Dodaj do ulubionych

Proszę o informację nt. germanistyki..

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 15:51
Witam! w październiku tego roku zaczynam gemrnanistykę. Matura poszła nieźle,
ustna także.(100%). poniewaz mam ok. 4 miesiecy spokoju od nauki chciałabym
się przygotować lepiej do wspomnianej juz germanistyki. Slyszałam ze
konieczny jest poziom ZOP. Czy wystarczy mi gramatyka Bęzy( ta pomarańczowa)
jesli chodzi o gramatyke? Co powinnam dodatkowow umiec ?Co m isię tam przyda?
Moze jakies książki ktoś zna? Będę wdzieczna za pomoc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: spioch Re: Proszę o informację nt. germanistyki.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 16:22
      jesli chodzi o gramatyke, to dosc fajna jest Lehr- und Übungsbuch der deutschen
      Grammatik Hueber Verlag (taka żółta), są dwie wersej językowe polska i
      niemiecka,ale polecam Ci tę niemiecką wersję, przynajmniej przyswoisz sobie
      niemieckie pojęcia gramatyczne i edzie Ci na pierwszym roku łatwiej, a poza tym
      jeszcze Grammatik in Feldern, też z Hueber Verlag... a tak poza tym dużo czytaj
      książek i gazet niemieckojęzycznych i oglądaj tv..powodzenia na studiach!
      • Gość: przysz.la studentk Re: Proszę o informację nt. germanistyki.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 18:24
        a co ze slownicwtem? powinnam przerobic jeszcze raz wszytskie bloki tematyczne
        z L.O?
        • Gość: steppenwolff Re: Proszę o informację nt. germanistyki.. IP: *.dami / 81.15.189.* 29.05.06, 18:28
          ludzie, nie szalejcie ;-) czytaj, słuchaj dużo, ale daj sobie spokój z jakimś
          powtarzaniem i zakuwaniem.

pozdrawiam
          Anna
          • Gość: spioch Re: Proszę o informację nt. germanistyki.. IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 29.05.06, 19:03
            absolutnie nie namawiam do zakuwania, sama przed studiami też się nie
            przygotowywałam, ale jeśli przyszła studentka będzie czuła się lepiej,
            przygotowując się wcześniej, to czemu nie..
            • Gość: przyszła studentka Re: Proszę o informację nt. germanistyki.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 21:50
              a z czego wy sie przygotowywaliscie?
              • Gość: steppenwolff Re: Proszę o informację nt. germanistyki.. IP: *.dami / 81.15.189.* 29.05.06, 22:01
                ja "przygotowywałam" się do egzaminów - pod pewnym kątem. Ale wtedy zdawało się
                jeszcze starą maturę pisemną w innej postaci oraz oddzielnie egzaminy na
                studia, których zasady ustalała każda uczelnia oddzielnie. Reszta to była moja
                pasja. Czytałam Spiegla/Sterna, oglądałam niem. TV, słuchałam radia, ucząc się
                przy tym przy okazji mnóstwa słówek. Ale tak naprawdę najwięcej nauczyłam się w
                trakcie samych studiów, zmuszana do czytania np. Lessinga w oryginale.
                Oczywiście można było również po polsku, ale nie polecam.

Warto mieć kontakt z rzeczywistymi tekstami, czy to mówionymi czy pisanymi -
                bardziej niż z setkami zdań i ćwiczeń gramatyczno-leksykalnych. O wiele więcej
                zostaje w głowie na trwałe i tylko tak wyrabia się pewne wyczucie językowe.

pozdrawiam
                Anna
                • Gość: spioch Re: Proszę o informację nt. germanistyki.. IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 30.05.06, 00:41
                  steppenwolf ma racje..
                  ja podobnie zdawalam mature na starych zasadach, wiec trzeba bylo przejsc
                  jeszcze egzaminy wstepne..i tak jak steppenwolf pisze, najwiecej slowek i
                  zwrotow wpada do glowy kiedy duzo sie czyta i slucha, a nie wkuwajac gramatyczne
                  regulki...
                  • Gość: przyszła studentka Re: Proszę o informację nt. germanistyki.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 09:19
                    a co z wykladami z gramatyki opisowej? tego naprawde nie da sie zrozumiec? bo
                    to chyba mowia tylko po niemiecku.....a sa jakies ksiazki ze slownictwem ktore
                    by pomoglo mi zrozumiec te wyklady? a slownictwa to z czego sie uczyc? z
                    repetytoriow p. Rostek?
                    • ida37 Re: Proszę o informację nt. germanistyki.. 30.05.06, 09:41
                      Musisz się zaopatrzyć w Dudena - 4 i poczytać sobie - będziesz miała przdsmak
                      opisówki:) lub Helbig/Buscha - Deutsche Grammatik:)
                      • Gość: steppenwolff Re: Proszę o informację nt. germanistyki.. IP: *.dami / 81.15.189.* 30.05.06, 11:03
                        Opisówka to najbardziej logiczna część studiów germanistycznych. Pojęć uczy się
                        człowiek w trakcie, przygotowując się na zajęcia. Na studia idzie się uczyć,
                        nie po to, żeby sprawdzili, czy już umiesz. Przynajmniej tak u mnie było.
                        Wykłady z gramatyki opisowej to po prostu wykłady, na ćwiczeniach natomiast u
                        nas były konwersacje - pytania od prowadzącego zajęcia i nasze próby odpowiedzi
                        na podst. tego, co mieliśmy przeczytać. Nikt nikogo za brak pojęcia nie karcił.
                        Zresztą, ileż właściwie jest tych pojęć w "czystej" opisówce? Części mowy,
                        części zdania, trochę z fleksji? Na drugim roku na składni (cały rok
                        wałkowaliśmy na opisówce "drzewka zdaniowe") nauczyłam się więcej...
                        Polecam Dudena 4 i Helbiga/Buschę, bo i tak pewnie będziesz musiała to zakupić
                        w okolicach października, ale nie wczytuj się za bardzo, bo bez pewnego
                        komentarza możesz sie zniechęcić do takiego Agens i Patiens np. ;-)

pozdrawiam serdecznie
                        Anna
                        • Gość: przyszła studentka Re: Proszę o informację nt. germanistyki.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 12:18
                          dziekuje bardzo za informacje:). ja wybieram sie na uczelnie ktora dopiero w
                          tym roku rozpoczyna zajecia z germanistyyki. troche sie boje. m. in tego ze nie
                          rozumiem co do mnie beda wykladowcy mowili... ciagle slucham z ksiazek, czytam
                          te teksty z repetytorium.. staram sie tz czytac gazety niemieckie i ciągle
                          chodze po niemieckim yahoo.. a mimo wsyztsko sie boje:P. czyli Duden 4..
                          zapamietam:).a czy sa jakies skiązki ktore by mi pomogly? czy beda mi potrzebne
                          na studiach takie rzeczy jak np uczylam sie do matury? tzn. wypowiedzi o
                          klonoaniu, transplantajach, niepelnosprawnych? czy mam cos jeszcze zrobic orocz
                          powtorzenia gramatyki?sama juz sie w tym gubie i zaczynam zaowac ze nie
                          wybralam anglistyki ;).i dziekuje Anno za wszelkie informacje:).a jeszcze
                          jedno.. czy trzeba mowi biegle? tzn. plynnie? bo czasem mam problemy i potrzeba
                          mi z 10 sekund zeby zrozumiec co ktos powiedzial:P. zwlaszcza jak to jakies
                          skomplikowane zdaanie kilkakrotnie zlozone:P..
                          • Gość: ola Re: Proszę o informację nt. germanistyki.. IP: *.icpnet.pl 30.05.06, 23:33
                            wyluzuj dziewczyno!jesli dalej tak bedziesz podchodzila ambitnie do studiow to
                            spokojnie sobie poradzisz. nie zrazaj sie, ze nie rozmuiesz wszystkiego od
                            razu.na studiach jeszcze troche sie nauczysz.pozdrawiam.studentka 4 roku UAM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka