Dodaj do ulubionych

Utylizacja świątecznej babki

26.04.11, 19:04
Polecam zużycie czerstwiejącej babki drożdżowej do zrobienia czegoś a'la tosty francuskie: jajko roztrzepuje się z mlekiem i cukrem, moczy pajdy babki i smaży na maśle do zrumienienia. Mniam! Oczywiście to dla tych, którzy nie zaczęli się odchudzać po świętach wink
Obserwuj wątek
    • lukrecja34 Re: Utylizacja świątecznej babki 26.04.11, 19:51
      no jak to? nikt nie zjadł tej babki??
      u mnie w domu moi dwaj osobiści panowie-dorosły i młodszy-omłócą każde ciasto,w każdej ilości,jakość nie ma znaczenia..na te święta upiekłam 4 mazurki i babkę,wszystko zjedzone co do okruszka.na boże narodzenie upiekłam dwa ciasta i to był błąd bo dopiekałam jeszcze dwa big_grin
      • budzik11 Re: Utylizacja świątecznej babki 27.04.11, 10:58
        lukrecja34 napisała:

> no jak to? nikt nie zjadł tej babki??

No kurcze właśnie nie. Upiekłam mazurek chałwowy (zniknął w 1 dzień) i babkę drożdżową - wyrosła piękna, ogromna, miała mnóstwo rodzynek, była polana lukrem cytrynowym i posypana kandyzowaną skórką pomarańczową. No wypas. Ale... tylko mnie smakowała. Dzieci objadały tylko lukier, młodszy wydłubywał rodzynki (rzekomo nie lubi), mąż w ogóle nie tknął, bo nie lubi ani lukru, ani skórki ani rodzynek. Sama nie dałam rady zjeść wielkiej baby tak szybko, żeby nie zczerstwiała, więc muszę ją utylizować, bo nie wyrzucam jedzenia.
    • maria10344 Re: Utylizacja świątecznej babki 26.04.11, 21:38
      Ja właśnie od paru lat z powodu konieczności utylizacji,przestałam piec owąż babkę,czym podobno ulżyłam rodzinie,bo miała wyrzuty sumienia,iż jej nie kuszają.
    • johana75 Re: Utylizacja świątecznej babki 26.04.11, 21:42
      U mnie babka z zakalcem zjedzona, został tylko jeden kawałek ;P
      • kanga_roo Re: Utylizacja świątecznej babki 26.04.11, 22:22
        ja utylizuję domowe ciasta, przerabiając je na bomby rumowe smile
        wrzucam do robota, dodaję trochę roztopionej margaryny (no chyba, że to tort, wtedy bez margaryny), sporo kakao, aromat rumowy i rozdrabniam, aż powstanie jednolita masa. formuję kulki, układam na talerzu, schładzam w lodówce. można dodawac bakalie i polewac czekoladą, ale u mnie schodzą i bez tego. i nikt się nie orientuje, że dojada wyschnięte ciasto biszkoptowe czy nawet pierniki świąteczne smile
        • kotwtrampkach bajaderki 27.04.11, 10:34
          albo ziemniaczki się u mnie te kulki nazywają - mniammmm
          najlepszy przepis jaki miałam, zakładał dodanie do masy trochę dżemu i nutelli wink Najlepsza rzecz na świecie, ale ponieważ wiem, jak się je robi nie zrujnuję mojej talii w cukierni smilesmile
    • kasiak37 Re: Utylizacja świątecznej babki 26.04.11, 22:19
      a ja zrobilam tylko sernik na zimno,ktory poszedl w 1 dzien tak jak zalozylamwink
      • kr_ka_11 Re: Utylizacja świątecznej babki 27.04.11, 11:01
        w moim rodzinnym domu wiernymi fanami babki drożdżowej w misce mleka był tata i ja smile do tej pory mi to zostało. po prostu uwielbiam ten smak.
        • tweety_28 Re: Utylizacja świątecznej babki 28.04.11, 14:21
          > w moim rodzinnym domu wiernymi fanami babki drożdżowej w misce mleka był tata i
          > ja smile do tej pory mi to zostało. po prostu uwielbiam ten smak.

Ja nawet piekę jedna babę więcej zeby wyschła i dawaj do mlekasmile Mniam, mniam...
    • otterly pomysł na za słodkie ciasta? 27.04.11, 11:10
      To ja poproszę o pomysł na utylizację za słodkiego ciasta tongue_out Za każdym razem dostaję od teściowej masę ciasta pieczonego przez siostrę męża. Dla mnie te ciasta są niejadalne, bo potwornie słodkie i suche. Nawet mój ulubiony sernik, który zawsze piekła teściowe i specjalnie dla mnie dodawała tylko pół szklanki cukru (mniam!), tym razem został upieczony z dwiema szklankami cukru i lukrem na wierzchu. Zazwyczaj te cista leżakują u nas aż się zepsują i wtedy lądują w koszu. Macie jakiś pomysł, co można z nich zrobić? Tylko jak je "odsłodzić"?

Aha. Mam kawał babki piaskowej z polewą ajerkoniakową (kupną - fuj!), makowiec z lukrem, karpatkę i jeszcze jakieś niezidentyfikowane coś, co miało być mazurkiem. Kruchy spód, na nim dżem (kupny, przesłodki oczywiście) i półpłynna masa z mleka i cukru.
      • marionaud_1 Re: pomysł na za słodkie ciasta? 27.04.11, 11:48
        Babki drożdżowe się świetnie zamrażają - odmrożone zachowują świeżość, aromat... Ostatnio wykopałam w zamrażarce taką wielkancną babkę około listopada i była pyszna niespodzianka.
    • ladyjm Re: Utylizacja świątecznej babki 28.04.11, 07:48
      Nigella ma fajny przepis na pudding chlebowy do zrobienia np z czerwstwej chalki, babki, itp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka