Dodaj do ulubionych

Po zebraniu zerówce

15.09.15, 22:26
Zerówka - wg reformy przeznaczona obowiązkowo dla 5 latków.
Dzieci w grupie jest 20 i połowa to 5, połowa 6 latki.
Podobnie w drugiej grupie zerówkowej.
W pierwszej klasie 6 i 7 latków jest mniej więcej po równo. W jednej z klas przewaga 7 latków.
I tak obywatele, bez referendum, wypowiedzieli się w kwestii reformy.
Obserwuj wątek
    • viewiorka Re: Po zebraniu zerówce 16.09.15, 09:55
      Mój syn chodzi do zerówki. Są tu tylko 5-latki, żadnego 6-latka. Jest jeszcze druga zerówka dla dzieci (uwaga!) 3-4-letnich. Takie małe przedszkolaki ( w tamtym roku też była taka grupa). Za rok raczej nie pójda do pierwszej klasy, tylko beda powtarzały zerówkę. W ubiegłym roku do pierwszej klasy szły praktycznie same 7-latki (u córki w klasie była tylko jedna 6-latka). W tym roku poszły wszystkie 6-latki, nikt nie został odroczony (3 klasy pierwsze).
      I tak obywatele bez referendum wypowiedzieli się w kwestii reformy tongue_out

A może dzieci u nas inteligentniejsze? wink
      • sarah_black38 Re: Po zebraniu zerówce 16.09.15, 10:13
        > I tak obywatele bez referendum wypowiedzieli się w kwestii reformy tongue_out

W moim mieście było ponad pięćset odroczeń. Reszta nie chciała się kopać z koniem. Po trzecie w szkole mojej córki zrobił się tłok, dziecko dwa razy w tygodniu kończy o 16.35. W ubiegłych latach kończyła ok. 13- 14 codziennie. Jest w piątej klasie, posłałam ją rok wcześniej do szkoły. Urodziła się w połowie listopada, więc do pierwszej klasy poszła w piątym r.ż. W czwartej klasie miała średnią 5.2 ( trzeci wynik w klasie). Ale gdybym jeszcze raz miała podjąć decyzję nie posłałabym jej wcześniej do szkoły. Bałam się tego tłoku jaki jest teraz w młodszych klasach. A najśmieszniejsze było to ,że wtedy pani ministra Kluzik tuż przed wyborami wycofała obowiązek sześciolatków, pozostał wybór, a moje dziecko pięcioletnie było już w pierwszej klasie.
    • aguar Re: Po zebraniu zerówce 16.09.15, 10:26
      Ja posłałam mojego 6-latka i płacze rano (zwłaszcza dzisiaj, bo szedł do szkoły po krótkiej przerwie z powodu choroby). Zadania na lekcjach nie są dla niego trudne. Problemem są przerwy, bo jest hałas i są na nich bez Pani. Owszem, nauczyciele dyżurni pilnują, ale moje dziecko jak nie ma Pani w zasięgu wzroku, nie czuje się bezpiecznie. I jeszcze przebieranie przed wf-em go przeraża, są w szatni sami, ktoś ich pogania.Oczywiście umie, ale ten pośpiech i mało miejsca...Ech...
      • sarah_black38 Re: Po zebraniu zerówce 16.09.15, 11:09
        aguar napisała:

> Problemem są przerwy, bo jest hałas i są na nich bez Pani. Owszem, naucz
        > yciele dyżurni pilnują, ale moje dziecko jak nie ma Pani w zasięgu wzroku, nie
        > czuje się bezpiecznie. I jeszcze przebieranie przed wf-em go przeraża, są w sza
        > tni sami, ktoś ich pogania.Oczywiście umie, ale ten pośpiech i mało miejsca...E
        > ch...

Moja córka oprócz tego bała się tych dorosłych .... z szóstej klasy big_grin
      • scher Re: Po zebraniu zerówce 16.09.15, 19:25
        aguar napisała:

> moje dziecko jak nie ma Pani w zasięgu wzroku, nie czuje się bezpiecznie. I jeszcze
        > przebieranie przed wf-em go przeraża, są w szatni sami, ktoś ich pogania.Oczywiście umie,
        > ale ten pośpiech i mało miejsca...

I choćby tylko za to, za krzywdę tego jednego małego dziecka, jakbym tę kłamaczową dorwał, tobym jej nogi z d* powyrywał.
    • hema14 Re: Po zebraniu zerówce 16.09.15, 14:12
      W sumie racja, że preferencje rodziców można odczytać ze statystyk przedszkolnych i pierwszych klas, lepsze już to niż pytać całego społeczeństwa, gdzie mnóstwo ludzi nie dotyczy sprawa - jak starsi ludzie, młodzi dorośli nie myślący jeszcze o dzieciach. Ale i rodzice zostawiający dziecko w przedszkolu nie zawsze postępują tak, bo takie mają przekonania, czasem (i często) wydaje mi się, zostawiają dziecko "bo jego koledzy zostają" i nie chcą wyrywać dziecka ze znanego mu fajnego koleżeństwa, szczególnie jakby w danej szkole miał być jednym z niewielu 6 latków. Tego się boją rodzice zostawiając dzieci w przedszkolach. Także te dane to też nie jest obiektywna opinia rodziców.
    • julita165 Re: Po zebraniu zerówce 16.09.15, 14:18
      W p-kolu mojego syna w ubiegłym roku w starszej grupie ( zerówce ) było 12 dzieci, z tego 4 to dzieci 6-letnie ( nie wiem czy z II półrocza czy z I ale odroczone ), które w tym roku poszły do szkoły jako 7 latki. Z pozostałej 8 trójka dostała odroczenie.
      • julita165 Re: Po zebraniu zerówce 16.09.15, 14:23
        W ogóle podobał mi się sposób załatwiania tych odroczeń. Jakoś w styczniu albo w lutym zaproszono do przedszkola osobę czy osoby uprawnione do oceny gotowości szkolnej żeby zrobiły wstępną ocenę, wskazały jakieś braki u poszczególnych dzieci, które jeszcze ewentualnie da się nadrobić. Potem w maju była ostateczna ocena. Jeżeli ja będę miała jakieś wątpliwości w sprawie mojego syna ( aktualnie 4 lata ) a w dodatku psycholog będzie miał chociaż cień wątpliwości to załatwię mu odroczenie.
    • mary_lu Re: Po zebraniu zerówce 16.09.15, 16:47
      U nas w pierwszej klasie na 17 dzieci jest 3 siedmiolatków. Nie wiem, co tam robią, bo to rozgarnięte dzieciaki. Najbardziej nieszczęśliwi są ich rodzice, którzy nagle zmienili zdanie na temat dojrzałości dziecka, latają za wszystkimi i próbują wymuszać zmiany, które spowodują, że wszystko będzie bardziej dopasowane do ich dzieci - od mebli po program nauczania.
      • mynia_pynia Re: Po zebraniu zerówce 16.09.15, 18:51
        Meble jak najbardziej powinny byc dopasowane do wzrostu, a program 1 klasy chyba u was realizuja wiec o co im chodzi ;P Kilka dni temu mialam pierwszy raz stycznosc z osoba ktora zaciekle walczyla o odroczenie swojego dziubusia. Wiem ze jeden skowronek... ale to byl dla mnie obraz patologicznych nizin intelektualnych i zapatrzenia we wlasne JA.
    • kawka74 Re: Po zebraniu zerówce 16.09.15, 18:57
      A to zależy od obywateli. U nas, w zerówce przedszkolnej, są dwie grupy, 12-13 osób każda. W tych grupach jest pięcioro sześciolatków, dwójka czterolatków, a reszta to standardowo pięciolatki.
      • tryggia Re: Po zebraniu zerówce 16.09.15, 22:29
        Czyli trochę podobnie jak u nas - prawie pół na pół.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka