Dodaj do ulubionych

tesciowie planuja

07.01.19, 10:00
Tesciowie zaplanowali weekendowy wyjazd na pewne wydarzenie w 2020 roku- dosc cykliczne wiec to nie tak ze albo wtedy albo nigdy. (sklad: oni, my, oraz 2 rodzenstwa meza z rodzinami, w sumie kilkanascie osob). W trakcie luznych rozmow powiedzielismy ze dla nas za wczesnie jest sie deklarowac na 2ga polowe 2020 roku. po czym teraz okazuje sie ze mamy zaplacic 5 stow bo oni juz zrobili platna (!) rezerwacje. Podnioslo nam to cisnienie, bo po 1 mowilismy ze nie jestesmy pewni w zwiazku z daleka perspektywa wydarzenia a po 2) co za glupota robic platna rezerwacje tak daleko w przyszlosc, co jesli osrodek zbankrutuje?
i teraz droga emamo doradz: co robic? jak z tego wybrnac? podkreslam oni juz spora zaliczke wplacili, stawiajac nas przed faktem dokonanym. Reszta rodziny nie ma z tym problemu ale tez oni od poczatku deklarowali 100% obecnosc w przeciwienstwie do nas. nie chcemy wyjsc na rozwalaczy imprezy a tak sie skonczy jesli odmowimy zaplaty. jest jakies inne wyjscie?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 10:05
      Są dwa. Albo płacicie i rezerwujecie sobie termin na 2020 (co swoją drogą jest nieporozumieniem; ja czasami mam problem powiedzieć co za pół roku będę robił, nie mówiąc już o wypadkach losowych) albo grzecznie mówicie, że plany na 2020 robicie sobie pod koniec 2019 albo na początku 2020 a nie teraz i że niczego nie deklarowaliście.

Każdy wybór jest dla kogoś nieprzyjemny; pytanie, czy chcecie nieprzyjemności dla siebie czy dla teściów (no i co na to mąż, bo może on im do rozsądku przemówi).
      • minniemouse Re: tesciowie planuja 07.01.19, 10:07
        Mowisz - rozmyslilam sie, nie jade. sorry.
        • forumologin Re: tesciowie planuja 07.01.19, 10:19
          minniemouse napisała:

> Mowisz - rozmyslilam sie, nie jade. sorry.

w tym rzecz ze my sie nigdy nie deklarowalimy, nie jest to nawet kwestia rozmyslenia...
          • mae224 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 10:34
            Jeśli się nie deklarowałaś i nie masz ochoty, mówisz wprost i tyle.
          • minniemouse Re: tesciowie planuja 08.01.19, 01:57
            forumologin napisała:
            > w tym rzecz ze my sie nigdy nie deklarowalimy, nie jest to nawet kwestia rozmyslenia...

to w sumie nieważne, bo do teściowej i tak nie dociera a chodzi o dotkliwa nauczke na przyszłość.
            ale ok. to wobec tego zamiast:

"nie deklarowaliśmy ze jedziemy, bo nie byliśmy pewni czy chcemy. ostatecznie postanowiliśmy ze nie jedziemy. sorry"

i niech się wścieka, bo cóż innego jej zostało. SORRY!
            nieprzyjemne bardzo, ale jak masz mocne nerwy....

Minnie
      • forumologin Re: tesciowie planuja 07.01.19, 10:18
        my rowniez z tych co nie maja tak dalekosieznych planow co tez im mowilismy. widac nie dotarlosad nei rozumiem tez dlaczego nei skonsultowali platnej zaliczki zanim zaplacili. Maz w kropce bo wie ze jesli odmowimy to bedzie nieprzyjemnie- jak wspominalam tylko my mamy problem z takim obrotem sprawy. Obiektywnie moze i mamy racje ale jestesmy wbrew wiekszosci.
        • agonyaunt Re: tesciowie planuja 07.01.19, 13:20
          Nie jesteście wbrew, tylko jesteście osobną jednostką, która nie musi grać jak im inni każą. Ja bym nie zapłaciła, w ogóle wyśmiałabym pomysł, żeby bez mojej wiedzy organizował mi czas na kilkanaście miesięcy do przodu i jeszcze kazał mi za to płacić. Postawcie się, bo zaraz wszyscy Wam wlezą na głowę i wtedy dopiero będziecie mieć prawdziwy dramat.
        • 3-mamuska Re: tesciowie planuja 07.01.19, 13:43
          forumologin napisała:

> my rowniez z tych co nie maja tak dalekosieznych planow co tez im mowilismy. wi
          > dac nie dotarlosad nei rozumiem tez dlaczego nei skonsultowali platnej zaliczki
          > zanim zaplacili. Maz w kropce bo wie ze jesli odmowimy to bedzie nieprzyjemnie
          > - jak wspominalam tylko my mamy problem z takim obrotem sprawy. Obiektywnie moz
          > e i mamy racje ale jestesmy wbrew wiekszosci.

Dla mnie to po prostu chcesz zrobić na złość im teściom ze nie będą ci życia układać.
          Jeśli dla nich to ważne wydarzenie to może zamiat na siłe szukać dziury w całym powiedzieć , powiedzieć ok będziemy o ile nic niespodziewanego się nie wydarzy 2-3 dni wyciągu 2 lat to naprawdę nie jest dużo. A jest wystarczająco czasu żeby wakacje i inne palny zaplanować.

Oczywiście ze nie wszystko da się zaplanować (wypadek, choroba) to przeciez wiadomo ze nikt się nie obrazi gdyby coś się wydarzyło niespodziewanego.
          • profes79 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 13:45
            Czy ty rozumiesz, że to nie jest tylko kwestia "zaplanować" tylko trzeba tu i teraz wyciągnąć z kieszeni pięć stówek na coś, co się wydarzy za prawie dwa lata?
      • 3-mamuska Re: tesciowie planuja 07.01.19, 13:39
        Bzdurą jest ze ten termin jest tak odległy.
        W niektórych miastach wesele planuje się na 2-3 lata do przodu. Bo terminy pozajmowane w fajnych miejscach.

Jak macie się wściekać dla samego wściekania i na złość się sprzeciwiać dla zasady to dajcie spokój.
        Jeśli wpłacili zaliczkę to ok, zaplanujcie i zaklepcie termin. Z zaznaczeniem ze wiadomo ze coś może wypaść. Choćby choroba operacja ciąża/poród cokolwiek wiec na 100% wiedzieć będziecie na 2-3 miesiące przed impreza.

No chyba ze maiebyscie i nie plany.
        Dla samej zasady nikt nie będzie mi mówić jak mam żyć to bym się nie sprzeciwiała.
        • taki-sobie-nick Re: tesciowie planuja 07.01.19, 22:37
          3-mamuska napisała:

> Bzdurą jest ze ten termin jest tak odległy.
          > W niektórych miastach wesele planuje się na 2-3 lata do przodu. Bo terminy poz
          > ajmowane w fajnych miejscach.

Odróżniasz wesele od JEDNEGO Z SERII WYDARZEŃ, prawdopodobnie festiwalu?
          • zlota.ptaszyna Re: tesciowie planuja 08.01.19, 10:24
            Starsi panstwo zapraszaja cala rodzine na festiwal albo na mistrzostwa w pilce noznej ?
            No prosze was....
            Chodzi o jakas uroczystosc rodzinna, rocznice czy moze wigilie
            • jeziorowa Re: tesciowie planuja 08.01.19, 10:29
              A może ci „starsi państwo” mają po 45 lat a autorka 25? Tego nie wiemy...
              • zlota.ptaszyna Re: tesciowie planuja 08.01.19, 10:35
                Nic nie wiemy poza tym ze autorka nie jest lubiana w tej rodzinie, stad jej histeria o zwykly wyjazd rodzinny planowany jeden jedyny raz
            • miedzymorze Re: tesciowie planuja 08.01.19, 21:57
              Wigilia i piec stow zaliczki dwa kata wcześniej ?wink
            • taki-sobie-nick Re: tesciowie planuja 09.01.19, 22:04
              zlota.ptaszyna napisała:

> Starsi panstwo zapraszaja cala rodzine na festiwal

Twoim zdaniem nie istnieją imprezy muzyczne odpowiednie dla starszych państwa?
        • katja.katja Re: tesciowie planuja 08.01.19, 07:49
          Choroba tak. Ciąża w czasach skutecznej antykoncepcji oraz bezpiecznej, taniej aborcji?
          • mgla_jedwabna Re: tesciowie planuja 08.01.19, 08:21
            Wątkodajka zdaje się planuje ciażę w tym terminie.
            • katja.katja Re: tesciowie planuja 08.01.19, 08:22
              Chyba, że tak.
    • cauliflowerpl Re: tesciowie planuja 07.01.19, 10:08
      "Reszta rodziny nie ma z tym problemu ale tez oni od poczatku deklarowali 100% obecnosc w przeciwienstwie do nas. nie chcemy wyjsc na rozwalaczy imprezy a tak sie skonczy jesli odmowimy zaplaty."

