Dodaj do ulubionych

Wekowanie...

05.07.11, 22:48
Wybieramy się na urlop z rodzinką i postanowiłam, że w tym roku zamiast włóczyć sie po knajpach przygotuję obiady (chodzi o mięso) w słoiki. I teraz kwestia zagotowania np. weźmy takiego gulszu....Jak długo gotować słoiki (pasteryzować) ? Jaki termin do spożycia? Jedziemy do Włoch więc będzie gorrrąco... Oczywiście podróż autemsmile Doradźcie cudowne kobietysmile Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • calineczkazbajkii Re: Wekowanie... 05.07.11, 22:55
      ja gorącą potrawę wrzucam od słoika i obracam słoik do góry wieczkiem
      tak zawekowana ma świeżość do 3 tyg
      polecam torby termiczne aby trzymać w miarę niska temperature
      • wadera3 Re: Wekowanie... 05.07.11, 23:31
        Tak zawekowana potrawa może i ma świeżość przez 3 tygodnie, ale nie w podroży.
        Mięsne potrawy(szczególnie z dodatkiem warzyw) trzeba wekować 2x po około 30 minut, wówczas można być pewnym, że mięso nie skwaśnieje i nie odpasteryzuje się w trakcie podróży.
        • klara551 Re: Wekowanie... 06.07.11, 08:35
          Potwierdzam
    • danuu Re: Wekowanie... 06.07.11, 11:21
      Ja wiem, że to nie na temat i pewnie decydują kwestie finansowe, ale ja jadąc do Włoch, czyli ojczyzny najpyszniejszego jedzenia świata nie brałabym ze sobą wekowanego gulaszu. Ale ja jestem zafiksowana na włoskie makarony, smaki pomidorowo-warzywne i inne pyszności prosto z Italii.
    • ankus2 Re: Wekowanie... 06.07.11, 16:17
      Dzięki Kochane! Wielkie dzięki!

Ps. Ja równiez jestem wieelką miłośniczką żarełka włoskiego, ale gotuje głównie dla dzieci. Nie lubię tego czekania i polowania na wolne miejsca w knajpach. Nie z dziećmi te numery. Już to przerabialiśmy... Poświęcę się wink Chodź wenę mam beznadziejną i nie wiem od czego zacząć....

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka