13.12.14, 16:10
Mam kilka pięknych krzaków, jak zwykle przyniosłam je do domy na zimę. I jak zwykle napawam się zapachem smile
Ale pomyślałam, że może by mieć ich więcej? Są nasionka, można je jakoś wysiać i mieć następne?
Obserwuj wątek
    • gazetowy.mail Re: Lawenda 13.12.14, 17:07
      nasiona lawendy kupuje się w ogrodniczym albo zbiera z przekwitających kwiatków.
      • irenazu Re: Lawenda 13.12.14, 19:17
        Moje lawendy rosną w gruncie (Mazowsze), niczym ich nie przykrywam, zimują. A na wiosnę jest mnóstwo samosiejek, Niektóre już kwitną. Nie ścinam wszystkich kwiatów po przekwitnięciu, więc mają czas dojrzeć nasiona i wysiać się.
        • budzik11 Re: Lawenda 13.12.14, 19:29
          irenazu napisała:

> Moje lawendy rosną w gruncie (Mazowsze), niczym ich nie przykrywam, zimują. A n
          > a wiosnę jest mnóstwo samosiejek,

U mnie to samo (też Mazowsze). To cholerstwo się samo wysiewa, mam młode krzaki wyrastające mi nawet spod schodka, spomiędzy kostki brukowej. Nie będzie więc raczej problemu z rozmnożeniem lawendy z nasion.
          • marysia191 Re: Lawenda 13.12.14, 19:36
            Na Dolnym Śląsku lawenda tez rozsiewa się bez problemów wink
        • horpyna4 Re: Lawenda 13.12.14, 20:41
          Lawenda wąskolistna świetnie zimuje w gruncie. Ale na wiosnę warto ją krótko przycinać, żeby odmładzać. Inaczej po kilku - kilkunastu latach pędy będą u dołu mocno zdrewniałe, na dość długim odcinku bezlistne i po prostu brzydkie.

Odcięte pędy można sadzonkować, najlepiej od razu i prosto do gruntu. Przed wsadzeniem warto potraktować ukorzeniaczem. Ukorzeniają się łatwo i potrafią jeszcze w tym samym roku zakwitnąć.
          • anu_anu Re: Lawenda 13.12.14, 20:59
            Moje są w donicach wiec raczej trzeba chować bo by przemarzły.
            Ale następne wsadzę w ziemię smile
            • horpyna4 Re: Lawenda 14.12.14, 15:22
              Oczywiście zimowanie w gruncie dotyczy tylko lawendy wąskolistnej. Piszę o tym, bo są w sprzedaży inne gatunki lawendy, które mają bardziej efektowne kwiaty, ale w Polsce w gruncie nie zimują - pochodzą z terenów bliżej Atlantyku, gdzie klimat jest dużo łagodniejszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka