panna_lila 13.05.20, 22:22 całe długie życie myślałam, że to to samo, a jak wy potraficie odróżnić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: mniszek lekarski a mlecz 13.05.20, 22:48 Rozróżniam od dziecka -ciocia mi wyjaśniła (była biologiem). Mlecz polny ma ciemniejszą zieleń, chudszą łodygę, jest smuklejszy. Mniszek ma łodygę rurkę, szerszyKwiatostan, jest jaśniejszy w kolorze. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: mniszek lekarski a mlecz 13.05.20, 22:58 Cóż, mają sporo różnic,choćby łodyga ( mniszek ma rurkę), kwiatostany ( mniszek ma jeden kwiat na łodydze, mlecz więcej) liście mniszka wyrastają prosto z ziemi a mlecza z trzonu. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: mniszek lekarski a mlecz 13.05.20, 23:00 \w skrócie: inna łodyga mlecz ma łodygę rozgałęziającą się liście mlecza polnego są inne w dotyku (twardsze) i wyrastają na różnej wysokości Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: mniszek lekarski a mlecz 13.05.20, 23:48 No to ja do tej pory byłam przekonana, że mniszek i mlecz to to to samo. Za to ten chwast nazwany mleczem polnym to po prostu chwast udający mlecz Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: mniszek lekarski a mlecz 14.05.20, 00:00 Tzn. ten mlecz w moim ogrodzie to mniszek i mogę go ekologicznie zmieniać na prozdrowotne zielę zamiast bezdrosko pozbywać się jako chwasta? Też dobrze 😁. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: mniszek lekarski a mlecz 14.05.20, 08:51 tak - więcej = możesz zrobić :"miód" z mniszka lekarskiego (nie na darmo nosi taką nazwę) Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: mniszek lekarski a mlecz 14.05.20, 00:27 Całe (albo raczej całe za pamięci) długie zycie wiem, że mniszek to mniszek, a mlecz to mlecz, ale i tak mówię na mniszka mlecz, podobnie jak wszystkie znane mi osoby, nawet te z botanicznym wykształceniem Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: mniszek lekarski a mlecz 14.05.20, 06:37 Ha, ha, u nas było to samo! A ten chwast na zdjęciu, to był chwast, nie żaden mlecz Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: mniszek lekarski a mlecz 14.05.20, 07:16 Mniszek, mlecz, i tego i tamtego nie toleruję na trawniku bo mnoży się w obłędnym tempie. Profilaktyczny oprysk raz na miesiąc na szczęście daje radę Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: mniszek lekarski a mlecz 14.05.20, 17:38 O to to. I jeszcze grochodrzew. Wszyscy wiedzą, ze to grochodrzew a mówi się i tak akacja. Odpowiedz Link Zgłoś
panpaniscus Re: mniszek lekarski a mlecz 14.05.20, 09:23 Różnica to jest między Taraxacum officinale a Sonchus sp. Po polsku to możesz nazywać Taraxacum officinale jak chcesz - tak jak Vaccinium myrtillus możesz nazywać borówką albo jagodą, (zależy skąd w PL jesteś . Tak samo jak nie musisz mowić na Robinia pseudoacacia robinia akacjowa ani grochodrzew, możesz mowić akacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: mniszek lekarski a mlecz 14.05.20, 14:33 Odróżniam, nawet zrobiłam już w tym roku syrop z mniszka. Smak dzieciństwa 😉 Mlecz u mnie jeszcze nie kwitnie, więc trudno byłoby się pomylić Odpowiedz Link Zgłoś