nanuna 31.08.08, 19:09 Chodzi mi o segregacje śmieci- gdzie wyrzucać kartony po sokach? Na wierzchu papierowe a w środku jakaś folia - po papieru, plastkiu czy zwykłych śmieci. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia79a Re: Pytanie ekologiczne 31.08.08, 20:00 do plastiku; przede wszystkim należy dbać o to aby oddzielać odpady surowcowe od reszty śmieci(!), odpady surowcowe i tak ostatecznie segregowane są na sortowni, skąd trafiają do ponownego wykorzystania a gdy wyrzuca się do śmietnika to trafiają na wysypisko odpadów gdzie leżą 1000 lat i albo się rozłożą albo nie... Odpowiedz Link
to-wlasnie-ja Re: Pytanie ekologiczne 31.08.08, 20:11 Ba ! a mojemu synowi pani na pogadance o ochronie srodowiska powiedziala, z te kartony do zwyklych smieci . Badz tu madry czlowieku ... A kartony po mleku? tam jest chyba alufolia w srodku ? Odpowiedz Link
kasia79a Re: Pytanie ekologiczne 31.08.08, 20:23 pani na pogadance pewnie nie bardzo zaawansowana w temacie, a ja (a raczej małż) całkiem całkiem- najważniejsze, żeby wszystkie odpady surowcowe trafiły na sortownię, gzdie już sobie to odpowiednio posegregują niezależnie, do którego pojemnika taki karton był wrzucony; ale jak ten karton trafi do zwykłych śmieci (gdzie powinno się wyrzucać tylko odpady organiczne) to zamiast na sortownię pojedzie na wysypisko i będzie tam leżał i leżał.... Odpowiedz Link
stokrotka.a Re: Pytanie ekologiczne 03.09.08, 20:26 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=987&w=66977350 Do makulatury...z tego co wiem to bardzo dobrej jakości papier Pozdrawiam!Radzę przeczytać ten wątek. Odpowiedz Link
poziomka001 Re: Pytanie ekologiczne 31.08.08, 20:18 Musisz się tego dowiedzieć w firmie, która odbiera Twoje śmieci. Wiem że niektóre firmy uważają takie opakowania za śmieci niesegregowalne (i chyba słusznie bo z takim opakowaniem niewiele można zrobić z tego co wiem) a inne mowią żeby wrzucać do plastiku i dalej sobie to segregują. Odpowiedz Link
marzeka1 Re: Pytanie ekologiczne 31.08.08, 20:20 Zazdorszczę takich dylematów u mnie niestety nie ma ani jednego pojemnika do segregacji w najbliższej okolicy, wszystko ląduje w jednym ogólnym duzym śmietniku nie ma więc sensu, bym coś segregowała, jak na osiedlu jeden wspólny pojemnik. Odpowiedz Link
j0anna1 Re: a najlepiej nie kupować w kartonie :) n/t 31.08.08, 21:10 nie w kartonie (butelce, folii) to widziałam tylko świeże, a nie UHT.. świeże nie każdy lubi.. Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: a najlepiej nie kupować w kartonie :) n/t 02.09.08, 15:49 Nie, bo nie ma. Kiedyś były butelki i było OK, ale komuś przeszkadzało... Odpowiedz Link
satia2004 Re: a najlepiej nie kupować w kartonie :) n/t 02.09.08, 21:12 dominikjandomin napisał: > Kiedyś były butelki i było OK, ale komuś przeszkadzało... Kiedyś to tetrapaki były niedostępną technologią wrogiego kapitalistycznego kraju A butelki przeszkadzają... ekonomii Są droższe w produkcji, transporcie itp. Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: a najlepiej nie kupować w kartonie :) n/t 02.09.08, 21:33 satia2004 napisała: > dominikjandomin napisał: > > Kiedyś były butelki i było OK, ale komuś przeszkadzało... > > Kiedyś to tetrapaki były niedostępną technologią wrogiego > kapitalistycznego kraju A butelki przeszkadzają... ekonomii Są > droższe w produkcji, transporcie itp. Nie ekonomii, tylko zyskom brudnych świń, którzy dla kasy zniszczą wszystko, od środowiska zaczynając. Odpowiedz Link
mujer_bonita Re: a najlepiej nie kupować w kartonie :) n/t 02.09.08, 21:41 dominikjandomin napisał: > Nie ekonomii, tylko zyskom brudnych świń, którzy dla kasy zniszczą wszystko, od > środowiska zaczynając. A myślisz, że w Szwecji to mniej brudne świnie siedzą? Pomyśl - wielu ludzi w tym kraju nie stać na drogie rzeczy, kupują najtańsze marketowe produkty. Podaż kreowana jest przez popyt. Producentowi jest wszystko jedno czy zarobi 30gr na tetrapakowym kartoniku czy 30gr na szklanej butelce. Wyprodukuje to co kupi klient. A klient chce TANIO! -- Hobby czy uzależnienie? Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: a najlepiej nie kupować w kartonie :) n/t 02.09.08, 21:57 Pomyśl - 30 gr na butelce czy 30 gr za kartonik. Kartonik jest jednorazowy. Butelka nie. Dla KLIENTA TANIO jest kupować w zwrotnej butelce. Dla brudnych świń bardziej opłacalna jest produkcja jednorazowych, bo więcej sprzedadzą. Co jest tańsze? Jakoś w Danii, jak pamiętam, napoje w ZWROTNYCH butelkach były ZDECYDOWANIE tańsze niż te w jednorazówkach. Czemu w Polsce rząd nie chce wprowadzić opłat za opakowania? Choćby kopiując duńskie przepisy... Odpowiedz Link
mujer_bonita Re: a najlepiej nie kupować w kartonie :) n/t 02.09.08, 22:07 Kolego - liczymy > Pomyśl - 30 gr na butelce czy 30 gr za kartonik. Kartonik jest jednorazowy. > Butelka nie. Chodziło mi o to, że producentowi wszystko jedno czy sprzeda 1l mleka w kartoniku czy butelce o ile marżę będzie miał taką samą. Wszelkie koszty i tak ponosi przecież klient więc jak się zgodzi zapłacić więcej za szklane opakowanie to czemu nie? > Co jest tańsze? Jakoś w Danii, jak pamiętam, napoje w ZWROTNYCH butelkach były > ZDECYDOWANIE tańsze niż te w jednorazówkach. > Czemu w Polsce rząd nie chce wprowadzić opłat za opakowania? Wyższa cena to nie przypadkiem wina tych opłat za nieekologiczne opakowania? Przykładu Danii niestety nie znam. A nakładanie wszelkich dodatków, które mogłyby podwyższać koszt żywności nie jest niestety społecznie akceptowalne. Już brak toreb foliowych wywołał protesty Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: a najlepiej nie kupować w kartonie :) n/t 04.09.08, 00:32 mujer_bonita napisała: > > Co jest tańsze? Jakoś w Danii, jak pamiętam, napoje w ZWROTNYCH > butelkach były > > ZDECYDOWANIE tańsze niż te w jednorazówkach. > > Czemu w Polsce rząd nie chce wprowadzić opłat za opakowania? > > Wyższa cena to nie przypadkiem wina tych opłat za nieekologiczne > opakowania? Przykładu Danii niestety nie znam. Owszem, to dlatego, ale to zaleta! Na dłuższą metę - i dla środowiska, i dla KIESZENI człowieka. Tylko ludzie - krzykacze nie myślą, że każda taka torba czy reklamówka kosztuje i nie ma jest wcale "za darmo". Wielokrotne opakowania to największy zysk - i dla środowiska, i dla kieszeni. Odpowiedz Link
gos85 Re: a najlepiej nie kupować w kartonie :) n/t 04.09.08, 16:59 protesty to mało powiedziane. ludzie w sklepie są oburzeni,niektórzy wręcz wściekli! że jeszcze na torbach chce sklep zarobić... gratuluje szerokiego pola widzenia... Odpowiedz Link
isaari Re: Pytanie ekologiczne 31.08.08, 23:01 A "moja" firma odbierajaca posegregowane śmieci chce żeby kartoniki UHT wrzucać do wora opisanego "METAL". Odpowiedz Link
a_majutek Re: Pytanie ekologiczne 31.08.08, 23:03 Wszystkie kartony po napojach, mleku itp. wyrzuca sie do plastiku, kolor pojemnikow (workow na smieci) niebieski. Odpowiedz Link
mahoniowawiedzma Re: Pytanie ekologiczne 31.08.08, 23:28 kartony do mleka i soków zrobione sa z tetra-pak. to nie jest surowiec. tetra paki są przekleństwem, bo nie da się z nimi nic zrobić, tzn. nie można ich odzyskać. na 100% należy je wrzucać do zwykłych śmieci. Odpowiedz Link
mujer_bonita Re: Pytanie ekologiczne 01.09.08, 09:25 mahoniowawiedzma napisała: > kartony do mleka i soków zrobione sa z tetra-pak. to nie jest surowiec. tetra > paki są przekleństwem, bo nie da się z nimi nic zrobić, tzn. nie można ich > odzyskać. na 100% należy je wrzucać do zwykłych śmieci A to pierwsze słyszę - aż polazłam do lodówki a tam jak byk znaczek recyklingu na opakowaniu! Odpowiedz Link
isia2711 Re: Pytanie ekologiczne 01.09.08, 12:15 Kiedys czytalam, ze z tymi tetrapakami to jest tak - to sie daje przetwarzac (w sensie, ze technologia odpowiednia istnieje). Tylko jest kosztowne i wymaga innej linii produkcyjnej niz pozostaly plastik/karton. Dlatego, tak jak napisala poziomka001, trzeba sie dowiadywac u swojego smieciarza czy sa w stanie zrecyklingowac tetrapaki. A jesli nie, to niestety - kierunek wysypisko. Odpowiedz Link
kasia79a Re: Pytanie ekologiczne 01.09.08, 19:58 nawet jeśli tetra-paki nie są przetwarzane to powinny trafić na sortownię a nie na wysypisko ,tetra-paki wyłowione na sortowni zostają zutylizowane w spalarni a na wysypisku leżą latami i się nie rozkładają Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: Pytanie ekologiczne 02.09.08, 15:50 kasia79a napisała: > nawet jeśli tetra-paki nie są przetwarzane to powinny trafić na > sortownię a nie na wysypisko ,tetra-paki wyłowione na sortowni > zostają zutylizowane w spalarni a na wysypisku leżą latami i się nie > rozkładają HAHAHA... Skąd piszesz? Bo w Polsce tych sortowni i spalarni tyle, ze hohoho... na każdym rogu jedna... Odpowiedz Link
kasia79a Re: Pytanie ekologiczne 02.09.08, 20:10 akurat w moim mieście (W-wie) jest spalarnia i fakt, że w Polsce nie ma ich wiele ale chodzi o to by wyrobić społeczny "odruch" odpowiedniego postępowania z odpadami; nawet jeśli jescze nie mamy odpowiedniej ilości zakładów zajmującacych się utylizacją, to nic nie stoi na przeszkodzie uczeniu się segregacji (może kiedyś doczekamy się sytuacji takiej jak np w Danii, gdzie 99% odpadów trafia do recyklingu) Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: Pytanie ekologiczne 02.09.08, 21:32 Wiesz, u nas ludzi uczyli. Postawili śmietniki, ludzie - bez problemu - zaczęli sortować. Aż się skończyło, gdy zobaczyli śmieciarzy, którzy wszystko wrzucali do jednego kosza. Też miasto tłumaczyło, ze to do nauki ludzi... nauczyli - olewać segregację bo "i tak potem wrzucają razem na wysypisko". Odpowiedz Link
dzioucha_z_lasu Re: Pytanie ekologiczne 01.09.08, 13:50 A co robicie, gdy nie ma pojemników na sortowane odpady? Bo np. mój śmietnik osiedlowy to takie zbiorcze kubły na wszystko. Staram się jednak sortować - puszki i alufolia do jednego worka, plastik do innego, butelki też osobno. Potem jak wynoszę, to do kubła leci tylko worek ze śmieciami ogólnymi, a te sortowane zostawiam obok kubła - zabierają je ekipy wózkowych, więc chyba idzie to do jakiegoś recyklingu Zauważyłam, że sporo moich sąsiadów wprowadziło ten system. Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Pytanie ekologiczne 01.09.08, 16:55 A ja napiszę wbrew wszechwiedzącemu tryndowi: trzeba sprawdzić w firmie wywożącej odpady. U nas tetrapaki wyrzuca się do papieru. Tak jest napisane na pojemnikach do segregacji. Odpowiedz Link
fanny Re: Pytanie ekologiczne 02.09.08, 18:24 W mojej gminie, tyle ze w UK, dopiero od niedawna stoja specjalne kontenery na kartony po sokach. Wczesniej bylo zalecenie, zeby wyrzucac je do zwyklych, domowych smieci. Podobno technologia utylizacji tych kartonow jest zaawansowana i kosztowna. f. Odpowiedz Link