mamamartusia 11.07.08, 11:12 Gdzieś mi mignął zachwalany chlebek na bananach...można o przepisik prosic pokornie?! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pieskuba Re: Chlebek na bananach?? 11.07.08, 11:14 Ale to do maszyny przepis. W sumie pewnie można i ręcznie zrobić, lecz nie próbowałam. Podawać? Odpowiedz Link
barbs Re: Chlebek na bananach?? 11.07.08, 11:25 Podawaj! Będę miała jak znalazł jak już się na coś zdecyduję Odpowiedz Link
pieskuba Re: Chlebek na bananach?? 11.07.08, 12:42 To takie bardziej ciasto, moje smarkacze jedzą je z z masłem lub nutellą lub dżemem lub masłem orzechowym. do maszyny wrzuca się: 2 rozgniecione dojrzałe (lub bardzo dojrzałe) banany 5 płaskich łyżek cukru szczyptę soli 8 dkg roztopionego masła 40 dkg mąki łyżeczkę suszonych drożdży (to znaczy myslę, że mała miarka od maszyny to tyle, co płaska łyżeczka, ale głowy nie dam) rodzynki lub kandyzowaną żurawinę Jeśli jest za suche i nie chce się zlepić kulka, dolewam ciut mleka i oleju. Jak nie pomoże to jeszcze troszkę. W końcu banany bywają różnej wielkości. Mąkę w 1/4 można zastąpić pełnoziarnistą, wtedy nasz chlebek/ciasto mniej wyrośnie, za to będzie zdrowsze. Dla posiadaczek moulinexa - jest to po prostu przepis na "chleb mleczny", w którym mleko zastąpiłam bananami i dodałam cukier. Odpowiedz Link
mamamartusia Re: Chlebek na bananach?? 11.07.08, 15:44 Tak , tak , do maszyny Wielkie dzięki....uwielbiam to forum )) Odpowiedz Link
pieskuba Re: Chlebek na bananach?? 11.07.08, 16:55 W mojej maszynie to jest pr. pierwszy, trwa 3h 18 minut. Odpowiedz Link
mamamartusia Re: Chlebek na bananach?? 12.07.08, 08:30 Pycha. Dziękuję bardzo. ps.z braku rodzynek sypnełam płatków migdałowych Odpowiedz Link
mamamartusia Re: Pieskuba! pytanie o mąkę 17.07.08, 10:15 pieskuba nie odpisuje, to ja się wtrącam. Pszenną...no tak myślę i taką dałam Odpowiedz Link
pieskuba Re: Pieskuba! pytanie o mąkę 17.07.08, 11:02 Oj, nie zaglądałam, przepraszam. Zwykłą pszenną zazwyczaj, czasem 30 dkg zwykłej i 10 pełnoziarnistej. Odpowiedz Link
xenia34 Re: Chlebek na bananach?? 11.07.08, 11:26 Podawać Mam automat i nie mam pomysłu do czego poza chlebem i drożdzówką (która mi zresztą nigdy nie wychodzi) go użyć...także nastawiam ucha)) Odpowiedz Link
budzik11 Re: Chlebek na bananach?? 11.07.08, 17:29 Brzmi nieźle! Ciekawe, czy jakby wyrobić łapką, ew. w mikserze, przełożyć do formy, dać wyrosnąć i upiec, wyjdzie na to samo? Odpowiedz Link
mamusia79 Re: Chlebek na bananach?? 12.07.08, 17:44 ja robię mikserem coś takiego mojewypieki.blox.pl/2007/07/Chlebek-bananowy-banana-bread.html pyszne! a zapachy podczas pieczenia mmmmniam Odpowiedz Link