anu_anu 13.12.14, 16:10 Mam kilka pięknych krzaków, jak zwykle przyniosłam je do domy na zimę. I jak zwykle napawam się zapachem Ale pomyślałam, że może by mieć ich więcej? Są nasionka, można je jakoś wysiać i mieć następne? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gazetowy.mail Re: Lawenda 13.12.14, 17:07 nasiona lawendy kupuje się w ogrodniczym albo zbiera z przekwitających kwiatków. Odpowiedz Link
irenazu Re: Lawenda 13.12.14, 19:17 Moje lawendy rosną w gruncie (Mazowsze), niczym ich nie przykrywam, zimują. A na wiosnę jest mnóstwo samosiejek, Niektóre już kwitną. Nie ścinam wszystkich kwiatów po przekwitnięciu, więc mają czas dojrzeć nasiona i wysiać się. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Lawenda 13.12.14, 19:29 irenazu napisała: > Moje lawendy rosną w gruncie (Mazowsze), niczym ich nie przykrywam, zimują. A n > a wiosnę jest mnóstwo samosiejek, U mnie to samo (też Mazowsze). To cholerstwo się samo wysiewa, mam młode krzaki wyrastające mi nawet spod schodka, spomiędzy kostki brukowej. Nie będzie więc raczej problemu z rozmnożeniem lawendy z nasion. Odpowiedz Link
marysia191 Re: Lawenda 13.12.14, 19:36 Na Dolnym Śląsku lawenda tez rozsiewa się bez problemów Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Lawenda 13.12.14, 20:41 Lawenda wąskolistna świetnie zimuje w gruncie. Ale na wiosnę warto ją krótko przycinać, żeby odmładzać. Inaczej po kilku - kilkunastu latach pędy będą u dołu mocno zdrewniałe, na dość długim odcinku bezlistne i po prostu brzydkie. Odcięte pędy można sadzonkować, najlepiej od razu i prosto do gruntu. Przed wsadzeniem warto potraktować ukorzeniaczem. Ukorzeniają się łatwo i potrafią jeszcze w tym samym roku zakwitnąć. Odpowiedz Link
anu_anu Re: Lawenda 13.12.14, 20:59 Moje są w donicach wiec raczej trzeba chować bo by przemarzły. Ale następne wsadzę w ziemię Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Lawenda 14.12.14, 15:22 Oczywiście zimowanie w gruncie dotyczy tylko lawendy wąskolistnej. Piszę o tym, bo są w sprzedaży inne gatunki lawendy, które mają bardziej efektowne kwiaty, ale w Polsce w gruncie nie zimują - pochodzą z terenów bliżej Atlantyku, gdzie klimat jest dużo łagodniejszy. Odpowiedz Link