Dodaj do ulubionych

Jak się zorganizować - czysty dom itd

20.02.12, 12:14
Podzielcie się proszę patentami na dobrą organizację prac domowych. Powiem krótko - pracuję na pełen etat, wracam do domu ok 17, mam małe dziecko (2 latka), zajmuje się nim babcia. M. pracuje jeszcze dłużej niż ja. Jak niektóre kobiety to robią, że w podobnej sytuacji mają czyściutko w chacie, idealny porządeczek, wszystko pięknie poustawiane, dobrane, przyozdobione, same są zadbane, ubrane, lodówka zawsze pełna, wszystko świeże, dobrej jakości, obiady pomysłowe, dobre itd. No jak tego dokonać?
Przede wszystkim jaki jest patent na utrzymywanie takich idealnych porządków? Tak logistycznie - jak to robicie, co sprzątacie na codzień, co np raz w tygodniu, co jeszcze rzadziej? Jakich środków używacie, może macie jakieś specjalne pomysły - sprzątanie 2 w 1, jakieś ułatwienia?
Ja się przyznam, że mam w domu generalnie porządek, rzeczy poukładane na swoje miejsce, staram się, żeby dom był z pomysłem i estetycznie przyozdobiony, na ile to jest możliwe w 2 pokojach z małym dzieckiem, pewnych rzeczy, braku miejsca nie przeskoczę na razie.
Ale już z porządkami nie nadążam. Wszystko jest czyste pobieżnie - jak zaglądam w zakamarki, to nieraz się za głowę łapię - mam pobieżnie czyste tylko strategiczne miejsca, jak wyczyszczę wybrany zakamarek, to się nacieszę może 2 tyg i znów robi się tam syf, a nie mam już czasu tak dokładnie utrzymywać domu w czystości. A mam znajomych, którzy mają non stop chatę na błysk, więc chyba jestem niezorganizowana. Napiszcie jak po kolei wyglądają u Was porządki.
Obserwuj wątek
    • mitta Re: Jak się zorganizować - czysty dom itd 20.02.12, 13:29
      Ponieważ jestem pedantką i po prostu MUSZĘ mieć ciągle porządek, a jak się ma rodzinę, pracę i zwierzęta to można tego nie ogarniać mam takie patenty:
      jak najmniej otwartych półek i wszelkiego rodzaju wystawek
      wszystko musi mieć swoje stałe miejsce
      sprzątam na bieżąco - nawet jeśli z jednym papierkiem idę przez cały dom do "segregacji" to go tam zanoszę
      nie mam żadnych czarnych dziur, w których zbiera się brud, a jeżeli uznam, że potrzebne mi są jakieś "przydasie" to kupuję dla nich odpowiedni pojemnik
      nie wyjdę z domu jeśli nie zaścielę łóżek i nie ogarnę wszystkiego i nie pójdę spać dopóki nie sprzatnę kuchni
      rodzina musiała się dostosować, sprzatać po sobie ubrania, buty, każdy ma swoją szafkę i swoje rzeczy musi w niej chować na bieżąco.
      Dokładne sprzatanie robię (a raczej robimy) raz w tygodniu i żadne cudowne środki nie są tu potrzebne - można cały dom odświeżyć wodą z octem i też będzie czysto. Najważniejsza jest konsekwencja w sprzątaniu na bieżąco i włączenie rodziny, wtedy nie urobisz się i zawsze będzie czysto. Ze swej strony polecam z biedronki środki "fist" - do łazienki kamień i rdza (świetnie myje krany, umywalkę i wszystko inne), do kuchni "tłuszcz" i jest jeszcze taki do zmywania podłogi.
      • princesswhitewolf Re: Jak się zorganizować - czysty dom itd 20.02.12, 21:01
        mitta, jestem kobieta hetero wiec ci sie nie oswiadcze ale... czy moge cie zaadoptowac?smile)) Moze byc z mezem i dziecmi. Oh jak ja bym chciala by mi kto o dom taki pedancik dbalsad
        • mitta Re: Jak się zorganizować - czysty dom itd 21.02.12, 08:45
          Princess, zapomniałaś, że jeszcze mam trzy koty. I właśnie przez nie musiałam trochę poluzować. A w ogóle to tylko tak groźnie wygląda - nowy domek starałam się tak urządzić, by się nie narobić. A recepta na to jest taka - wszystko, oprócz książek, pochowane.
    • reynevan_a Re: Jak się zorganizować - czysty dom itd 20.02.12, 13:44
      Zatrudniasz panią do sprzątania, dajesz jej klucze, ona sprząta jak ty jesteś w pracy. Wracasz i masz błysk, pranie zrobione, poprasowane, nawet na tarasie wypucowane smile
      • polikarpia Re: Jak się zorganizować - czysty dom itd 20.02.12, 15:35
        I to jest idealny sposób przy braku czasu - niestety. Z doświadczenia wiem, że niektóre panie domu nie przyznają się, że ktoś im odpłatnie pomaga. Poza tym czasami jesteśmy zbyt samokrytyczne: czy inni zawsze mają tak czysto, czy tylko wtedy, gdy zapraszają gości? Może dla innych to Twój dom jest wzorem i źródłem kompleksów? Ja np. wiem, że zawsze chcę lepiej, czyściej, a moje dziecko mówi mi, że zawyżam standardy. I widzę u siebie źdźbło, a u innych belka mi nie przeszkadzawink Ogarnięty "rynek"? W kuchni wieczorem posprzątane? Ubrania poukładane /w miarę/? Nieuprasowane rzeczy usunięte z zasięgu wzroku? Łazienka czysta? Gotuj większe porcje, zamrażaj, potem odmrażaj zamiennie...i naucz się odpoczywać. Nie myśleć, co jeszcze jest do zrobienia. Maluj pazury, bądź z dzieckiem, bo "zaraz" będzie mieć 20 lat.
        • jagoda85 Re: Jak się zorganizować - czysty dom itd 20.02.12, 16:23
          Ja na twoim miejscu zadałabym sobie jeszcze pytanie "czy ja dla mieszkania, czy mieszkanie dla mnie". Co nie znaczy, że nie ma być czysto, ale są jakieś granice. Musisz mieć sterylnie? Mnie się wydaje, że wystarczy czysto. Szkoda czasu, i zdrowia, znam to z autopsji, nieźle odbiło się to na moim zdrowiu.
          • nafnaf4 Re: Jak się zorganizować - czysty dom itd 20.02.12, 16:39
            Ja mam kochanego męża, który uwielbia gotować więc to mam z głowy. Minus tego jest taki, że mąż gotuje całym sobą smile Więc sprzątania jest więcej.
            Mam też psa, który również jest bardzo "rozrzutny", lubi wytrzeć fafle w firanki, woda z ryjka kapie po całym domu.
            Staram się sprzątać na bieżąco i wtedy nie zajmuje to tak dużo czasu. Już ktoś wyżej napisał nie mam wystawek, więc wystarczy przelecieć ściereczką nawilżaną i już czysto.
            Generalne sprzątanie łazienki raz w tygodniu. W ciągu tygodnia czyszczę poszczególne elementy, jak wpadnie mi w oko, że są przybrudzone.
            Wszystkie podłogi myję w weekend. Dodatkowo codziennie przedpokój i łazienkę (zajmuje jakieś 5 minut). Staram się też panele przelecieć chociaż raz w tygodniu.
            Prasuje tylko niektóre ubrania, resztę dobrze rozwieszam i starcza.
            Oczywiście są dni, że nie zrobię nic ale nie płaczę z tego powodu. Czasem się coś nawarstwi i zostaje na weekend ale widocznie nie dało się posprzątaćsmile

Mój pies nauczył mnie, że zadręczanie się czystością domu nie ma sensu. Bo co z tego, że umyłam właśnie podłogę jak piesek wyjmuje jedzenie z miski i zjada na podłodze? Mimo wycierania łap i tak są ślady łap.

Miałam kiedyś znajomych, ich dom oaza czystości i porządku. Przynajmniej zawsze tak było jak nas zapraszali. Raz poprosili mnie żebym wyprowadziła ich psa, bo musieli dłużej zostać w pracy. Weszłam do domu i okazało się, że nie jest już tak czysto i idealnie.
    • mim_maior Re: Jak się zorganizować - czysty dom itd 20.02.12, 20:50
      Ja mam taki patent: raz na dwa tygodnie zapraszać gości, to będzie motywacja do sprzątania. Ale cudów nie ma - jak się ma dzieci, pracę i męża ciągle poza domem, to porządek i trzydaniowe obiadki można mieć tylko kosztem własnego hobby i odpoczynku. No, chyba że ktoś trzyma pod zlewem maszynę do rozciągania doby...
    • princesswhitewolf Re: Jak się zorganizować - czysty dom itd 20.02.12, 21:09
      Jak niektóre kobiety to robią, że w podobnej sytuacji mają czyściutko w chacie, idealny porządeczek, wszystko pięknie poustawiane,

Niektore z nas nie maja. Ja na ten przyklad jestem slynna balaganiara. Syfu nie mam bo nie lubie brudu i sprzatam blaty podlogi itd. Ale przedmioty u mnie w wiecznym balaganie sa.
      Nie mam tego genu pt" wsadzaj na swoje miejsce zaraz po uzyciu" No za choinke NIE MAM! no i tez cierpieuncertain Zmagam sie z tym i co rusz jakis porzadek robie, ale jestem tez mistrzem balaganiastwa.
      Widzisz bo to sie MA albo NIE MA w genach

dobrane, przyozdobione, same są zadbane, ubrane,

aaa to to mam wrodzone. Lubie kwiatki kolorowe i ryjek umalowany i kubraczki ladne. Chopy sie musza za mna ogladac dla mojej proznosciwink

lodówka zawsze pełna,

bo lubie kupowac zarcie, wybierac, przebierac, marudzic, jechac do innego po lepszy itp itd hobbystyczna strata czasu

wszystko świeże, dobrej jakości,

bo jestem wrodzona princess wybrednisia z obsesja zdrowego odzywiania. Kosztowne hobby

obiady pomysłowe, dobre itd.

bo lubie gotowac i potem puszyc sie jak paw jak ludzie wyja z zachwytu jeszcze z pelna mordka pierwszego kesa. I wrednie nie chciec dac przepisu, zwodzic no...chyba, ze w zamian za inny rownie dobry albo jako urodzinowy dodatek.

No jak tego dokonać?

dac na luz i siebie pokochac jaka jestes. Nie kazdy musi byc idealna kura domowa.Masz na pewno wiele innych zaletuncertain jakich my nie mamy. Wszystkie jestesmy swietnesmile
    • iwoniaw Re: Jak się zorganizować - czysty dom itd 20.02.12, 23:01
      No nie mów, że tym znajomym z "zawsze idealnie wysprzątanym domem" to po zakamarkach zaglądasz jak z wizytą przyjdziesz wink
      Każdy ma tylko 24 h na dobę do dyspozycji, zatem albo coś odpuszcza, albo deleguje na innych - tertium non datur.
    • claratrueba Re: Jak się zorganizować - czysty dom itd 21.02.12, 05:23
      Swoje zawsze bardziej razi bo widzi się na co dzień i ma "jakieś chciałabym, żeby.." Uświadomiłam to sobie kiedy kolega swojej żonie wypomniał "jaki to u Clary porządek i jaka kuchnia". Zatkało mnie, bo z bałaganiarstwem męża dawno przestałam walczyć i nawet się zaraziłam luźnym stosunkiem do porządku a kuchnia to tyle, że nie trująca. Natomiast MI wydawało się, że u nich to po prostu wzorowo.
      U mnie wrażenie" doskonałego porządku " spowodowane jest alergią na kurz- nie ma po protu nic na wierzchu, żadnych durnostojek bo ja muszę często mieć możliwośc szybko wytrzeć. A do szafek, szuflad goście nie zaglądają. Ja zresztą też- traumatyczne przeżycie.
      • patsy79 tak idealnie to się nie da! 21.02.12, 08:51
        ja pracuję nie ma mnie w domu 10h, albo lepiej, męża jeszcze dłużej, mamy dwoje dzieci 5 i 2 lata, mamy nianię , która tylko pilnuje młodszego (czasem trochę poprasuje) i nic więcej. W tej chwili mamy metraż 120m2, a zachwile będzie nowy dom i 200m2. Powiem szczerze, ja nie daję rady by wszystko było idealnie posprzątane,żebym ja była idealną matką, żebym była idealną piękną , super zadbaną żoną, no nie da sie poprostu nie da! dnia mi brakuje i nikt mi nie powie,że się da! no chyba ,że ma się kogoś do pomocy. Mam koleżankę, która ma wiecej czasu niż ja, ale ona ma dwie babcie do pilnowania dzieci, które jej ugotują , upiorą , uprasują, pozmywają, a ona i tak narzeka ,że sie niewyrabia.
        Nie mam syfu w domu, mam posprzątane, generalne sprzatanie w sobotę, na tygodniu codziennie odkurzanie i mycie podłogi w kuchni z jadalnią, koło środy "szybkie odświerzenie łazienki" czyli mycie kibelka , wanny, umywalki, baterii , podłogi i odkurzanie dywanika. Codziennie wieczorem muszę "oczyścić" dom z zabawek (jeśli nie odłożyli na miejsce), pomaga w tym starszy syn.
        Nie marnuję czasu na TV i bzdety, nie mam czasu na spotkania ze znajomymi i rozwrywki, wieczorami chwila na czytanie i tyle.
        I szczerze to na pierwszym miejscu są dzieci i ich potrzeby, potem błysk w domu, im sprzątająca non stop mama szczęścia nie da.
        A tak podsumowując to ciężko być kobieta w dzisiejszych czasach.... tak dużo sie od nas wymaga ( same wymagamy od siebie), idealna matka, piękna , zadbana, gustownie ubrana kobieta, dobrze zarabiająca i robiąca karierę, wspaniała żona, perfekcyjna pani domu..... ehhhh nie ma to jak chłopem być wink
    • anu_anu Re: Jak się zorganizować - czysty dom itd 21.02.12, 08:52
      Mam swoje pięć zasady postępowania (uważam je za gwarantujące porządek i spokój w domu):
      1. Porządek i kuchnia są sprawą wszystkich członków rodziny a nie tylko moją! Jak się uczestniczy w sprzątaniu/gotowaniu to się szanuje porządek a potrawy lepiej smakują wink
      2. Jak już coś robimy – róbmy to solidnie. Ta zasada dotyczy wszystkiego.
      3. Bieżące awarie trzeba obsługiwać na bieżąco.
      4. Trzeba być systematycznym. Najlepsze porządki zrobione dwa razy w roku nie zlikwidują codziennego bałaganu – bo on zależy od każdorazowego odkładania na swoje miejsce wszystkiego.
      5. W domu nie są potrzebne serwetki, makatki, zasłony, firany, narzuty i koce (w roli innej niż do przykrycia), pokrowce i dywany (ewentualnie w sypialni pod nogi przy wstawaniu). Ani żadne inne łapacze kurzu, które dodatkowo dają wrażenie, że mieszkanie jest zagracone.
      Po lekturze niektórych wątków na WDPD dodałam szóstą zasadę - nie przeginać! Zbytnia higiena to prosta droga do alergii oraz chorób wynikających z wyjałowienia organizmu!
      Poza tym osoba do sprzątania raz w tygodniu bardzo pomaga w utrzymaniu mieszkania! Serio!
      • hamerykanka Re: Jak się zorganizować - czysty dom itd 21.02.12, 14:52
        Ja dodam jeszcze, ze ubrania nieuzywane, z innego sezonu, dzieciowe za duze /za male skladowane sa w plastikowych przezroczystych pojemnikach ze szczelna pokrywa, z podpisem na niej co w srodku. W ten sposob nie kurza sie, nie zajmuja duzo miejsca. Pogratulowalam sobie tego pomyslu zwlaszcza jeak zobaczylam w garderobie znajomej wszystkie ubrania pracowicie poskladane w kosteczke do sufitu i jej proby wyciagniecia czegos z dolu...
        Poza tym nie mam durnostojek, w kuchni wiekszosc rzeczy pochowana tak by blaty byly mozliwie puste, wtedy wystarczy tylko przeciagnac scierka.
        U prawie 4 latki w pokoju jejj meble to 'kostka' skladajaca sie z 9 polek, w ktore wchodza pojemniki na zabawki w roznych kolorach,w ten sposob ucze dziecko sprzatania po sobie i segregowania.
        • pearlinee Re: Jak się zorganizować - czysty dom itd 24.02.12, 20:19
          Witam serdecznie.
          Wszytsko super, ok, odpowiedz mi tylko na pytanie, dlaczego tych śmieci nie trzymasz w domu, te 2-3 godziny, tylko wystawiasz na korytarz? Wytłumaczcie mi to, bo nie rozumiem.
          Przeszkadzają wam śmieci w domu a komu innemu w korytarzu już nie mają przeszkadzać? smile Czy to w myśl zasady ze na korytarzu jest się krótko? To moze na balkon, albo do łązienki, tam też za długo się nie przebywa smile
          Śmieci tak poprostu śmierdzą, nie ważne czy worek zawiazany czy nie. Zresztą skoro piszesz ze worek czysciutki i zawiazany, no to w czym Ci przeszkadza w domu?
          • pearlinee Re: Jak się zorganizować - czysty dom itd 24.02.12, 20:20
            sorki, nie wiem jakim cudem przerzuciło mnie tu z wątku o butach???
    • 123ciocia_stasia Daily checklist 23.02.12, 12:16
      Tutaj masz przykład, jak podzielić prace domowe, aby dziennie zajmowało to godzinę, a w weekend mieć wolne smile Jeżeli nie masz trzech łazienek, pokoju dla gości itp. to powinno być łatwiej

jak podzielić, żeby zajmowało to 5x w tygodniu godzinę

https://pinterest.com/pin/96616354475457583/
      • zooba Re: Daily checklist 23.02.12, 13:12
        Spojrzałam na tę listę i podane tam 30 minut na wymienione prace są dla mnie absolutnie niewykonalne. Widzę, że ty podajesz godzinę - zdecydowanie bliższe prawdzie smile

Poza tym - bardzo fajna lista.
        • agatha_christie_0 Re: Daily checklist 24.02.12, 09:57
          Wg mnie godzina wynika z tego, że CODZIENNIE robisz najpierw przez 30 min. to co ma być zrobione "daily" a dopiero później dokładasz następne 30 min. na to, co jest do zrobienia w danym dniu.
          • agatha_christie_0 Re: Daily checklist 24.02.12, 09:59
            ale oczywiście zgadzam się, że 30 minut na to, co ma być zrobione w poszczególne dni to sprawa niewykonalna, chyba, że mieszka się w kawalerce
            • zooba Re: Daily checklist 24.02.12, 11:01
              Mnie np. rozwalił tekst przy dniu dla kuchni: gdzie po wymyciu szafek i uprzątnięciu ich, myciu piekarnika, lodówki i jeszcze paru pomniejszych rzeczach zostaje umycie okna/okien.... smile
              • kruszysia Re: Daily checklist 24.02.12, 11:20
                Mnie się wydaje, że na liście są prace "do wyboru", na które poświęcić trzeba trzydzieści minut (jednego poniedziałku myjemy okno, następnego poniedziałku szafki...). W moim rozumieniu podlinkowana lista jest listą czynności, a nie dzienną "rozpiską".
                • zooba Re: Daily checklist 24.02.12, 12:07
                  To ma sens. Lista mi się podoba, bo po prostu jadąc 'ganki' zapominam o miejscach typu szafka pod zlewem.
    • poziomka001 Re: Jak się zorganizować - czysty dom itd 23.02.12, 15:32
      A jesteś pewna, że ci znajomi naprawdę mają wszędzie taki błysk? Bo ja szczerze wątpię i dam Ci przykład, który myślę, że nie jest odosobniony. Mam koleżankę ogarniętą obsesją sprzątania, dosłownie, ile razy z nią nie rozmawiam to ona sprząta i sprząta. A to odkurza, a to mopuje i tak w kółko. Faktycznie jak się do niej wchodzi to masz wrażenie porządku i czystości, ale jak wpadam na kawę albo na plotki to raczej w kąty jej nie zaglądam. I też przez dłuższy czas żyłam w przekonaniu że u niej taki błysk, wszystko wylizane i wypicowane dopóki nie zdarzyło się że kilkakrotnie zajmowałam się jej córeczką. A z dzieckiem jak to z dzieckiem, piłeczka wpadła pod szafę, klocek gdzieś tam, itp. więc chcąc nie chcąc w kilka kątów musiałam zajrzeć i objawił mi się syf z malarią. Koty kurzu niesprzątane od miesięcy. Jakieś śmieci poupychane, przed telewizorem owszem czyściutko, ale już za telewizorem podobny syf jak pod szafą. Także nie ma się co przejmować, nie wszystko złoto co się świeci i nie wierz w te bajki, że ktoś pracuje po 10-12h na dobę i do tego ma błysk w chałupie, paznokietki zrobione, w szafach wszystko pod linijkę i niby wszystko własnymi rękami.

U mnie raz w tygodniu przychodzi pani do sprzątania, w ciągu tygodnia staram się odkładać wszystko na miejsce i na bieżąco utrzymuję porządek w kuchni i łazience.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka