fortepian_na_slub 12.12.12, 13:17 Słyszałam, że ma to znaczenie, polećcie więc proszę jakieś sprawdzone firmy. Nie ukrywam, że najchętniej chciałabym już gotowy - mielony - no chyba, że powiecie, że różnica w smaku jest tak drastyczna, że aż boli Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: jaki ser na sernik 12.12.12, 13:36 Piekę z twarogu na sernik z Lidla albo od Piątnicy (kupuję w Auchan), obydwa wypieki udane a piekę na zamówienie zawsze (w domu tylko keks bananowy, ciasto z coca-colą i szarlotki i tak w kółko, może z okazji świąt dostanę jakieś ambitniejsze zlecenie ). Odpowiedz Link
fortepian_na_slub squirk 12.12.12, 14:18 oooo, to jak masz wprawę w sernikach, to może mogłabyś zdradzić przepis? ) Odpowiedz Link
squirk Re: squirk 12.12.12, 14:52 fortepian_na_slub napisała: > oooo, to jak masz wprawę w sernikach, to może mogłabyś zdradzić przepis? ) Moja wprawa w pieczeniu słodkości bierze się stąd, że wyszukuję dobry przepis, przez krótki czas się go trzymam a potem zaczynam szaleć, zmieniać, dorzucać coś, zmniejszać ilość cukru czy tłuszczu i jakimś cudem nadal udaje mi się coś dobrego stworzyć Wystartowałam od tego przepisu www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_klasyczny/przepis.html ale zaczęłam już modyfikowac spód (robię kruchy albo z kruszonych ciastek, czasem z kakao) i dodatki - dolewam domowy ekstrakt waniliowy, robię polewę z czekolady albo es-floresy ze zmiksowanych owoców na wierzchu. Smak jest podobno wspaniały i delikatny - podobno, bo słodyczy nie cierpię i nie jem ich, sprawdzam się przy produkcji, do testów na szczęście mam innych Odpowiedz Link
ilse77 Re: jaki ser na sernik 15.12.12, 16:39 Hej squirk pochwal sie proszę przepisem na to ciasto z coca-colą. Zaintrygowałaś mnie tym bardzo. Odpowiedz Link
skarolina Re: jaki ser na sernik 12.12.12, 14:44 Piątnica w czerwono-bordowym wiaderku, Delfiko, "Mój ulubiony" z Wielunia - najlepsze na sernik. Odpowiedz Link
osiek2 Re: jaki ser na sernik 12.12.12, 17:30 Ja jestem wierna twarogi Bielucha. On jest taki leciutki i sernik też podobnie wychodzi. Taki lekki deser jest jak dla mnie idealny na bożonarodzeniowe obżarstwo. Odpowiedz Link
ka_thy Re: jaki ser na sernik 12.12.12, 20:57 Szczerze - to nigdy mi nie wyszedł sernik z sera wiaderkowego. Zawsze był niski i zbity. Na sernik kupuję ser w kostkach i traktuję go nożem malaksera lub blendera. Odpowiedz Link
autumna Re: jaki ser na sernik 13.12.12, 11:07 U mnie lubią, jak sernik jest raczej ubity, a nie puchaty czy kremowy. Próbowałam najróżniejszych i moim zdaniem najbliższa serowi mielonemu w domu jest Piątnica (wiaderko). Większość pozostałych przypomina bardziej serki homogenizowane. Odpowiedz Link
przepysznik.pl Re: jaki ser na sernik 13.12.12, 18:10 Zdecydowanie Piątnica. Choć taki z kostki, memłany w domu - zawsze najlepszy. Odpowiedz Link
aniarudi83 Re: jaki ser na sernik 14.12.12, 11:19 Prawdziwy twaróg "wiejski" kupowany na targu u sprawdzonego sprzedawcy. Przez wiele lat wierna byłam jednemu sprzedawcy pod Halą Mirowską w W-wie. W momencie, gdy dostanie tego sera graniczyło z cudem, znalazłam drugą budkę pod tą halą. Ale znowu to samo. Teraz kupuję na Wolumenie. Nie mielę- zupełnie nie ma potrzeby przy takim serze. Do ciasta nie dodaję też masła. NA kg sera dają 6 jajek, niepełną szklankę cukru i 3 łyżki mąki oraz ekstrakt waniliowy. Nigdy nie jadłam lepszego sernika ale ja na takim wychowana. Odpowiedz Link
lirio Re: jaki ser na sernik 14.12.12, 19:47 Ja piekę z serka "twój ulubiony" z Wielunia. Zobacz skład jak kupujesz - ma być sam ser. Kiedyś w Lidlu się nacięłam na jakieś ich cudo, w składzie były różne syfy (zagęstniki i chemiczne dodatki). Odpowiedz Link
ladyjm Re: jaki ser na sernik 14.12.12, 22:40 ja kupuje zawsze w Lidlu ser w kilogramowy wiaderku i najczesciej piekę klasyczny sernik wiedenski www.mojewypieki.com/przepis/sernik-wiedenski zawsze wychodzi idealnie Odpowiedz Link
ilse77 Re: jaki ser na sernik 15.12.12, 16:44 A ja używam pół na pół ricotty i serka typu włoskiego Capri z sierpca. Miele i dodaje 3 ugotowane ziemniaki na 1 kg twarogu. Nie dodaję mąki. Wychodzi super i bez spodu, którego zgodnie w rodzinie nie lubimy. Odpowiedz Link
roxaspoxawkuchni Re: jaki ser na sernik 01.03.18, 10:49 Hej, właśnie znalazłam Twój przepis na sernik. Mam pytanie czy dodajesz do niego jeszcze jajek, ewentualnie cukru? Uwielbiam serniki, ale bez spodu, a twój przepis jest jeszcze bez mąki. Trochę upłynęło czasu, jak opublikowałaś swoją odp. Mimo wszystko jestem optymistą i jeszcze tam jesteś. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Roksana Odpowiedz Link
roxaspoxawkuchni Re: jaki ser na sernik 01.03.18, 10:51 * i czuję, że jeszcze tam jesteś 😉 Odpowiedz Link
kaga9 Re: jaki ser na sernik 02.03.18, 00:04 Wyszukiwarka mówi, że Ilse77 ostatnio pisywała wyłącznie na forum Wnętrza mieszkań (jeśli mowa o otwartych forach). Może tam Jej poszukaj? Odpowiedz Link