Nie mogą podzielić Waszych pięciu stów zaliczki między siebie? Przecież to grosze wyjdą jak się podzieli między tyle osób.
      • cauliflowerpl Re: tesciowie planuja 07.01.19, 10:09
        Zakładając, że końcowa zapłata będzie zależała od liczby osób, które rzeczywiście pojadą (tak mi podsuwa istnienie zaliczki - by ośrodek nie został na lodzie jak się ktoś rozmyśli).
    • mamtrzykoty Re: tesciowie planuja 07.01.19, 10:16
      Jak widać jest więcej takich osób, nie tylko Danaide, które wiecznie stwarzają jakieś wydumane problemy i zawsze się im coś nie podoba, chociaż wszyscy pozostali akceptują to bez zastrzeżeń.
      No cóż, życie, zawsze jakiś awanturnik się znajdzie.
      • forumologin Re: tesciowie planuja 07.01.19, 10:29
        moze i jestesmy awanturnikamiwink a moze po proatu rozwazamy 2 dziecko na 2020 lub wakacje poza sezonem poki starszy dziec nie chodzi do szkoly i nie chcemy sie deklarowac platnie w grudniu 2018 na wrzesien 2020.
        • mamtrzykoty Re: tesciowie planuja 07.01.19, 10:40
          Ale co ci to przeszkadza, że teraz się zadeklarujesz?
          Poród ci akurat na wrzesień wypadnie, to nie pojedziesz i po sprawie, po co nerwy tracić i ciśnienie sobie podnosić?
          • pade Re: tesciowie planuja 07.01.19, 10:52
            Przeszkadza jej wyrzucanie pieniędzy w błoto.
            To nie Danaide ma problem, tylko Ty nie rozumiesz o co chodzi. W tym wątku również.
          • yuka12 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 10:58
            Deklarować sobie można. Ale tracić konkretne pieniądze- już niekoniecznie.
            • mail-na-gazecie Re: tesciowie planuja 07.01.19, 11:02
              To są wewnętrzne oznaki statusu materialnego. No cóż...czasem się traci. Kwestia czy ewentualna strata jest do zaakceptowania w imię tzw spokoju w rodzinie. Ale na ematce wszyscy zamożni są, więc zakładam, że chodzi o zasadę.
              • triss_merigold6 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 11:07
                Dla mnie by nie była, w imię zasad.
                Nikt mi nie będzie mówił jak mam żyć.
              • berber_rock Re: tesciowie planuja 07.01.19, 11:40
                Nienawidze jak ktos bez mojej wiedzy gospodaruje moim czasem wolnym dlatego, w imie zasad nie zaplacilabym. I gwarantuje, ze pokrycie tej kwoty przez rodzine zabolaloby na tyle, ze zapamietaliby aby takich planow wiecej w moim imieniu nie robic.
                • 3-mamuska [...] 07.01.19, 13:45
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • cauliflowerpl Re: tesciowie planuja 07.01.19, 13:48
                    Dwie doby plus koszt wyjazdu. Skoro sama zaliczka to pięć stów od osoby, to całość tania nie będzie.
                    • 3-mamuska Re: tesciowie planuja 07.01.19, 19:13
                      cauliflowerpl napisała:

> Dwie doby plus koszt wyjazdu. Skoro sama zaliczka to pięć stów od osoby, to cał
                      > ość tania nie będzie.

A czy czytałaś ze oni nie sprzeciwili się co do kosztów? I pobytu tylko co do zbyt odległego terminu.
                      Gdy powiedzieli nas nie licznie ,nie chcemy wydawać kasy, to ok niech sobie teściowe sami płaca.
                      A oni może i by pojechali , tyle ze na razie nie chcą robić planów. Bo pilnują ciąże i może to się zbiec z terminem wyjazdu znaczy poród. Tyle ze wtedy pewnie nikt pretensji mieć nie będzie .
                      Poza tym już brali udział w tego typu imprezach i nie było problemu. Wiec skąd zdziwienie ze ich doliczyli?
                      Myśle ze to nie o kasę chodzi.
                      A o dziecko ze pojawi się na swiecie w okolicy terminu, może nie musi , bo narazie jeszcze cięży nie ma.
                • dziennik-niecodziennik Re: tesciowie planuja 08.01.19, 01:03
                  Jak Cie ktos zaprasza na wesele to tez sie fochasz ze nie w takim terminie jaki Ci pasuje i czemu to rozporzadza Twoim czasem?...
                  • nowi-jka Re: tesciowie planuja 08.01.19, 08:34
                    a na wesela sie prosi 2 lata do przodu? i jeszcze każe zaliczkę wpłacac w wysokosci poł tysiaka?
                    • dziennik-niecodziennik Re: tesciowie planuja 08.01.19, 09:36
                      > a na wesela sie prosi 2 lata do przodu?

no bywa że tak...
                      • jeziorowa Re: tesciowie planuja 08.01.19, 09:49
                        Ale nawet wtedy nie deklarujesz się 2 lata wcześniej (a tym bardziej nic nie wpłacasz) tylko miesiąc przed (i nadal nic nie wpłacasz).
                • katja.katja Re: tesciowie planuja 08.01.19, 07:52
                  To nie Ty byłaś tą forumowiczką, której teściowie wbrew protestom kupili bilet (mieszkacie za granicą) i zwlekli się do Was na święta mimo, że Ty miałaś w danym roku inne plany?
              • hanusinamama Re: tesciowie planuja 07.01.19, 21:58
                Ale czemu to ona ma płacic za ten spokój. Tesciowie wyskoczyli jak filip z konopii z tą rezerwacją to niech płacą
    • e-ness Re: tesciowie planuja 07.01.19, 10:25
      Mając w planach swiateczn noworoczny pobyt w pewnym miejscu rezerwujemy zawsze z ponad rocznym wyprzedzeniem, w lutym robimy płatna rezerwacje.

• mae224 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 10:33
        I wszyscy tak mają robić?
        • taki-sobie-nick Re: tesciowie planuja 07.01.19, 22:38
          mae224 napisała:

> I wszyscy tak mają robić?

Gdyby tak robili, byłoby to łatwiejsze, nie sądzisz?
      • triss_merigold6 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 11:05
        Okeeej. Ale tu, rozumiesz, chodzi o dysponowanie cudzą kasą i czasem.
        • e-ness Re: tesciowie planuja 07.01.19, 13:30
          Dla mnie ta cała sytuacja wogole jest kuriozalna i zastanawiam się jakie relacje panują w tej rodzinie, ze rodzice/teściowie nie pytają o potwierdzenie chęci wyjazdu tylko z góry narzucają scenariusz.
          Mam alergie na takich ludzi i wiem z utopijna ze takie zapędy to nie tylko od swieta😕
          • 3-mamuska Re: tesciowie planuja 07.01.19, 13:51
            Przecież luźno były rozmowy i oni powiedzieli ze za wcześnie dla nich palny ,a nie ze kategorycznie ich nie będzie.
            Gdyby od początku powiedziedzieli nie nie planujecie nas to inaczej by było.
            Skoro cykliczne wyjazdy wcześniej bywali, zaliczkę trzeba było zapłacić , jesli miejsce chodliwe to chyba nie dziwne ze wzięli ich pod uwagę.

Powiedz ze oddacie zaliczkę jak będziecie brać udział. I tyle.
            • osia83 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 15:30
              Nie bywali wcześniej, bo nie cykliczne wyjazdy tylko cykliczna impreza.
              Naucz się czytać co ludzie piszą, bo głupoty piszesz.
          • agniesia331 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 18:29
            Teraz zaliczka 500.a za rok zaczną oczekiwać .ze doplacisznp.2 tyś.no bo przecież skoro teraz dałaś te 500 to znaczy jedziecie.No wat.no wat.
      • jeziorowa Re: tesciowie planuja 07.01.19, 20:08
        e-ness napisała:

> Mając w planach swiateczn noworoczny pobyt w pewnym miejscu rezerwujemy zawsze
        > z ponad rocznym wyprzedzeniem, w lutym robimy płatna rezerwacje.
        >
        Ty robisz tak a inni robią inaczej. My zawsze wyjeżdżamy na „tygodniowy sylwester” ale decydujemy się ok 15-20 grudnia i dopiero wtedy robimy płatną rezerwację. Każdy żyje inaczej. Dla mnie nieakceptowalne byłyby zaliczki rezerwacyjne 3 miesiące wcześniej a 2 lata to już kosmos.
        • zlota.ptaszyna Re: tesciowie planuja 07.01.19, 20:17
          Kosmosem jest w pewnym wieku rezerwacja dwa dni przed, przeciez wszystkie atrakcyjne miejsca sa wykupione na długo przed do tego trzeba dojrzeć
          • jeziorowa Re: tesciowie planuja 07.01.19, 20:26
            Nie na dwa dni przed tylko tydzień-dwa przed. Podróżujemy kilkakrotnie w każdym roku. Nigdy nie zdażyło nam się aby w miejscu, które nas interesuje nie było dla nas satysfakcjonującego noclegu. Rozumiem jednak, że są osoby, które podróżują dużymi grupami (my w składzie 5-10 osób, więc jest łatwiej) lub muszą być akurat w tym hotelu i absolutnie nie dwa budynki dalej.
          • nowi-jka Re: tesciowie planuja 08.01.19, 08:36
            to wybierasz z tych które nie sa wykupione, proste, ja tez zyje spontanicznie i czasem mnie to drozej kosztuje ale wole tak niz 2 lata do przodu festiwal planować
        • e-ness Re: tesciowie planuja 07.01.19, 20:18
          Moja rezerwacja płatna to gwarancja, ze w tym konkretnym terminie, w tym konkretnym miejscu będę miała zapewnione konkretne warunki.
          Ulokowanie 5 os w hotelu a 15 robi jednak roznice
          I dlatego tez jestem w stanie zrozumieć, ze dla większej ekipy w pewnych miejscach wymagana jest płatna rezerwacja na długo przed impreza.
          Stad tez moja wypowiedz wyżej.
    • kachaa17 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 10:40
      A nie można zmienić tej rezerwacji? Niech reszta rodziny wypłaci zaliczkę a Wy jak się zdecydujecie i będą miejsca to wtedy dopłacicie i przyjedziecie. Na pewno można jeszcze zmienić liczbę osób.
      • mail-na-gazecie Re: tesciowie planuja 07.01.19, 11:14
        Myślę, że na tym etapie można.
    • mail-na-gazecie Re: tesciowie planuja 07.01.19, 10:48
      Płakać i płacić, bo zakładam że nie chodzi o pieniądze. Inaczej kwas na lata.
      • triss_merigold6 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 11:04
        Wzięłabym na klatę kwas w taki sposób, że teściowie dlugo by przepraszali za robienie zobowiazujacych finansowo planów bez uzgodnienia.
        • katie3001 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 11:09
          A co byś zrobiła? smile
          • triss_merigold6 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 11:14
            Zaczęłabym od telefonu i wypowiedzenia frazy "Jak śmiesz...", a zakończyła chłodną informacją, że nie życzę sobie podobnych niespodzianek, jest to wyjątkowo nietaktowne i nie rozumiem skąd pomysł dysponowania cudzym czasem i finansami.
            • mail-na-gazecie Re: tesciowie planuja 07.01.19, 11:16
              No jasne ...
              • triss_merigold6 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 11:21
                Nie mam problemów z mówieniem ludziom NIE, zwłaszcza jeśli chodzi o czas i kasę.
                • mail-na-gazecie Re: tesciowie planuja 07.01.19, 11:25
                  Haha...Normalnie kiedyś bym się zgodziła, ale teraz po latach jak w podobny sposób zademonstrowałam swoje stanowisko rodzinie bardziej składam się ku miękkim technikom. Pokłócić się człowiek zawsze zdąży wink
        • arwena_11 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 14:34
          A potem pożegnała się z pomocą przy dziecku.
          • yuka12 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 18:39
            A jeżeli i tak nie pomagają 😉?
            • arwena_11 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 19:05
              Ona coś pisze że się starać będą chcieli o drugie dziecko.

Zastanawiam się czy to nie jakaś rocznica teściów? 40-50 rocznica ślubu 70 urodziny? Skoro sobie ktoś zadaje tyle trudu z rezerwacją - to raczej jakaś ważna okazja.
      • berber_rock Re: tesciowie planuja 07.01.19, 11:44
        mail-na-gazecie napisał:

> Płakać i płacić, bo zakładam że nie chodzi o pieniądze. Inaczej kwas na lata.

- takie podejscie powoduje jedynie, ze z czasem beda coraz bardziej wchodzic na glowe ...
        - w dudzie mam kwas na lata: uwazam, ze jesli ja podchodze z szacunkiem do czyichs planow i czasu, to mam prawo wymagac tego szacunku rowniez w stosunku do siebie.
        • cruella_demon Re: tesciowie planuja 07.01.19, 11:57
          Kwas i tak będzie, bo strona przymuszona będzie to dusić w sobie do pierwszej lepszej awantury.
          A swoją drogą, ciekawe co to za wydarzenie, że zaliczkę trzeba wpłacać 2 lata wcześniej smile
          • berber_rock Re: tesciowie planuja 07.01.19, 12:05
            cruella_demon napisała:

> Kwas i tak będzie, bo strona przymuszona będzie to dusić w sobie do pierwszej l
            > epszej awantury.

_ Prawdopodobnie tak. Natomiast ja bym to na wlasne potrzeby potraktowala jako cwiczenie ze stawiania granic rodzinie.
          • krypteia Re: tesciowie planuja 07.01.19, 14:24
            cruella_demon napisała:

> A swoją drogą, ciekawe co to za wydarzenie, że zaliczkę trzeba wpłacać 2 lata w
            > cześniej smile

konkurs chopinowski w 2020? odbywa się co 5 lat o ile mnie pamięć nie myli wink
        • mail-na-gazecie Re: tesciowie planuja 07.01.19, 12:13
          Oczywiście się zgadzam, ale ja nie jestem taka znów pro rodzinna by się przejmować. Inni jednak mają inaczej w rodzinach, Autorka zapewne też inaczej by się nie zastanawiała wink
      • hanusinamama Re: tesciowie planuja 07.01.19, 13:55
        Imiec cos takiego co jakis raz powtarzane? O nie. Wole kwas raz a dobrze i potem juz samemu dysponowac swoim wolnym czasem.
    • anika772 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 11:14
      Niwyobrażalna sytuacja. Serio ktoś komuś cokolwiek rezerwuje, dysponuje czasem i pieniędzmi bez wcześniejszego uzgodnienia?
      Jeśli nie chcecie jechać, to odmówcie.
    • cruella_demon Re: tesciowie planuja 07.01.19, 11:53
      Nie wiem co rozumiesz przez "będzie nieprzyjemnie", w każdym bądź razie, ani moja, ani męża rodzina by nam (w domyśle MI) takiego numeru nie wycięła, bo zwykle jestem do rany przyłóż, ale w sytuacji wqwu, nieprzyjemna, to nie jest właściwe określenie wink
      Natomiast co do samego wydarzenia, wszystko zależy co to jest i czy chcę jechać. Jeżeli jest dla mnie atrakcyjne i mam ochotę, to ryzykuję i wpłacam, cóż pecha można mieć i złamać nogę nawet rezerwując miesiąc przed.
      Natomiast jeżeli nie mam ochoty i nic nie deklarowałam, to mówię wprost, że ani nie deklarowałam, ani nie mam zamiaru wpłacać. Zależnie od natężenia focha i pretensji, zaczynam od opi**lu kończąc na dżihadzie.

W waszym przypadku niestety nie ma już trzeciego wyjścia. Albo się uginacie i płacicie i wy macie focha albo nie płacicie i nie jedziecie i oni mają focha wink
      tak czy siak, kwasy i tak będą.
      • nowi-jka Re: tesciowie planuja 08.01.19, 08:41
        czemu niby impreza sie rozwali jak nie wpłacicie - napraweede 2 lata do przodu nei mozna zrobic zadnych roszad? wycofanie zaliczki jest zazwyczaj mozliwe do pewnego czasu i nie wiem czy to az tak długi okres, byoby łatwiej gdybys powiedziała co to za impreza
    • hanusinamama Re: tesciowie planuja 07.01.19, 13:53
      Ale to nie moga jechac bez was? Mowiliscie ze nie ejstescie pewni czy bedziecie jechać...zadecydowali smai to niech teraz poniosą konsekwencje. Ja juz pomijam ze w zyciu nie wybrałabym sie na wyjazd z tesciami i rodzenstwem czy to moim czy meza. Takie spedy rodzinne wyprowadzają mnie z równowagi. Znajomi jezdza na wkaacje z 2 parami dziadków w ramach nianiek do dziecka. Wracają skłoceni bo dziecko jedno i akurat babcie sie pożarły ktora ma pilnować. I co roku znowu to samo...tzn dziadkowie sie kłóca a rodzice 2 tygodnie maja wolne od dziecka....no juz wolimy sie sami zajmować dziecmi na wyjazdach, odpuscic sobie spacery we dwoje po plazy czy wyjscia do kina...niz miec takie atrakcje.
      • cruella_demon Re: tesciowie planuja 07.01.19, 14:06
        Gorzej jak rezerwacja już poczyniona i te 5 stów stało się faktem dokonanym wink
        Wtedy, to bym z czystej złośliwości powiedziała, że nie jadę i nie zapłacę. Jak by dostali taką nauczkę, to by następnym razem zapytali wcześniej.
        • 3-mamuska Re: tesciowie planuja 07.01.19, 19:18
          cruella_demon napisała:

> Gorzej jak rezerwacja już poczyniona i te 5 stów stało się faktem dokonanym wink
          > Wtedy, to bym z czystej złośliwości powiedziała, że nie jadę i nie zapłacę. Jak
          > by dostali taką nauczkę, to by następnym razem zapytali wcześniej.

Ale oni pytali wcześniej , tyle ze odpowiedz nie była sprecyzowana , nie było „NIE” nas nie będzie, ale jedynie wątpliwość ze to za wcześnie z planowaniem i ze raczej jak nic nie wyskoczy to pojadą.
          Znaczy ciąża/poród choroba.
          Musi być to coś ważnego i ja np.nie rozumiem zupełnie takiego sprzeciw ia się tylko dla zasady.
          To chyba raczej osoby która maja problem z poczuciem własnej wartości ,ze takie coś aż tak wyprowadza z równowagi.
          Coś jak w rodozaju na złość matce odmrożę sobie uszy a czapki nie założę.
          • cruella_demon Re: tesciowie planuja 07.01.19, 20:26
            Ale rozumiesz, że przed wpłatą kilku stówek, podstawowe minimum kultury wymaga zapytać?
            Już pomijając, że każdy się może rozmyślić, a już zwłaszcza gdy nic oficjalnie nie deklarował.
            Przyjmijmy, że nie złośliwości, ale z przyczyn jakichś tam DLA NICH istotnych jednak nie jadą. To mają tą zaliczkę zapłacić dla zasady, żeby rodzina nie była stratna? A niby z jakiej racji.

Dysponowanie czyimś czasem i portfelem jest szczytem buractwa. O ile osobie, którą lubię mogłabym przymknąć oko, ale też w granicach rozsądku - czyli- nie zapłaciłabym za usługę z której nie miałabym zamiaru korzystać, o tyle osobie niezbyt lubianej zrobiłabym z premedytacją na złość.
            • zlota.ptaszyna Re: tesciowie planuja 07.01.19, 21:20
              Ale jak moze syn nie pojechać na np 70 urodziny mamy albo okrągła rocznice ślubu rodziców Urządzana hucznie i planowana z wyprzedzeniem. Moze nie pojechać syn leżący w śpiączce. Syn nie leżący w szpitalu nie moze sie rozmyślić czy cos innego sobie zaplanować....
              No weźcie zejdźcie na ziemie wreszcie!
              • jeziorowa Re: tesciowie planuja 07.01.19, 21:48
                Autorka w poście startowym napisała, że to impreza cykliczna a nie „teraz albo nigdy”, więc nie rocznica prywatna tylko prędzej jakiś konkurs (np. wspomniany wcześniej Chopinowski) albo turniej czy inne igrzyska (np. Mistrzostwa Europy w piłce nożnej będą w 2020 roku).
                • zlota.ptaszyna Re: tesciowie planuja 07.01.19, 21:55
                  urodziny i rocznica ślubu nie sa cykliczne ?
                  • hanusinamama Re: tesciowie planuja 07.01.19, 22:02
                    Ja dziekuje za takie zaproszenie na rocznice czy urodziny: zapraszam was na malediwy, kosztować to was bedzie 10000 (zaliczka płatna dzisiaj)...
                  • jeziorowa Re: tesciowie planuja 07.01.19, 22:07
                    Okrągłe rocznice są oczywiście cykliczne ale odniosłam wrażenie, że chodzi o coś częstszego niż raz na dekadę. Setne urodziny babci czy 30 rocznica ślubu rodziców to jest jednak dla mnie „teraz albo nigdy”. Wydarzenie „jak nie teraz to za 3lata albo 5” to dla mnie koncerty, imprezy sportowe itd.
                  • ruscello Re: tesciowie planuja 08.01.19, 06:14
                    A to na urodziny i rocznice ślubu zbiera się od gości kasę, by zorganizować imprezę? big_grin Nie poszłabym na taką uroczystość nawet do rodziców.
                  • mgla_jedwabna Re: tesciowie planuja 08.01.19, 08:25
                    W pewnym wieku okrągłe rocznice nie są z założenia cykliczne, bo każda może być tą ostatnią.
    • mikams75 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 14:20
      I nie da sie anulowac tak wczesnej rezerwacji? Zazwyczaj jak sie rezerwuje, to ma sie dojakiejs tam daty mozliwosc bezplatnej anulacji, przy tak odleglych terminach powinno to byc mozliwe.
      I jacy rozwalacze imprezy? Bez was ta impreza sie nie odbedzie?
      Jak wybrnac? Powiedz, ze tego dnia w 2020 roku bedziesz w 9tym miesiacu ciazy.
    • hrabina_niczyja Re: tesciowie planuja 07.01.19, 15:08
      Jest inne wyjście, zostaw to mężowi. Niech on decyduje i rozmawia ze swoją rodziną. Ty jesteś daleko z tyłu w tym temacie. Ja bym tak zrobiła.
      • agniesia331 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 18:31
        Nie jest daleko w temacie.bo po zaplacie zaliczki bedzie roszczenie.ze doplacaja ivjada.wiec jak jest daleko w temacie? Chyba to ich pieniadze. Tesciowie niech szukaja kogos na ta zaliczke.maja rokvi troche
      • ardiss1 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 18:46
        Ale ono są rodzina. Razem
        On i ona 😀 wiec razem rozwiązuje się problemy...
      • zlota.ptaszyna Re: tesciowie planuja 07.01.19, 18:48
        No dokładnie. Po co te kwasy skoro to rodzina męża
    • maaria33 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 15:19
      Podziękować i poinformowac, że jak tylko zdecyujecie się pojechać to od razu wpłacicie zaliczkę.
      • 3-mamuska Re: tesciowie planuja 07.01.19, 19:20
        maaria33 napisała:

> Podziękować i poinformowac, że jak tylko zdecyujecie się pojechać to od razu wp
        > łacicie zaliczkę.

I to jest najbardziej dorosła odpowiedz w tym watku.
        • berber_rock Re: tesciowie planuja 07.01.19, 20:01
          To jest odpowiedź ktora niczego nie rozwiązuje, bo logicznie z niej wynika, ze jak sie zdecyduja nie jechac, to kasy nie wplaca, a nie o to staruszkom chodzi.
          Na moj gust to jest keas z opiznionym zaplonem.
    • ardiss1 Re: tesciowie planuja 07.01.19, 18:44
      O matko. Szlag by mnie też trafił. Wcale się nie dziwię ze jesteście wkurzeni.
      Absolutnie bym nie płaciła tej zaliczki. Bo albo ktoś mnie pyta czy wchodzę w temat i mówi słuchaj trzeba zapłacić albo liczy się z tym ze się nie zgodzę i wtedy bierz zaliczkę na siebie.
      W życiu bym nie zapłaciła z takim wyprzedzeniem. No jak ktoś tak komuś może coś planować. .
    • zlota.ptaszyna Re: tesciowie planuja 07.01.19, 18:47
      Tylko błagam nie pisz MY, bo dam sobie kciuk uciąć ze to twoje fochy a maz przytakuje ale tak naprawdę jest po stronie swojej rodziny. Co niby wymyślisz w terminie uroczystości rodzinnej , po to zaplanowali teraz żeby miec cie w garści, raczej sie nie wywiniesz wiec nie pogarszaj sytuacji

Jesteś drugim wcieleniem forumki Berberrock ?
      • berber_rock Re: tesciowie planuja 07.01.19, 20:05
        zlota.ptaszyna napisała:

> po to zaplanowali teraz żeby miec cie w garści,

A to u ciebie w rodzinie obowiazuje zasada "kto pierwszy zaklepie termin, ten lepszy"?
        Czyli jak tesciowa teraz zaklepie ci wyjazd na WE do spa w 2020, a akurat twoje dziecko wymarzy sobie wlasny slub w ten sam WE, to jednak wygra Ciechocinek ze swiekra?
    • anorektycznazdzira Re: tesciowie planuja 07.01.19, 21:36
      Ale jesteś pewna, że mężowi rzeczywiście "podniosło się ciśnienie", kiedy cała jego rodzina radośnie i zgodnie się dogadała i jedzie?
      Naaapraaawdę...?
      smile
      Szczerze- nie sądzę, że jasno wyartykułował, że MAJĄ NIE ROBIĆ rezerwacji ani żadnych zobowiązań nie zaciągać, zanim się nie zdeklarujecie. Raczej przytaknął, że pomysł bardzo fajny tylko nie jesteście pewni. No to pomogli Wam się zdecydować suspicious

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka