Dodaj do ulubionych

Dlaczego warto studiować w Krakowie?

IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 27.04.06, 11:59
Kraków-to lipa!!!
Sttudia w Krakowie to wielka lipa a nie żadna atrakcja! Jestem z Krakowa, rok
temu skończyłam AGH - moje obserwacje to: 1) mit "magicznego" Krakowa
funkcjonuje tylko wśród "prowincjonalnej" młodzieży z okolic Kielc i Rzeszowa
(nic dziwnego skoro tam jest tylko jeden klub w mieście a tu 15 na jednej
ulicy, 2) w Krakowie liczą się tylko dwie uczelnie: UJ i AGH - np. po
Akademii Ekonomicznej nikt nie chce zatrudniać w promilu 100 kilometrów!!! 3)
kolejny mit to te liczne wspaniałe krakowskie kluby - zadymine papierochami
piwnice w których muzyka jest wszędzie na jedno kopyto (uważaj żebyś czasem
przy tym umcy umcy lub riki tiki nie potańczył he he) i wszyscy udają że się
świetnie bawią - Krakusy, że mają takie "fajne" lokale a przyjezdni, że są
tacy na fali i też się umieją "wielkomiejsko" bawić. Kto jest z Krakowa i tu
studiuje wie o czym mówię i na pewno (chociaż pewnie tylko w duchu) przyzna
mi rację. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: gościówa Re: Dlaczego warto studiować w Krakowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 23:14
      Warto!Ty tego nie doceniaszPewnie mieszkasz w Hucie albo gdzieś na obrzeżach bo
      prawdziwa krakowianka tak by się nie wypowiadała.Ludzie nie wierzcie tej babie!
      Kraków to miasto magiczne i naprawdę wielu młodych marzy aby w nim
      studiować.Sama mam dużo lat i cudownych wspomnień ze studiów w Krakowie.teraz
      tu studiuje mój syn bo nie wyobrażam sobie żeby mógł robić to w innym
      mieście.Dodam tylko,że mieszkam w dużym mieście ale nie w Krakowie.
      • Gość: Fufunia25 odpowiedź Fufuni IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 02.05.06, 07:58
        Gwiazdeczko- po pierwsze nie jestem z Huty tylko ze Śródmieścia, po drugie
        jesteś starsza ode mnie więc jeśli ja jestem babą to strach pomyśleć kim jesteś
        Ty, po trzecie potwierdziłaś tylko moją teorię tzn. że Krakowem zachwycają się
        tylko te osoby, które nie pochodza z Krakowa (sama piszesz, że nie mieszkasz w
        Krakowie i teraz wysłałas tu na studia syna)a po czwarte jesteś już po studiach
        conajmniej 15-20 lat (skoro masz dorosłego syna) więc NIE MASZ BLADEGO POJĘCIA
        jak TERAZ wygląda to miasto i tzw. życie studenckie.
        Mój ojciec 30 lat temu studiował w Warszawie i mówi, że to miasto miało swojego
        ducha, a teraz twierdzi, że nic już z tego nie zostało. Myślę, że sprawa
        podobnie ma się z Krakowem, a twoje słodkie wspomnienia sprzez 20 lat nijak
        mają się do teraźniejszości. Pozdrawiam
        • Gość: Disappointed... Re: odpowiedź Fufuni IP: *.76.classcom.pl 21.08.06, 15:14
          Tak sobie czytam twoje nędzne wypociny i nie mogę pojąć, jak osoba mieszkająca w
          Krakowie może narzekać na brak rozrywki w tym mieście!! Jestem studentem 3 roku
          filologii angielskiej na uj i potrafie się bawić i szczerze uważam ze Kraków to
          CUDOWNE MIASTO!!! Ale wiesz ty masz trochę więcej lat odemnie więc co możesz
          wiedzieć o obecnym zyciu studenckim, w końcu to my - ludzie studjujący TERAZ
          orientujemy sie najlepiej.
    • Gość: oje Re: Dlaczego NIE warto studiować w Krakowie? IP: *.centertel.pl 09.05.06, 08:16
      Zgadzam sie co do tego, że "studia w Krakowie to lipa". Miałam tam studiować,
      nie mniej jednak w pore zdecydowalam sie na UAM i chwała mi za to, naprawdę...
      Wszyscy "krakowscy" znajomi bez przerwy mają doły a o "dostępności wykładowców
      pomimo ich klasy" krazyc moze jedynie mit.

I przede wszystkim- Kraków jest z jednej strony bardzo tradycyjny, co piękne,
      ale także konserwatywny i nieskory do zmian. Na ASP wciąż panują "akademickie"
      zasady a nowoczesnosc spada na daleki plan.
      Dlatego jeśli ktoś chce studiować w dynamicznym i awangardowym mieście, niech
      trzyma się z daleka od Krakowa.
    • monalajza Re: Dlaczego warto studiować w Krakowie? 16.05.06, 11:25
      Potwierdzam nie warto....Klimatu zadnego....krakusy w wiekszosci sie szczyca
      swoim pieknym miatem(no tak bo karakow to piekne miasto....ale TYLKO jesli
      chodzi o stare miasto...ryneczek i okolice wawelu...reszta jest paskudna!!!
      szaro-bura) O uczelniach nie mowie. Moi rodzice studiowali w kraku ale to byl
      inny krakow...magiczny bo wszsytko bylo podszyte niep[ewnoscia czy ktos cie nie
      zlapie na zakazanym przedstawieniu w teatrze....wszystko bylo niedozwolone wiec
      cudne....a ja...nie ma tu nic magicznego! Ludzie sas beznadziejni bo studiujac w
      krakowie wydaje im sie za chwycili pana Boga za nogi i ze sa
      tacy...."cool"...taaa.....jasne..
      Potwierdzam opinie ze Rzeszów i jeszcze Przemysl w tej kwesti ma najwiecej do
      powiedzenia. Ja juz tam wole moje malutkie miasteczko niz ten wielki zakochany w
      sobie krakow...Pozdrawiam wszystkich. Studentka polibudy:)
      • Gość: olaf Re: Dlaczego WARTO studiować w Krakowie? IP: *.chello.pl 04.06.06, 13:58
        A ja studiowalem 4 lata w Krakowie, a jestem z Gdanska. I generalnie powiem, ze
        takiego drugiego tak magicznego miejsca z pewnoscia nie ma na swiecie!
        Teraz pisze prace magisterska w Poczdamie, poprzedni semestr spedzilem przy
        granicy w Holandia i w porownaniu z Krakowem to tamte miejsca to wielka kicha.
        W Krakowie jest zwyczajnie roznorodnie. Od kursow tanca przez teatr po karate,
        czy tez zwyczajne imprezy w wielu roznych klubach zwyczajnie nie da sie nudzic
        (no chyba ze ktos koniecznie chce znalezc dziure w calym albo cale dnie siedzi
        przed kompem) po godzinach nauki. I teraz wlasnie kombinuje jak wrocic do
        krakowa na drugie studia i dalej siedziec w miescie, do ktorego naprawde mozna
        sie przywiazac.
        Wiec jak ktos pisze, ze jest tu beznadziejnie to albo przezywa wlasnie
        depreche, albo sam jest od poczatku do konca beznadziejny. :P
    • Gość: Himhith Re: Dlaczego warto studiować w Krakowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 23:16
      Krakow byl moze kiedys magicznym miastem, super miejscem do studiowania, ale to
      bylo 20 lat temu. Nie wytrzymuje konkurencji z Wrockiem, Poznaniem czy W-wa.
      Nawet legendarny poziom nauczania to juz przeszlosc, bo UW notorycznie wyprzedza
      UJ we wszelkich rankingach...
      • Gość: Krakowianka Re: Dlaczego warto studiować w Krakowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 17:19
        wiesz Fifinka 25 czy jak tam sie okreslilas jestem po AE i nie wydaje mi
        sie ,żeby ludzi po tej uczelni nie zatrudniali w promieniu 100 km ,zamiast
        obrazać ludzi w koło to może zmykaj gdzieś szorować gary a nie wylewaj swoich
        smutnych żalów na tym forum.Jak masz kryzys to idź zalej robala w Karliku (
        wiesz o czym mówię) albo wystrzel sie w kosmos czy cos w tym stylu.Aha jeśli
        jestes z N.Huty coż nie dziwie Ci sie ,że wszystko postrzegasz pod katem
        swojego bloku ,smutne...
        • Gość: Krakowiank Re: Dlaczego warto studiować w Krakowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 17:20
          aha ,sorry mialo być Fufunka ( o matko co za nick),
          • Gość: Kajka Re: Dlaczego warto studiować w Krakowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 17:13
            Hej- to jak w końcu jest w tym Krakowie??!! Jestem spod W-wy, ale chciałabym
            studiować w Krakowie... Tak was czytam...i już sama nie wiem czy warto
            rozpoczynać walke z rodzicami o ten Kraków, skoro tam jest tak "średnio"...
            Chciałabym studiować na UJ-cie, na jakimś humanistycznym kierunku- ale
            słyszłam, ze np. Akademia Papieska jest teraz lepsza niż UJ.. że teraz ludzie z
            Krakowa przed "u" dodają "h", bo tam sie tak kiepsko zrobiło..
            Bardzo proszę o wypowiedź jakieś osoby, ktore aktualnie studiują w Krakowie, na
            UJ-cie na przykład...
            Bo teraz to trochę mam niejasny wizerunek tego Krakowa... bo dotąd miałam
            ten "magiczny"...
            • Gość: igor rzezz.ów tez dobry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.06, 00:17
              mnie tam dom krakowa nie ciągnie.dla mnie tam za tłoczno. nigdy nie chciałem
              studiowac w krakowie bo mozna gdzie indziej przeciez .skonczyłem bniologie na
              uniwersytecie rzezzowskim i pracuje w labolatorium badawczym w
              poznaniu.pracodawcy darza mnie zaufanbiem .jest git.,
              • Gość: kacha kraków? niegdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.06, 00:19
                hejka.skonczyłam matematyke na uniwersytecie w rzezzwie znalazłam prace jest
                super. spedziłam tam super 5 lat poznałam super ludzi. jak by,m miała wyvbierac
                to zrobiła bym dokładnie tak samo.
                • Gość: magnolia Magiczny Krakow!!!! IP: *.miechow.com / *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.06, 18:12
                  Co prawda mieszkam w Krakowie dopiero 23lata bo tyle tez mam lat i znam jedna osobe ktora narzekalaby na Krakow,ale ta osoba narzeka na wszystko i wszedzie. Sama studiuje w Krakowie i kazdego dnia odkrywam Krakow na nowo.To miasto naprawde ma cos bardzo magicznego w sobie i bardzo pozytywna energie,a Ci co mowia ze tu jest tak zle to widocznie nie potrafili sie odnalezc w tym naprawde cudnym miescie,bo to dla nich za trudne.Siedzac rzeczywiscie w jakims zadymionym pubie raz na miesiac odnalezc magii Krakowa nie mozna. Ludzie tutaj sa naprawde super,zarowno przyjezdni jak i Krakowianie. Mam kolezanke,ktora chciala sie stad wyrwac i poznac cos innego niz Krakow,zaczela studia we Wroclawiu,ale stwierdzila ze Krakow jednak jest niezastapiony i studia konczy tutaj. Wszystkim wahajacym sie bardzo polecam studia w Krakowie,naprawde prestizowe studia w cudnym miejscu z magiczna atmosfera. Ale oczywiscie kazdy moze miec swoje zdanie dlatego pozdrawiam rowniez anty-krakowian:)
                  • Gość: student medycyny Re: Magiczny Krakow!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 00:19
                    Ja studiuje medycyne na Collegium Medicum na UJ i musze powiedziec, ze jest
                    beznadziejnie - praktycznie zadnej pracy badawczej, tylko glupie rycie np.
                    patofizjologii. A teatry w Wawie sa duzo lepsze, bo zatrudniaja o klase
                    lepszych aktorow.
                    Krakow jest dobry tylko dla grupy Anglikow do urzadzenia wieczoru
                    kawalerskiego, upicia sie do nieprzytomnosci... a pozniej do Balic i... do
                    cywilizowanego swiata.
                    • Gość: blee Re: Magiczny Krakow!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 13:03
                      zgadzam sie !!!!!!!!
                • Gość: gość Re: kraków? niegdy IP: *.ds10.agh.edu.pl 25.03.08, 11:51
                  to dobrze że "kraków? niegdy" bo analfabetów nie potrzebujemy :D
              • Gość: jota Re: rzezz.ów tez dobry IP: 80.51.180.* 17.11.06, 17:39
                tez studiuje w rzeszowie:) filologie polsko-angielska:)mam nadzieje ze mnie nie
                wywala:)
                • Gość: mar studia w krk i na uj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.07, 22:25
                  prawda jest taka: chcesz studiować dobry kierunek = zakuwasz i się nie bawisz;
                  chcesz się bawić = wylatujesz z dobrego kierunku albo studiujesz kiepski; ja
                  kończę już studia w krk i nie widzę w tym mieście nic złego. Jak ktoś woli wawę
                  bo lepsze uczelnie( i mniej nauki) to tylko pogratulować inteligencji; kto
                  jeździł kiedyś po wawie i kraku to wie o czym mówię - wybór jest oczywisty. Jak
                  chodzi o uczelnie - liczy się agh i uj.
    • Gość: Obcy Astronom Re: Dlaczego warto studiować w Krakowie? IP: *.blich.krakow.pl 11.04.07, 11:51
      Mam 20 lat, od zawsze mieszkam w Krakowie, teraz jestem studentem FAIS UJ.
      Kraków to bardzo dobre miejsce na studia, nie chciałbym studiować nigdzie
      indziej - a miałem takie możliwości. Tu się STUDIUJE. Jeśli chcesz szaleć, Twój
      wybór, znajdziesz niejedno miejsce na wykrzyczenie się. Jednak dla STUDENTA,
      który chce zgłębiać swój kierunek Kraków jest miejscem idealnym. Bo i nastrój
      odpowiada, jest po prostu pięknie, a i miejsce na odprężenie się znajdzie
      (niejedno!).
      Niektórzy mieszkańcy Krakowa po prostu nie dostrzegają piękna tego miasta - na
      co dzień mają pod nosem Wawel, Mariacki, etc... Trzeba nauczyć się czegoś o tych
      magicznych miejscach, to się zacznie je doceniać.

Żal mi wszystkich, którzy sądzą, że Kraków jest "bleee" do studiowania.

A co do studenta medycyny: chyba wiedziales, na jaki kierunek idziesz. Nie
      narzekaj. Będziesz tak kuł jeszcze 3-4 lata, jesli dobrze Ci pójdzie.

Enjoy
    • Gość: ktos Dlaczego warto studiować w Krakowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 16:05
      Kraków jest genialny! Polecam Wyższą Szkołę Europejską, która jest na bardzo
      wysokim poziomie!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka