pawlos17 22.04.05, 08:47 CZy to możliwie, że jak na tarczy sprzegła oraz docisku są wybite znaczki Valeo R to są one podrobione? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
macwall Re: Sprzęgło 22.04.05, 14:42 Jak jest na nich wybite Valeo to znaczy ze sa zrobione przez firme valeo. To nie trudno skumac nie? A valeo robi 96.412% tarcz i dociskow sprzegiel zarowno jako zamienniki jak i czesci oryginalne. Poza tym co to za roznica? Odpowiedz Link Zgłoś
pawlos17 Re: Sprzęgło 22.04.05, 15:09 No właśnie, bo części kupowane jako oryginalne są czasami kilkukrotnie droższe. wczoraj kupiłem docisk z wybitym znaczkiem Valeo R w jakimś śmiesznym pudełku za 158 zł, ten sam docisk jako oryginalne Valeo kosztuje 470 zł!!!I dlatego tak ciężko mi to skumać:)A czy jest jakaś różnica w jakości między częścią firmowaną a niefirmowaną oryginalnym pudełkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
macwall Re: Sprzęgło 22.04.05, 20:18 Jest roznica. Powiedzmy ze kupujesz dwa sprzegla do okreslonego auta - jedno jako zamiennik produkowany przez Valeo, drugi u dealera w firmowym opakowaniu, w srodku rowniez sprzeglo Valeo. Teoretycznie rozni sie jednak kilkoma rzeczami - po pierwsze oryginalne wykonane jest z lepszych materialow, po drugie przechodzi wiecej testow wymaganych przez producenta auta, zamiennik moze miec uproszczona konstrukcje, moze byc mniej wytrzymale albo po prostu gorszej jakosci. Jednak niekoniecznie. Zamiennik moze w niczym nie ustepowac czesci "oryginalnej". Czasami wydaje sie ze konstrukcyjnie jest identycznie to samo... ale material okazuje sie slabszy (np pierscienie wytrzymuja nie 300 tys km a 100 tys, tarcze latwiej sie wypaczaja, felgi latwiej sie gna albo sa gorzej wykonane). To wszystko jest jednak kwestia bardzo zmienna. Czasami zamienniki sa lepsze, zalezy od jakosci produktow "oryginalnych". Czy Twoje sprzeglo Valeon R jest gorsze od oryginalu? Na pewno nie poniewaz jezeli nie rozleci sie od razu to bedzie NOWE :) Ale czy pojezdzisz na nim tyle co na oryginalnym....kto wie... Zaloze sie, za chwile na mnie wsiada inni uzytkownicy forum za to ze mowie ze oryginaly generalnie lepsze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hondziarz Re: Sprzęgło 23.04.05, 13:07 jasne, że oryginały są lepsze. Ale są też i droższe. Wiadomo, że jeżeli w rocznym samochodzie rozpirzę np. wahacz wjeżdżając dużą prędkością w dziurę lub na krawężnik, to kupię orygianlny. Jeżeli to samo się stanie w 15-letnim samochodzie, to mam to gdzieś czy oryginalny czy używany, czy generyk no bo przecież i tak nie zamierzam tym samochodem jeździć kolejne 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś