nann 07.11.08, 12:20 Posiada któraś ? niestety nie zmieszczę i pralki i suszarki podoba mi sie taka: tnij.com/BQYK czekam na opinie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agatha-christie Re: Pralko - suszarka 07.11.08, 14:22 Podoba Ci się wygląd czy parametry? Odpowiedz Link
nann Re: Pralko - suszarka 07.11.08, 21:08 zdecydowanie parametry! Pralka musi obskoczyc 5-7 osób Odpowiedz Link
eskel222 Re: Pralko - suszarka 09.11.08, 11:28 A czy taka pralko-suszarka jest suteczna? Mam w domu 14-letnią pralko-suszarkę ARDO. Użyłam jej do suszenia parę razu na początku, ale to była porażka. Nie było mowy, żeby wysuszyć cały wsad prania. Jedną parę jeansów suszyła dwie godziny, a i tak były wilgotne. Miałam do czynienia wcześniej z osobną suszarką wywiewową i ta była super. Niestety mam za małą łazienkę na 2 urządzenia. Czy te "nowogeneracyjne" pralko-suszarki są w stanie wysuszyć cały bęben prania w rozsądnym czasie ? Odpowiedz Link
sylki Re: Pralko - suszarka 09.11.08, 14:40 mi moja suszy, ale strasznie pranie śmierdzi, taką jakby rozgrzaną gumą. Nie wiem dlaczego, ale tak jest od nowości, zastanawiam się czy tak powinno być. Jak dla mnie posiadanie pralko-suszarki przez ten smród straciło sens Odpowiedz Link
beakarp Re: Pralko - suszarka 09.11.08, 18:38 lepiej chyba kupić pralkę i suszarkę tej samej firmy, i postawić jedno na drugim Odpowiedz Link
iryssek Re: Pralko - suszarka 09.11.08, 22:44 pewnie że lepiej i myslę że jesli ktoś mysli o urzadzeniu 2w1 to dlatego że nie ma miejsca na osobne urządzenia. Ja myslę o www.ceneo.pl/728238 i tak sie zastanawiam bo sie troszke boję wydać tyle kase przez internet ale dzisiaj widziałam w media markt to samo cudo za 2900. Więc róznica w kasie jest. Odpowiedz Link
olbrachta Re: Pralko - suszarka 10.11.08, 10:58 nie ma pralko-suszarki, która wypierze i wysuszy cały wsad prania. Musisz połowę prania (mokrego) wyjąć przed suszeniem. Poza tym, pralko-suszarka zużywa horrendalne ilości wody do cyklu suszenia (chłodzi nią bębęn). Nigdy pranie z pralko-suszarki nie będzie suche. Zawsze będzie mokre lub wilgoitne i trzeba wieszać. Albo pralka i suszarka osobno, albo daj sobie spokój, bo wydawsz pieniądze i w najlepszym wypadku po kilku próbach zrezygnujesz, a w najgorszym będziesz się coraz bardziej frustrować. Suszarka nie potrzebuje podłączenia do kanalizy do suszenia - zbiera wodę w pojemniku (kondensacyjna i taką Ci polecam). Potrzebuje tylko prąd. Rozważ postawienie w innym miejscu w domu. Odpowiedz Link
i_ja_tez Re: Pralko - suszarka 10.11.08, 11:23 Witam, ja nigdy wcześniej nie miałam pralki ani suszarki, ale teraz ze względu na to że zamieszkam w bloku i mam tylko jedną mała łazienkę i prysznic nad którym nie da sie powiesić sznurków, kupiłam taki model pralko-suszarki: www.euro.com.pl/pralko-suszarki/dane-techniczne-lg-wd-12330cdp.bhtml To jedyna wąska pralko-suszarka na rynku. Rachunki za prąd większe, ale niedużo. Pranie ok. Natomiast przed suszeniem wyciągam z bębna niektóre rzeczy (delikatne sweterki itp). Zazwyczaj zostaje bielizna, skarpetki, spodnie dzinsowe i koszulki. Suszę na "bardziej". Trwa to w zależności od ilości rzeczy: zazwyczaj od 1,5 do 2 godzin. Po zakończeniu suszenia ubrania są SUCHE ale są gorące i smierdzą. Ten model ma funkcję schładzania zimnym powietrzem, więc zostawiam na 1 godzinę (w tym czasie bęben obraca sie kilka razy) i wtedy pranie jest chlodne i pachnie płynem do płukania a nie spalenizną. Odpowiedz Link
iskra01pl Re: Pralko - suszarka 10.11.08, 12:13 A ja mam pralko suszarkę i wychodzi suche pranie. Zależy od modelu najwyraźniej. Ja mam Mastercook. Odpowiedz Link
frankomama Re: Pralko - suszarka 10.11.08, 20:03 > Poza tym, pralko-suszarka zużywa horrendalne ilości wody do cyklu > suszenia (chłodzi nią bębęn). Ja mam pralkosuszarkę Whirlpoola (model 10letni). Suszy na innej zasadzie ( nie pobiera wody do chłodzenia). > Nigdy pranie z pralko-suszarki nie będzie suche. Zawsze będzie mokre > lub wilgoitne i trzeba wieszać. Moja pralkosuszarka suszy na wiór, ciuchy idą prosto do szafy ) Odpowiedz Link
azeitona Re: Pralko - suszarka 10.11.08, 20:58 Ja tez mam pralkosuszarke whirlpoola i moja nie suszy, niestety... mysle ze jest zle zamontowana i nie odprowadza pary wodnej, wchodzila w wyposazenie mieszkania...jeszcze biegalam za majstrami z pretensjami ale powiedzieli ze jest dobrze, jak w instrukcjii. Pranie wychodzi z niej gorace , mokre i straszliwie wymiete, zuzywa mnostwo energii i efekt zaden...za to pieknie wyglada bo jest zabudowana w szafce w kuchni. To w moim mieszkaniu na poludniu Europy gdzie jest goraco jak chol... i wszystko schnie na balkonie na pieprz. Ale teraz od kilku miesiecy mieszkam na dalekiej polnocy i tutaj suszarka to podstawa i w wynajetym mieszkaniu mam taki stary model suszarki z ogromnym pojemnikiem i szuszy to to jak marzenie, prawie przestalam prasowac)) Ale na pewno tez zuzywa ogromne ilosci energii no i jest wielkosci sredniej zamrazalki. Mysle ze teraz bedzie mi trudno zyc bez tego cuda... Odpowiedz Link
nann Re: Pralko - suszarka 11.11.08, 01:26 No dobra. Mam od dzisiaj tego Aristona. Czekam własnie na koniec pierwszego prania. Pierwsze wrażenia b. pozytywne, czytelny wyswietlacz i na prawde duuuuży bęben. Załadowałam 6 kg bielizny, a to, uwierzcie na prawde duzo ręczników, gaci, koszulek i scierek. zdram relacje po wysuszeniu, czyli pewnie jutro rano. Odpowiedz Link
iryssek Re: Pralko - suszarka 21.11.08, 09:13 Ja zrezygnowałam z zakupu pralko-suszarki, wybrałam pralkę Siemensa o obrotach 1200 bo jak się doczytałam pranie po takim wirowanu jest też prawie suche. Pasowała mi tylko pralka o głębokosci 40cm. Gdybym mogła mieć głębokość 60cm to obroty wirowania w pralkach dochodzą do 1600 co doskonale zastąpi suszarkę. Odpowiedz Link
agatha-christie Re: Pralko - suszarka 21.11.08, 09:29 Nie zastąpi suszarki, bo w suszarce poza suszeniem wszystkie zagniecenia powstałe podczas wirowania wygładzają się. I to jest równie ważne, jak samo wysuszenie. Odpowiedz Link
turkuzjadek Re: Pralko - suszarka 06.02.09, 10:57 nann, napisz proszę opinię o aristonie. Przejrzałam całą ofertę małych pralko-suszarek i wyszło na to, że tylko ariston spełnia moje oczekiwania gabarytowe. Czy jeszcze ktoś ma doświadczenia z aristonem? Odpowiedz Link
jola_ep Re: Pralko - suszarka 06.02.09, 11:34 Może to w czymś pomoże?: www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2862178&highlight=ariston+pralko+suszarka&sid=#2862178 www.ceneo.pl/;015149007-10.htm#productOpinions www.ceneo.pl/;015646974-10.htm#productOpinions Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link