Dodaj do ulubionych

Bardzo drogi sms

18.01.12, 12:45
Witajcie,
Mam telefon w T-Mobil. Faktura za ostatni okres rozliczeniowy odbiegała wysokości od dotychczasowych, wiec sprawdziłam w czym rzecz. Okazało się, że wszystkiemu winien sms wysłany na numer 92552 o wartości brutto 30.75 PLN.
Zadzwoniłam do obsługi klienta i pan powiedział mi, że to sms do firmy oferującej wygranie cudownych rzeczy. Ja nie wysyłam sms-ów na takie numery. Nie wysyłam i już, wiec jak to sie stało, że niby z mojego telefonu został wysłany taki sms? Oczywiście zawsze można próbowac wmówić czlowiekowi, że przez pomyłkę, że może dziecko, że coś tam równie mętnego... Jak udowodnić, że nie wysłałam?
Pan z obsługi podał nazwę tej firmy, telefon kontaktowy oraz adres mailowy, na który przesłać można reklamacje oraz "prośbę o wykluczenie z kanału dystrybucji", czyli o wypisanie z bazy danych.
Nie wiem, jak mam się zachować w związku z tą reklamacją: podać im konto bankowe z moimi danymi, aby zwrócili mi kasę? Wtedy będą mieli o mnie jeszcze więcej danych... A z kolei olać te 30 zł to jak nie odebrać złodziejowi łupu... Macie jakieś doswiadczenia z firmą MNI? SMS na nr 92552.
Obserwuj wątek
    • nina.t Re: Bardzo drogi sms 18.01.12, 13:48
      a płatnej aktualizacji kompa nie ściągałaś?
      forum.gazeta.pl/forum/w,37,118944037,130343594,Re_Oszukani_sms92552_i_inne_smsy_specjalne.html?v=2
      • misiowazona Re: Bardzo drogi sms 18.01.12, 14:26
        NIe, to nie to. Ale juz wiem o co chodzi. Tuz przed świętami chcialam wyłać kartkę elektroniczną. W google wpisałam słowo "kartki" i skorzystałam z pierwszego wyświetlenia. Wyskoczylo to:
        kartki4u.eu//index.php
        Napisałam karteczkę i okazalo się, że by ją puścić trzeba wyslać sms o wartości kiludziesięciu groszy, otzrymam kod dostępu i po wpisaniu go w okienko będę mogła wysłać kartkę elektroniczną. Zrobiłam tak, bo nie miałam czasu szukać darmowych kartek, a napisałam własnoręcznie wierszyk i szkoda było mi roboty, by jeszcze raz sie w to bawić.
        Okazało się teraz, że zakupiłam cały pakiet kartek - ileś tam sztuk, a w przeliczeniu na 1 sztukę cena jest groszowa. Niby jest to napisane, ale tak, by sie naciać, jak ja. Informacja o groszowej stawce jest na czerwono widoczna od razu, a o zakupie wartym tak naprawde 30,75 zł dowiedziałam sie dopiero uważnie czytając przydługą treść, napisane to jest dużo mniej widocznym kolorem. Moja wina, moja głupota, ale perfidia firmy jest ogromna.
        Nie mam podstaw do reklamacji, ale niech mój przykład uczuli Was na takie rzeczy.
        Dodam, ze nie jestem osobą grającą w durnowate konkursy i nie mam za dużo kasy przy duszy.
        • kasia-em Re: Bardzo drogi sms 18.01.12, 14:49
          No ale nie skojarzyłaś tego numeru? Że to ten od kartki?
          W skrzynce nadawczej nie zostało?
          Przykre to, niestety, pilnować trzeba się na każdym kroku uncertain
          • misiowazona Re: Bardzo drogi sms 18.01.12, 22:53
            Nie mam (?) skrzynki nadawczej w telefonie, a przynajmniej nie jest aktywna.
            Ja sie pilnuję! Zdecydowałam sie na extra wydatek 25 groszy netto. A cyknęli mnie niestety na wiecej, bo nie czytałam calej strony do końca. Jak pisałam, chciałam wysłać kartkę jak najprędzej. I tak to wyszło.
        • barba50 Re: Bardzo drogi sms 18.01.12, 14:51
          Przyjrzyj się numerowi

Z numeru SMS-a o podwyższonej opłacie da się wyczytać jego cenę. Warto wiedzieć w jaki sposób to robić. Najczęściej numer zaczyna się od cyfry 7, a kolejna cyfra to przybliżona cena SMS-a podana w złotówkach.

SMS-y wysłane na numery zaczynające się od cyfr 70 (np. 70325) kosztują mniej niż 1 zł. Numery zaczynające się od cyfr 71 będą kosztować ponad 1 zł (dokładnie 1,22 zł z VAT). Podobnie jest z innymi numerami tzn.

72**(*) - koszt SMS-a wynosi 2 zł plus VAT
          73**(*) - koszt SMS-a wynosi 3 zł plus VAT
          74**(*) - koszt SMS-a wynosi 4 zł plus VAT
          75**(*) - koszt SMS-a wynosi 5 zł plus VAT
          76**(*) - koszt SMS-a wynosi 6 zł plus VAT
          77**(*) - koszt SMS-a wynosi 7 zł plus VAT
          78**(*) - koszt SMS-a wynosi 8 zł plus VAT
          79**(*) - koszt SMS-a wynosi 9 zł plus VAT

Możemy się także spotkać z numerami zaczynającymi się od cyfry 9. W tym przypadku usługa będzie kosztować ponad 10 zł. Dwie cyfry po dziewiątce to cena SMS-a bez VAT, czyli:

910**(*) - koszt SMS-a wynosi 10 zł plus VAT
          911**(*) - koszt SMS-a wynosi 11 zł plus VAT
          912**(*) - koszt SMS-a wynosi 12 zł plus VAT
          913**(*) - koszt SMS-a wynosi 13 zł plus VAT
          914**(*) - koszt SMS-a wynosi 14 zł plus VAT
          915**(*) - koszt SMS-a wynosi 15 zł plus VAT
          916**(*) - koszt SMS-a wynosi 16 zł plus VAT
          917**(*) - koszt SMS-a wynosi 17 zł plus VAT
          918**(*) - koszt SMS-a wynosi 18 zł plus VAT
          919**(*) - koszt SMS-a wynosi 19 zł plus VAT
          920**(*) - koszt SMS-a wynosi 20 zł plus VAT
          925**(*) - koszt SMS-a wynosi 25 zł plus VAT

Wystarczy więc zapamiętać, że jedna cyfra po siódemce lub dwie cyfry po dziewiątce, to przybliżona cena wiadomości SMS o podwyższonej opłacie. Jeśli widzimy rozbieżność pomiędzy informacją o cenie, a wysokością jaką możemy ustalić na podstawie numeru to miejmy świadomość, że sprzedawca usługi nie jest uczciwy.
          • lisia312 Re: Bardzo drogi sms 18.01.12, 16:27
            no to wysyłaj kartki, wysyłaj, masz 99 kartek ( 1 wysłałaś) i 12 m-cy od wysłania pierwszej winkkartki4u.eu//cennik.php
            • misiowazona Re: Bardzo drogi sms 18.01.12, 22:57
              Nie mam już tego kodu-usunęłam smsa, bo po świętach nie ma już okazji do wysłania 99 kartek. Chyba, że z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet lub innego masowego święta tego typusmile
          • misiowazona Re: Bardzo drogi sms 18.01.12, 22:55
            No tak, ja uwierzyłam temu co przeczytałam, a że przeczytałam niedokładnie to juz inna rzecz.
          • wadera3 Re: Bardzo drogi sms 19.01.12, 08:48
            Dlatego ja nigdy w sieci nic nie potwierdzam sms-em, nie podaję swojego numeru i przenigdy nie wysłałabym kartki wpisując jakieś kody.
            Jestem zdania, że jeśli chcę wydać parę groszy(złotych) aby komuś zrobić przyjemność, to wolę tę kartkę kupić, płacąc brzęczącą monetą i nie narażając się na żadne dalekosiężne tego skutki.
            Wyznaję zasadę baaardzo ograniczonego zaufania.

• 111ela Re: Bardzo drogi sms 19.01.12, 19:38
              Da się wygrać: najpierw rozwiązanie umowy na podstawie ustawy o zakupach na odległość,trwanie przy swoim zdaniu /będą się bronić/,potem długa mailowa korespondencja z powołaniem się na wprowadzenie w błąd i wyłudzenie.Pieniądze zwrócili.Uważam,że nie można pobłażać naciągaczom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka