nordlysjenta 30.01.06, 15:57 Wie würde das auf Deutsch heissen? umowa o dzielo Dankeeee, nordlysjenta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Schnittchen Re: umowa o dzielo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.06, 16:07 Werkvertrag Gruesse von kromka Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: nie, nie zaden Gewerksvertag, a zwykly Werkv 31.01.06, 21:52 Wszyscy bredzicie tu od rzeczy a gigusowa jeszcze was popiera. Wytłumaczę na przykładzie roboty prywatnej (Kabaret Dudek läßt grüssen): Przychodzimy do majstra w sprawie wymiany rurki przelotowej. Z majstrem możemy dogadać się na dwa sposoby. Nr.1 Stawka godzinowa - Stundenlohn Nr.2.Umowa o dzieło - Festpreis Ot i cała filozofia - wężykiem Jasiu, wążykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: nie, nie zaden Gewerksvertag, a zwykly Werkv 31.01.06, 21:53 ???? Kpisz czy o droge pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: nie, nie zaden Gewerksvertag, a zwykly Werkv 31.01.06, 21:56 annajustyna napisała: > ???? Kpisz czy o droge pytasz? Musisz sprecyzować do kogo kierujesz pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: nie, nie zaden Gewerksvertag, a zwykly Werkv 31.01.06, 21:58 Do Ciebie. Nie rozumiem, czemu sugerujesz nam popieranie bredni, przeciez Werkvertrag jest ok. Co prawda Niemcy czesto mowia "Auftrag" ( w znaczeniu: mam robote), ale zakladam, ze chodzi o dzielo w sense prawnym (czyli tzw. umowa skutku)... Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Werkvertrag jest na pewno OK! 31.01.06, 22:13 Proponuję wyrzucić te enerdowskie słowniki. Werksvertrag - koń by się uśmiał. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Werkvertrag jest na pewno OK! 31.01.06, 22:14 ???? Chyba sie zglosze na korepetycje z antylogiki do jeckiego... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Werkvertrag jest na pewno OK! 31.01.06, 22:16 I ten Twoj interfix -s... Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Werkvertrag jest na pewno OK! 31.01.06, 22:18 Zgłaszaj się do kogo chcesz i po co chcesz - jak przyjdziesz do stolarza i powiesz mu, że chcesz z nim zrobić Werkvertrag, to każe ci się zgłosić najprawdopodobniej do psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Werkvertrag jest na pewno OK! 31.01.06, 22:20 Pytanie w watku brzmialo, jak jest um. o dzielo po niemiecku, a nie jak inteligentny jest niemiecki stolarz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki mylisz sie tym razem, drogi ja.nuszu; IP: *.pools.arcor-ip.net 31.01.06, 22:21 swoja droga dziwi mnie troszeczke (:-), ze nasza "prawniczka" nie slyszala zdaje sie nigdy o § 631 BGB... j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: mylisz sie tym razem, drogi ja.nuszu; 31.01.06, 22:23 A skad to wywnioskowales? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki czyzbys chciala przez to powiedziec, IP: *.pools.arcor-ip.net 31.01.06, 22:26 ze pragnelabys poznac finezje mojego wnioskowania ? j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: czyzbys chciala przez to powiedziec, 31.01.06, 22:28 Taki potargany hipis ja Ty nie jest w moim typie... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: czyzbys chciala przez to powiedziec, 31.01.06, 22:29 A tak w ogole to wyluzuj, w TV jest wlasnie Stefan R... Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: kto prosze ? 31.01.06, 22:46 Stephan Raab - ein Metzger und abgebrochener Jura Student. Er hat Traumquoten im TV un Milionen seiner Fans kaufen seine Schallplatten. Kein Wunder in diesem land leben über 80 Mio - da werden auch einige Miliönchen dabei sein, die seine Witze gut finden - erbarme!! Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: kto prosze ? 31.01.06, 22:53 Sprawdziłem, ten kretyn to Stephan przez "f". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki wiese kennst Du denn den ? IP: *.pools.arcor-ip.net 31.01.06, 22:48 j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki dieses "wiese" wird sich unsere "Juristin" merken. IP: *.pools.arcor-ip.net 31.01.06, 22:50 ... biada mi, biada... j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: dieses "wiese" wird sich unsere "Juristin" me 31.01.06, 22:52 Zapatrzylam sie w Stefana... Fajnie laski zaprosil dzis do dyskusji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki glaube ich aufs Wort - bist ja nicht dabei... :-) IP: *.pools.arcor-ip.net 31.01.06, 22:53 j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki ich versichere dir, Du wirst meine Weisheit IP: *.pools.arcor-ip.net 31.01.06, 22:30 lieben lernen... j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: mylisz sie tym razem, drogi ja.nuszu; 31.01.06, 22:27 Jecki, przykro mi, ze nie dostales sie na prawo, rozumiem, ze bardzo chciales, ale coz tam trzeba umiec troche wiecej niz tylko porazac arogancja i buta... Ale podoba mi sie Twoja wytrwalosc w uzywaniu wyszukiwarki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki brawo ! przypomnialas sobie wreszcie, IP: *.pools.arcor-ip.net 31.01.06, 22:28 gdzie znalazlas "ad rem"... j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: brawo ! przypomnialas sobie wreszcie, 31.01.06, 22:30 Tam bylo adrem, :))) Ma sie te pamiec wzrokowa... Jecki, zdradz, skad w Tobie taka surowosc w stosunku do innych? Dowartosciowujesz sie przez to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki ach so; jetz begeben wir uns also auf das Level IP: *.pools.arcor-ip.net 31.01.06, 22:34 einer ausgelassenen Leertaste... Na ja... j. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: brawo ! przypomnialas sobie wreszcie, 31.01.06, 22:36 Zanim zaczniecie umawiać się na numer (proponuję umowę o dzieło) wrócę do tematu. Drogi jecki, nie twierdziłem tu ani przaz chwilę, że nie istnieje słowo "Werkvertrag". Jest to jednak słowo nie oddające znaczenia polskiego "umowa o dzieło". Jeżeli ruszasz do boju z paragrafami (z bożą i Wikipedii pomocą) to popatrz co tam piszą na hasło "Festpreis". Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: brawo ! przypomnialas sobie wreszcie, 31.01.06, 22:40 Pewnie, ze nie oddaje do konca, bo... polski system prawa cywilnego bazuje na wzorcach francuskich, nie niemieckich... Natomiast zarzuciles nam autorytatywnie brednie bez stosownego komentarza... A na numer z jeckim -poslugujac sie slownictwem Wiecha- zbyt obrzydliwa jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki raz jeden uwierzyc Ci moge... IP: *.pools.arcor-ip.net 31.01.06, 22:42 j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: raz jeden uwierzyc Ci moge... 31.01.06, 22:43 Proponuje i tym razem skorzystac z wyszukiwarki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki nie musze, milusienka - IP: *.pools.arcor-ip.net 31.01.06, 22:47 wole Cie brac doslownie... (jestem wtedy blizszy prawdziwemu poznaniu :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki coz w takim razie, drogi ja.nuszu twierdziles tu: IP: *.pools.arcor-ip.net 31.01.06, 22:46 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=35889799&a=35974836 BGB jako podrozdzial enerdowskich slownikow ? Badz mezczyzna ! - errare januarum est ! :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: coz w takim razie, drogi ja.nuszu twierdziles 31.01.06, 22:50 A czy BGB tłumaczy z polskiego na niemiecki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki sorry, jetzt wirst Du einfach unlogisch - IP: *.pools.arcor-ip.net 31.01.06, 22:55 - da muss ich leider passen. j. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: sorry, jetzt wirst Du einfach unlogisch - 31.01.06, 23:01 Gość portalu: jecki napisał(a): > - da muss ich leider passen. > j. Tak chyba będzie na prawdę lepiej - ale jeżeli wstąpiłeś do raabowego fanklubu dann gute Nacht. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: sorry, jetzt wirst Du einfach unlogisch - 31.01.06, 23:07 Raab to dla Jeckiego za wysokie progi, on nie uzywa laciny kuchennej... Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus drogi januszu! naucz sie regul rzeczowej dyskusji 04.02.06, 17:07 im szybciej, tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schnittchen Re: umowa o dzielo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 23:30 Witam:) ja zapodalam "Werktrag" wiec moze cos dodam, przede mna lezy wlasnie ow 'Werkvertrag' sporzadzony w Niemczech przez znana firme dla mojego znajomego i WIEM ze jest to umowa o dzielo;) mfg kromka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich w końcu Werkvertrag: IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 04.02.06, 14:50 de.wikipedia.org/wiki/Werkvertrag Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Werkvertrag albo... 05.02.06, 11:16 Werklieferungsvertrag, § 651 BGB Bei einem Werklieferungsvertrag verpflichtet sich ein Unternehmer, ein Werk aus einem von ihm zu beschaffenden Stoff bzw. Material herzustellen. Auf einen derartigen Vertrag findet, wenn vertretbare Sachen herzustellen sind, das Kaufvertragsrecht Anwendung. Bei der Herstellung von unvertretbaren Sachen (z.B. Bau eines speziellen Blutdruckmessgerätes, Erstellung eines Gemäldes) allerdings gilt das Werkvertragsrecht. ... ale to juz sa Feinheiten;) Odpowiedz Link Zgłoś