Dodaj do ulubionych

Warszawskie teatry

IP: 157.25.128.* 10.07.02, 15:05
Bardzo się cieszę, że powstał wątek teatralny. Jakoś trzeba go zacząć. Ciekawa
jestem do których warszawskich teatrów chodzicie najczęściej. Ja najczęściej
jestem w Ateneum, Powszechnym, Scena Prezentacje, Współczesnym oraz rzadziej w
Dramatycznym i od czasu do czasu w Studio. Ww. teatry uważam za najlepsze. Mają
znakomity repertuar, doborową obsadę aktorską. Jako pomieszczenie teatralne
najbardziej lubie Dramatyczny (to taki prawdziwy teatr). Najmniej pod tym
względem odpwiada mi Studio (mimo, zę mieści się w tym samym budynku co
Dramatyczny - w Pałacu Kultury) oraz Wspołczesny. Ale przecież do teatru chodzi
się na strawę duchową i w kiepskich warunkach (jak szztuka jest dobra) można
wytrzymać.
Pozdrawiam
Sawa
Obserwuj wątek
    • Gość: czarny Re: Warszawskie teatry IP: *.bial.gazeta.pl 10.07.02, 15:43
      ... ach te warszawskie teatry... w Bialymstoku teatrów mamy dwa (slownie: 2). To
      z jednej strony duzo, gdyz i tak nie wiele osob do nich chodzi, a z drugiej malo,
      gdyz repartuar senny i wciaz ten sam... a szkoda. na ciekawa sztuke trzeba
      jechac... do Warszawy
      • malapola Re: Warszawskie teatry 25.07.02, 13:13
        czesc!
        Mieszkam w Olsztynie, ale bardzo lubie teatr Roma. Jak na razie widzialam tam
        Grease i Miss Sajgon. Cos wspanialego. Z reszta w Romie graja aktorzy z mojego
        ukochanego Teatru Muzycznego w Gdyni! Pierwszy raz bylam tam na Nedznikach,
        potem pojechalam na Hair. I tak sie zaczelo. Na niektore sztuki jezdze po 2
        razy. Uwielbiam Musicale. A co dopiero w takim wykonaniu. Sama spiewam, kocham
        scene a moim marzeniem jest wystapic na deskach teatru w Gdyni.. Kto wie. w
        koncu mam dopiero 18 lat...
        • Gość: Sawa Re: Warszawskie teatry IP: 157.25.128.* 25.07.02, 13:49
          No to trzymam kciuki i życzę wszystkiego najlepszego. Ty chwalisz warszawski
          teatr, a ja jestem pod wrażeniem aktorstwa zespołu teatru im. Jaracza z
          Olsztyna.
          Pozdrawiam
          Sawa
    • Gość: Jarosz Re: Warszawskie teatry IP: *.vogel.pl 10.07.02, 15:47
      Wprawdzie nie jestem z Warszawy, ale w niej bywam i zawsze wtedy idę do teatru.
      Warszawskie przedstawienia mogę też czasami obejrzeć u siebie we Wrocławiu na
      gościnnych występach. Ze stołecznych teatrów najbardziej lubię Rozmaitości,
      Studio, Narodowy i Współczesny. Rozmaitości za odważny repertuar i reżyserów,
      Studio za niekonwencjonalne podejście do sztuki, Narodowy za Grzegorzewskiego i
      Kutza, a Współczesny za to, że nigdy jeszcze mi się nie zdarzyło, abym obejrzał
      tam jakąś szmirę. Nawet lżejsze gatunkowo spektakle wystawione są tam ze smakiem
      i klasą.

Bywam też w Dramatycznym (Lupa!) i Powszechnym (Cieplak!), choć repertuar w nich
      nierówny - większość propozycji mnie nie obchodzi albo jest mi obojętna.

Chronicznie natomiast nie cierpię Ateneum, które jest dla mnie siedliskiem
      chałtury, snobistycznego gwiazdorstwa i trzeciorzędnych, dawno już przebrzmiałych
      reżyserów, nie mających niczego odkrywczego i ważnego do zaproponowania.

Jak się można zorientować, w teatrze interesuje mnie reżyser i interpretacja
      tekstu, jaką proponuje; bez różnicy, czy to tekst klasyczny czy współczesny.
      Teatr ma mnie zmusić do myślenia, a nie utwierdzać w przekonaniu, jak to fajnie
      jest dookoła. Dlatego uciekam od przeciętnego rzemiosła i odczytywania
      dramatów "po bożemu" Poza bardzo sporadycznymi wyjątkami nie chodzę też "na
      aktorów".

Pozdrawiam :-)))
    • Gość: velena Re: Warszawskie teatry IP: *.pl 10.07.02, 16:59
      Nareszcie :)))
      A przy okazji - czy ktos widział wczorajszy spektakl w ramach festiwalu Sztuka
      ulicy w Warszawie. Chodzi mi o "Sen" francuskiego Jo Bithume?
      Co o tym sadzicie? Ja sie zachlysnelam czysta radoscia po raz kolejny zreszta -
      jak to na spektaklach tego teatru.
      Pozdrawiam :)
    • Gość: pan_laga Re: Warszawskie teatry IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 00:46
      a ja chyba lubie wszystkie teatry w-wskie. i jakos udaje mi się zawsze znależć
      cos, co mnie raduje, nawet, jesli samo przedstawienie jest nieudaczne, to albo
      scenografia, albo jakis jeden aktor - cos tam zawsze przykuje mą uwagę.
      a abstrahując od tego, co się wystawia i jak, to najgorzej, jeśli chodzi o
      warunki ogladania, jest w rozmaitościach. bywam tam dosć często, ostatnio na
      `oczyszczonych`, kiedy się wszyscy mało nie podusili z upału. mimo,iż jestem
      wysoki, to nawet siedząc w drugim rzędzie, czasem mam kłopoty z obejrzeniem
      wszystkiego, co dzieje się na scenie.
      fotele są niewygodne i beznadziejnie ustawione.
      najlepiej oglada sie chyba w `żydowskim~, bo duze róznice poziomów miedzy rzędami.
      amen
      pan laga
    • Gość: kasia Re: Warszawskie teatry IP: 194.202.96.* 13.07.02, 14:55
      A ja lubie Ateneum, Komedie, Powszechny,Dramatyczny i Buffo...tylko, ze od dawna
      juz w nich nie bylam. ALe przy okazji co warto obejrzec w sierpniu. Wiem,ze
      wiekszosc teatrow ma przerwe ale moze jest cos fajnego. A czy ktos
      wiedzial 'Grease' i jak?
      • Gość: beznazwy Re: Warszawskie teatry IP: *.acn.pl / 10.133.131.* 13.07.02, 16:06
        fenomenalne....
        widzial ktos Kordiana w Nowym???A Zaby w Narodowym?
      • Gość: czeko Re: Warszawskie teatry IP: *.chello.pl 13.07.02, 23:25
        Współczesny. Widziałam w nim najlepszą, ale i najgorszą sztukę w życiu.
    • Gość: Dorota Re: Warszawskie teatry IP: *.csk.pl 15.07.02, 22:54
      Ja odwiedzam ROMA, dlatego,ze znajduję tam 2 w jednym tego czego na miejscu
      nikt mi zaoferować nie może
      • Gość: czeko Re: Warszawskie teatry IP: *.chello.pl 16.07.02, 21:23
        zestaw- frytki i cola? :)
        • pan_laga Re: Warszawskie teatry 02.09.02, 21:58
          Gość portalu: czeko napisał(a):

> zestaw- frytki i cola? :)

ale a propos czego ? teatrów ?
          amen
          pan laga
          • Gość: asia_dba Re: Warszawskie teatry IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.02, 15:58
            Grease widziałam-jak najbardziej (coś koło 15 razy) spektakl świetny!
            Zabawny,dobra obsada (szczególnie Anna Sztejner jako Rizzo i Tomasz Steciuk
            jako Anioł Stróż Nastolatków).Gorąco polecam!

Pozdrawiam
            Aśka
    • Gość: MoleR Re: Warszawskie teatry IP: *.bci.net.pl 05.09.02, 10:46
      Gość portalu: Sawa napisał(a):

> Bardzo się cieszę, że powstał wątek teatralny. Jakoś trzeba go zacząć.
      Ciekawa
      > jestem do których warszawskich teatrów chodzicie najczęściej. Ja najczęściej
      > jestem w Ateneum, Powszechnym, Scena Prezentacje, Współczesnym oraz rzadziej
      w
      > Dramatycznym i od czasu do czasu w Studio. Ww. teatry uważam za najlepsze.
      Mają
      >
      > znakomity repertuar, doborową obsadę aktorską. Jako pomieszczenie teatralne
      > najbardziej lubie Dramatyczny (to taki prawdziwy teatr). Najmniej pod tym
      > względem odpwiada mi Studio (mimo, zę mieści się w tym samym budynku co
      > Dramatyczny - w Pałacu Kultury) oraz Wspołczesny. Ale przecież do teatru
      chodzi
      >
      > się na strawę duchową i w kiepskich warunkach (jak szztuka jest dobra) można
      > wytrzymać.
      > Pozdrawiam
      > Sawa

Najczęściej bywam w Rozmaitości, rzadziej w Studio lub Dramatycznym...Kiedyś
      często w Powszechnym i Współczesnym...
    • andzia31 Re: Warszawskie teatry 06.09.02, 16:50

Mam nadzieje ze to przeczyta rowniez ktos z dzialu artystycznego warszawskich
      teatrow.

Jestem rozczarowana repertuarem.

Wlasciwie to nie ma gdzie.... moze inaczej na co pojsc.

Czasami trzeba miesiacami czekac na jakis dobry spektal.

Teatr przestal proponowac awangardystyczne spektakle.
      W wiekszosci to co jest na scenie to tzw. rzeczy kasowe i pod publiczke:-(((

Teatry graja prawie wszystkie o tej samej porze.

Moze jeden z teatrow przeznaczyc do dyspozycji teatrom z prowincji?

Bedzie to w pewnym sensie doping do pracy a z drugiej strony do zaprezentowania
      sie dobrym rezyserom i aktorom...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka