Dodaj do ulubionych

pierwszy samochód???

26.05.07, 13:11
Czy ktoś mógłby mi doradzić co najbardziej nadawałoby się na pierwszy samochód?
Szukam jakiegos kompromisu między:
niską ceną
niedrogim użytkowaniem
bezawaryjnością
Zakładam, że może być mały i nie mam szczególnych wymagań odnośnie marki Czyli
coś praktycznego i jeżdżącego na początek
Obserwuj wątek
    • malken Re: pierwszy samochód??? 26.05.07, 19:14
      Niezłą propozycją może być ford fiesta mk3 z rocznika 1995 i z silnikiem 1.3
      (ewentualnie 1.1 ale tego nie polecałbym).Wejdż na Allegro i w motoryzacja >
      samochody popatrz, co jest oferowane. Można też pomyśleć o oplu corsie, renault
      clio...
    • iberia.pl Re: pierwszy samochód??? 26.05.07, 22:42
      takie cuda to tylko w erze...w dodatku nie podalas kwoty jaka zamierzasz
      przeznaczyc na zakup...
      • brudna_harriet Re: pierwszy samochód??? 28.05.07, 20:16
        Na cuda nie liczę Zastanawiałam się nad Tico, cinquecento lub innym z gatunku
        • iberia.pl Re: pierwszy samochód??? 28.05.07, 20:33
          moze matiz jesli potrzebujesz 5 drzwi, jesli 3 drzwi Ci wystarczy to moze
          seicento lub jakas micra albo starlet?
        • waldi9910 Re: pierwszy samochód??? 29.05.07, 16:53
          Dobrze myślisz CC900 lub Matiz.Tico i Uno oraz Fiestki Cosy i podobne wynalazki
          korodują jak diabli.
          • paola80 Re: pierwszy samochód??? 30.05.07, 07:29
            Waldi - ja mam corse i ona nie koroduje :) - przynajmniej nic mi o ty nie mówi !
          • malken Re: pierwszy samochód??? 30.05.07, 19:29
            waldi: naczytałeś się głupot i głupoty wypisujesz. Moja fiesta '95 jakoś nie
            koroduje...a poza tym które auto nie koroduje z tych tańszych? Jak nie masz
            pełnego ocynku - zawsze coś pokoroduje.
            • iberia.pl Re: pierwszy samochód??? 30.05.07, 21:40
              malken napisał:

> Moja fiesta '95 jakoś nie koroduje...

ewenement jak na forda :-)
        • w_sasnal_csw Re: pierwszy samochód??? 08.06.07, 22:39
          Znajdź Tico w najlepszym stanie na jaki Cię stać, może się zdarzyć korozja, to
          słaby punkt Tico, ale bez przesady, nie rdzewieje szybciej niż fiaty.
          Auto nieawaryjne jeśli chodzi o układ napędowy, zadbany nie zepsuje się w polu,
          nie ma takiej opcji, reszta wiadomo jak to w używanym aucie.
          Z autopsji: spalanie 4,8 l/100km w trasie niezbyt się starając, jadąc 110km/h i
          więcej spalanie wzrasta do 5,5 lira nawet w mocno zużytym Tico.
          Matiz nie jest lepszy, ma mocniejszy silnik i większą masa, ale nie wiem jak w
          eksploatacji wygląda. To czego nie lubię w tym aucie to mało pojemny akumulator,
          nie zgasisz świateł zimą i po 20min nie odpalisz bez pchania( zapali wtedy po
          1m), kilka minut dłużej i immobilajzer siada i bez kabli ani rusz.
          • brudna_harriet Re: pierwszy samochód??? 11.06.07, 15:38
            Czemu najbardziej trzeba się przyjrzeć jeżeli ogląda się Tico?
            • malken Re: pierwszy samochód??? 11.06.07, 18:24
              Może wyluzuj z tym Tico?
              Są jeszcze fiesty, astry I, corsy...Taka laska, jak Ty i w "żelazku"???
              Każde z tych "bolidów" koroduje po kilku latach - a jednak czy w tico zobaczysz
              choćby jedną poduszkę - dla kierowcy chociażby? Biust nie jest do obijania się
              po kierownicy, gdyby co...?
            • w_sasnal_csw Re: pierwszy samochód??? 12.06.07, 15:24
              brudna_harriet napisała:

> Czemu najbardziej trzeba się przyjrzeć jeżeli ogląda się Tico?

hmm, po 150tys. rozszczelnił się zbiornik paliwa. Zwróć uwagę na zapłon i
              gaźnik( jeśli masz możliwość ekspertyzy mechanika, rozregulowują się), przeguby.
              Rura wydechowa jest dość nietrwała. Nie wiem, niczym konkretnym się to auto nie
              wyróżnia w zużywaniu części, trzeba sprawdzić i wyregulować jak każde używane auto.
              Dobrze kupić egzemplarz z plastikowymi wkładkami wewnątrz nadkoli.
              Rdza pojawia się na drzwiach w okolicach progów, na krawędzi maski i na słupkach
              przednich przy masce, ale mój ma 10 lat i nie był dbany.
              To auto bardzo tanie w eksploatacji i serwisie, części ogólnodostępne. Jest
              proste mechanicznie i jednocześnie wykonane w kluczowych miejscach precyzyjnie,
              więc jest niezawodne. Cóż, jasne że jest mniejszy od corsy i mniej okrągły od
              fiesty, mniej ciekawy w środku od twingo, ale Tico jest wart swojej ceny.
    • monikadetlaff Re: pierwszy samochód??? 16.06.07, 00:10
      cóż, jak juz kupowac samochód to najlepiej dobry.

ja teraz zastanawiam się (moze nie nad pierwszy, bo do tej pory jezdzilam honda
      i ..hihihih.. caro), ale teraz mysle juz o naparwde dobrym wodzie... albo ten
      www.youtube.com/watch?v=-yhxOCd-ydA&mode=related&search=
      albo ten, trochę bradziej kobiecy www.youtube.com/watch?v=tTOU5C6CpCc
    • baartur Re: pierwszy samochód??? 17.06.07, 22:33
      Brak ceny ale auto tanie w zakupie i użytkowaniu np. Nissan Sunny 2.0d mało pali
      koszty zakupu nie są duże a to jeszcze był japończyk więc po jakos drobnych
      naprawach po zakupie będzie nim można jeździć i jeździć ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka