.05.10, 19:38
              marmur składa się z węglanów, więc wszystko co kwaśne (ocet, środki
              odkamieniające) będzie go rozpuszczać (czyli matowić).
              mam parapety z marmuru od 15 lat - wszystko potrafi zostawić ślady - sok z
              pomidora i pomarańczy też. Nawet stawianie butelki z płynem do czyszcenia
              kamienia zostawiło ślad. Ale na granit bym się nie zamieniła - marmur ma
              staroświecki wyglą, a granit nowoczesny.

Proszę o nazwę tego środka !
              • viccy30 Re: ocet 29.05.10, 23:04
                a ja mam granit (bordowo-brązowy, nie wiem jak się fachowo nazywa)!!!
                Od 10 lat parapety, a znacznie później kominek i jeszcze póżniej tak gdzieś od dwóch lat balty w kuchni. Niedługo będę robiła wejście do domu przy głównych drzwiach. Kocham ten granit..... No i nawet ten pierwszy wygląda jak nówka.
                I choć wiem że nie lubi kwasu to kroję (w kuchni) bezpośrednio na nim cytrynę i z lenistwa nie chce mi się wytrzeć po tym blatu i nadal jest jak nówka!!! Jestem pewna że alkohol też przeżył i to nie jeden, ale jaki to już pewności nie mam.
                Obym nie przechwaliła, tfu tfu, ale wychodzę z założenia, że wygoda jest dla mnie (wkońcu ją chciałam i na nią zapracowałam) , a nie ja dla wygody i korzystam z tego.
                Marmur jest ponoć bardziej miękki (choć nie koniecznie ładniejszy), więc nie dla mnie.....

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka