Dodaj do ulubionych

kredyty w systemie argentyńskim

IP: proxy / *.lublin.mm.pl 13.10.02, 14:57
Czy nowe prawo konsumenckie dotyczy też kredytów w tzw. systemie argentyńskim?
Jestem jego "ofiarą" już 3lata. Spłacam raty i nie otrzymałem zamówionego towa
ru tj. samochodu do chwili obecnej i nie wiem kiedy go otrzymam.
Chciałbym się zapytać, czy w związku z nowym prawem mogę obecnie żądać zwrotu
wpłaconych pieniędzy lub konkretnego terminu dostania danego towaru ( w moim
przypadku samochodu ). Jeżeli tak, to jakie kroki powinienem poczynić i na
jakie akty wykonawcze sie powoływać?
Obserwuj wątek
    • obazine Re: kredyty w systemie argentyńskim 15.10.02, 17:39
      A takie powiedzenie ze frajerow nie sieja, obywatel zna?
    • piotr.stanczak Re: kredyty w systemie argentyńskim 16.10.02, 12:56
      Gość portalu: fox47 napisał(a):

> Czy nowe prawo konsumenckie dotyczy też kredytów w tzw. systemie argentyńskim?

Te kredyty sa coraz powszechniej postrzegane jako zjwaisko antyrynkowe
      i antykonsumenckie - nie tylko przez Prezesa Urzedu Ochrony Konkurencji i
      Konsumentow, ktory od dawna zglasza obiekcje co do ich stosowania i koncepcje,
      projekty ich rozwiazania.
      Aktualnie wbrew instytucjom prokonsuemnckim (tj. stowarzyszenia konsumenckie,
      czy UOKiK) "kredyty argentynskie" zostaly posrednio "dopuszczone" przez
      przespisy ustawy o kredycie konsuemnckim (tekst dostepny na stronie
      www.uokik.gov.pl w sekcji Polityka konsuemncka). Ustawa ta jakkolwiek
      implementuje uregulowania UE (przede wszystkim Dyrektywe 87/102 z 1986) - to
      jednak jej materia jak sie wydaje - nie zwasze trafnie "identyfikuje" ratio
      legis przepisow unijnych.
      Co wiecej warto nadmienic, ze z wyjatkiem Portugalii Panstwa Czlonkowskie UE na
      rozny sposob uniemozliwiaja rozwiajanie dzialanosci administratorow systemow
      konsorcyjnych.

Aktualnie obowiazujace przepisy prawa konsuemnckiego pozwalaja na ochrone przed
      niektorymi praktykami stosowanymi przez administratorow systemow argentynskich -
      przede wszystkim przed nieuczciwa reklama (np. nagminne przdstawianie swojej
      dzialalnosci jako uslug pozyczkowych, w przypadku samochodow - sprzeadzy
      ratalnej), niedozowlonymi postanowieniami umownymi.

> Jestem jego "ofiarą" już 3lata. Spłacam raty i nie otrzymałem zamówionego towa
      > ru tj. samochodu do chwili obecnej i nie wiem kiedy go otrzymam.
      > Chciałbym się zapytać, czy w związku z nowym prawem mogę obecnie żądać zwrotu
      > wpłaconych pieniędzy lub konkretnego terminu dostania danego towaru ( w moim
      > przypadku samochodu ). Jeżeli tak, to jakie kroki powinienem poczynić i na
      > jakie akty wykonawcze sie powoływać?

Obecnie w rejestrze niedozwolonych postanowien umownych(dostepnym na stronie
      UOKiK lub w bezposrednio w Urzedzie) figuruje 8 wpisow, wiekszosc z nich
      spotkac mozna w umowach systemow argentynskich. Wszelkie klauzlue/postanowienia
      opublikowanym w rejestrze, w brzmieniu podanym w orzeczniu sadowym, pozbawione
      sa mocy wiazacej strone umowy tzn. konsumenta. Posrod nich znajduja sie rowniez
      postanowienia dotyczace zwrotu pieniedzy.
      Aby ustalic, czy w konkretnym przypadku Pani/Pana jest podstawa do ubiegania
      sie o zwrot - proponowalbym zapoznanie sie z rejestrem i udanie sie po pomoc
      prawna do lokalnego powiatowego rzecznika konsuemntow, ewentualnie klubu
      stowarzyszenia konsuemnckiego, statutowo upowaznionego do udzielania pomocy
      prawnej konsuementom. Beda one mogly udzielic bezplatnej porady lub wystapic w
      Pani/Pana interesie do wlasciwego sadu.
      Konieczne kontakty i inne informacje mozna znalezc na stronie internetowej
      UOKiK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka