Dodaj do ulubionych

zapadanie tchawicy

18.11.10, 22:33
Witam,
mam prawie 4 letniego pieska shih tzu u którego najpierw zdiagnozowano powiększenie serca na podstawie rtg,osłuchanie klatki piersiowej i powtarzającego się kaszlu szczególnie po wypiciu wody i gdy piesek się cieszy i podnieca na widok znajomych.
Piesek od ok. miesiąca przyjmuje karsivan oraz fortekor.
Niestety nie ma efektów leczniczych.
Wczoraj byłam z pieskiem u innego lekarza,który jak tylko spojrzał na zdjęcie to od razu stwierdził że są to problemy z zapadaniem tchawicy i to ona powoduje te dolegliwości.Zrobił jeszcze jedno zdjęcie rtg tchawicy i lekarz radiolog też zdiagnozował zapadanie tchawicy.
Piesek dostał syrop z theophylliną i mam obserwować czy są efekty.
Bardzo się martwię że to zapadanie tchawicy ( podobno częste u tych ras) bo wiem że leczy się to tylko objawowo.
Chciałabym zapytać jak należy postępować w takim przypadku ( sytuacje kiedy pies się cieszy i podnieca są bardzo ograniczone,tylko teraz kaszle po piciu wody,od szczeniaka wychodzi na spacery w szelkach żeby nie uciskać szyi).
Nie wiem co jeszcze można zrobić.
Czy to zapadanie tchawicy szybko postępuje i jak długo leczony pies może normalnie żyć?
Bardzo proszę o pomoc.
Wszyscy kochamy pieska i bardzo się martwimy o jego zdrowie.
Może są osoby na forum z podobnymi problemami,które mogą coś doradzić.
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Obserwuj wątek
    • czarna.kotka.psotka Re: zapadanie tchawicy 19.11.10, 12:19
      Pytanie: Skąd jesteś? Jeżeli z Warszawy, to bardzo polecam nawiązanie kontaktu z lecznicą SGGW na Nowoursynowskiej.
      Mój ratlerek trafił do niej ponad 2 lata temu (w wieku 10 lat) i do niedawna cieszył nas swoją obecnością. Odbył tam konsultację kardiologiczną, potwierdziła problemy z sercem (powiększenie i jakieś skomplikowane wady) plus właśnie zapadanie tchawicy. Lekarz - kardiolog powiedział, że można to zapadanie leczyć operacyjnie (wstawia się tzw. stenty), ale niestety stan serca psiaka wykluczał przeprowadzenie tej operacji. Może gdyby wcześniej został prawidłowo zdiagnozowany :-(. Dodatkowo piesek dostał Vetmedin 2,5 mg (raz dziennie), Theovent i Encorton (w tabletkach 1 mg, dawkowanie zależne od samopoczucia). Pozdrawiam.
      • gosia67_online Re: zapadanie tchawicy 25.11.10, 15:24
        Mam 5 letniego yorka. W wieku 5 miesięcy zdiagnozowano u niego zapadanie sie tchawicy. Nie popadaj w panike. W przpadku ataku nie możesz sie denerwować tylko utulić, uspokoić psiaka. Nie mozesz sie denetrwować bo to wyczuje. Mój pies nie przyjmuje żadnych leków. Ataki pojawiają się nieregularnie co jakiś czas. Szczególnie w chwilach silnego podniecenia i pobudzenia.
        • gosia67_online Re: zapadanie tchawicy 25.11.10, 15:27
          Jak widzisz,że psiak cieszy się, szaleje staraj sie go wyciszyć. Mów do niego cichutko, przytul, pogłaskaj. Naprawęe działa. Wypróbuj. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka