02.11.06, 12:54
W ciągu jednej nocy i królika nastąpił wytrzeszcz oka. Podobno jest to
infekcja wirusowa. Od trzech dni leczenie weterynaryjne nie przynosi żadnych
rezultatów. Królik jest apatyczny, nie je, nie pije. Co w takiej sytuacji
jeszcze można zrobić? Czy cokolwiek można zrobić?
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: Królik 02.11.06, 17:53
      Skąd jesteś??? W jakim królik jest wieku? Przyczyn takiego wytrzeszczu może być
      wiele. Trzeba dokładnie sprawdzić stan zębów, ciśnienie gałki ocznej- czy to
      np. nie jaskra, czy nie ma tam krwiaka istnieje wiele możliwości o których
      nawet nie chcę pisać. Ponadto czy to oby napewno to jest wytrzeszcz, czy tylko
      obrzmienie spojówek (dlatego właśnie konieczne są konsultacje z lekarzem nie
      przez internet :)) ? Czy z tego oka lecą łzy?? Jeśli tak to jakiego koloru, czy
      to raczej woda, czy coś co określić można jako "glut" i jeśli tak to jakiego
      koloru? Jeśli króliś nie je najprawdopodobniej owe oko sprawia mu silny ból.
      Wirus może powodować dyskonfort ale rzadko aż takie objawy. Na Twoim miejscu
      wybrałabym się do specjalisty od gryzoni - dlatego pytam skąd jesteś. Próbuj mu
      jednak dawać najlepsze smakołyki, najlepiej miękkie i mięsisne, żeby mógł się
      choć troszkę napić aby się nie odwodnił no cokolwiek jadł. Może nie chce jeść
      gdyż włąśnie boli go cała jama ustna z powodu złęgo stanu uzębienia czy ktoś to
      sprawdzał?
      Pozdrawiam i czekam na Twoją odpowiedź - ava
      • aneczqs Re: Królik 02.11.06, 18:14
        Dziękuje za opowiedź. Królik ma niecałe 3 latka. Byłam u weterynarza. Od trzech
        dni dostaje antybiotyk oraz środki odżywcze. Ale niestety nie reaguje na leki.
        Cała sytuacja wygląda następująco: oczko jest na wierzchu, a z oczodołu wystaje
        wnętrze, silnie zaczerwienione. Miejsce nad powieką jest nabrzmiałe. Podaje mu
        wodę strzykawką, z jedzeniem jest gorzej. Również bardzo ciężko oddycha. A
        jestem z okolic Szczecina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka