Dodaj do ulubionych

ZKDK - Jak inwestować

20.01.06, 16:34
Poniewaz widzę po moich Komitetach, że nie wszyscy załapali system
inwestowania w kolejnych tygodniach, więc pisze instrukcje dla wszystkich.

* Startując w konkursie dostaliście od nas 100 tyś wolnej gotówki

* W pierwszym tygodniu mogliście ją zainwestować w fundusze, akcje,
oblugacje, waluty itd.

* Ci, którzy zainwestowali w pierwszym tygodniu całą kwotę 100 tyś (100%)
mają u progu następnego tygodnia 0% wolnej gotówki. Jeśli więc będą chcieli
coś kupić- muszą najpierw tę gotówkę odzyskać, poprzez sprzedaż czegoś co
zostało zakupione wczesniej.
np. w pierwszm tygodniu zainwestowalam w ten mój rower 50 tyś, piłki 20 tyś i
deskorolkę 30 tyś (przykłady z innego wątku). Zatem wolnej gotowki mam 0 zł.
Załóżmy, że rowery zdrożały (bo np. wiosna idzie)... sprzedaję zatem mój
rower (kupiony za 50 tyś) za 60 tyś! Zarobiłam więc 10 tyś. (mam teraz w
kieszeni 60 tyś).
Postanawiam nie sprzedawać piłek, ale chce dokupić deskorolkę, bo widzę, że
ich ceny rosną.
Jak więc zaznaczyć taka operację?
Mam 60 tyś wolnej gotówki (i to jest moje 100%!) 70% tej wolnej kwoty
przeznaczę na deskorolkę, a za pozostałe 30% kupię sobie skakankę.
Czyli zainwestowałam 100% wolnej gotowki.

Jeśli bym nie kupila skakanki to zostaloby mi 30% z 60 tyś = 18 tyś wolnej/
nie zainwestowanej gotówki. I jeśli w następnym tygodniu nie chcialabym nic
sprzedawać (ani piek, ani deskorolek; rower już sprzedałam), o to 18 tyś
będzie przy nastepnej inwestycji stanowiło moje 100%.

Mam andzieje, że wszyscy zrozumieli :)
Obserwuj wątek
    • Gość: qaall Re: ZKDK - Jak inwestować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 18:06
      I tu następuje moje pytanie ... Czy jesli powiedzmy mam zainwestowane już 40%w
      akcje ,ale chcę jeszcze dokupić takowe za wolną gotówkę to mam się kierowac
      tym ,żeby nie kupić za więcej niż 50% wolnej gotówki , czy tym żeby całkowita
      ilość procentowa akcji nie przekroczyła 50% ??

2 pytanie :Czy moge na jednym formularzu napisać np.sprzedaż wszystkich akcji
      tvn , których mam np.5% portfela ,oraz na tym samym formularzu zaznaczyć kupno
      akcji np. tpsa za 100% wolnych środków , przy czym w momencie wysyłania
      formularzu nie mam żadnych wolnych środków , uzyskam je dopiero przy sprzedaży
      tvn-u ???
      • zkdk.lodz Re: ZKDK - Jak inwestować 24.01.06, 18:28
        Gość portalu: qaall napisał(a):

>I tu następuje moje pytanie ... Czy jesli powiedzmy mam zainwestowane już 40%w
        >akcje ,ale chcę jeszcze dokupić takowe za wolną gotówkę to mam się kierowac
        >tym ,żeby nie kupić za więcej niż 50% wolnej gotówki , czy tym żeby całkowita
        >ilość procentowa akcji nie przekroczyła 50% ??
        Zacytuję naszego ekonomicznego "guru", który odpowiada na wszystkie tego typu
        pytania:
        "Jeśli te akcje, które już się ma, wskutek wzrostu kursów, przekroczą 50 proc.
        wartości porfela, może się zdarzyć, że następne zlecenie na akcje opiewające na
        50 proc. wolnej kwoty zostanie minimalnie zredukowane."

>2 pytanie :Czy moge na jednym formularzu napisać np.sprzedaż wszystkich akcji
        >tvn , których mam np.5% portfela ,oraz na tym samym formularzu zaznaczyć kupno
        >akcji np. tpsa za 100% wolnych środków,
        ==
        Wiem o co chodzi, odpowiem później. Bo zasadniczo 100% wielkości środków jest
        wtedy mniejsze niż 50% wartości portfela, ale obawiam się, że program do
        przeliczania Waszych inwestycji został tak skonstruowany, że możecie tylko 50%
        wolnych środków zainwestowac w akcje.
        Dopytam się i dam znać.

>przy czym w momencie wysyłania
        >formularzu nie mam żadnych wolnych środków , uzyskam je dopiero przy sprzedaży
        >tvn-u ???
        Tak, taka operacja jest możliwa, gdyż sprzedaż osbywa się zawsze w piątek
        (uwalniacie kasę), a zakup za tę uwolniona gotówkę odbywa się dopiero w
        poniedziałek.
        Niewykonalny jest zakup nowych instrumentów gdy nie macie żadnej wolnej gotówki
        (zainwestowane poprzednio 100% i nic nie sprzedane)
        • zkdk.lodz Re: ZKDK - Jak inwestować 25.01.06, 15:03
          zkdk.lodz napisała:

> Dopytam się i dam znać.
          Dopytalam sie.
          Wartosc akcji nie moze przekroczyc 50% WARTOSCI CALEGO PORTFELA, zatem jesli
          ktoś ma portfel warty 102tyś zł, a wolnych środków ma 10 tyś, to jeśli wartość
          już posiadanych akcji nie przekracza 51tyś zł, to można całość zainwestowac w
          jakieś akcje.
          Mam nadzieje ze rozumiesz ;)
          • Gość: Qaall Re: ZKDK - Jak inwestować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 14:01
            Już wszystko wiem , dziękuje za odpowiedź .
            • zkdk.lodz Re: ZKDK - Jak inwestować 26.01.06, 19:36
              Polecam się na przyszłość :)
    • Gość: bartosz Re: ZKDK - Jak inwestować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 14:14
      A ja mam takie pytanie: Jeżeli w pierwszym tygodniu zalozylem lokate
      dwutygodniaowa to czy teraz moge juz obracac tymi pieniedzmi? Poniewaz 2
      tygodnie sie skoncza jutro tj 27.01 moge inwestować te pieniądze w co innego?? I
      czy to co bede mial do dyspozycji to bedzie 100%?? Pozdrawiam
      • zkdk.lodz Re: ZKDK - Jak inwestować 26.01.06, 19:26
        Tak :)
    • Gość: bartosz Re: ZKDK - Jak inwestować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 14:42
      Aha i jeszcze jedno pytanko. Powiedzmy ze mam zainswestowane 50% ze 100 000 zł
      ale nic w akcje. Chce teraz zainswestować w akcje. To moge zainwestować 100%
      czyli 50 % z calej kwoty czy tylko 50 z mojej gotówki czyli 25% całości?? Mam
      nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi ;)? Pozdrawiam
      • zkdk.lodz Re: ZKDK - Jak inwestować 26.01.06, 19:28
        Rozumiecie :)

Możesz zainwestować 100%, wartość akcji nie może przzekraczać (co już napisałam
        powyżej) 50% wartości portfela- czyli w tym przypadku warunek ten będzie
        spełniony :)
        • Gość: bartosz Re: ZKDK - Jak inwestować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 20:37
          zkdk.lodz - Dzieki wielkie! Jestes na tym forum niezastąpiony. I mam jeszcze
          takie pytanko do Ciebie: Mam juz zainwestowane w akcje 50 % i pozostale 50% tez
          mam zainwestowane w co innego. Więc jak wezmę kredyt to mogą znowu zainwestować
          w akcje 50% z tego kredytu(tj. +/- 25 000zł)?? A pozstala cześć np. na co
          innego?? Pozdrawiam
          • zkdk.lodz Re: ZKDK - Jak inwestować 26.01.06, 21:28
            Gość portalu: bartosz napisał(a):

> zkdk.lodz - Dzieki wielkie! Jestes na tym forum niezastąpiony.
            jeśli już to "niezastąpiona". Łódź (i forum) ma opiekunkę ;)

>I mam jeszcze
            >takie pytanko do Ciebie: Mam juz zainwestowane w akcje 50 % i pozostale 50% tez
            >mam zainwestowane w co innego. Więc jak wezmę kredyt to mogą znowu zainwestować
            >w akcje 50% z tego kredytu(tj. +/- 25 000zł)?? A pozstala cześć np. na co
            >innego??
            Tak :) Widzę, że system załapałeś :)
            Pamiętaj tylko, żeby pilnować aby wartość posiadanych akcji nie przekroczyła
            50%, bo wtedy nawet chcąc dopupić kolejne- system anuluje taką transakcję.
            Czyli jeśłi np. zainwestujesz 50% w akcje i wartość tych akcji wzrośnie (na co
            oczywiście liczysz) to być może tylko 40$ kredytu będzies zmógł zainwestować w
            nowe akcje, bo wartość tych już posiadanych będzie dość duża. Mam nadzieję, że
            wiesz o czym piszę.
            • Gość: bartosz Re: ZKDK - Jak inwestować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 22:05
              > Pamiętaj tylko, żeby pilnować aby wartość posiadanych akcji nie przekroczyła
              > 50%
              Chodzi 50 % wartości CAŁEGO portfelu???? Tak, teraz juz raczej wszystko
              rozumiem. I przepraszam za pomyłkę ;) Teraz wiem, ze to PANI z Łodzi jest
              najlepsza. Pozdrawiam panią bardzo serdecznie :)
              • zkdk.lodz Re: ZKDK - Jak inwestować 26.01.06, 22:42
                > Chodzi 50 % wartości CAŁEGO portfelu????
                Tak :)

> Tak, teraz juz raczej wszystko rozumiem.
                Cieszę się :)

> I przepraszam za pomyłkę ;) Teraz wiem, ze to PANI z Łodzi jest
                > najlepsza. Pozdrawiam panią bardzo serdecznie :)
                Nie ma sprawy. Również pozdrawiam serdecznie i życzę inwestowania z głową :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka