pamana 22.09.14, 10:01 Proszę o pomoc w identyfikacji liści- z jakich to drzew? Brakuje nam jeszcze kilka do "zielnika". Ktoś może pomóc ? fotoforum.gazeta.pl/u/pamana.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: Prośba w identyfikacji liści 22.09.14, 10:22 Te zdjęcia sa za małe, i zbyt niewyraźne żeby coś konkretnego o nich powiedzieć. Odpowiedz Link
kasiek-kd Re: Prośba w identyfikacji liści 22.09.14, 11:31 dąb czerwony 2 lipy nie widzę wyrażnie....ale jakos tak na bukowe liscie wygląda na kolejnym topola czarna buk? ?? na kolejnym ? fatalny stan liścia -do zielniów bierze sie egz idealne, wzorcowe nastepna fot 2 jarząb mączny dąb czerwony nast jarzab szwedzki ? jakies ozdobne jabłuszka nast buk topola biała nast wiąz ? topola nast ? ? wierzba jak to mozliwe, ze robisz zielnik nie znając podst. gatunków roślin i nie posugując sie kluczem do oznacznia, albo chociazby atlasami? Odpowiedz Link
pamana Re: Prośba w identyfikacji liści 22.09.14, 12:12 No niestety nie mam edukacji w znajomości wszystkich liści, a nawet nie posiadam atlasu liści w domu- wstyd. 17 już zidentyfikowałam- z tymi przedstawionymi mam kłopot, stąd prośba. Dziękuje za pomoc. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Prośba w identyfikacji liści 22.09.14, 12:16 kasiek-kd napisała: > jak to mozliwe, ze robisz zielnik nie znając podst. gatunków roślin > i nie posugując sie kluczem do oznacznia, albo chociazby > atlasami? A możliwe jak najbardziej - prawdopodobnie to zadanie na przyrodę u dziecka. Nie każdy rodzic, który chce pomóc dziecku w pracy domowej jest dendrologiem/botanikiem, zna klucz do oznaczania (co to takiego??) czy ma w domu atlas drzew. Odpowiedz Link
schiraz Re: Prośba w identyfikacji liści 24.09.14, 19:18 Być może nawet to piąta klasa podstawówki.. Mój Syn dziś przyniósł od Pani od przyrody instrukcję zrobienia zielnika - mają oddać do końca listopada. Wszystkie piąte klasy mają na raz więc jak łatwo się domyśleć żadna biblioteka w promieniu stu km nie ma już atlasu liści. Tyle, że oni mają szczęśliwie ograniczyć się do 10 gatunków drzew liściastych nieowocowych. Nie ma szans, że wszystkie będą zielone i nieuszkodzone, dobrze, że w grudniu im nie kazali tego robić.. Odpowiedz Link
solejrolia Re: Prośba w identyfikacji liści 22.09.14, 11:51 mogę spróbować, tylko to będą moje sugestie, chciałabym, zebyś sobie to jeszcze sprawdziła (bo nie widzę na żywo liści, zdjęcia są średnie, dlatego nie daję 100%gwarancji). zdj. 1. liść górny- dąb czerwony liście środkowe- olcha, olsza czarna, chyba na dole- nie wiem zdj. 2. górne- brzoza środkowe- ? dolne-? zdj. 3 dąb czerwony zdj.4. jarząb (szwedzki?) dół- jarząb brekinia????? zdj.5. jarząb środkowe???? dolne- wiśnia piłkowana zdj. 6- górne???? środkowe-topola osika dolne- topola osika zdj.7 ? zdj.8 na dole- wierzba biała zdj.9 zygokaktus zdj. 10. torcik Odpowiedz Link
pamana Re: Prośba w identyfikacji liści 22.09.14, 12:13 Dzięki, oczywiście wygugluje i sobie potwierdzę Odpowiedz Link
brumming Re: Prośba w identyfikacji liści 24.09.14, 21:42 Nie pomogę, bo ja identyfikowałam liść po drzewie, korze, owocach itp Robiliśmy zielnik w 4 klasie Posiłkowałam się tym blogiem dendrologia.blog.pl/ sporo się przy tym nauczyłam. Powodzenia i szóstki z plusem! Odpowiedz Link
brumming Re: Prośba w identyfikacji liści 24.09.14, 21:44 Przepraszam tym blogiem: drzewapolski.blogspot.com/2010/11/najpopularniejsze-drzewa.html Odpowiedz Link