tbujn 28.07.04, 12:14 Czy wie ktos, gdzie gdzie mozna odbyc praktyki tłumaczeniowe lub zdobyc troche stazu dla tłumaczy języka niemieckiego???? Dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Martynka Re: praktyki dla tłumaczy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.08.04, 22:09 Alo! hmm, mam ten sam problem, szukam. Wiec dolaczam sie do twojego apelu. Pliska, pomozcie! Odpowiedz Link Zgłoś
tweety8 Re: praktyki dla tłumaczy 05.08.04, 13:46 No więc praktyki to raczej prosta sprawa: idziecie do tłumacza przysięgłego i prosicie o praktykę (jak to z praktykę bywa jest przeważnie nieodpłatna to na pewno kogoś znajdziecie :-)), tłumacz przysięgły potem wypisze wam papierek i praktyka załatwiona. Ze stażem to chyba lepiej do jakiegoś biura tłumaczeń. A w zamian też mam pytanko: ja zaczynam właściwie od "praktyki", ale po skończeniu studiów (ekonomia)chce zrobić studia podyplomowe dla tłumaczy, może możecie jakieś polecić, chodzi o okolice Katowic i konkretne informacje kogoś kto już tak studiował, bo na stronach internetowych uczelni o studiach podyplomowych bardzo mało piszą :-( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martynka Re: praktyki dla tłumaczy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.08.04, 18:18 To znowu ja! Hmm, to witaj w klubie, bo ja tez szukam. Wiem o Interdyscyplinarnym Studium w W-wie w Instytucie Lingwistyki, cos jest w Lodzi (chyba studium translatoryki) i w Krakowie w katedrze Unesco. I to wsio! Troche malo jak na Polske, chyba ze nie wiem o jakims studium. Nic nie wiem o tym, czy sie oplaca wybulic kupe kasy, bo na razie nikogo nie znalazlam:( Wiec odezwijcie sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martynka Re: praktyki dla tłumaczy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.08.04, 15:56 Ludzie dobrej woli!Jezeli wiecie cokolwiek o ktoryms ze studiow dla tlumaczy, pliska dajcie znac! Bede bardzo wdzieczna! olgamartyniak@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
summerdays Re: praktyki dla tłumaczy 10.08.04, 00:05 Jest jeszcze Studium Podyplomowe ksztalcenia tlumaczy jezyka niemieckiego na Uniwerku Wroclawskim, ale wlasnie skonczyli rekrutacje... Wiem, ze maja duza liczbe chetnych, wiec pewnie w przyszlym roku tez otworza. Tegoroczna aktualna strona intrnetowa Studium: www.republika.pl/podyplomowe_ifg (mam nadzieje, ze dobrze pamietam) Pozdrawiam tlumaczacych Summer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: praktyki dla tłumaczy IP: *.internet.piotrkow.pl 09.08.04, 15:08 WITAM! Ja mogę jedynie szczerze ODRADZIĆ!!! studia podyplomowe dla tłumaczy w Łodzi. Właśnie je kończę i żałuję zmarnowanego czasu. Studia podyplomowe dla tłumaczy prowadzone są również na uniwerku w Poznaniu, Warszawie (rekrutacja nie jest co roku, skupiają się na tłumaczeniach prawniczych)i Krakowie. Niestety nie wiem, jak tak wygląda nauka. Pozdrawiam AGA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: praktyki dla tłumaczy IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 07.08.04, 19:28 ja rowniez interesuje sie np. studium dla tlumaczy w warszawie, kosztuje sporo, to prawda, ale moze warto? tego nie wiem! jak bedziesz wiedziec cos wiecej to prosze daj znac na e-mail: aleksa25@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tweety8 Re: praktyki dla tłumaczy 08.08.04, 20:50 No więc ja szukałam w pobliżu Katowic, dlatego Warszawę, Łódź, Poznań itd. zignorowałam ;-). Z tego co znalazłam w moich okolicach to: Częstochowa, Opole i Kraków, szukałam studiów podyplomowych, ale w większości były też zwykłe dzienne. A tu strony: Kraków UJ www.uj.edu.pl/dydaktyka/oferta.php?id=7 Opole Uniwerek www.uni.opole.pl/index.php?show=rek_podyplom Częstochowa - Wyższa Szkoła Pedagogiczna www.wsp.czest.pl - Akademia Polonijna www.ap.edu.pl/main/displaypage.php?ids=163 Może komuś sie przyda, ja ma zamiar niedługo dzwonić do Opola, więc jak będe wiedzieć coś więcej to napiszę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martynka Re: praktyki dla tłumaczy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.08.04, 12:33 Wielkie dzieki za adresy! Na pewno odwiedze te stronki, a jak sie juz czegos dowiesz to daj znac:) Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: praktyki dla tłumaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 22:59 Uniwesytet Rzeszowski, w tamtym roku 3200/rok, całkiem, całkiem.... www.univ.rzeszow.pl (chyba) Studium Podyplomowe doskonalące w zakresie tłumaczeń , dla absolwentów germanistyki Odpowiedz Link Zgłoś