Dodaj do ulubionych

Nekrolog Balcerowicza

31.05.02, 13:35
Dzisiejsza (31.05.2002) "GW" zamieszcza duży nekrolog Edwarda Wende
podpisany: "Leszek Balcerowicz i Zarząd Narodowego Banku Polskiego"

Mam niegrzeczne pytanie: kto za to płacił ? Jeżeli p. Balcerowicz i Zarząd NBP
z własnej kieszeni - to w porządku. Tylko, że w takim wypadku członkowie
Zarządu powinni podpisać się indywidualnie z imienia i nazwiska.
Ale jeżeli zostało to opłacone z funduszy NBP - to nie. Edward Wende nie był
pracownikiem ani współpracownikiem NBP, a w każdym razie nekrolog nic o tym nie
mówi.
Narodowy Bank Polski nie jest prywatnym folwarkiem p. Balcerowicza i do jego
statutowych zadań nie należy zamieszczanie nekrologów byłych posłów i
senatorów. Zresztą nie przypominam sobie, żeby zarząd NBP zamieścił nekrolog po
śmierci innych byłych czy aktualnych parlamentarzystów.

Jeżeli Edward Wende był postacią szczególnie zasłużoną dla Polski, to
uhonorowanie go pewnością nie należy do prezesa ani do zarządu NBP.

Odnoszę wrażenie, że NBP i p. Balcerowicz osobiście chce podreperować swoją
nienajlepszą ostatnio opinię przez wykorzystywanie faktu czyjejś śmierci. Albo
chce przywłaszczyć sobie rolę klasyfikowania zmarłych. Należałoby im
przypomnieć staropolską zasadę "pilnuj szewcze kopyta", tym bardziej, że
i "kopyta" pilnuje nienajlepiej.

--------------------------------------------------------------------------------
Obserwuj wątek
    • d.z. Re: spoglądam na lemura.... 31.05.02, 13:49
      ... i robi mi się błogo, przyjemnie, wyciszam się, hałas świata i zawiłości
      polityki coraz mniej mnie obchodzą...
      Lemur dla każdego chce się powiedzieć cytując pewną ;))) wypowiedź...
      pzdr.
      d.z.
    • Gość: habitus Re: Nekrolog Balcerowicza IP: *.zigzag.pl 31.05.02, 22:54
      A nie pomyślisz, że Wende np. doradzał Zarządowi, albo znali się osobiście ze
      styropianowych czasów. Bzdury z tym płaceniem. Takie pieniądze jak za ten
      nekrolog, to moje dzieci dostają jako kieszonkowe. Czepiasz się.
      • Gość: pan_laga Re: Nekrolog IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.02, 00:19
        Gość portalu: habitus napisał(a):

> A nie pomyślisz, że Wende np. doradzał Zarządowi, albo znali się osobiście ze
        > styropianowych czasów. Bzdury z tym płaceniem. Takie pieniądze jak za ten
        > nekrolog, to moje dzieci dostają jako kieszonkowe. Czepiasz się.

naturalnie, ze sie czepia.chyba za długo patrzy na lemury, jak już tu zauważono.
        a przekonywała, ze na lemury patrzeć, to spokój osiągnąc.
        całe lata Balcerowicz znal Ś.P. E. Wende, ale to nie o to chodzi.Pan Mecenas
        jeszcze nie został pochowany, a ona próbuje zrobić awanturkę o nekrolog.jest
        tysiąc powodów dla których bank mógł zamówić nekrolog z urzędu lub Balcerowicz i
        współpracownicy mogli chciec zrobić to prywatnie i zrzucić się na nekrolog.Ś.P.
        Edward Wende był tez przyjacielem GW i Gazeta moze np. dawac zniżki lub
        publikowac Jego nekrologi za darmo.poza tym sto tysięcy osob tysiące razy
        podpisuje imieniem i nazwiskiem "dedykowane" sławnym i mniej sławnym Osobom
        nekrologi. jakos nikt nie próbuje dociekać za czyje jest nekrolog od Kwacha, a za
        czyje od spółki węglowej. od indris można by oczekiwać, ze , jak innych, bardziej
        przejmie ją fakt smierci tak wspaniałego Człowieka, niż zakladanie z góry, bez
        sprawdzenia, ze na nekrolog dla Niego poszła
        0,00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
        0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
        0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
        00000000000000000001 sumy, jaką otrzymuje od niej w ramach podatku państwo.
        amen
        pan laga
        • indris O nekrologach 01.06.02, 15:07
          Kwaśniewski jest uczciwie wybranym prezydentem państwa. Zamieszczenie przez
          niego nekrologu wybranych osób (bo przecież nie wszystkich) jest jego
          konstytucyjnym prawem. Podobnie jak innych demokratycznie wybranych władz
          publicznych. Taki nekrolog jest jakimś wyróżnieniem jednej zmarłej osoby
          spośród wielu innych zmarłych. Otóż uważam, że takiego prawa nie ma NBP.
          A suma, którą tu ktoś daje jako kieszonkowe, to jest może suma, za którą inni
          żyją przez tydzień.
          • pan_pndzelek Re: O nekrologach 01.06.02, 15:17
            Ci co za taką sumę żyją przez tydzień NIE SĄ GODNI by się nad nimi schylać. Nie
            lubimy nieudaczników.

To takie proste.

A czepianie się o nekrolog to jest taka DZIADOWSKA MAŁOSTKOWOŚĆ!!!

>>>---
            • indris O niegodnych 01.06.02, 15:31
              pan_pndzelek pisze: "Ci co za taką sumę żyją przez tydzień NIE SĄ GODNI by się
              nad nimi schylać".

Taka właśnie arogancja wywołała już kilka rewolucji. Wtedy ci "niegodni" takimi
              jak pan_pndzelek ozdabiali latarnie.
              • Gość: Flint Re: O niegodnych IP: *.chello.pl 01.06.02, 15:39
                indris napisał(a):

> pan_pndzelek pisze: "Ci co za taką sumę żyją przez tydzień NIE SĄ GODNI by się
                > nad nimi schylać".
                >
                > Taka właśnie arogancja wywołała już kilka rewolucji. Wtedy ci "niegodni" takimi
                >
                > jak pan_pndzelek ozdabiali latarnie.

I tobie pewnie się to podoba? Biedna, żądna krwi hołota wieszająca na latarniach
                burżujów i kułaków.
                Jak zwykle winni są ci, którzy ciężko pracują na swój dobrobyt!
                Niestety głupi zawsze stanowią większość (dla przypomnienia w Polsce 40%
                społeczeństwa to analfabeci funkcjonalni), ale trzeba o nich dbać, bo sami o
                siebie zadbać nie potrafią, trzeba im dać pracę, chociaż nic nie umieją! Potrafią
                tylko żądać! Brawo Indris! Zapisz się do SamejBrony. To ta sama mentalność.
                Socjalizm uber alles!
                • indris Re: O niegodnych 01.06.02, 15:59
                  Mnie osobiście wieszanie nie odpowiada (jestem zresztą przeciwnikiem KS). Ale
                  to nie ja będę o tym decydował. Przypomniałem tylko do czego może prowadzić
                  arogancja bogaczy. A stwierdzenie, że bogactwo jest rezultatem "ciężkiej pracy"
                  w Polsce 2002 wygląda jak dowcip, co gorsza nie śmieszny ale irytujący. Nie
                  radziłbym go opowiadać np. nauczycielowi czy pielęgniarce.
                  • Gość: Flint Re: O niegodnych IP: *.chello.pl 02.06.02, 21:14
                    indris napisał(a):

> Mnie osobiście wieszanie nie odpowiada (jestem zresztą przeciwnikiem KS). Ale
                    > to nie ja będę o tym decydował. Przypomniałem tylko do czego może prowadzić
                    > arogancja bogaczy. A stwierdzenie, że bogactwo jest rezultatem "ciężkiej pracy"
                    >
                    > w Polsce 2002 wygląda jak dowcip, co gorsza nie śmieszny ale irytujący. Nie
                    > radziłbym go opowiadać np. nauczycielowi czy pielęgniarce.

Osobiście nie spotkałem się z arogancją ludzi bogatych, mimo, że paru takowych
                    znam. Natomiast spotkałem się z arogancją niektórych nauczycieli,czy pielęgniarek.
                    Arogancja ludzka nie jest wynikiem bogactwa lub jego braku.
                    Socjalizm w Polsce jest dziś niestety i był przez ostatnie lata (vide: OPZZ w
                    koalicji SLD-PSL, "S" w koalicji AWS-UW + wszelkiej maści niedouczeni uzdrawiacze
                    ekonomiczni z "bożej łaski" typu Lepper, Janowski itp.)niestety "na topie". Przez
                    to niestety zostajemy w tyle za uciekającym światem. Wszystkie przykłady na
                    świecie mówią: kiedy wprowadzasz liberalne zasady gospodarcze rozwijasz się,
                    kiedy wprowadzasz gospodarkę socjalistyczną stoisz w miejscu lub rozwijasz się
                    dużo wolniej.
                    To są fakty. Dlatego tym bardziej nie rozumiem ludzi, którzy rozumują na
                    zasadzie "bogaty to złodziej", a socjalistyczna redystrybucja dóbr jest
                    sprawiedliwa. Niestety, żeby coś dzielić najpierw trzeba to wypracować. A to jest
                    zasługą tych co pracują i pracę umożliwiają (m.in. tych "aroganckich bogaczy"), a
                    nie tych co żyją na utrzymaniu innych.
                    Może to ci, którzy są utrzymywani przez innych powinni być nieco mniej aroganccy.
                    Gdyby to mnie ktoś utrzymywał to raczej nie zarzucałbym mu, że mi mało i chcę
                    więcej.
                    Rozumiem, że każdy chce żyć lepiej, mieć więcej pieniędzy, itd., ale Polska nie
                    jest niestety jeszcze na poziomie krajów zachodnich. Socjalizm niestety na ten
                    poziom nas nie zaprowadzi.
    • Gość: agatka_s Re: Nekrolog Balcerowicza IP: *.acn.pl / 10.133.135.* 01.06.02, 12:04
      To przedziwne jaki niektórzy mogą mieć tok rozumowania nawet w obliczu śmierci
      (pomijając fakt że bardzo zacnych i szanowanych, którym tak wiele zawdzięczamy)
      ludzi....Szok
    • Gość: e. Re: Nekrolog Balcerowicza IP: *.chello.pl 01.06.02, 16:46
      To obrzydliwe.
      Proponuję, by autor złożył doniesienie do prokuratury, że z nieprywatnych
      pieniędzy będą finansowane (co za haniebna rozrzutność! w dobie kryzysu!)
      wieńce dla zmarłego Pana Mecenasa. Najlepiej na pogrzeb przyjść od razu z
      policją i prokuratorem; będą dowody przestępstwa, będą i winni. Może nawet i
      ten hulaka, Balcerowicz, co trwoni pieniądze na nekrologi!
      • Gość: !@#$%^& Re: Nekrolog Balcerowicza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.02, 18:22
        Gość portalu: e. napisał(a):

> To obrzydliwe.
        > Proponuję, by autor złożył doniesienie do prokuratury, że z nieprywatnych
        > pieniędzy będą finansowane (co za haniebna rozrzutność! w dobie kryzysu!)
        > wieńce dla zmarłego Pana Mecenasa. Najlepiej na pogrzeb przyjść od razu z
        > policją i prokuratorem; będą dowody przestępstwa, będą i winni. Może nawet i
        > ten hulaka, Balcerowicz, co trwoni pieniądze na nekrologi!

Trwoni pieniążki na nekrologi a złotówek w strumień inflacji puścić nie chce.A to
        baławan. Milller, bierz go !
    • Gość: Smutny Zlodziej, zawsze bedzie zlodziejem IP: *.xtra.pl 02.06.02, 22:40
      indris napisał(a):

> Dzisiejsza (31.05.2002) "GW" zamieszcza duży nekrolog Edwarda Wende
      > podpisany: "Leszek Balcerowicz i Zarząd Narodowego Banku Polskiego"
      >
      > Mam niegrzeczne pytanie: kto za to płacił ? Jeżeli p. Balcerowicz i Zarząd NBP
      > z własnej kieszeni - to w porządku. Tylko, że w takim wypadku członkowie
      > Zarządu powinni podpisać się indywidualnie z imienia i nazwiska.
      > Ale jeżeli zostało to opłacone z funduszy NBP - to nie. Edward Wende nie był
      > pracownikiem ani współpracownikiem NBP, a w każdym razie nekrolog nic o tym nie
      >
      > mówi.
      > Narodowy Bank Polski nie jest prywatnym folwarkiem p. Balcerowicza i do jego
      > statutowych zadań nie należy zamieszczanie nekrologów byłych posłów i
      > senatorów. Zresztą nie przypominam sobie, żeby zarząd NBP zamieścił nekrolog po
      >
      > śmierci innych byłych czy aktualnych parlamentarzystów.
      >
      > Jeżeli Edward Wende był postacią szczególnie zasłużoną dla Polski, to
      > uhonorowanie go pewnością nie należy do prezesa ani do zarządu NBP.
      >
      > Odnoszę wrażenie, że NBP i p. Balcerowicz osobiście chce podreperować swoją
      > nienajlepszą ostatnio opinię przez wykorzystywanie faktu czyjejś śmierci. Albo
      > chce przywłaszczyć sobie rolę klasyfikowania zmarłych. Należałoby im
      > przypomnieć staropolską zasadę "pilnuj szewcze kopyta", tym bardziej, że
      > i "kopyta" pilnuje nienajlepiej.
      >
      > -------------------------------------------------------------------------------
      > -
      Oczywiście, że masz rację. Pozdrawiam.
      W tym kraiku, mało kto tę oczywistą w cywilizowanym świecie prawdę rozumie.

Przykładów mnóstwo.
      Chociażby:

1. Prezes Banku Państwowego dostaje tytuł : "Mecenasa Kultury" za darowizny banku
      na rzecz obiektów Kościelnych. Nie bank, ale Prezes Banku.
      2. Telewizja Publiczna robi 40 minutowy program promocyjny pod
      pretekstem ........ itd itd.

Niestety, jesteśmy społeczeństwem kradnącym. A czy to jest złodziej mercedesa,
      czy naszych państwowych pieniędzy w NBP, czy Preses Sspółki Skarbu Państwa
      nieleglnie finansującej kampanię wyborczą partii, która dała mu tę pracę, to
      tylko róznica stylu i metody.Efekt jest ten sam. Okradają nas.
      • Gość: pan_laga Re: Zlodziej, zawsze bedzie zlodziejem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.02, 23:31
        Gość portalu: Smutny napisał(a):

> Oczywiście, że masz rację. Pozdrawiam.
        > W tym kraiku, mało kto tę oczywistą w cywilizowanym świecie prawdę rozumie.
        >
        > Przykładów mnóstwo.
        > Chociażby:
        >
        > 1. Prezes Banku Państwowego dostaje tytuł : "Mecenasa Kultury" za darowizny ban
        > ku
        > na rzecz obiektów Kościelnych. Nie bank, ale Prezes Banku.
        > 2. Telewizja Publiczna robi 40 minutowy program promocyjny pod
        > pretekstem ........ itd itd.
        >
        > Niestety, jesteśmy społeczeństwem kradnącym. A czy to jest złodziej mercedesa
        > ,
        > czy naszych państwowych pieniędzy w NBP, czy Preses Sspółki Skarbu Państwa
        > nieleglnie finansującej kampanię wyborczą partii, która dała mu tę pracę, to
        > tylko róznica stylu i metody.Efekt jest ten sam. Okradają nas.

"nas" to znaczy kogo ? mnie też ? i prezydenta ? i omara sharifa ? oraz papieża ?
        i jedną panią z ul. grodzkiej, co to ma dwa psy i męża pijaka ? i kto to są ci
        "oni" co okradają ? czy to oni rujnują ten kraj i są politycznymi bandytami ? a
        czy ty jesteś z samej brony przybyły tu, jako support przed zdobywaniem przez
        leppera w-wy ?
        amen
        laga panisko
        • Gość: Smutny Po prostu bolszewicki prostak. Szkoda gadać. IP: *.xtra.pl 02.06.02, 23:59
          Gość portalu: pan laga
          >
          > "nas" to znaczy kogo ? mnie też ? i prezydenta ? i omara sharifa ? oraz papieża
          > ?
          * To proste bolszewicki prymitywie : okradają podatnika. Ciebie też a Omara nie.

> i jedną panią z ul. grodzkiej, co to ma dwa psy i męża pijaka ?

* Zapewne Ty jesteś tym mężem albo przynajmniej podobnym sądząc ze
          słownictwa.Czyli tego męża pijaka też.

> "oni" co okradają ? czy to oni rujnują ten kraj i są politycznymi bandytami ? a
          >
          > czy ty jesteś z samej brony przybyły tu, jako support przed zdobywaniem przez
          > leppera w-wy ?

* Nie, nie jestem z "samej brony". Ale wiedz, że im więcej takich rzadkich
          bolszewickich prostaczków jak Ty tym więcej "samej brony".
          > amen
          > laga panisko

• pan_laga Re: Po prostu bolszewicki prostak. Szkoda gadać. 03.06.02, 03:57
            Gość portalu: Smutny napisał(a):

> Gość portalu: pan laga
            > >
            > > "nas" to znaczy kogo ? mnie też ? i prezydenta ? i omara sharifa ? oraz pa
            > pieża
            > > ?
            > * To proste bolszewicki prymitywie : okradają podatnika. Ciebie też a Omara ni
            > e.
            >
            nie mam pojęcia do kogo zwracasz się per "bolszewicki prymitywie".
            ja jestem pan laga.
            sądzę, ze pomyliłeś to forum z zebraniem koła wielbicieli radia ma ryja, gdzie,
            ponoć, gadacie sobie tak, jak ty tu i jak katolik z katolikiem.
            zresztą i tak na pytania nie odpowiadasz - ani o prezydencie nic, ani o papiezy,
            ani kto "oni" nie mówisz...

> > i jedną panią z ul. grodzkiej, co to ma dwa psy i męża pijaka ?
            >
            > * Zapewne Ty jesteś tym mężem albo przynajmniej podobnym sądząc ze
            > słownictwa.Czyli tego męża pijaka też.
            >

skad to wiesz ? i co męża pijaka też, bo trochę niejasno się wysławiasz. moze
            jakaś wsciekla paranoja oczy ci przesłania ?

> > "oni" co okradają ? czy to oni rujnują ten kraj i są politycznymi bandytam
            > i ? a
            > >
            > > czy ty jesteś z samej brony przybyły tu, jako support przed zdobywaniem pr
            > zez
            > > leppera w-wy ?
            >
            > * Nie, nie jestem z "samej brony". Ale wiedz, że im więcej takich rzadkich
            > bolszewickich prostaczków jak Ty tym więcej "samej brony".

skąd wiesz, zem bolszewik? i że prostak? i kto to prostak dla ciebie ?
            i czemu sądzisz, ze im więcej mnie, tym wiecej samej brony ?
            ja z kolei sądze, ze im więcej ciebie, tym wiecej paranoi nienawiści.

> > amen
            > > laga panisko
            >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka