Dodaj do ulubionych

Farbowanie ubran w pralce

21.09.11, 21:58
czy farbujecie w pralkach?
nigdy tego nie robilam, ale czarne spodnie sa jakies szarawe i pomyslalam, zeby je pofarbowac.
Farby ktore widzialam mowia o tym, zeby w pralce
mamy akurat nowa...
nic sie nie dzieje potem?

Obserwuj wątek
    • alikate Re: Farbowanie ubran w pralce 22.09.11, 08:47
      Farbowałam. Rozpuszczałam barwnik w słoiku i "wlewałam drzwiczkami" do pralki. Na końcu w słoiku jest osad. Tego nie wlewaj. Spodnie (wilgotne) włożyłam do pralki, przed wlaniem barwnika. A potem nastawiłam pralkę na gotowanie. Ale, bez wirowania. Ufarbowały się równo i nawet farba nie puszcza w praniu. Piorę w płynie do ubrań czarnych.
      • alikate Re: Farbowanie ubran w pralcePs 22.09.11, 08:49
        Musisz, po farbowaniu, pralkę "umyć". To znaczy, wsypać proszek i nastawić na 60 stopni.
    • niebieskaa4 Re: Farbowanie ubran w pralce 22.09.11, 12:46
      Ja zbieram więcej czarnych rzeczy i jednorazowo farbuję. Mam kilka koszulek z porządnej bawełny, które już parokrotnie farbowałam gdy kolor wyblakł. Służą mi one od wielu lat. Trzy paczuszki farbki wsypuję prosto do bębna, nastawiam na 60 stopni. Do ostatniego płukania wlewam cała butelkę octu. Rzeczy później nie "puszczają" koloru. Po farbowaniu piorę w pralce np skarpety, ścierki do podłogi itp. Szkoda mi puszczać pustą pralkę. Ważne abyś zaraz po farbowaniu wstawiła to pranie czyszczące.
    • kaskahh dziekuje 22.09.11, 13:12
      to farbuje
      • kamw1807 Re: dziekuje 22.09.11, 13:26
        farbuje się ładnie, ale koniecznie umyj pralkę po farbowaniu,
        ja farbując koszulę na zielono,
        nie wyczyściłem pralki, a później prały się w niej białe koszulki,
        wszystkie dostały zielonego nalotu, oj długo to trwało za nim odzyskały swą biel
    • quistista Re: Farbowanie ubran w pralce 23.09.11, 11:09
      Ja rowniez farbowalam. Pozniej, zgodnie z instrukcja na farbie, pusta pralke wlaczylam (chyba dwa razy trzeba bylo, ale dokladnie nie pamietam). Przetarlam jeszcze drzwiczki bo troche farby zostalo w zakamarkach. I nic sie nie dzialo.
    • maszmi Re: Farbowanie ubran w pralce 29.09.11, 09:48
      Kilka razy farbowalam w pralce, nic sie nie dzieje, wychodzi dobrze , ale drobiazgowo trzeba przestrzegac instrukcji obslugi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka