IP: *.chello.pl 19.04.05, 21:49
niemieckie media, a w szczegolnosci gazety (z.B. Spiegel, Stern) b krytykowaly Jana Pawla II, nazywaly go konsewatysta, Meinungsdiktator, ze posiada Showtalent itd. jego nauki to weglug niemieckich mediow "Restauration statt Reformation"... Ciekawe jak bedzie z Benedyktynem XVII, ktory bedzie najprawdopodobnej kontynuatorem nauk Jana Pawla II
Obserwuj wątek
    • Gość: Gregory Re: Ratzinger IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 22:06
      jeśli o ściłośc idzie to Benedykt XVI
    • Gość: ela Re: Ratzinger IP: *.chello.pl 19.04.05, 22:26
      Ratzinger slozyl w Luftwaffe w czesach III Rzeszy, ciekawe czy zrzucal bomby z samolotu i czy kogos nie zabil...
      • tiggerific Re: Ratzinger 19.04.05, 22:38
        no ba, najpierw uciekł z ławy norymberskiej, potem handlował dragami w Am.
        Płd., a teraz jeszcze go wybrali na capo di tutti capi ;))))
      • jasmin_jasmin Re: Ratzinger 19.04.05, 22:39
        Gość portalu: ela napisał(a):

> Ratzinger slozyl w Luftwaffe w czesach III Rzeszy, ciekawe czy zrzucal bomby
        z
        > samolotu i czy kogos nie zabil...

Służył, bo musiał i nie miał wyboru.
        Ciesz się, że Ty żyjesz w innych czasach i nie musisz nigdzie służyć.
        Pewnie nic więcej o tym człowieku nie wiesz, a to gdzieś zasłyszałaś i się
        podniecasz. Daj mu szansę :)
      • crannmer Re: Ratzinger 19.04.05, 23:07

> Ratzinger slozyl w Luftwaffe w czesach III Rzeszy, ciekawe czy zrzucal bomby z

A dokladnie byl pomocnikiem obrony przeciwlotniczej (Flakhefer). Taki pomocik
        dostarcza amunicji, pielegnuje dzialo i czyni inne prace pomocnicze zwiazane z
        obsluga baterii przeciwlotniczych.

Nie widze zadnego problemu etycznego. Nawet, gdby byl asem mysliwskim, a nie
        pomocnikiem Flak.

MfG

C.
        • Gość: Pippi Re: Ratzinger IP: *.protonet.pl 20.04.05, 06:05
          crannmer napisał:

> Gość portalu: crannmer napisał:

> A dokladnie .... (Flakhefer).

Für die Weltfremde, wie ich:

"Flakhefer", eigentlich "Flakhelfer", hat mit dem Metzgerhelfer ja nichts zu
          tun.
          "Flak" obwohl klingt wie "Darm (m)", soll angeblich die "Flugabwehratilerie",
          oder ähnlich, bedeuten.
          MfG.

• Gość: ... Re: Ratzinger IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.04.05, 10:43
            Gość portalu: Pippi napisał(a):

> "Flak" obwohl klingt wie "Darm (m)", soll angeblich die "Flugabwehratilerie",

FLAK - Flugabwehrkanone
          • Gość: :-) Re: Ratzinger IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 19:59
            Pippi, bist du Alesswisser, oder.... ?
            • crannmer Re: Ratzinger 21.04.05, 21:06
              Gość portalu: :-) napisał(a):

> Pippi, bist du Alesswisser, oder.... ?

Nawet slepej kurze trafi sie czasem ziarno

MfG

C.
      • Gość: baska Re: Ratzinger IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 23:10

> Ratzinger slozyl w Luftwaffe w czesach III Rzeszy, ciekawe czy zrzucal bomby
        z
        ---------------------------------------------------------------------
        ...nie w Luftwaffe, tylko w artylerii przeciwlotniczej sluzyl
        • crannmer Re: Ratzinger 19.04.05, 23:14
          Gość portalu: baska napisał(a):

> ...nie w Luftwaffe, tylko w artylerii przeciwlotniczej sluzyl

Obrona przeciwlotnicza byla czescia Luftwaffe.

MfG

C.
    • Gość: ja czyli nie ty Re: Ratzinger IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.04.05, 22:37
      Hmm ja oglądałam kiedyś jakiś tam programik i bardzo niechętnie Niemcy
      wypowiadali się o Ratzingerze jako przyszłym papiezu (materiał był emitowany
      zaraz po smierci Jana Pawła II )
      A dziś specjalnie włączyłam RTL kiedy ogłosili nowego papieża... Entuzjazmu na
      twarzy spikera nie widziałam...
      • crannmer Re: Ratzinger 19.04.05, 23:03
        Gość portalu: ja czyli nie ty napisał(a):

> Hmm ja oglądałam kiedyś jakiś tam programik i bardzo niechętnie Niemcy
        > wypowiadali się o Ratzingerze jako przyszłym papiezu (materiał był emitowany
        > zaraz po smierci Jana Pawła II )

Emitowane wpowiedzi "ludzi z ulicy"odzwierciedlaja poglady li i jedynie autora
        audycji.

> A dziś specjalnie włączyłam RTL kiedy ogłosili nowego papieża... Entuzjazmu na
        > twarzy spikera nie widziałam...

Bo spiker nie ma uprawiac propagandy, tylko prowadzic program informacyjny.
        BTW pan Klöpel fachowcem jest, co udowodnil juz min. 11.09.2001.
        Wiadomosci RTL to nie radio z ryjem.

MfG

C.
    • crannmer Re: Ratzinger 19.04.05, 23:13
      Gość portalu: rafal napisał(a):

> niemieckie media, a w szczegolnosci gazety (z.B. Spiegel, Stern)
      > b krytykowaly

Czytam Spiegla i Stern. I poza krytyznymi wypowiedziami Reinke-Heinemann i Künga
      obie gazety uznaly JPII bez bicia za papieza nie tylko stulecia, ale tysiaclecia.

Niemniej JPII poza blaskami mial tez i cienie. I te rowniez zostaly pokazane.

> Jana Pawla II, nazywaly go konsewatysta,

Zupelnie slusznie.

> Meinungsdiktator

To dosc ostre slowo. Niemniej oddaje istote rzeczy. Ja tam w pontyfikacie
      zadnych oznak demokracji nie zauwazylem.

> , ze posiada Showtalen
      > t itd.

Jesli nawet, to czy to obelga?

> jego nauki to weglug niemieckich mediow "Restauration statt Reformation"

A co, moze nie?

MfG

C.
    • oban Re: Ratzinger 20.04.05, 10:30
      Spoko, ten tez jest Meinungsdiktator, tyle ze Jan Pawel II byl bardziej
      humanistyczny i ekumeniczny (tzn w humanizm i ekumenizm)
      swoja "Meinungsdiktatur" ubieral a Bendykt XVI bedzie bardziej "dzierzymorda"

• ggigus tak, tak OBan 20.04.05, 10:33
        Ratzinger jest drugi dzien papiezem, a Ty j u z w i e s z, jakim bedzie
        papiezem.
        Troche smieszne, nie uwazasz??
        pozdr
        • oban Re: tak, tak OBan 20.04.05, 12:45
          Moze i masz racje ale tak sie zastanawiam jak bardzo zmienil sie Joseph
          Ratzinger w dniu 19.04.2005 czyli po 78 latach swojego zycia tylko dlatego ze
          zostal Papiezem ?
          Przypuszczam jakim moze byc Papiezem bo tak sie akurat sklada ze dosc dokladnie
          (jak na kogos z "zewnatrz" Kosciola) wiem jakim byl Kardynalem i
          jaka "polityke" uprawial i nie sadze ze nagle zrobi jakas "wolte" i przemieni
          sie ze zwolennika "frakcji" konserwatywnej w radosnego "liberala" bo taki po
          prostu nie jest, a piszac o "zamordyzmie" mialem na mysli temperament nowego
          papieza - i ten intelektuany i ten duchowy - jakze inny od temperamentu Jana
          Pawla II.

• Gość: Pippi Re: tak, tak O' Bhan IP: *.protonet.pl 20.04.05, 13:15
            oban napisał:

> ... nagle zrobi jakas "wolte"

Man schreibt "voltę" !
            MfG.
            • tiggerific Man schreibt "voltę" ! 20.04.05, 13:16
              hę?
              • ggigus prasa niemiecka o wyborze papieza dzis 20.04.05, 20:47
                "Wir sind Papst" to Bild (polski odpow. to Fakty)
                i "Münchner zum Papst gewählt".
                Ratzinger urodzil sie w miasteczku Martkl nad Innem (niedaleko od miejsca
                urodzenia Adolfa H. hhihi) i z miasteczka teo wyjechal w wieku l. 2.
                Ale mieszkancy Marktl szaleja - robia papierskie tory, papieski piwo i
                udzielaja wywiadow. I pewnie nawiaza kontakt z wadowiczanami.
                pozdr
                • oban Re: prasa niemiecka o wyborze papieza dzis 20.04.05, 21:38
                  "normalna" reakcja wspolczesnego Homo Sapiens - mozna w koncu "zaistniec" ;)
                  Ale w sumie jesli choc jeden czlowiek przez ten wybor stanie sie w Niemczech, w
                  Bawarii czy w tym miasteczku lepszy to niech sobie szaleja.
                  Z drugiej strony czasami zrgroza sie ze smiechem miesza jak sie pomysli
                  jak ludzie "rozumieja" takie wydarzenia.
                • Gość: pepon Ktos tu faktycznie szaleje ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.04.05, 10:28
                  ... ale bynajmniej nie mieszkancy tej miesciny ! Kto moze miec stycznosc z
                  niemieckimi mediami wie ile przegiecia jest w tym okresleniu .
                  Nie powielaj bzdur i wykaz sie minimalna chocby przyzwoitoscia nie mieszajac
                  w to Adolfa !
                  • Gość: ggigus nie wiem, pepon, czy czytasz z uwaga IP: *.lrz-muenchen.de 21.04.05, 10:35
                    alebo czy masz w domu mappe. Bo nie pisalam, ze Adolf i Bendedytk XVI pochodza
                    z jednej miesciny. Ale jeden rzut oka na mape i przekonasz sie sam(a), jak
                    blisko z Marktl am Inn (dzis juz kazdy wie, gdzie to jest!) do miejsac urodzin
                    Adolfa.
                    Najpierw pomyslec, potem napisac.
                    pozdr
                    • tiggerific cześć, ggiguś :) 21.04.05, 10:47
                      co polecasz w monachium, wybieram się na majowy weekend. Byłam parę razy, ale
                      nie ma to jak mieszkać i wiedzieć, co się dzieje.
                      Jakieś wystawy, ciekawe miejsca do zobaczenia itd.
                      dzięki :)
                      • ggigus Kocie! igrasz z ogniem 21.04.05, 10:48
                        • ggigus a poza tym zabawy z nickiem 21.04.05, 10:52
                          sa prymitywne. Kwestia gustu, nieprwdaz, yyy Tiggerific? Z uwagi na kariere,
                          jaka male przeksztalconko Twojego nicka na tym forum zrobilo, radzilabym uwazac.
                          A na majowy weekend pomysle, poszukam w necie i zobacze.
                          Co Cie konrektnie interesuje? Sztuka? (jaka?) Architektura? Slady polskie?
                          (znam tylko jeden albo dwa)Jedzenie? (jakie?) krajobrazy? (mamy i gory i
                          jeziora do wyboru)
                          prosze o skonkterytowanie wlasnych preferencji, tym dokladniejsze beda moje
                          wskazowki
                          • tiggerific Re: a poza tym zabawy z nickiem 21.04.05, 11:04
                            są zabawne, kwestia gustu.
                            a na co mi radzisz uważać? tiggerifick było wyjątkowo udane, nie ma się czego
                            wstydzić, ggiguś :)

co do monachium: poszukać też umiem, myślałam, że możesz coś polecić. Jeśli
                            nie, to trudno.
                            • ggigus kochane Tygrysiatko! 21.04.05, 18:52
                              Meine liebe Tiggerific!
                              Oki, rozumiem, ze osoby chamskie potrzebuja prawdy prosto w oczy, bo mowienie
                              tego samego - nie zycze sobie, zebys sie do mnie zwracal(a) w ten sposob - nie
                              dziala. A swoja droga przypomnialam sobie, ze ostatni raz, kiedy zlosliwie
                              przekrecalam czyjes imie na wersje, ktorej sobie nie zyczono, mialam 17 lat.
                              Ale to tylko na marginesie.
                              A dojrzalosc wyrazana szacunkiem do innych (czy ich sie tych innych lubi, czy
                              nie - to juz inna sprawa) przychodzi z wiekiem. Albo jak widac na przykladzie
                              Twojego chamstwa, niektorym sie to nie udaje. A chamstwo, zwyczajne, prymitywne
                              chamstwo zostaje, meine Miss Missfick.
                              Wiem, ze gustujsz w tego typu (ach!) dowcipach, wiec sie pobawie na Twoim
                              poziomie. Znize sie, kotku.
                              Nie zycze sobie, zebys sie tak do mnie zwarcala NIGDY WIECEJ, moj chamski kocie.
                              Taka mialam ksykwe w zaprzyjaznionym pokoju czatowym i ta wwersja jest dla tych
                              ludzi zarezerwowana, a nie dla malo dowcipnych i chamskich kotow. Czujesz
                              roznice, kociatko?
                              Zdaje sobie sprawe z tego, ze Tiggerific nie raczy sluchac, oczywiscie nie
                              podejme zadnych innych krokow. Ale cos wymysle, moje Tygrysiatko chamowate.
                              Bo jak uczy moja przeszlosc - najlepsze mysli powstawaly z czasem.
                              A co do Monachium - to jest duze miasto 1,2 mln mieszkancow i tu sie sporo
                              dzieje. Wiem, ze to Cie moze dziwic i niepokoic, ze tak obcesowo pytam o Twoje
                              prefernecje, no coz, jak uczy doswiadczenie, czlowiek chamski jest czesto
                              nieufny. Ale jest inaczej niz myslisz, moje chamowate zwierzatko.
                              Np. w Monachium sa rozne wystawy - w tej chwili moge polecic dwie wystawy na
                              zupelnie rozne tematy (jak powtarzam - zalezy, co kogo interesuje).
                              Jest tutaj (ponoc slawne) Dt. Museum dla fanow techniki i muzeum zajmujace sie
                              ludzkim cialem. Sa trzy pinakoteki, w tym jedna z fajna wystawa dodatkowo.
                              Takze w okolicy sie sporo dzieje i mozna - zanajac preferencje - lepiej komus
                              doradzic.
                              A ze w maju jest jeszcze cieplej, wiec sie bedzie dzialo jeszcze wiecej. Z
                              uwagi o nadmiar informacji prosze TYLKO o pare wskazowek, zebymi i mi bylo
                              latwiej, kochany Chamskokotku, wybrac. Dla Twojego dobra o to pytam, a nie zeby
                              Cie sledzic za rogiem. Porzuc obawy, moj prezny tygrysie, i nie mysl juz, ze
                              wszyscy chca Cie tylko oszukac, sledzic, wyzyskac i co tam jeszcze. Nie, swiat
                              jest inny. Nawet jesli jako osoba chamska postzregasz ten swiat inaczej. Pozwol
                              sie zaskoczyc.
                              Chetnie pomoge Ci (pomoc osobom chamskim sprawia duzo przyjemnosci, bo mozna
                              pokazac chamowi, jak inaczej on - cham - moze zyc), ale musisz mi podac, kocie
                              swoje preferencje. Czego szukasz i co chcialabys zobaczyc? Nie boj sie, nie
                              pojde tam, gdzie Ci polecalam i nie bede poswiecala uwagi wszystkich chamsko
                              wygladajacym kobietom ze slowianskimy lookiwem (uwaga, chodzi tu o wysokie
                              kosci policzkowe. Z czasem za granica Slowianin/nka wyczuwa latwiej
                              Slowianina /nke)
                              pozdraiwam Cie, moj slodki chamku
                              i daj znac, zamiast sie niepotrzebnie ciskac.
                              • tiggerific kochana ggiguś, dałaś do pieca! 21.04.05, 19:26
                                czy Ty się aby za mocno nie wysilasz? wrzuć na luz. Dla ułatwienia dodam, że
                                nie ja tu wychodzę na chama (mimo Twoich usilnych starań)

>Znize sie, kotku
                                do dna już baaaaardzo blisko, brakuje tylko odmiany chamieć we wszystkich
                                osobach

>w tej chwili moge polecic...
                                no, o to mi właśnie chodziło! Polecić coś, co Tobie się podobało, a nie
                                wyszukiwać wg moich upodobań. Dzięki za wskazówki.

>moj prezny tygrysie
                                to mi się podoba, proszę dalej i w ten deseń!

ps. lokale możesz mi polecić na maila, bo rozumiem, że nie chcesz, żeby Cię
                                śledzić.

Deine bis in die Ewigkeit Miss tiggerifick - wohl der beste den du hattest.
                                • jecki.p klingt das nicht irgendwie lesbisch, Tigerin ? :- 21.04.05, 20:51
                                  j.
                                  • tiggerific seit wann 21.04.05, 23:40
                                    stören einen gesunden Mann zwei Frauen, die Sex machen? :)
                                • jasmin_jasmin p.s. Kotku 21.04.05, 21:21
                                  a ja jestem jasmin_jasmin a nie "jasminx2" - OK !!!!!!

To dla podkreślenia mojej delikatności.
    • jasmin_jasmin jasny gwint 21.04.05, 21:04
      Wow !!!
      Przebiły mnie :)
    • ochmis Re: Ratzinger 24.04.05, 17:27
      Der Spiegel 17/2005: "Hartz IV zeigt erste Wirkung! Deutscher übernimmt
      Polenjob!" :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka