05.12.16, 07:23
Co polecacie?

Mam Boscha Muma, ale on nie ma takiej typowej przystawki do malaksera - w sensie przystawka jest do serii 4, nie do serii 5, no chyba że zaraz któraś z Was mi powie, że one pasują do siebie?
Do Boscha mam takie dodatkowy zestaw Tasty Moments, tam są dodatkowe ostrza i pojemniczki, tylko one są małe, a czasem przydałoby mi się coś większego, dlatego zastanawiam się nad większym urządzeniem. Na pewno musi mieć odpowiednią moc, bo chciałabym np. robić masło orzechowe.

Coś w stylu Kitchenaida - kitchenaid.pl/linia-kitchenaid/33-malakser-21l.html, no ale on jest ciut drogi wink
Obserwuj wątek
    • anka-ania Re: Malakser 06.12.16, 11:51
      Jest też przystawka do MUM5: www.bosch-home.pl/store/product/Mikser/00572476
      W sklepie Boscha już od jakiegoś czasu niedostępna, ale pojawia się na allegro. Sama przymierzam się do kupna, a nie chcę dodatkowego urządzenia.
      • yaga7 Re: Malakser 06.12.16, 11:53
        Dzięki wielkie, to będę sprawdzać!
      • anka-ania Re: Malakser 06.12.16, 13:15
        Oglądam to sobie i widzę sprzeczne informacje. Na stronie Boscha piszą, że mikser ma 1,6 l pojemności, a inni sprzedawcy, że 0,5 l. Jeśli to faktycznie tylko pół litra, to słabo.
        • yaga7 Re: Malakser 06.12.16, 14:14
          Mnie na pewno 0,5 nie urządza, to chyba tyle, ile mam teraz w tej przystawce Tasty Moments.

A ma któraś z Was tego KitchenAida?
    • madzioreck Re: Malakser 06.12.16, 16:42
      Nie chcę Cię martwić, ale masła orzechowego w takim malakserze raczej nie zrobisz. Mam robota Bosha, wprawdzie z serii MCM, 1200W, malaksera używam w zasadzie tylko do krojenia/ścierania/, blender kielichowy jest dość mocarny ale nie do gęstych, klejących rzeczy, rozwali masę po ściankach i tyle (i tak samo malakser). Jak potrzebuję np. zrobić tahini, to lepszy jest blender ręczny. Masło orzechowe to chyba w wysokoobrotowym, albo mocnym ręcznym.
      • yaga7 Re: Malakser 06.12.16, 17:21
        No właśnie, ja robię tahini w tej mojej mikro przystawce Tasty, ale rozwala się po ściankach, więc myślałam, że może jak będzie jakieś większe urządzonko, to będzie lepiej.

Ale ręcznym to tego nie widzę, chyba zawsze zostanie coś przy dnie albo gdzieś w zakamarkach? W ogóle mam wrażenie, że ja nie ogarniam tego ręcznego, jak robię zupy kremy, to wcale nie wychodzą takie kremowe jak u mamy tongue_out, tylko mam takie mikro kawałki (może za krótko tym ruszam i jestem niecierpliwa?)

A wysokoobrotowy to jaki?
        • madzioreck Re: Malakser 06.12.16, 17:40
          Nie, w większym będzie gorzej wink Na przykładzie moich past na kanapki na bazie słonecznika - w kielichu beznadziejnie, w malakserze jeszcze bardziej beznadziejnie, ręczny blender 800W daje radę. Nie zostaje nic przy dnie i w żadnych zakamarkach wink Używam takiego wysokiego, wąskiego dzbanka dołączonego do blendera, o prostych ściankach. Mielę tym prażony sezam, zaciąga od dna aż miło no a ostatecznie można zamieszać.
          Co do zup-kremów - nigdy mi nie wychodzą idealne, kiedy blenduję w garnku, za duże naczynie i zupa "ucieka" na boki. Używam albo blendera kielichowego i wtedy wychodzi aksamit, albo jeśli blenduję ręcznie, to w wyżej wspomnianym dzbanku, i też daje radę.
          Blender wysokoobrotowy to taki kombajn, hehe, wygląda jak blender kielichowy, ale moc i ilość obrotów/min nieporównywalna nawet z Kitchen Aid i innymi takimi. Można właśnie kręcić masła orzechowe (ich dzbanki mają takie popychacze, tampery), mleka/śmietany roślinne, mielić ziarno na mąkę i różne inne bajery. U Olgi Smile na blogu ze 2 dni temu było tabelkowe zesetawienie tego ustrojstwa i właśnie sama się namyślam, bo ja mnóstwo, mnóstwo robię w domu.
          • yaga7 Re: Malakser 06.12.16, 21:41
            A, czyli ten wysokoobrotowy to pewnie coś w stylu Vitamixa smile Zaraz sobie luknę na ten blog i zobaczę.

Ja nie robię jakoś dużo, ale i tak więcej niż kiedyś wink

Patent z zupą wypróbuję, ja zawsze blenduję w garnku, nie przelewam nigdzie. Bo jak już mam przelać, to machnę do muma i powinno być dobrze.
          • yaga7 Re: Malakser 07.12.16, 12:51
            No i przeczytałam to zestawienie i się zakochałam wink Tak, chyba coś takiego jest mi właśnie potrzebne.
            Tylko gdzie ja to postawię wink
            • madzioreck Re: Malakser 07.12.16, 16:30
              Choćbym miała wstawić do salonu - wezmę i sobie kiedyś sprawię tego grata big_grin
    • micha83 Re: Malakser 06.12.16, 19:31
      hej. Ja ma kenwooda tej serii:
      www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/roboty-kuchenne-wielofunkcyjne-kenwood/multipro-compact#
      chyba FPM 270
      Jestem zakochana w malakserze-generalnie chciałam kupić KA (mam planetarny) ale nie żałuję wcale-o wiele tańszy,a spełnia oczekiwania.
      • yaga7 Re: Malakser 06.12.16, 21:48
        Sprawdzę sobie, dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka