Dodaj do ulubionych

polećcie jakiś sos do potraw

01.07.16, 20:47
który doda im trochę smaku i wyrazistości, bo mam dość jałowego jedzenia typu same warzywa (no dobra, posolone, ale to nie to samo). Sos nie może zawierać soi, pomidorów, jaj, glutenu i orzechów (czyli wszelkie keczupy, sosy sojowe, większość sosów kuchni indyjskiej i chińskiej odpadają). O ile do sałat mogę dodać oliwę i tyle, to już kasze, ryż czy gotowane warzywa są mdłe jak 150, dodatkowo w wielu przepisach potrzebny jest sos sojowy.
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: polećcie jakiś sos do potraw 01.07.16, 20:48
      Do warzyw czosnkowy, jeśli lubisz. Na bazie jogurtu albo oliwy.
      • sanrio Re: polećcie jakiś sos do potraw 01.07.16, 20:51
        kurde, zapomniałam dopisać, że również bez nabiału uncertain
    • berdebul Re: polećcie jakiś sos do potraw 01.07.16, 21:04
      Olej z pestek dyni. Pasta z granatu. Smakowa oliwa z chilli i/lub czosnkiem. Do ryżu polecam szafran. A do kaszy kmin rzymski dobrze roztarty.
      Do warzyw może pasta sezamowa (to ma gluten?) z sokiem z cytryny i czosnkiem. Domowe pesto? Nie wiem jakie smaki lubisz.
      • sanrio Re: polećcie jakiś sos do potraw 01.07.16, 21:23
        lubię wszystko co wymieniłaś smile robiłabym pesto ale nie mogę żadnych orzechów! Kmin rozetrzeć i po prostu posypać czy do gotowania wrzucić?
        • kadfael Re: polećcie jakiś sos do potraw 01.07.16, 21:26
          Nie możesz orzechów? To zamiast pesto zrób pastę z bazylii, oliwy i czosnku
          • n-ell Re: polećcie jakiś sos do potraw 01.07.16, 21:48
            A możesz pestki? Zamiast orzechów mozesz zrobić pesto np. ze słonecznika. Można tez zrobić weganski słonecznikowy majonez Dobrze się też sprawdza rozdziabane avocado jako sos (na ciepło tylko Hass).
    • anorektycznazdzira Re: polećcie jakiś sos do potraw 01.07.16, 21:30
      grzybowo-cebulowy ze śmietaną
    • andaba Re: polećcie jakiś sos do potraw 01.07.16, 21:54
      Wiesz co, jakbym miała jeść ryż z oliwą to wolałabym jednak umrzeć.
      Podziwiam wolę życia alergików...
      • e-kasia27 Re: polećcie jakiś sos do potraw 02.07.16, 00:24
        Wiesz, a ja się zastanawiam, jak wy możecie jeść te wszystkie sosy czosnkowe, sojowe, rybne, chili, pesto, kmin rzymski i tę obrzydliwą oliwę z trawą cytrynową, albo innym badziewiem. Przecież to wszystko wygląda obrzydliwie, smakuje jeszcze gorzej, jak wygląda, a śmierdzi tak, że się niedobrze człowiekowi robi, a co najważniejsze całkiem zabija smak potraw.
        No i na dodatek śmierdzicie potem, tak samo obrzydliwie, jak jedzenie, które zjadłyście.
      • sanrio Re: polećcie jakiś sos do potraw 02.07.16, 15:25
        ty jesteś psychiczna andaba, przykro mi. Czyli co - jak ktoś jest alergikiem to wg twoich poebanych standardów powinien chcieć umrzeć?
        Masz coś do napisania w temacie czy włazisz w moje wątki tylko po to, żeby siać smród?
    • triismegistos Re: polećcie jakiś sos do potraw 01.07.16, 21:54
      A sos rybny jest dozwolony?
      • sanrio Re: polećcie jakiś sos do potraw 02.07.16, 15:25
        tak, wygląda na to, że ryby mogę. Spróbuję.
    • a.va Re: polećcie jakiś sos do potraw 01.07.16, 22:17
      Gotowane warzywa pomiziaj masłem (prawdziwym, 83% tłuszczu) albo polej olejem, posyp pieprzem, czosnkiem granulowanym, odrobiną chilli, jak lubisz, to też bazylią i/lub lubczykiem albo koperkiem.
      Czy masło też wliczasz w nabiał? Bo jeśli nie, to super jest też sos chrzanowy (robisz zasmażkę z mąki i masła, dodajesz chrzan, cukier - koniecznie, cukier musi być - pieprz i sól). Nie wiem, może można to też zrobić na oleju rzepakowym, nigdy nie próbowałam.
      Do kasz najlepszy będzie po prostu mięsny sos, czyli to, co się wytopiło przy duszeniu/pieczeniu mięsa + zagęstnik, czyli mąka, może być razowa, albo zblendowane warzywa + przyprawy.
      Do sałaty genialny jest olej sezamowy.
      • peonka Re: polećcie jakiś sos do potraw 01.07.16, 22:30
        A chrzan ma być świeżo utarty, czy może być ze sloiczka?
        • a.va Re: polećcie jakiś sos do potraw 01.07.16, 23:27
          Ze słoiczka.
    • kk345 Re: polećcie jakiś sos do potraw 01.07.16, 22:20
      Tu masz inspirację:
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,161898162,161898162,sos_z_restrykcjami.html
      • sanrio Re: polećcie jakiś sos do potraw 02.07.16, 15:26
        smile świetnie, dzięki
    • beataj1 Re: polećcie jakiś sos do potraw 01.07.16, 22:20
      A hummus? Do warzyw powinien dać radę. Z dużą ilością czosnku.
    • gladys_g Re: polećcie jakiś sos do potraw 01.07.16, 22:32
      pasta harissa (chilli, oliwa, kumin, czosnek, kolendra czy coś) - do warzyw na ciepło, kupujesz gotową albo robisz i zużywasz po pół łyżeczki
      olej kokosowy + mleko kokosowe - np podsmażasz na oleju - mięso, warzywa, whatever - jeśli chcesz, na koniec dodajesz mleko kokosowe. Ale trzeba lubić kokosa. Robię tak duszoną marchewkę (z imbirem, kurkumą, trochę chilli)
      do kasz i ryżów - pokruszonych / drobno posiekanych kilka grzybów suszonych do gotowania (albo w całości i wyjmujesz po ugotowaniu)
      przy okazji pieczenia czegoś upiecz czosnek w łupinach - potem wyciskasz mięciutką zawartość z łupin i masz coś w rodzaju pasty - do warzyw, do kasz.

• sanrio Re: polećcie jakiś sos do potraw 02.07.16, 15:26
        super, dzięki!
      • sanrio Re: polećcie jakiś sos do potraw 02.07.16, 15:48
        dzięki twojej podpowiedzi trafiłam na stronę Kuchnie Świata, a tam zatrzęsienie sosów, które mogę jadać kiss
    • cichadziewuszka Re: polećcie jakiś sos do potraw 01.07.16, 23:14
      Do gotowanych warzyw oliwa z duzą iloscią koperku, albo z pieprzem cytrynowym. A mleko kokosowe mozesz? Np do kurczaka i ryżu. Kurcze cieżko maszsad
      • sanrio Re: polećcie jakiś sos do potraw 02.07.16, 15:27
        mogę, mogę - już co się da gotuję na mleku koko, ale powili zaczyna mi wychodzić bokiem sad
    • shalalu Re: polećcie jakiś sos do potraw 02.07.16, 00:19
      sosy paprykowe , mnóstwo wersji znajdziesz w necie
      i chyba neutralne są sosy grzybowe w wersji bez śmietany robione na maśle
      • sanrio Re: polećcie jakiś sos do potraw 02.07.16, 15:28
        jasne, paprykowe! Zapomniałam, dzięki wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka