Dodaj do ulubionych

Dywan czy wykładzina do pokoju dziecięcego?

22.01.13, 15:27
Chcę zmienić starą wykładzinę w pokoju u 5 latka. Zastanawiam się czy lepiej panele i dywan czy wykładzina. Ta stara sprawowała się nieźle...- wcześniej była w pokoju sypialnia..ale sama nie wiem czy lepiej teraz coś innego.
Obserwuj wątek
    • elka2712 Re: Dywan czy wykładzina do pokoju dziecięcego? 22.01.13, 17:49
      dla kilkulatka wykładzina jest optymalnym rozwiązaniem. Nie przemieszcza się przede wszystkim, łatwo odkurzyć. Przy żywiołowym 5latku to ważne Ja wykładzinę dywanową zamieniłam na parkiet i dywan przy remoncie i zmianie aranżacji całego pokoju jak córka miała 12 lat.
    • karlakarla Re: Dywan czy wykładzina do pokoju dziecięcego? 22.01.13, 18:56
      Niedawno robiłam remont w pokoju dziecka, też zastanawiałam się co będzie lepsze. Była wykładzina, bałam się zmiany na panele, że będą zimne i dziecku (6 lat) które pół dnia spędza na podłodze będzie niewygodnie, na szczęście myliłam się. Kupiliśmy podkłady oddające ciepło (jakies super eko) i wydaje mi się że w pokoju jest cieplej niż wcześniej z wykładzina. Dywan jest na środku pokoju, z jednej strony stoi na nim łóżko, nie był drogi więc nie będzie wielkiej szkody jak coś się z nim stanie. Teraz w końcu mogę sama odsunąć ciężkie łóżko żeby poodkurzać, na wykładzinie nie było to łatwe, samo odkurzanie trwa 3 minuty i jeśli coś się wyleje lub mały przy grypie żołądkowej (łapie co pół roku) zwymiotuje wystarczy zetrzeć panele, wcześniej szorowałam i robiłam najróżniejsze rzeczy żeby pozbyć się plamy i zapachu.
      • anetka500 Re: Dywan czy wykładzina do pokoju dziecięcego? 22.01.13, 20:21
        faktycznie z tym odsuwaniem mebli to racja - na panelach o wiele bardziej wygodne! Ja muszę jednak wybrać cos dla alergika i to mnie martwi ...na panelach jest często dużo kurzu..może wykładzina elastyczna jest bardziej miękka i w Komforcie powiedzieli mi że można jeszcze dać podkład aby było bardziej miękko. Tylko jak tu uchronić przed np. jakimś przecięciem...a może podłoga drewniana...
        • wiecznie-zapominam-login Re: Dywan czy wykładzina do pokoju dziecięcego? 22.01.13, 23:19
          wg mnie wykładzina dla alergika to kiepski pomysł. Dywan możesz wytrzepać, wymrozić na balkonie, wykładzinę nie.

Na panelach kurz jest bardziej widoczny ale łatwiej go usunąć.

Tylk
          > o jak tu uchronić przed np. jakimś przecięciem...a może podłoga drewniana...

nie używaj piły motorowej i siekierki na podłodze a powinno być ok smile
        • dds6 Re: Dywan czy wykładzina do pokoju dziecięcego? 23.01.13, 10:04
          Są wykładziny hotelowe, które nie są tak higroskopijne i ciężko cokolwiek mokrego w nie wchodzi, odkurzanie/konserwacja np. odkurzaczem piorącym to też żaden problem (nie chłoną).
          Miękkość możesz wyregulować dając piankę pod spód i możesz uzyskać efekt hmmm stąpania po chmurze, jak ja to nazywam, jeśli Ci zależy na miękkości i cieple. Znajomi kupili taką wykładzinę na piętro, dodali piankowy podkład i efekt rewelacyjny dla stąpającego.

Dla alergika poszłabym w parkiet, ewentualnie wysokogatunkowe panele
          + dywan (ja mam słabość do grubych shaggy o stojącym włosiu), który będzie mogła wyprać
          odkurzaczem piorącym. Jeśli oczywiście zależy Ci na dywanie smile
    • kikimora78 Re: Dywan czy wykładzina do pokoju dziecięcego? 23.01.13, 10:22
      raczej parkiet i dywan - moja corka my dywany z ikei, sa podgumowane i nie sposob ich przesunąć, więc się nie ślizga. a dywan łatwiej wyczyścić, wyprać, wymrozić i wreszcie wymienić w razie potrzeby.
      • anetka500 Re: Dywan czy wykładzina do pokoju dziecięcego? 23.01.13, 13:03
        wiecznie-zapominam-login no mam nadzieję że siekiery w domu nie będziesmile
        Chyba się zdecyduję na podłogę drewnianą. Dywanów z ikeai to już nie chce przejechałam się na ich jakości i cięzko usunąć z nich brud..Wiem że można kupić taką siatkę pod dywan podobno lekko namoczyć i nie będzie się przesuwał..Najgorsze jest to, że te dywany z małym włosem są mnie ładne..ale znalazłam hello kity skład akryl antystatyczny? to ok? tylko mógłby być mniejszy www.komfort.pl/dywany/hello-kitty-318566
    • piegoosek Re: Dywan czy wykładzina do pokoju dziecięcego? 23.01.13, 13:14
      Tez bym dala podloge drewniana i dywan lub ew. wykladzine docieta do pozadanego wymiaru. Ja mam tak w pokojach dzieci i nic sie przesuwa itp. A moje dzieci maja 6 lat. Swoje tak wyposazone pokje maja od ponad roku. I dywan (w pokoju corki) i wykladzina (w pokoju syna) nie jest ani zabrudzona, ani zalana, ani pocieta.. przede wszystkim zawsze moge zwinac, wyrzucic na dwor, wymrozic, odkurzyc dokladnie i zmyc podloge w calosci.
      Mialam kiedys w sypialni wykladzine przyklejona na calosci do podloza i po trzech latach uzytkowania nie moglam wytrzymac jej smrodku! Kurzu, ktory wchodzi w glab wykladziny, nie kestes w stanie odkurzyc odkurzaczem!
      • anetka500 Re: Dywan czy wykładzina do pokoju dziecięcego? 23.01.13, 13:22
        faktycznie jeszcze można dociąć wykładzinę jak dywan i obszyć ooo to tez jest rozwiązanie gdybym nie znalazła odpowiedniego wzoru dywanu...dzięki za pomysłsmile
    • kuku-na-muniu8 Re: Dywan czy wykładzina do pokoju dziecięcego? 25.01.13, 15:11
      Widziałam ostatnio sklepie panele do podłogowe zdobione bajowymi wzorami, które były specjalnie laminowane, co ułatwia zachowanie czystości. Taki wybór wydaje mi sie idealny do pokoju dla małych mieszkańcówsmile
    • rebelka1986 Re: Dywan czy wykładzina do pokoju dziecięcego? 30.01.13, 12:10
      Moje chłopaki (3-latek i roczniak) mają w pokoju panele a na nich wykładzinę w uliczki, dociętą do rozmiaru 2m x 1,5 m i obszytą. Pod wykładziną leży właśnie ta biała antypoślizgowa siatka, nic się nie ślizga. Na allegro jest spory wybór takich dociętych wykładzin, w różnych rozmiarach. Wcześniej miałam piękny kolorowy dywan, z niezbyt długim włosiem, ale był bardzo "czepliwy" i nie było sposobu, żeby go dokładnie odkurzyć czy wytrzepać, po paprochy jakby się wplątywały. Wykładzina ma tę przewagę nad dywanem, że łatwiej ją odkurzyć, jest tańsza (a więc w razie wpadki nie szkoda wymienić), a taką dociętą w razie potrzeby tez można wynieść i wytrzepać czy wymrozić wink
      My mamy taką, starszy syn uwielbia się na niej bawić wink
      https://www.tutumi.pl/dane/full/3379861911364caeb4c5a10ef4ffeaa2.jpg
    • korniz Re: SPAM 02.03.15, 12:26
      Panele +dywan ,czy dywaniki.Możesz zawsze dywan zmienić a wykladzina na całym pokoju =roztocza.Jeśli już dywan to nie za duży ,żebyś spokojnie mogła go wyprać w wannie.Są teraz takie super dywaniki np kształcie piłki ,auta.Nie są grube, wystarczy wyprać i na balkon.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka