Dodaj do ulubionych

gra planszowa dla 14-latka

30.11.20, 13:55
Hej emamy,
podpowiedzcie jakąs grę planszową dla 14-latka.
Uprzedzam, że chłopca nie znam i nie podpytam, bo to prezent w ramach jednej z wielu akcji Gwiazdka.
Obserwuj wątek
    • cku Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 14:04
      U nas:
      Terraformacja Marca
      Catan
      Epoka kamienia
      tajemnicze domostwo
      Robinson Cruzoe
      • cku Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 14:09
        Terraformacja Marsa miało być.
        • claudel6 Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 14:34
          dzięki!
    • ga-ti Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 14:52
      Moi lubią Catana, są różne rozszerzenia.
      Ostatnio gramy z młodszą w Wsiąść do pociągu, wersja dla małych i bardzo się wszystkim spodobała, planujemy kupić dla dorosłych.
      Był tu niedawno wątek o grach, chyba w tytule dla młodszych,ale padały różne propozycje.
    • scarlett74 Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 15:03
      Nie chcę nikomu nic umniejszać, ale... W ramach właśnie akcji Gwiazdka, kupiłam chyba Catańczyków dla nastolatka, ze tak powiem z trochę patologicznej rodziny. Było to bez sensu, młody niezadowolony z gry ,gdzie trzeba czytać instrukcję, a poza tym nikt nie chciał z nim grać . Potem mama mi powiedziała, że po prostu grę sprzedali. Więc zastanów się , jak już to wybierz typu Stołki, a nie Terrrafoermacja Marsa 😉
      • skarolina Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 15:53
        Dokładnie, 14-latkowie są różni, różne są rodziny. Nie trzeba żadnej patologii, żeby zaawansowana gra planszowa, która wymaga lektury kilku(nasto)stronicowej instrukcji i 1,5-2 - godzinnej rozgrywki, zdecydowanie nie przypadła do gustu obdarowanemu.
        Jeśli chcesz kupować grę planszową w ciemno, to raczej jest totalnie bez sensu. No chyba, że wybierzesz jakieś dobble albo prawo dżungli, ale to też, jak trafisz jednak na grającego, to się nie ucieszy.
        • beverlyja90210 Re: gra planszowa dla 14-latka 01.12.20, 01:14
          U nas nie patologia ale jakbyś kupiła mojemu synowi grę planszowa to byłaby klapa, on nigdy nie lubił planszówek. Wszyscy gramy,lubimy on jeden nie lubi to mało powiedziane. Kiedyś grał bo nie miał wyboru smile ale nie złapał bakcyla. Gra ale nie w planszowki
      • claudel6 Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 19:12
        tam jest czwórka nastolatków, wiec będzie miał z kim grać. a ten Catan taki trudny? nie chcę też kupić czegoś czym się szybko znudzą.
        • iberka Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 19:17
          Nie zakładaj, że będą grać. W przypadku strzału "w ciemno" szukałabym wśród gier grywalnych od 1 osoby, np. Agricola, Reykholt.
        • cku Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 19:27
          Catan podstawowy trudny nie jest. Catan z dodatkami robi się już bardziej skomplikowany.
        • skarolina Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 23:17
          Ale będą grać w ogóle? Gier jest mnóstwo, ale nie ma uniwersalnych, takich, które się zawsze i każdemu spodobają. Może coś z takich bardziej imprezowych? Ryzyk fizyk? Magic Maze?
      • ga-ti Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 21:38
        Hm, możesz mieć rację.
        Wtedy, jeśli ma być gra, można postawić na ładne graficznie karty albo karty Uno, albo nawet Doble. Można pokombinować z smart games (są dla jednego gracza, mają zróżnicowane stopnie trudności, nie doradzę dla nastolatka niestety).
        Tak jeszcze pomyślałam, może darta po prostu? Są jakieś elektroniczne, naliczają punkty.Niby gra a nie gra smile
    • qwirkle Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 15:28
      Wysokie napięcie

Talizman Magia i Miecz.

Ale faktycznie - jeżeli nie będzie miał z kim grać - to nie...
      • qwirkle Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 15:30
        Albo pi prostu talia kart, dobrej jakości.
    • fogito Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 15:42
      Szachy
    • mama-ola Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 15:45
      Splendor ma w miarę prostą instrukcję. Jeszcze prostsze są rummikub i 6 bierze (karcianka).
    • claudel6 Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 19:23
      mam na krótkiej liście Splendor i Tajemnicze domostwo (są najmniej złożone)
      • cku Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 19:28
        Ja od razu ostrzegam, ze Domostwo jest specyficzne. Bardziej na skojarzenia, abstrakcyjne myslenie itp.
    • bassino73 Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 19:35
      Splendor. Bawi i 8 llatka i dorosłych. Prosta instrukcja. Gra mało losowa,wiec zaawansowany gracz dobrze się bawi, a jednocześnie reguły na tyle proste, ze mniej zaawansowany gracz będzie się też dobrze bawił. Polecam.
    • jeziorna Re: gra planszowa dla 14-latka 30.11.20, 21:15
      Cluedo
      Cv Uwielbiamy (dorośli, 10latek,14latki
      Blokus
    • flo-bo Re: gra planszowa dla 14-latka 01.12.20, 11:31
      Minecraft - planszówka, jeśli lubi minecrafta prezent będzie hitem. Jeśli Harry Potter jest ok dla niego - tu tez są planszowki do wyboru. Z planszowek i karcianych: Catan, Smoki, Sen, Kruki-z Naszej Księgarni - rewelacja.
    • flo-bo Re: gra planszowa dla 14-latka 01.12.20, 11:37
      A jeśli dla 1 osoby to komiksy, ksiazki paragrafowe - gra ksiazka, rewelacja. Ewentualnie jakieś logiczne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka