misiek1971rg 16.07.09, 18:44 Kupiłem samochód z silnikiem 1,9 tdi.Jest to mój pierwszy deasel.Słyszałem,że po każdej jeździe trzeba chwilę utrzymać na biegu jałowym.Czy trzeba to robić za każdym razem czy tylko po dłuższej jeździe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dewulot1 Re: Jak jeździć turbodeaslem 16.07.09, 19:32 W turbodeaslu moze tak, w turbodieslu zupelnie niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Jak jeździć turbodeaslem 16.07.09, 20:44 dewulot1 napisał: > W turbodeaslu moze tak, w turbodieslu zupelnie niepotrzebne. Odnosne wpisy w fabrycznych instrukcjach wielu durbdiesli mowia cos zupelnie innego. Odpowiedz Link Zgłoś
dewulot1 Re: Jak jeździć turbodeaslem 16.07.09, 21:56 Odnosne wpisy w fabrycznych instrukcjach wielu durbdiesli mowia cos zupelnie in > nego. Zgadzam sie. Ale ze instrukcja samochodu cos mowi niekoniecznie oznacza ze to jest prawda. Czasami producent "dmucha na zimne" i sie sam zabezpiecza. Duzo wazniejsze jest uzywanie wlasciwego oleju i jego wymiana. Pewien sens mialoby "chlodzenie" turbo w silnikach benzynowych bo temperatury tam wystepujace sa wyzsze. Widzialem (niejednokrotnie) instrukcje producenta turbo dla producenta samochodu w ktorym te turbo bedzie zainstalowane. Jest tam wiele zalecen typu ile mikronow filtr oleju, zalecany kat rozwarcia i dlugosc "dyfuzora" wydechu, maksymalna odchylka od pionu dla splywu oleju przy samochodzie stojacym w poziomie i mnostwo innych pierdul, zadna z tych instrukcji nie mowi nic o "chlodzeniu" turbo. A juz zwlaszcza "po dluzszej jezdzie". Odpowiedz Link Zgłoś
celicaman Re: Jak jeździć turbodeaslem 17.07.09, 07:37 > Ale ze instrukcja samochodu cos mowi niekoniecznie > oznacza ze to jest prawda Osobiscie bardziej bym ufał instrukcji obsługi niz niepotwierdzonym opiniom z forów internetowych :-) > Czasami producent "dmucha na zimne" i sie > sam zabezpiecza Aha, czyli jednak jakies ryzyko istnieje ? > Pewien sens mialoby "chlodzenie" turbo w silnikach > benzynowych bo temperatury tam wystepujace sa wyzsze Temperatura gazów spalinowych z silnika diesla jest wystarczajaco wysoka zeby zdrowo rozgrzać wstawiony na ich droge przepływu kawalek metalu. Odradzam próby dotykania rozgrzanego kolektora wylotowego czy turbiny. > Widzialem (niejednokrotnie) instrukcje producenta turbo dla > producenta samochodu w ktorym te turbo bedzie zainstalowane. Jest > tam wiele zalecen typu ile mikronow filtr oleju, zalecany kat > rozwarcia i dlugosc "dyfuzora" wydechu, maksymalna odchylka od pionu > dla splywu oleju przy samochodzie stojacym w poziomie i mnostwo > innych pierdul, zadna z tych instrukcji nie mowi nic > o "chlodzeniu" turbo Bo to sa konkretne techniczne wymogi dla danego modelu turbiny niezbedne do prawidłowego zaprojektowania ukladu. W takich danych nie podaje sie ostrzeżeń, "Ostroznie, turbina w czasie pracy moze sie rozgrać" Producent aut o tym wie. To on dopiero umieszcza takie ostrzezenia w isntrukcji obsługi dla laików. Bo oni moga o tym nie wiedzieć. > A juz zwlaszcza "po dluzszej jezdzie". nie widziałem wpisów o koniecznosci chłodzenia turbiny po dłuzszej jeździe. Ale widziałem zapis o koniecznoc schłodzenia turbiny po "dłuzszej jeździe z duzym obciażeniem" a to mała różnica. W instrukcji stoi, ze niezastosowanie sie do tego wymogu moze spowodowac uszkodzenie osprzetu wokół turbiny (domyslam sie, ze moga sie stopic plastikowe elementy). A przekręcaja kluczyk w stacyjce natychmaist odcinasz dopływ oleju do turbiny. Czyli ten olej nie dość że przestaje chłodzic, to na dodatek olej pozostajacy w turbinie zaczyna sie smażyć. I produkty końcowe tego smażenia nie wpływaja pozytywnie na pracę turbiny. Odpowiedz Link Zgłoś
dewulot1 Re: Jak jeździć turbodeaslem 17.07.09, 17:48 W sumie masz calkowita racje, nikomu nie zaszkodzi studzenie turbo, podobnie jak nikomu nie zaszkodzi gotowanie zupy na malym gazie przez chwile przed calkowitym zgaszeniem gazu. Ja tylko mowie ze to nie jest konieczne. Bylo konieczne kiedys jak oleje byly gorsze i sama konstrukcja turbo byla troche mniej zaawansowana. I tak to pokutuje do dzis w roznych instrukcjach. Cos jak z docieraniem silnika. Chyba ze mowimy o samochodach tak wysokiej klasy ze na masce lakier ma babelki i jest w jednym miejscu ciemniejszy bo nie dali izolacji nad turbina. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Po pierwsze "Diesel" 17.07.09, 12:58 To nazwisko wynalazcy, Rudolfa Diesla. W dodatku tematycznym do "Auto Świat" znalazłem, że mocno obciążony TD powinien pochodzić 1-2 minuty na wolnych obrotach celem schłodzenia turbiny, ale to powinno się robić np po szybkiej jeździe autostradowej np po zjechaniu do stacji paliw. Podczas zwykłej jeździe na trasie, po dojeździe w ruchu miejskim turbina się już schłodzi sama. Nie sadzę, żeby autor tego artykułu się nie znał. Ja tak robię. Mały kłopot, a na pewno nie zaszkodzi. M. Odpowiedz Link Zgłoś
bene.k Re: Jak jeździć turbodeaslem 25.07.09, 16:16 Schładzac turbo tylko po ostrej jezdzie i wszystko w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Oczywiście, że trzeba 25.07.09, 21:21 robić to, co napisali w instrukcji obsługi. Jeśli jej nie wierzysz, to i nam nie. Albo dopytaj w tym maglu, który ci sprzedał tę wiadomość o jałowym. Choć i im nie wierzysz, bo inaczej nie pytałbyś. Odpowiedz Link Zgłoś