Dodaj do ulubionych

borner boerner tarka

14.10.11, 09:59
Tak się przymierzam kolejny rok ale jak wczoraj w Nordfischu nabrałam kapusty pociętej w mgiełkę to coś muszę postanowić.

I teraz pytania:

- czy któryś ze sprzętów bornera poszatkuje mi bardzo cieniutko kapustę /ułamek milimetra/?

- jeśli potrzebuję tylko szatkownicy do cieniutkiego ciecia kapusty ew. jeszcze drobniutkich nitek marchewkowych to co dokładnie powinnam kupić? Nie pytam co kto ma ale co ja powinnam mieć by spełnić moje zachcianki.

- u kogo? Obejrzałam internet i sami "jedynie oryginalni" i "uwaga na podróbki"
Obserwuj wątek
    • ka_thy Re: borner boerner tarka 14.10.11, 10:13
      Rozpoznawałam niedawno temat bo poszukiwałam tarki idealnej do cięcia ogórków na mizerię. Bo mój hebel Boernera tnie albo zbyt cienko albo zbyt grubo. Na stronie z tarkami Boernera wkurza mnie, że nie ma podanej grubości plasterków jakie wychodzą. Znalazłam tarki Kyocera i może to jest to czego Ty (i ja) szukasz:
      www.hiendkitchen.com/kyocera-hebel-regulowany-czarny.html

Link pierwszy z brzegu, może gdzieś jest taniej, w opisie stoi, że najcieniej kroi na 0.5 mm.
      • hela6 Re: borner boerner tarka 14.10.11, 10:51
        Ta szatkownica kyocera byłaby ok, gdyby nie jej wielkość. praktycznie brak "rozbiegówki", więc praca raczej w poziomie bez możliwości oparcia o blat, jak zresztą na zdjęciach. Kiepska zatem stabilność.
      • lirio Re: borner boerner tarka 14.10.11, 16:31
        Przy bornerze liczy się oprócz grubości szatkowania nacisk. Ciachaj ogórki na "drobnych plastrach" lekko dociskając do wkładki - wychodzą grubszewink
    • lirio Re: borner boerner tarka 14.10.11, 16:28
      Mam bornera i kocham go bezgranicznie od 10 lat wink Od 10 lat działa i jest ostry jak szatan.
      Masz tam 2 grubości szatkowania - kapusta na mgiełkę wychodzi jak zastosujesz tą mniejszą szerokość i nie naciskasz kapustą przy szatkowaniu. Jeśli dociśniesz wychodzi nieco grubiej.
      Mam starą wersję V3, ale nie chcę mieć nowej - nie czuję potrzeby.
      Zaraz Ci napiszę co jest potrzebne:
      mam dokładnie to i chyba w tym sklepie jest najtańsze:
      sklep.boerner.pl/product_info.php?cPath=112&products_id=194
      Dostajesz wraz z "mandoliną" 3 wkładki
      - jedną do szatkowania w zależności od strony jaką włożysz masz cienko/grubo na tym też tniesz np. ogórki na plastry.
      -3,5 mm tnie marchewkę w zapałkę
      - 7mm warzywa do zup

Polecam dokupić wkładkę 1,6 mm tnie marchewkę w nitki - coś nie widzę w tym sklepie, ale możesz zapytać i musi być do danego typu czyli do V3.
      Jeżeli chcesz to jest 10mm do frytek - ja nie mam i nie czuję potrzeby - nie robię frytek.
      UŻYWAJ ZAWSZE TEGO OCHRANIACZA bo znam osoby co sobie tym palce uciachały - jest niewyobrażalnie ostre.
      Polecam też obieraczkę do ziemniaków - nieśmiertelna i ostra jak ząb rekina wink
      Z nowszymi modelami jest podobnie jeżeli chodzi o wkładki tnące.
      • hela6 Re: borner boerner tarka 14.10.11, 20:15
        Dzięki za dość wyczerpującą informacje
        • ka_thy Re: borner boerner tarka 14.10.11, 20:35
          Mój Hebel to właśnie V3. I nie pokroję nim ogórków na mizerię sad Te cieńsze plasterki nawet kiedy się mocniej dociśnie wychodzą zbyt cienkie. Takich nie lubimy.

Co do kapusty - ten hebel dobrze tnie kapustę do kiszenia, ale do mgiełki to jej daleko. Dlatego jeśli chcesz mieć cieniutką, to ta szatkownica Ci się nie nada.
          • lirio Re: borner boerner tarka 16.10.11, 10:35
            Kurde to nie kumam ogórki są za cieńkie, a kapusta nie?? wink
            Dobra surówka z kapusty wychodzi na małym docisku na szatkownicy, do "mgiełki" używa się wyłącznie zewnętrznej warstwy liści kapusty - tak z 3 cm warstwy liści z czubka główki. Wewnętrznej części z grubszymi elementami i "łodygami" już nie. Dużo mniej tego można zużyć niż do kiszenia.
            Ja kupiłam ją od "dealera" domowego i koleś czarował z tego takie rzeczy, że szok - większości nie ma w instrukcji.
            Na tej najcieńszej szatkownicy - (wczoraj specjalnie próbowałam) wychodzą plastry ogórków od "przeźroczystych" bez docisku do grubości 2mm z dociskiem. 2mm jak na mizerię czy zimowe sałatki jest ok.
            • lirio Hela6 16.10.11, 10:38
              żebyś nie żałowała zakupu, to ja jutro wstawię zdjęcie z marchewką, kapustą i ogórkiem z mojej szatkownicy.
              Bo pojęcie mgiełki może być różne.
              • hela6 Re: Hela6 16.10.11, 12:54
                Cieszę się bardzo, bo gryzę się tą tarką.
                Kiedyś miała taki nóż z bazaru szczelinowy za piątaka. Pięknie ciął kapustę wystarczyło lekko muskać, tyle że nóż szybko się stępił i był nie do naostrzenia . Ale czy w odwrotnym kierunku - muskać kapustą ostrze? Nie wiem czy się da.
            • hela6 Re: borner boerner tarka 16.10.11, 12:54
              To dawaj tego dilera na forum, niech się wklei big_grin
              • lirio Re: borner boerner tarka 16.10.11, 18:35
                Kupiłam w 2001 od małżeństwa z okolic Wrocławia - mam do nich tylko nr telefonu i nie wiem czy się jeszcze tym zajmują, we Wrocku było stoisko na hali targowej, gdzie jest niezbyt sympatyczny pan, ale demonstruje co się z tym robi.
                • hela6 Re: borner boerner tarka 16.10.11, 19:06
                  lirio napisała:

we Wrocku było stoisko na hali targow
                  > ej, gdzie jest niezbyt sympatyczny pan, ale demonstruje co się z tym robi.

A! Faktycznie big_grin
                  Takie ze wszelkimi szmalami z reklam TV .
                  Gdzieś jeszcze widziałam taki sklepik.

Musze tam zajrzeć bo na górze było i stoisko gdzie ponoć zdarzały się koszyczki do wyrastania chleba.

Ech, sentymentalne miejsce.
                  • lirio Re: borner boerner tarka 16.10.11, 19:18
                    A Ty jesteś z Wrocka?? wink
                    Jeszcze niedawno to stoisko było na górze w hali - tam kupowałam V3 dla koleżanki i dodatkowe wkładki dla siebie. Pan miał ziemniaka, marchew i można było sobie wypróbować tarki wink
                    Tylko on ma specyficzne podejściewink
                    Tak czy siak, jutro wstawię Ci fotki.
                    • hela6 Re: borner boerner tarka 16.10.11, 19:31
                      Wyślij , wyślij koniecznie.
                      Babcię miałam we Wrocławiu na Szewskiej, tam gdzie teraz cukiernia na rogu z Więzienną no to hala targowa jest dla mnie przede wszystkim wspomnieniem z dzieciństwa. Teraz bywam rzadko.
                      • hela6 errata :D 17.10.11, 08:57
                        O matko, gorączkę miałam i głupoty pisałam big_grin
                        Więzienną z Szewską skrzyżowałam.
                        Cukiernia jest na skrzyżowaniu więziennej z nożowniczą.
      • altu Re: borner boerner tarka 16.10.11, 20:35
        podpisuję się pod Lirio wink
        sama jestem użytkowniczką "mandoliny" v3, od lat ponad 20 (z małą przerwą, kiedy to sprzęt został u rodziców, a ja byłam w ciągłym braku kasy na swoje).
        i jestem zachwycona nieustannie.. i każdemu polecam wink

[ja kupiłam przez stronę boernera, przesyłkę dostalam z Piaseczna, bez żadnych problemów]
    • lirio Próbka możliwości tarki 17.10.11, 16:30
      https://images39.fotosik.pl/1124/92c7645e2f092ff5gen.jpg
      Tu są prawie wszystkie posiadane przeze mnie grubości, zapomniałam o plastrach grubych.
      Marchewka drobne słupki
      Marchewka średnie słupki
      Ogórek grube słupki
      Ogórek cieńsze plastry bez dociskania
      Ogórek cieńsze plastry z dociskaniem
      https://images49.fotosik.pl/1131/741b724240a237a4gen.jpg
      Ogórek cieńsze plastry bez dociskania
      Ogórek cieńsze plastry z dociskaniem
      Porównanie jak to skutkuje
      https://images45.fotosik.pl/1158/c71f92e0e0ea2609gen.jpg
      Najdrobniejsze szatkowanie - te zewnętrzne liście kroją się w paseczki, wewnętrzne grubsze dużo cieniej. Ja lubię te zewnętrzne.Podejrzałam dziś w arabskiej knajpie, oni robią dałą kapustę i wtedy to lepiej wygląda - cieniej.
      • lirio Bezpośredni link 17.10.11, 16:32
        Można obejrzeć dokładniej:
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/92c7645e2f092ff5.html
        • ka_thy Re: Bezpośredni link 17.10.11, 17:44
          Specjalnie sprawdziłam swojego Hebla - dopiero dwa plasterki cięte na stronie cienkiej dają grubość zapałki. I nie ma dużej różnicy gdy dociskam i gdy nie dociskam. Za każdym razem jest dość cienki plasterek. Może u Ciebie jest większy luz pomiędzy ostrzem a częścią "jezdną".
      • lirio Re: Próbka możliwości tarki 17.10.11, 18:26
        miało być całą kapustę wink
        • hela6 Re: Próbka możliwości tarki 17.10.11, 21:12
          Wielkie dzięki, taka grubość mnie satysfakcjonuje smile
          Rozumiem ze z całej kapusty wychodzą "koronki" a z kawałka tylko "zapałki" jak na Twoich zdjęciach i z powodu lichej szerokości tarki/hebla mogę szatkować tylko kawałek kapusty.
          No trudno, przeżyję.
          Jeszcze raz dziękuje za zdjęcia i informacje.
          • lirio Re: Próbka możliwości tarki 17.10.11, 21:22
            Jesteś w stanie szatkować ćwierć kapusty.
            Ja lubię w surówce z marchewką, porem i majonezem smak wierzchnich liści, ale z tego co widzę wewnętrzne szatkują się dużo ładniej i cieniej - mam jakieś doświadczenie z tego eksperymentu.
            Przyjrzałam się dziś tej arabskiej surówce i chyba zacznę robić z całości kapuchy. Bardzo mi zasmakowała - była z octem, olejem, cukrem, solą, odrobiną czegoś wściekle ostrego i czymś kminkowatym, ostry smak wewnętrznych liści nadawał jej uroku.
            Na tarce "zapałka" szatkuję kapustę na sałatkę typu Coleslaw.
    • ines1977 Re: borner boerner tarka 03.11.11, 13:44
      Szukam wątków na temat tarek borner i wreszcie cos znalazlam ale zdazylam juz kupicsmile Taka niby znana firma a ciezko o jakies opinie a jak juz są to zaraz wydaje sie, ze ktorys ze sprzedawcow pisze... i pewnie nie tylko się wydaje
      No wiec dostalam kiedys 3 produkty tej firmy: nozyk-obieraczkę, pan czosnek i pan orzeszek. Dwa pierwsze do kitu i w ogole nie uzywam. Obieraczka straszliwie niewygodna, pan czosnek uciazliwy i wole zwykłą wyciskarkę, dziadek do orzechow jesli chodzi o wloskie to najlepeszy jaki mam a do laskowych byl za duzy. Wieć max. 2:1 aż dziw że sie nie zrazilam i jeszcze coś kupilam...
      A Kupilam V5 bo podziałał filmik. Mimo wielu sprzętów w domu ciągle nie mialam czym kroic w piękne paseczki i kosteczkę a lubie takie w zupkach.
      Na razie przetestowalam tylko krojenie w nitki buraka i jablka na surówke. Moje uwagi:
      Wady: miska w zestawie do ktorej ponoć mocuje sie tarke bez sensu. Niewygodnie jest szatkowac w poziomie a po skosie to miska lata po blacie (zero jakis silikonowych nóżek) i tarka wcale sie jej nie trzyma. Tarce zreszta tez przydałyby sie silikony bo ciezko utrzymac.
      Odpadow sporo niestety zostało (a tego najbardziej nie lubies choc sie spodziewalam, bo na filmiku nie pokazują no i maja wszystkie warzywa pięknie wstępnie docięte idealnie równe i bez końcówek itp. ). Ja końcówki buraka nijak nie umialam poszatkować, spadal z tego urzadzenia, zreszta szatkowanie calej końcowki i wysuwanie jej z tego chywytaka bylo uciazliwe.
      Zalety: paseczki ładne...

zobaczymy jak będzie dalej...
      • lirio Re: borner boerner tarka 03.11.11, 15:52
        Na szczęście nie dałam się naciągnąć na miskę, urządzenie do przechowywania i inne cuda. Szatkuję w pionie w normalnej misce z silikonową gumą w dnie.
        Techniki szatkowania mam prawie bezodpadowe - ale przyznam bez bicia, szatkuję wbrew zasadą bhp bez ochraniacza - co spododowało już kilka rozcięć paluchów.
        Szatkownica ma nacięcia, tak, że można ją nałożyć na zwykłą miskę do miksowania za 3zł wink i szatkować w poziomie.
        Moja ma gumowe nóżki, ale w miejscu idiotycznym - przyznaję.
        • ewenny58 Re: borner boerner tarka 03.11.11, 16:15
          ja kocham swoją tarkę V-4
          tarkuje w pionie, kiedy potrzebuje paseczki lub kostkę
          wkładam wtedy tarkę do miski /ma gumowe ochraniacz i nic mi się nie przesuwa
          kiedy szatkuje kapustę lub ogórki na mizerię, to mocuje ją na misce boernera
          tam są w tarce zaczepy a w misce w uchwycie otwory, wszystko jest stabilne
          końcówki warzyw nabijam na widelec i szatkuje do końca
      • ines1977 Re: borner boerner tarka 04.11.11, 11:36
        Wczoraj robilam dalsze testy na 5 wielkich burakach cukrowych i tak:
        Talarki jak talarki, 4 grubości. Wszystko ok ale mi to akurat mało potrzebne. Nie mam zwyczaju kroic pomidora na kanapki szatkownicą...
        Do wiekszych ilości np. ziemniaków na zapiekankę uzywałam Diany Zelmera. Co prawda 1 grubośc ale mi wystarczało.
        Może do kapusty się przyda, choc tę szatkowałam też często w Dianie Zelmera i zreszta od razu cała resztę warzyw do surówki.

No ale pozostały te wymarzone słupki i kostki.
        Slupki grubsze czyli frytka jak na mój gust troche za cienka. Kiedys robiłam frytki tarczą do frytek Phenomen Zelmera i grubość była lepsza z tym, że one były półokrągłesmile
        Do V3 można dokupic oprócz standardowych 7 i 3,5 jeszcze 10mm i 1,6 i myśle, że to jest dobra opcja nie wiem dlaczego do V5 nie ma tej 10.
        Kostka to porażka. Spodziewałam się takiej kostki jak np. marchewka mrożona np. z tej wkładki 7mm myślałam, że o takim boku będzie kostka. Dopiero tutaj dowiedziałam się na czym ta kostka polega...forum.gazeta.pl/forum/w,49213,101709332,101727196,Re_szatkownica_Pro_V.html?v=2
        "Te nowe szatkownice mają dwukrotnie wyższe ostrza na wladkach. Ostrza wystają ponad noże "V" i przy przeciągnięciu warzywa to pod "V" spada, a to nad "V" zostaje nacięte. Potem się obraca warzywo o 90 stopni i znów robi się to samo. To, co było wcześniej nacięte, po obróceniu i ponownym starciu daje kostkę. Ja co prawda mam stary model Boernera, ale to tarcie w kostkę widziałam na pokazie. "

więc wychodzi chyba połowa tej grubości a na dodatek rzadko zrobiłam idealne 90 stopni i zamiast pieknej kostki mamy różnego rodzaju bryłki. Jak na mój gust ten patent jest kiepski. Mam w głowie moim zdaniem lepszy tylko nie mam możliwości go skonstruowaćsmile

Aha no i wracając z warzywem na górę zahacza się ono o te wystajace ostrza wkładek co też nie jest wygodne bo nie można "jeździć" sobie warzywem góra-dół tylko trzeba je unosic (buraki byly wielkie i ciezkie) no i oczywiscie wtedy łatwo wylatują z haltera.

No i te odpady. Halter tak jest skonstruowany, że nie można docisnąc końcówki warzywa, żeby je zetrzec! bo opiera się na podwyższonych brzegach szatkownicy więc po wszelkich paskach i kostkopodobnym cięciu ok 1,5 cm idzie na odrzut. Wyobrażacie sobie krojenie rzodkiewek w kostkę? No way. Spróbuję zrobic fotę.

Co do miski to kupiłam bo byl taki zestaw i ten boks na na wkladnki wydal mi sie praktyczny do przechowywania no i jeszcze byla w nim tarka taka robiąca karbowane plasterki a to chciałam miec do grilowanych warzyw.

Trąc wczoraj tyle buraków zrozumialam tez dlaczego na prezentacjach zawsze trą bezpośrednio na blat, Jak miałam szatkownice w misce - naprawde sporej to mi ciezko bylo z burakiem w dloni dojechac do konca szatkownicy i nie docinałam do końca a reka się obijała o miske.

Po tych wszystkich eksperymentach stwierdzam, ze najabrdzej praktyczne dla mnie bylyby pojedyncze tarki tnące na okreslone sposoby. Takie jak ta deko ona ma tylko wkładke regulująca grubość. Dokupiłabym sobie wtedy taką do plastrów prostych z regulacja grubości, na miazgę, do frytek, do wstążek (juliene), do kostki, na miazgę i juz. Bez zadnych czary mary z przekładaniem ostrzy.
        Tylko dlaczego nie ma szatkownic do kostek...
        • ewenny58 Re: borner boerner tarka 04.11.11, 20:20
          trzeba trochę poćwiczyć smile
          cebulę cudnie się kroi w kostkę np. do śledzia w oliwie
        • ewenny58 Re: borner boerner tarka 04.11.11, 20:25
          początki zawsze są trudne ale nie zniechęcaj się smile
          • ines1977 Re: borner boerner tarka 05.11.11, 20:53
            Tylko ja czytając o kostce mam na mysli sześcian a kostka wg twórców tarki to bryła 7x7x3,5 smile
            Cebule w mgnieniu oka kroję nożem w kosteczkę (takim dużym szefa kuchni)
            większe problemy mam z marchewką ale chciałabym kosteczkę....
            • cilantre Re: borner boerner tarka 06.11.11, 18:11
              Czy na tym heblu wykonam cienkie wiórki marchewki do surówki ?
              Tak patrzę na zdjęcia, które zamieściła lirio - czy małe słupki grają rolę wiórek ?
              Czy chcąc mieć wiórki trzeba jednak kupić oddzielną tarkę ?
              • altu Re: borner boerner tarka 06.11.11, 18:57
                szatkownica - szatkuje, w słupki.
                do tarcia marchewki, np. na surówki, ja mam taką:
                https://sklep.boerner.pl/oscthumb.php?src=lMzVwtXM2I7Q1NDKwpzR1cY.&w=178&h=130.533333333&f=jpg&q=95&hash=c088a3bf1ae2413af3016fa8dfe957df

jak dla mnie - jest niezastąpiona, i niezniszczalna. szczerze polecam.
                i jej przewaga nad innymi metalowymi - nie oksyduje, czyli warzywa tarte tą tarką nie tracą witamin.
                • ines1977 Re: borner boerner tarka 07.11.11, 07:59
                  Tę też sobie kupiłam. Jeszcze nie korzystałam ale z pewnością mi się przyda. Mała i poręczna. Wyciągam, trę nad czym chcę, myję, odkładam. To jest to co lubięsmile
              • lirio Re: borner boerner tarka 06.11.11, 19:14
                Te drobne słupki, są jednak dalej słupkowate i sztywne wink wiórki kojarzą mi się z czymś bardziej wiotkim.
                Tą kupiłam Teściowej wink do surówek i placków z warzyw.
                sklep.boerner.pl/combi-reibe-biala-p-180.html
                Tylko nie wiem czy to się opłaca - w niej cudowności już nie widziałam. Była ok, ale bez dzikiego zachwytu. Za 39zł byłaby normalna wypasiona tarka.
                Ja wiórki z warzyw i ziemniaki na placki robię w robocie wieloczynnościowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka