Dodaj do ulubionych

Pytanie do eksperta - Ibiza TDI kopci !

22.06.04, 18:54
Jestem swiezo upieczonym posiadaczem samochodu z silnikiem Diesla , a
konkretniej Ibiza TDI 90KM (2001R ) samochod ogolnie sprawuje sie dobrze
pszyspiesza bez zadnych problemow , jednak z wydechu wydobywaja sie czarne
(nie siwe ) chmury dymu , z czego to moze wynikac ? POMOCY ! Jako ze jestem
bardzo zielony w tematyce silnikow wysokopreznych , prosze o szczegolowe
informacje na temat mozliwych przyczyn takiego zachowania silnika.
Obserwuj wątek
    • macwall Re: Pytanie do eksperta - Ibiza TDI kopci ! 22.06.04, 19:50
      Wydobywają się cały czas czy tylko przy mocniejszym przygazowaniu? Jezeli przy
      większym obciążeniu to normalne.TDI tak muszą mieć po prostu. Jeżeli cały czas
      kopci to może to być wszystko - od zapchanego filtra powietrza, przez złą prace
      pompowtryskiwaczy, uszkodzoną sonde lambda, turbine....aż po przesadzony
      chiptuning poprzedniego właściciela. Sam nie wiem... :)
      • zdzislaw_7777 Re: Pytanie do eksperta - Ibiza TDI kopci ! 22.06.04, 20:19
        W zasadzie to nie przez caly czas , jednak pomimo tego ze w zasadzie przy
        mocniejszym przycisnieciu pedalu gazu i przy jezdzie pod gorke ,jednak jak na
        moje subiektywne odczucie to nazwalbym to CHMURA raczej :) Jako ze jestem
        zielony ,chcialbym sie dowiedziec czy jest sens (moze jestem przewrazliwiony)
        udac sie do jakiegos diagnosty ( z tego co wiem to poprzedni wlasciciel
        wymienial rozrzad) , jednak czytalem juz kilka postow o podobnych tresciach ,
        jednak w swoim samochodzie nie zauwazylem zadnych ubytkow mocy , samochod
        przyspiesza turbina gwizdze rasowo , tylko ten czarny dym mnie niepokoi ! (a
        nie chcialbym przez swoja glupote czy tez niewiedze zrobic krzywde silnikowi )
        • zubr_zalogowany Re: Pytanie do eksperta - Ibiza TDI kopci ! 23.06.04, 10:52
          jezeli jedziesz samochodem i widzisz ten dym to na pewno samochod jest zepsuty
          diesel ma prawo na poczatki gwaltownego przyspieszania puscic chmurhe, ale w
          sprawnym dieslu nie wystaje ona spod zderzaka i kierowca nie ma prawa jej
          zobaczyc
          jest ona widoczna z samochodu jadacego za toba

wiec powinienes isc do dobrego warsztatu, zeby zdiagnozowali problem bo
          uszkodzonych może byc wiele rzeczy
          i nie opowidaj im ze jestes zielony bo naciagna cie na wymiane polowy samochodu
          najlepiej wybrac sie do przynajmniej dwoch warsztatow i niech ci tam dokladnie
          wyjasnia co trzeba wymienic i dlaczego

jezeli niedawno kupiles samochod, a on dymil od poczatku to poprzedni
          wlasciciel w pelni swiadomie sprzedal ci niesprawny
          zorientuj sie czy bedziesz w stanie uniewaznic umowe (raczej trudne)
          niestety - to jest ryzyko gdy kupuje sie uzywane
    • robox Re: Pytanie do eksperta - Ibiza TDI kopci ! 23.06.04, 08:27
      Nie musi dymić, ale przy większym obciązeniu puszczać czarne ale nieduże
      bączki.Najlepiej podpiąć auto pod vaga, pojechać i ewentualnie dostroić program.
    • marcin.klonowski Re: Pytanie do eksperta - Ibiza TDI kopci ! 23.06.04, 11:05
      to prawda, że nowoczesne turbodiesle kopcą jak cholera. Czarny dym przy
      mocniejszym dodaniu gazu to tu normalka, ale powinno to sie dziać krótko, może
      z sekundę, Jeżeli jest dłużej to coś tam nie gra, ale nie sądze żeby to było
      coś poważnego. Trzeba sprawdzić filtr powietrza i ogólna regulację - zrobi
      tokazdy warsztat od Diesli
      • zdzislaw_7777 Re: Pytanie do eksperta - Ibiza TDI kopci ! 27.06.04, 17:44
        No i okazalo sie ze mam dziurawy jeden przewod cisnieniowy , i to wszystko co
        bylo "uszkodzone" :) Swoja droga , Seat chyba troche przesadza z cenami czesci
        zamiennych przewod o dlugosci okolo 40 cm koszt - 396 zł (polowa jako zaliczka
        platna z gory i czas oczekiwania okolo 2 tygodnie !!)

PS. Czy ktos wie moze gdzie mozna zdobyc taki przewod , w jakiejs rozsadnej
        cenie ? ( przewdod od wylotu chlodnicy powietrza doladowania do kolektora )
        • macwall Re: Pytanie do eksperta - Ibiza TDI kopci ! 28.06.04, 02:05
          Proponuje dziure wlasnorecznie zakleic...chyba ze jest za duza. Ewentualnie
          dobrac inna rure. ;)
        • marcin.klonowski Re: Pytanie do eksperta - Ibiza TDI kopci ! 28.06.04, 15:04
          Kupowanie takiego przewodu to marnotrawstwo pieniędzy, tymbardziej, że wąż
          ekskluzywnej sportowej firmy Samco kosztuje mniej. Proponuję zajść do gumiarza
          i dobrać takie kolanko, ale w życiu nie płacić aż tyle. Horror!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka