Dodaj do ulubionych

zepsute mleko

21.06.13, 10:54
Czy mleko może popsuć się w kartonie, np jeszcze w sklepie?
Szczerze mówiąc osatnio robie sobie z ekspresu kawkę z pianką i normalnie ser zamiast pianki i smierdzący kwasem.
Do tej pory kilka lat miałam zawsze zapasy i przy temp 22-24 stopnie nigdy nie zdarzyło się żeby mleko jeszcze nie otworzone skisło. Ja przechowuje od lat tak samo.
Ale zawsze kupowałam inne mleko niz to co mam teraz Zambrowskie-okropne.
Połaszczyłam się na promocje. I wydaje mi się że to mleko mogłobyć zepsute juz przy zakupie.
No chyba ze w ciągu robienia kawy czyli 3,4 minuty stojący karton otwarty poza lodówką przczynił sie do tego. Ale ja robię kawe chwile i przez ten moment chyba mi się nie zsiadło.

Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: zepsute mleko 21.06.13, 10:57
      a termin przydatności do spożycia nie minął?
      • przystanek_tramwajowy Re: zepsute mleko 21.06.13, 11:00
        Może się zepsuć, jeśli było nieodpowiednio przechowywane - tzn. w zbyt wysokiej temperaturze. Raz tak mi skisło w kuchennej szafce przy masakrytycznych upałach.
    • broceliande Re: zepsute mleko 21.06.13, 11:04
      Odkąd właśnie tak mi skisło nawet zapasy trzymam w lodówce.
    • wuika Re: zepsute mleko 21.06.13, 11:06
      Może się zepsuć. Rodzice ostatnio wywali cały karton mleka - wszystkie były zepsute uncertain
    • volta2 Re: zepsute mleko 21.06.13, 11:16
      tak, może
      i nie mam wątpliwości, że kupiłam już zepsute - bo otworzyłam natychmiast po zakupie.
      potem za każdym razem miałam wątpliwości, czy jak kupię kolejne, to też będzie zepsute.

ale -sprawa działa się nie w pl, tam upały na poziomie 30 stopni to dopiero zapowiedź lata, więc i możliwe, że kwestia przechowywania miała ogromne znaczenie.
      a, mleko było gęste, na oko już zepsute, nie trzeba było próbować. miało konsystencję gęstej śmietany.
    • bri Re: zepsute mleko 21.06.13, 11:16
      Wyczyść porządnie elementy spieniacza do mleka. Tam się potrafi zebrać zapieczona warstwa sera, która powoduje, że podgrzane mleko warzy się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka