kotkowa
20.02.12, 12:14
Podzielcie się proszę patentami na dobrą organizację prac domowych. Powiem krótko - pracuję na pełen etat, wracam do domu ok 17, mam małe dziecko (2 latka), zajmuje się nim babcia. M. pracuje jeszcze dłużej niż ja. Jak niektóre kobiety to robią, że w podobnej sytuacji mają czyściutko w chacie, idealny porządeczek, wszystko pięknie poustawiane, dobrane, przyozdobione, same są zadbane, ubrane, lodówka zawsze pełna, wszystko świeże, dobrej jakości, obiady pomysłowe, dobre itd. No jak tego dokonać?
Przede wszystkim jaki jest patent na utrzymywanie takich idealnych porządków? Tak logistycznie - jak to robicie, co sprzątacie na codzień, co np raz w tygodniu, co jeszcze rzadziej? Jakich środków używacie, może macie jakieś specjalne pomysły - sprzątanie 2 w 1, jakieś ułatwienia?
Ja się przyznam, że mam w domu generalnie porządek, rzeczy poukładane na swoje miejsce, staram się, żeby dom był z pomysłem i estetycznie przyozdobiony, na ile to jest możliwe w 2 pokojach z małym dzieckiem, pewnych rzeczy, braku miejsca nie przeskoczę na razie.
Ale już z porządkami nie nadążam. Wszystko jest czyste pobieżnie - jak zaglądam w zakamarki, to nieraz się za głowę łapię - mam pobieżnie czyste tylko strategiczne miejsca, jak wyczyszczę wybrany zakamarek, to się nacieszę może 2 tyg i znów robi się tam syf, a nie mam już czasu tak dokładnie utrzymywać domu w czystości. A mam znajomych, którzy mają non stop chatę na błysk, więc chyba jestem niezorganizowana. Napiszcie jak po kolei wyglądają u Was porządki.