Dodaj do ulubionych

pomożecie???teatr w gimnazjum

23.10.05, 11:33
Witam serdecznie. Mam na imię Agnieszka. Pracuję w gimnazjum, uczę języka
polskiego. Już od września nosze się z zamiarem założenia szkolnegio teatru
dla moich uczniów. Niestety, nie mogę nigdzie znaleźć scenariuszy takich
spektaklów. Dzieci mam bardzo chętne do takiej pracy, ale sama nie wymyślę
treści... Chciałabym podjąć próbę realizacji edukacji prospołecznej,
prorodzinnej. Chodzi mi o scenariusze uroczystości n/t walki z różnymi
nałogami, z problemami społecznymi, rodzinnymi, typu samotność, odrzucenie...
Gdzie mogę coś takiego znaleźć? Proszę, pomóżcie mi, bo juz nie wiem, co
robić. Pozdrawiam. Agnieszka.
Obserwuj wątek
    • Gość: busz Re: pomożecie???teatr w gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 21:29
      maliniaq napisała:
      maliniaq napisała:

> Witam serdecznie. Mam na imię Agnieszka. Pracuję w gimnazjum, uczę języka
      > polskiego (...) Niestety, nie mogę nigdzie znaleźć scenariuszy takich
      > spektaklów (...)Proszę, pomóżcie mi, bo juz nie wiem, co
      > robić (...)

Proponuję zacząć od nauki języka polskiego dla własnych potrzeb, pani
      polonistko. Nie: spektaklów, tylko: spektakli!
    • Gość: Renn Re: pomożecie???teatr w gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 23:37
      Błagam, niech pani prof. odpuści dzieciom teatr. Będą miały uraz i znienawidzą
      wszystko co z teatrem związane. Proszę zabrać je czasem na coś przyzwoitego.
      • maliniaq Re: pomożecie???teatr w gimnazjum 24.10.05, 06:51
        To była literówka. Przepraszam. A jeśli tutaj, na forum TEATR panuje TAKA
        kultura, to rzeczywiście lepiej nie korzystać z polecanych przez Was sztuk. Cóż
        moglibyscie zaproponować... biedactwa. Żal mi Was, no ale trudno. Rozmawiajcie
        sobie górnolotnie o TEATRZE, najlepiej tym, który sami tworzycie tutaj.
        • Gość: busz Re: pomożecie???teatr w gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 16:03
          Literówka jest to błąd w jednej literze (ale nie polegający na błędzie
          ortograficznym), "czeski błąd", a nie zastosowanie błędnej całej końcówki, pani
          polonistko.
          • maliniaq Re: pomożecie???teatr w gimnazjum 24.10.05, 22:47
            no i po co tyle jadu? Jezu, jakie tu chamstwo! Zwykłe CHAMSTWO! Ale żeście
            sobie teatrzyk stworzyli... Cukiereczek. A ja tylko prosiłam o pomoc przy
            dobraniu scenariusza do spektaklu. Przecież wystarczy napisać, że nie wiecie,
            nie rozumiecie, nie potraficie pomóc, zamiast przybierać taki chamski pancerz!A
            błąd... każdemu się może zdarzyć. Ja się doniego przyznałam. Was na to nie
            stac.
            • Gość: anka Re: pomożecie???teatr w gimnazjum IP: *.chello.pl 24.10.05, 23:33
              takimi sprawami zajmuje sie krakowski teatr Ludowy. Informacje o cyklu "Terapia
              przez sztuke", prowadzonym przez Inke Dowlasz na stronie internetowej. Nie
              pamietam adresu, ale latwo znalezc prze google.
            • 159.9p Re: pomożecie???teatr w gimnazjum 25.10.05, 09:52
              Zwykłe CHAMSTWO!

to chyba jednak Pani, tu nikt Pani nie obraża
              Prosze wierzyć, że trudno nam z Panią podjąć dialog, gdyż trudno uwierzyć w Pani
              polonistyczne, rzetelne wykształcenie, a więc wiarygodność
        • 159.9p Re: pomożecie???teatr w gimnazjum 25.10.05, 09:47
          > To była literówka

literówka, jest wtedy, gdy napisze się zła literę wybierze na klawiaturze nie tą
          odpowiednią lecz jakąś obok, lub gdy zamieni sie kolejność liter!

>tu sobie rozmawiamy o teatrze, a nie tworzymy go

biedni uczniowie w tym gimnazjum...
          • maliniaq Re: pomożecie???teatr w gimnazjum 25.10.05, 10:37
            Nie życzę sobie podważania mojego autoryretu. Żegnam.
            • Gość: busz Re: pomożecie???teatr w gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 20:21
              Sama ten "autorytet" podważyłaś, droga polonistko.

chamstwo n III, Ms. ~wie, blm
              1. obelż. ogół cech właściwych chamowi; zachowanie charakterystyczne dla chama;
              ordynarność, grubiaństwo, nieokrzesanie
              2. daw. pogardliwie o ludzie, o chłopach
              Słownik języka polskiego PWN c Wydawnictwo Naukowe PWN SA
              • maliniaq Re: pomożecie???teatr w gimnazjum 25.10.05, 22:43
                Jeśli sugerujesz, że nieświadomie użyłam wyrażenia "chamstwo", to się mylisz.
                Ale dobrze, że sobie przypomniałeś, czym sie takie indywidua cechują. Z pełna
                premedytacją napisałam o tym, co mnie tutaj spotkało i powtórzę raz jeszcze "C
                H A M S T W O".
                • maliniaq Re: pomożecie???teatr w gimnazjum 25.10.05, 22:44
                  Aha, przeczytaj tez co to jest kultura. Może ci się przyda.
                  • Gość: Roma Re: pomożecie???teatr w gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 12:02
                    Człowiek prawdziwie kulturalny i mądry, kiedy zrobi rarzący błąd powinien się
                    nad nim zastanowić, przyznać, podziekować za "utarcie nosa" - nie zaś wyzywać
                    osoby, które mu ten nos ucierają od chamów. Na moim synu nauczycielka
                    (polonistka), której zwrócił uwagę, że zamiast "tę książkę" powiedziała "tą
                    książkę" (a robiła to permanentnie) zaczęła sie mścić, docinać mu, w końcu zas
                    zaniżyła ocenę na koniec roku. Za jej brak profesjonalizmu, kultury - nie tylko
                    języka - oberwało sie mojemu synowi. Jak nauczyciel może robic takie błędy, i
                    jeszcze nazywać je "literówkami". Domyślam się jakie zatem błędy musi pani
                    robić przy swoich uczniach i ich rodzicach (podczas zebrań), a także przy
                    swoich kolegach nauczycielach. Wszyscy oni w pani przeświadczeniu sa zapewne
                    kulturalni (nie są chamami), bo nie zwracaja pani uwagi. Co za straszliwa
                    degrengolada tej profesji!
                    • Gość: Roma Re: pomożecie???teatr w gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 12:06
                      Sama sobie ucieram nosa za "rarzący" zamiast "rażący". I pewnie jestem w
                      związku z tym autochamką.
          • Gość: anka Re: pomożecie???teatr w gimnazjum IP: *.chello.pl 25.10.05, 22:46
            Nie rozumiem, dlaczego zwykle odzywaja sie purysci jezykowi, ktorzy w dodatku
            sami robia bledy. Dostosuje sie wiec do ogolnej atmosfery. Panie (Pani) 159.9p:
            a - przed jest nie stawia sie przecinka (nie: literowka, jest wtedy, lecz:
            literowka jest wtedy); b - nie tą literę, lecz tę literę.
            Pozdrawiam serdecznie
            • 159.9p Re: pomożecie???teatr w gimnazjum 26.10.05, 09:18
              pewnie znam gramatykę, gorzej z ortografią.*-*
              Niestety błąd polonistki był koszmarny, aż w uszach zle brzamiał. No ta je
              reakcja...Troche kultury, taka teraz poruszona
              • maliniaq Re: pomożecie???teatr w gimnazjum 26.10.05, 13:33
                C H A M S T W O!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ale taplajcie się dalej w tym g...
                sami. Może będę miałą kiedyś chwilkę czasu, to postaram się powyłapywac wasze
                byki.
                PS> A ucZeń nie jest od zwracania uwagi nauczycielowi, choćby nie wiem co. To
                nie przystoi i ze względu na wiek i wykonywane zawody, a co za tym idzie
                wykształcenie. Faktycznie, trzeba być nie lada chamem, żeby zwrócic uwagę
                nauczycielowi. Ale jak się ma takich rodziców, to co tu wymagac od dzieci...
                • Gość: Don Giovanni Re: pomożecie???teatr w gimnazjum IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.05, 14:10
                  Proponuję,żebyście przenieśli te swoje spory na odpowiedniejsze forum,nie
                  wiem ,jak wolicie - savoir vivre ( tak to się pisze?)albo język polski.No,chyba
                  że zamierzacie otworzyć internetową poradnię zarówno dobrych manier,jak i
                  poprawnego używania mowy ojczystej ,a te wszystkie wpisy to po prosty forma
                  autoreklamy.
                  Zamiast obdzielać się tymi złośliwostkami,lepiej cieszcie się z nowego
                  wspaniałego prezydenta,bo jakże go można nie kochać!Tym bardziej Wy,którzy
                  wojowniczością i zapalczywością w zwalczaniu chamstwa mu nie ustępujecie.
                • Gość: busz Re: pomożecie???teatr w gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 20:16
                  Uchowaj Boże teatr od takich "nauczycielek" chcących się nim posługiwać w
                  kształceniu dzieci! Uchowaj moje dzieci (i inne) od takich "nauczycielek".
                  Osoba niedouczona i tak kompletenie nieopanowana (zalecam psychoterapię przez
                  teatr) oraz reprezentująca "taki" poziom może tylko szkodę przynieść dzieciom
                  (co pewnie ma miejsce)i teatrowi. Daj sobie zatem spokój z teatrem, nadrabiaj
                  luki w wykształceniu i nie obrażaj ludzi. Nikt nie podejmuje z tobą rozmowy,
                  bo... koń jaki jest każdy widzi.
                  • maliniaq Re: pomożecie???teatr w gimnazjum 26.10.05, 22:42
                    KRETYNIE, SPADAJ!
    • Gość: GieniuSz PRAWA AUTORSKIE IP: *.autocom.pl 13.11.05, 12:16
      Szanowna Pani Nauczycielko.
      Dzien dobry.
      Problem ze scenariuszami leży też w przestrzeganiu prawa autorskiego, czyli
      świadczenia opłat dla autorów. w naszym kraju zbyt często łamie się prawo
      autorskie. a nagminnie w państwowych szkołach teatralnych!
      • Gość: marlonbrando Re: PRAWA AUTORSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 16:42
        Ktoś powiedział, że najtrudniejsza droga do teatru wiedzie przez polonistykę.
        Chyba miał rację.

Radziłbym zatrudnić w tym gimnazjum instruktora teatralnego, bezrobotnego
        aktora lub reżysera.
        • Gość: marlonbrando Re: PRAWA AUTORSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:53

Może Pani polonistka się dokształcić w temacie.
          Polecam Wydział Wiedzy o Teatrze (studia zaoczne) albo skontaktowanie się PO
          ASSISTEJ i kurs Dramy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka