ofelia1982 02.08.12, 08:37 Moja kicia ma wskazanie by jeść karmę urinary. Royal Canine czy Hill's C/D to jednak ogromny koszt - 30zł/kg. Czy są jakieś tańsze alternatywy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maadga Re: Karma dla kotów z wrażliwymi nerkami - jaka?? 02.08.12, 09:57 Z własnego doświadczenia wiem że im lepsza karma tym mniej jej kot je. Chodzi o to że jest bardziej wartościowa i już mniejsza ilość starcza by zaspokoić głód. Moje jedzą RC urinary www.royal-canin.pl/urinary/terapia-dietetyczna-royal-canin,5240/kot:-urinary-moderate-calorie,5242.html Nie jest to najlepsza karma, ale odkąd je tylko to + mięso. Nie ma problemów z nerkami. Odpowiedz Link
lirio Re: Karma dla kotów z wrażliwymi nerkami - jaka?? 02.08.12, 10:30 Poza tym, że im lepsza karma (więcej mięsa a nie soi czy innego szitu) tym mniej kot je, to też mniej wydala i oszczędza się na żwirku oraz z powodu ograniczenia dolegliwości na weterynarzu . Jak mój kot nażre się jakiegoś badziewia, to załatwia się 3-4 razy dziennie, a zapach powala. Po droższej karmie - raz dziennie i całym domu nie czuć, że kot był w toalecie. Odpowiedz Link
rudamarta4 Re: Karma dla kotów z wrażliwymi nerkami - jaka?? 02.08.12, 11:38 Mój kot je Hill's s/d - 5,70 za puszeczkę i nie ma już problemów z sikaniem, a jest po operacji wyszycia cewki. Odpowiedz Link
szamponetka1 Re: Karma dla kotów z wrażliwymi nerkami - jaka?? 02.08.12, 22:53 niestety, jak zwierze choruje to tylko karmy weterynaryjne załatwiają problem. Karmy popularne nie 'wchodzą' w segment chorych zwierząt, bo sprzedaż jest niska do zysków, a koszta pewnie wysokie. Pozostaje np. kupować na słynnym portalu sprzedażowym u sprzedających karmę weterynaryjną- ja tak robię, wychodzi taniej niż bym u weta kupowała - jedyny minus - opakowanie zbiorcze parę kilo. Odpowiedz Link
kamunyak Re: Karma dla kotów z wrażliwymi nerkami - jaka?? 02.08.12, 23:37 Szkoda, że nie spytałaś weterynarza o tańsze karmy. Oni z reguły najchętniej 'wpychają" te najdroższe a przecież nie każdy moze pozwolić sobie na tak duży wydatek. Spróbuj może karm Animondy, wiem, że cieszyły sie dobrą opinią jeśli chodzi o jakosć a są trochę tańsze. Niestety, moje koty nie polubiły jej jakoś specjalnie. Tu możesz sobie porównać. Lub zobaczyć jakie w ogóle są i poszukać, może gdzieś taniej? schorzenia nerek Może zaczniesz sama kotu gotować? Ja mam ksiazkę o zywieniu kotów i w niej na schorzenia nerek zalecana jest np. kaszka z płatków owsianych, na mięsnym lub rybnym bulionie. I generalnie w karmie takiej powinna być podobno niska zawartość wapnia i magnezu- tu warto zwrócić uwagę jaką wodę pije twój kot. Gotuje sie jednorazowo większą ilość a potem zamraża porcje więc jeśli już się zorganizujesz to nie będzie to takie pracochłonne a pewnie tańsze. A tu znalazłam ciekawy wątek. karmy dla kotów... Odpowiedz Link
kate302 Re: Karma dla kotów z wrażliwymi nerkami - jaka?? 03.08.12, 07:11 nie nie ma dobrych tańszych karm, tanie karmy to masakra, jeżeli twój kot ma problemy z nerkami nie warto ryzykować jego zdrowia podając taniznę. Pracuję w firmie produkująca tanie karmy wiem co mówię. Odpowiedz Link
ookaa Re: Karma dla kotów z wrażliwymi nerkami - jaka?? 03.08.12, 13:37 Animonda Integra Protect Nieren - tacki po 100 g. Moja kicia nie chciała jeść karmy "urinary" RC, a już Hill's był wręcz obrzydliwy. Animondę wciągała dość chętnie. Odpowiedz Link
osmanthus Re: Karma dla kotów z wrażliwymi nerkami - jaka?? 03.08.12, 16:51 Moj kot zre mieso kangurze oraz RC Renal. Bobki RC Renal byc moze do najtanszych nie naleza, ale w koncu ile tego zarcia zjada dziennie 3.5 kg kot? www.pookinuk.com.au/for-cats/cat-food/prescription-diets/urinary-health/royal-canin-feline-renal.html Trudno rowniez byloby oskarzac nasza ulubiona pani weterynarz o jakies niecne zamiary )(czytaj :nabijania sobie kasy) bo ona w ogole zarcia dla zwierzakow nie sprzedaje. 15-16-letnia Laura na tej kombinacji prosperuje znakomicie i nawet ostatnio zlozyla mi w darze na wycieraczce dorodnego szczura bez glowy (wiec jednak jakis dodatek do diety bezsolnej stosuje ...). Odpowiedz Link
kamunyak Re: Karma dla kotów z wrażliwymi nerkami - jaka?? 03.08.12, 23:32 > Trudno rowniez byloby oskarzac nasza ulubiona pani weterynarz o jakies niecn > e zamiary )(czytaj :nabijania sobie kasy) bo ona w ogole zarcia dla zwierzakow > nie sprzedaje. Ja akurat "ulubionej pani wet" nie chcę oskarżać o niecne zamiary ale twoje rozumowanie trochę mnie dziwi. Lekarze też lekarstw nie sprzedają w gabinetach a na recaptach wypisują co wypisują, a co od czasu do czasu jest powszechnie ganione przez media. Ja po pierwszej wizycie z gabinetu wet. wyszłam z naręczem ulotek karm Royal i Hills. Nie twierdzę, że nie są dobre. Na pewno jednak są to bogate koncenry. Odpowiedz Link
mii.krogulska Re: Karma dla kotów z wrażliwymi nerkami - jaka?? 03.08.12, 17:50 Moje koty jedzą Sterilized 37 Royal Canin, kupuję worki po 10 kg, wychodzi około 19 zł za kilogram. Zwykle kupuję w sklepie internetowym zooplus, bo tylko tam są tak wielkie wory. Teraz jest promocja worek 10 kg plus poidełko gratis za 189,00 zł , obadaj sobie temat. Lepiej na karmie nie oszczędzać, niestety, bo potem jak się kot popsuje bardziej, koszta leczenia są dramatyczne Odpowiedz Link
mii.krogulska Re: Karma dla kotów z wrażliwymi nerkami - jaka?? 03.08.12, 17:52 A tu cała lista dla nerkowców: www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_specjalistyczne/uklad_moczowy_i_nerki Odpowiedz Link