28.12.08, 13:10
czy robicie i jak?? dostalam to cudo na gwiazdke,chcialam ale nie wiem co i jak dalej wink
Obserwuj wątek
    • alex_k Re: Fondue. 28.12.08, 13:28
      Czasem robię, ponieważ to bardzo urozmaica monotonię konsumpcyjną na
      przyjęciach, tych w kameralnym gronie.
      Najczęściej wrzucam 2-3 gatunki sera, podlewam białym wytrawnym
      winem, szczypta gałki muszkatołowej( niekoniecznie) i do tego małe
      grzanki z bagietki, lub innego pieczywa. Osobno podaję konfiturę z
      żurawin.
      Może też być wersja słodka, rozpuszcza się różne gatunki czekolad,
      np z odrobiną mleka, rumu lub ulubionego likieru, moczy się kawałki
      owoców (wiśnie kandyzowane najlepsze, banany, ananasy i gruszki też
      dobre), suszone daktyle, śliwki itp.
    • anmarys Re: Fondue. 28.12.08, 15:38
      To fajna zabawa na spotkaniu. Przykładowe składniki w wersji dla dorosłych na 1 osobę to 125g sera ementalera lub mieszaniny serów, kieliszek białego wytrawnego wina np.musującego, ząbek czosnku, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej, łyżeczka wiśniówki (kirsch), pieprz, utarta gałka muszkatałowa. Naczynie do fondue nacieram czosnkiem, podgrzewam w nim na kuchni wino i stopniowo dodaję tartego sera. Cały czas mieszając dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wiśniówce (kirch) a do smaku doprawiam pieprzem i gałką muszkatałową. To jest podstawa a potem możesz urozmaicać według własnego uznania. A oprócz pieczywa można podać brokuły, kalafior i inne według fantazji i smaku. Smacznego
      • gos85 z mięsem 28.12.08, 21:41
        oprocz wersji serowej jest jeszcze wersja mięsna.
        kup poledwice lub piersi kurczaczka,potnij na paski, zamarynuj w oliwie i ziołach, do rondelka od fondue wlewamy butelke oleju słonecznikowego, podgrzewamy na gazie az zanurzony kawalek miesko skwierczy. a potem stawiamy na tym podgrzewaczu.

do tego w malych miseczkach dajemy rozne sosy, kieczup, majonez, czosnkowy, kukurydze z puszki, korniszonki, pomidorki, i jeszce ziemniaki do tego.

sadzamy szesc osob przy stole(tyle jest patyczkow) i siedzimy i wcinamy dwie bite godziny az olej sie calkiem spaliwink

zamiast oleju mozna uzyc bulionu.
        • karolinacym Re: z mięsem 29.12.08, 10:51
          dziekuje. jak odpoczniemy po swiatecznym obzarstwie to sobie zrobimy wink
    • kotka.szrotka Re: Fondue. 29.12.08, 20:25
      mięsne możesz zrobić też z polędwicy wieprzowej lub wołowej. Różne marynaty albo
      bez. Możesz to w oleju albo w mocnym rosole. Sosy, sałatki, świeże pieczywo.
      Paliwo powinnaś mieć takie do fondue specjalne - litrowa butla za ok. 20, choć
      nie wiem może można na innym, to do fondue nie śmierdzi.
      • elza_lui Re: Fondue - paliwo 30.12.08, 12:54
        A gdzie można kupić takie paliwo? Mam w domu kociołek, tylko nigdy
        jeszcze nie robiłam founde właśnie ze wzgledu na brak paliwa sad
        • loukanita Re: Fondue - paliwo 18.01.09, 21:43
          ja problem paliwa rozwiązałam w bardzo prosty sposób - wstawiam w miejsce
          palnika 2-3 małe tealighty. sprawdzają się świetnie.
    • kicia031 Re: Fondue. 29.12.08, 22:14
      Mozna tez kupic gotowe fondue, do tego bagietka i mnostwo marynat
      najrozniejszych i waryzwa o ostrym smaku, np dymka.
      • gos85 Re: Fondue. 30.12.08, 00:03
        gotowe to chemia..ja bym nie kupiła..
        zamiast paliwa mozna denaturat, tylko chwile zajmuje zanim sie rozpalismile no i trochu posmierdzi na poczatku
        • agatha-christie Re: Fondue. 31.12.08, 11:33
          Ja też robię zawsze raczej wersje mięsne. Paliwo kupiłam niedawno w
          małym sklepie z "wypasionymi" art. gosp. domowego (takie wersje
          elegantsze, na prezenty) w Poznań Plaza. Tam też mają zestawu do
          fondue. Za 1 litr zapłaciłam 17,- zł. Inne rodzaje paliw u mnie się
          absolutnie nie sprawdziły.
          • gos85 paliwo 31.12.08, 19:14
            no wlasnie.. bo ja w zestawie mialam jakis zel i na jedno fondue trzyosobowe ledwie wystarczyło..

a jakos sie to co kupilas nazywa firmowo?
            bomusze w Warszawie poszukać...
            • kotka.szrotka Re: paliwo 31.12.08, 21:03
              na pewno jest w Makro i w Selgrosie. Może jeszcze w jakichś marketach. I chyba w
              Duce widziałam, To duża, przynajmniej litrowa butla, przezroczysta butla.
              Mieliśmy płynne paliwa w kolorze niebieskim albo przezroczyste. Wydajne, starcza
              na kilka "biesiad", Chyba pisze na nim po prostu paliwo do fondue. Sprawdź na
              allegro.
    • alojw Re: Fondue. 01.01.09, 18:28
      Paliwo do fondue można kupić w sklepie Duka i jest ono bardzo
      wydajne. Co do samego fondue to nie kupuj gotowej mieszanki, bo
      oprócz tego, że to chemia, to jeszcze obrzydliwe w smaku.
      • karolinacym Re: Fondue. 03.01.09, 12:41
        no to jestem zaskoczona i glupia!!! co to za paliwo i po co???
        • malpa-w-czerwonym1 Re: Fondue. 03.01.09, 16:34
          To jest paliwo do palnika pod fondue... Bywają też wersje elektryczne ( tzn.
          palnika-kuchenki elektrycznej). Takie tradycyjne fondue przygotowuje sie na
          normalnej kuchence, na której rozgrzewasz w foundowym kociołku olej. Potem
          stawiasz kociołek na stole, na palniku z tymże paliwem i podtrzymujesz
          temperaturę po prostu. pod palnik trzeba podłożyć np deskę drewnianą albo grubą
          korkową podkładkę.czasami w zestawie jest podkładka, ja mam marmurową. Fondue to
          najprostszy i najwygodniejszy dla gospodyni sposób na kolację dla maksymalnie 6
          osób. Więcej się nie da, bo nie ma w zestawie więcej widelczyków, a poza tym
          gdyby się naraz włożyło więcej widelczyków z kawałkami mięska do oleju, to
          obniżyłaby sie jego temperatura i zamiast smażonego raz-dwa kawałeczka mięska
          mielibyśmy ledwo sparzone...

--------------
          Tylko jedno z nas może wyglądać dobrze-albo ja albo mój dom!
          • exotique Re: Fondue. 04.01.09, 13:30
            wystarczy miec dwa kociolki i juz mamy opcje na 12 osob.

i ogolnie foundee serowe sie robi z 2 rodzajow sere: gruyere (w auchan jest
            niezjadliwy) i vacherin. Pol na pol.
            • malpa-w-czerwonym1 Re: Fondue. 04.01.09, 21:07
              exotique napisała:

> wystarczy miec dwa kociolki i juz mamy opcje na 12 osob.
              >
              >
              > i ogolnie foundee serowe sie robi z 2 rodzajow sere: gruyere (w auchan jest
              > niezjadliwy) i vacherin. Pol na pol.

No! A przy 10 kociolkach to mozna nawet wesele foundowe urzadzic....
              >
              • karolinacym Re: Fondue. 07.01.09, 14:54
                wink
              • felinecaline Re: Fondue. 09.01.09, 18:15
                Niezupelnie.
                Do klasycznego fondue savoyarde uzywa sie "az" 3 gatunkow serow:
                emmentaler, beaufort i comté.
                Przypuszczam, ze dostanie "oryginalow" moze w Polsce nasuwac pewne
                problemy, ale to nieprawda, ze "gotowce" sa niedobre, "fondue
                • felinecaline Re: Fondue. 09.01.09, 18:19
                  Przaepraszam, uciekla mi koncowka.
                  Tu niestety musze "popelnic" rodzaj reklamy: "fondue au 3 fromages"
                  Président'a jest calkiem przyzwoite, zawiera wyzej wymienione 3
                  klasyki, czosnek i biale wino, rowniez nieodlaczne skladniki
                  szanujacego sie savoyarde'a, sadze, ze do dostania w supermarketach
                  sieci francuskich (a moze sa i szwajcarskie?).
                  • karolinacym Re: Fondue. 13.01.09, 15:07
                    mam paliwo w zelu. i co dalej?? nalozyc do pojemniczka i podpalic?
                    • exotique Re: Fondue. 13.01.09, 18:33
                      dokladnie smile
                      ale to do utrzymywanie temperatury tylko- przygotowanie na kuchence
                    • alex_k Re: Fondue. 13.01.09, 21:44
                      No i jeszcze coś do gara musisz włozyć wink
                      Ja bym probonowala na początek fondue burgundzkie, miesne. Proste w
                      wykonaniu,nie moze sie nie udać, tradycyjny smak. Kiedy zapraszam
                      znajomych, zawsze mam przygotowaną taka wersję dla nieserowych
                      wybredniaczy na drugi rzut wink Ci zdecydowanie serowi obsmażają
                      sobie wtedy maleńkie panierowane camemberty
                      Jeśli chcesz, podam dokładny przepis.
                      • karolinacym Re: Fondue. 14.01.09, 11:40
                        poprosze,poprosze przepis wink. moze byc tu albo na maila gazetowego.
                        • alex_k Re: Fondue. 14.01.09, 12:03
                          Proszę bardzo:
                          Olej i oliwę (z pestek winogron lub oliwek) rozgrzać na kuchence z
                          ząbkiem czosnku, kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liściem
                          laurowym, gorąca przelać do wysmarowanego czosnkiem fondue, tak ok.
                          1/3 garnka), przyprawy wyjąć, bo się spalą.
                          Mieso, najlepiej różne po trochu (np. pierś z kurczaka, indyka,
                          cielęcina, wołowina, wieprzowina, boczek wędzony) pokroić w
                          kawałki "na kęs" i wrzucić do rożnych marynat. U mnie hitem jest
                          miodowa, jak kombinuję z innymi, to i tak to mięcho z miodowej znika
                          najszybciej, więc jako bazę stosuje zawsze miodową.
                          Marynaty (marynowanie min. 1/2h):
                          *miodowa: olej, 1-2 łyżek ciepłego miodu i dowolne przyprawy, np.
                          gyros, do kurczaka, papryka, czosnek, itp. wariacje
                          * olej bez miodu i w.w. przyprawy, można też parę kropel cytryny,
                          sosu sojowego itp
                          *gotowe marynaty kupione w sklepie
                          Mięso podaję na półmisku ułożone w pasy gatunkami, każdy chwyta na
                          widelec i samodzielnie smaży. Do tego sosy, np. majonez z ketchupem,
                          czosnkowy(po 5 łyżek smietany i majonezu+kosteczka czosnkowa Knorr),
                          żurawiny, i wszelakie gotowce. Osobno w malutkich miseczkach
                          podajemy marynaty (grzybki, korniszony, papryka, suszone pomidorki
                          itp.)
                          W koszyczku pokrojona na male kawałki różne pieczywo, dobre wytrawne
                          wino... i gotowe, smile
                • exotique Re: Fondue. 13.01.09, 18:32
                  ementaler to tylko w niemieckiej czesci szwajcarii smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka