Dodaj do ulubionych

żelazko z generatorem pary-pytanie techniczne

20.01.17, 11:15
przymierzam się do kupna nowego żelazka - przeszukuję różne fora i zachwalają żelazka systemowe z generatorem pary.
pewnie są super ale ze względu na cenę chciałabym coś wiecej wiedzieć żeby podjąć decyzję-chodzi mi o informacje czy już po zakupie takowego muszę do niego dokupywać jakieś filtry bo przy niektórych modelach na stronach sklepów jest informacja że "filtr gratis" -kojarzy mi się to z brittą do której są wymienne filtry.
przy jednym modelu ktoś napisał ze wybrałby model droższy (a ten co kupił to było ok. 1200żł -wg mnie niemało) żeby nie musiec kupować co parę prasowań fitrów za kilkadziesiąt zł .

a tak w ogóle to jaki model / firmę ewentualnie macie/polecacie -ja chyba przymierzałabym się do tej na literę P. choć móje obecne żelazko też jest philips i po 3,5 latach dogorywa-więc trochę jestem rozczarowana trwałością.
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: żelazko z generatorem pary-pytanie techniczne 21.01.17, 08:57
      Hm...kupowałam dwa/trzy lata temu-cena 1000zł(teraz są już tańsze), moc najwyższa z możliwych 3100w i 6,5 bara. Żadnych filtrów nie potrzebuję, żelazko ma wbudowany system odkamieniania i co mniej więcej pół roku daje sygnał-że trzeba się odkamienić. Szukałam z regulacją temperatury, aby móc w razie potrzeby oprócz standardowego prasowania-takiego jak mają wszystkie- ostre zagniecenia z lnu wyprostować ; i z dodatkowym wyrzutem pary- wtedy było 400g/min
      Jestem bardzo zadowolona, czas prasowania skrócił się o połowę, żelazko idzie jak burza.
      Czytałam o Philipsie-był i jest cały czas na topie, ale opinie o nim nie były rewelacyjne-kapało z żelazka, nie rozprasowywał mocnych zagnieceń itp.
      Kupiłam boscha-tego:
      www.euro.com.pl/zelazka-systemowe/bosch-tds3831100.bhtml#opinie
    • b-b1 Re: żelazko z generatorem pary-pytanie techniczne 21.01.17, 09:09
      Porównałam mojego boscha z tym philipsem;
      www.euro.com.pl/zelazka-systemowe/philips-gc9550-02.bhtml?from=criteo&p=1199.00&utm_source=criteo.com&utm_medium=cpc&utm_campaign=retargeting

I...ma kilka lepszych parametrów.
      Moc -3100 philips tylko 2400
      ogólny wyrzut pary taki sam 120g/min,
      ...ale dodatkowy wyrzut -bosch ma 400g/min, philips 360g/min
      czas rozgrzewania taki sam 2 minuty i funkcje wyłączania kiedy żelazko stoi również posiadają obydwa. Tryb eco taki sam, wodę również można uzupełnić kiedy się chce.
      Nie wiem co to system antywapienny wymienny w philipsie(może chodzi właśnie o filtry??), u mnie jest wbudowany, więc nic się nie wymienia-czyszczę i już.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka