Dodaj do ulubionych

Cube cutter do MUM 5

31.05.14, 13:12
czy ktoś ma, jak sie sprawdza, czy kroi dobrze w kostkę, jakie produkty i czy tylko warzywa gotowane, czy także surowe? Jajka, ogórki?
Chciałabym dokupic, szukałam w necie, ale niewiele jest opinii.
Będę wdzięczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • kajka271 Re: Cube cutter do MUM 5 06.06.14, 15:39
      Ja nie mam, ale jestem własnie na etapie decyzji co kupić Bosch mum5 czy kenwooda prospero o rozgryzam ten temat. W Boschu własnie ten cube cutter mnie urzekł. Zobacz na tym filmiku jak fajnie kobitka ekspresowo 'kroi' warzywa do ryby smile
      Przy okazji zapytam, masz może tego Boscha i szukasz tylko końcówki?
      Czy robisz w nim np. placki ziemniaczane, ja w starym malakserze robię je obracającym się nożem (nie mam tej tarczy odpowiedniej), a tu nie wiem jak to rozwiązać. Ta dokładka z nożem jest jakby przelotowa... pokroi i spada na dół do misy... A może jest tam ta tarcza do robienia miazgi z ziemniaków?
      Ja w związku z ta wątpliwością przechylam sie do Kenwooda, ale właśnie Cube cutter i wygląd ciągną mnie do Muma... sad
      • monalisadavinci Re: Cube cutter do MUM 5 06.06.14, 19:00
        Mam od pół roku i jestem szalenie zadowolona smile Zrobienie naszej tradycyjnej sałatki to kwestia 2-3 minut (robię naprawdę duuuży gar, bo zawsze rodzicom i teściom daję) Kroi warzywa i ugotowane i surowe. Ogórki w occie i kiszone. Problem z gotowanym jajkiem jest, bo żółtko raczej się rozciera, ale białko jest mniej więcej w kostkę, więc w sałatce tego nie widać. Problemem też jest por jeśli nie jest już pierwszej świeżości i zbyt giętki jest. Pokroiłam tym urządzeniem też ser żółty i nie było problemu. Ogólnie fajniej kroją się warzywa twarde, surowe. Kostka nie jest duża, taka w sam raz.
        • anirat Re: Cube cutter do MUM 5 06.06.14, 21:26
          Mam mum 5 juz chyba 2 lata, albo i 3, już nie pamiętam. Wykorzystuje glównie do wyrabiania chleba, ciasta drożdzowego, ciast ucieranych, mas serowych, ubijania jajek itd. Koktajle robie. Mam sporo warzyw z ogródka i czasem musle teraz o dokupieniu dodatkowej misy i tego cube cuttera. Sprawuje sie bardzo dobrze i jestem zadowolona, ale ten cubo cutter by mi sie na prawde przydał.
          Używam go 2-3 razy w tyg. Nie mam tej specjalnej tarczy do ziemniaków, nie próbowałam na tych co miałam w komplecie, ziemniaki rozdrabniam w rozdrabniaczu smile Ale spróbuje przy najbliższej okazji.
    • anirat Re: Cube cutter do MUM 5 06.06.14, 21:54
      a moze ktos dokupował i podpowie, gdzie najlepiej dokupić jakieś akcesoria?
      • monalisadavinci Re: Cube cutter do MUM 5 07.06.14, 08:54
        Ja tarczę do ziemniaków dokupiłam (jakiś sklep internetowy, po prosu patrzyłam gdzie najtaniej) i jestem bardzo zadowolona, tak samo jak z innych tarcz ścierających. Robię MUMem wszystko co można, ciasta na pierogi, chleb, pizzę, surówki, koktajle, mielę mięso - po prostu wykorzystuję go w pełni smile Wielką zaletą jest to, że właściwie wszystkie części można myć w zmywarce. MUM robi wszystko bardzo szybko, czasami trzeba uważać... ostatnio robiłam tort dla syna i przebiłabym śmietanę kremówkę w masło smile Jak dla mnie, rewelacja. Zrobię, a się nie narobię wink
        • mme_marsupilami Re: Cube cutter do MUM 5 10.06.14, 14:46
          Tez wybralam MUM5 i uzywam codziennie. Tarcza do surowych ziemniakow jest swietna, wiec dokupie jeszcze jedna ze srednimi oczkami w ksztalcie lezki (te w komplecie z robotem sa dwie:bardzo gruba i bardzo drobna). Dodatkowa miska bardzo sie przydaje.
    • mad_milk Re: Cube cutter do MUM 5 10.06.14, 11:15
      Ja m
    • anirat Re: Cube cutter do MUM 5 28.06.14, 19:09
      No to mam to ustrojstwo, jednak, nie dokupiłam do MUM5, bo chcę tego używać w zupełnie innym miejscu. Więc poszperałam i kupiłam okazyjnie Boscha takiego zwykłego od razu z cube cutterem. Więc mam teraz 2 bosche.
      Ale do rzeczy- kroiłam dziś rano surowe warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler, oraz ogórki konserwowe i jajka na twardo. Wszystko ładnie pokrojone w równa kostkę, Trochę się rzeczywiście rozciera żółtko z jajek, ale do sałatki się nadaje, Jak kroiłam ręcznie takim sitkiem to też się rozcierało. Wszystko trwa chwilkę. To jest sprzęt do robienia dużych ilości, najdłużej trwa teraz przygotowanie produktów do siekania. U mnie się sprawdził.
      • zetka31 Ja mam MCM z tą tarczą 02.07.14, 12:34
        Hejka, ja mam model bosch.strefamarek.allegro.pl/robot-kuchenny-bosch-mcm68885.html

W białym kolorze można znaleźć poniżej 500zł.
        Dokupiłam sobie tarcze do tarcia ziemniaków i do frytek.

Jestem zachwycona. Pięknie się prezentuje, używam go codziennie. Kocham go prawie tak samo mocno jak własnego mężasmile

Dokupiłam też rozdrabniacz. Robi za młynek. Pasują wszystkie tarcze od MUM5.

Nie wiem tylko, jak z robieniem gęstych ciast - typu na pierogi. Bo po prostu nie robiłam jeszcze. Pozostałe - rewelacja.
        Nie umiem piec ciast, ale ten robot tak rozbełta wszystko, że teraz nawet ciasta mi się udają smile

Robota kupiłam na allegro, tarcze i rozdrabniacz też. Ale na innej aukcji niż ta, którą TU Wam podałam. Wybrałam najtańszą aukcję po prostu.
        MUM 5 wydał mi się skomplikowany. Tym bardziej, że ja bardziej do surówek niż do ciast potrzebuję.

A jeśli chodzi o kostkę. Rzeczywiście pięknie kroi. Trzeba jednak pamiętać, że ziemniaki muszą być zupełnie zimne, bo mi raz mazia wyszła, że szok.
        Dla mnie kostka trochę za gruba. Chciałabym końcówkę na drobniejszą kostkę, ale chyba nie ma.
        Czasami po prostu jadę tarczą w kostkę i te pokostkowane warzywa wrzucam jeszcze raz. Sieka wtedy drobniej, ale już nie ma regularnej kosteczki.

Czyli minusem jest dla mnie duża kostka.
        Brakuje też dodatkowej misy, która bardzo by się przydała np. podczas pieczenia. Mam nadzieję, że uda mi się dokupić.

KOCHAM ten sprzęt smile
        W razie co - służę pomocą
        • anirat Re: Ja mam MCM z tą tarczą 02.07.14, 12:45
          o tak, tak, właśnie ten drugi bosch to ten co Twój. Nie wiem tylko, czy cube cutter pasuje ma mum5. Nie próbowałam założyć, ale spróbuje. Dobrze, że tarcze pasują i tu i tu, bo mam różne w obu więc sobie mogę podmieniać w zależności od potrzeb. Też uwielbiam ten sprzęt smile
          • zetka31 Re: Ja mam MCM z tą tarczą 02.07.14, 13:14
            Wiesz co, chyba powinny pasować. Bo ja kupiłam Bosch MCM, a tarcze do MUM5 i u mnie pasują smile Tarcz do MCM nie było, ale te MUM pasują do mojego MCM. Zanim dokupiłam tarcze - upewniłam się u sprzedawcy, czy będą pasowały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka