monikka-2 14.10.10, 23:11 Mam pytanie do użytkowniczek żaluzji. Od kilku dni mam w oknach żaluzje, czy jeśli będe je codziennie podciągać to się szybciej zużyją? Pytam z ciekawości bo wczesniej nie miałam, a w dzień lubie odsłonięte okna Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
allija Re: Żaluzje 14.10.10, 23:30 podciagam te same żaluzje juz 12 lat i żadna z istotnych części nie uległa zniszczeniu. Słabsze okazały się np. dolne plastikowe uchwyty, które potrafią złamać sie, zapewne z powodu ciagłego wyjmowania/wkladania żaluzji, podobnie końcówki, które w te uchwyty się wklada . Mnie w ciagu tych 12 lat kilka sztuk uległo zniszczeniu /na 6 podwójnych okien/. Poszłam do punktu i kupilam, koszt jednej części to 50 gr - 1 zł. Widziałam też, że bez problemu można kupić w internecie. Wymiana polega na zdjeciu starej i włożeniu nowej, nie trzeba niczego demontować. Żaluzje podciągam dalej. Odpowiedz Link
kami.la82 Re: Żaluzje 15.10.10, 11:00 Niestety w moim przypadku było trochę inaczej (założyłam tu nawet kiedyś temat o trwałości nowych żaluzji ). W moim mieszkaniu po 2 latach od zamontowania, niestety przy podciągnięciu jedna strona żaluzji nie chciała się równo blokować i opadała w formie takiego "wachlarza" przez co nieładnie to wyglądało. Tak samo przy opuszczaniu trzeba było się trochę namęczyć żeby żaluzje zjechały do końca. Odpowiedz Link
zla_wiedzma Re: Żaluzje 15.10.10, 13:42 wiedzma30 napisała: > Moze trzeba bylo wymienic sznurki? To jakieś zębate kółko w kasecie poszło, koszt ok 2zł Odpowiedz Link
kami.la82 Re: Żaluzje 15.10.10, 16:11 Muszę sprawdzić A gdzie można dostać, taką część? Może dzięki temu ta żaluzja nie będzie tak "smutno" wisiała Odpowiedz Link
nicolaka Re: Żaluzje 15.10.10, 17:57 Mam żaluzje od już dłuższego czasu i z tego co słyszałam to ich trwałość zależy czy podciąga je się jak są w stanie odsłoniętym lub zasłoniętym. Żaluzje zawsze należy najpierw odsłonić, a później dopiero podciągać, wtedy będą długo sprawne. Odpowiedz Link