Dodaj do ulubionych

Przetwory teraz

21.09.22, 07:59
Witajcie. Mam dzisiaj wolny dzień i chciałabym jeszcze jakoś podratować spiżarnię. Co teraz robicie? Co teraz można jeszcze zrobić? W tamtym tygodniu widziałam jeszcze maliny w warzywniaku, ale to chyba była końcówka. Dziękujęsmile
Obserwuj wątek
    • mama_duzych_dzieci Re: Przetwory teraz 21.09.22, 08:11
      Powidła śliwkowe, buraki czerwone do drugiego dania lub na barszcz, papryka czerwona, jeszcze 3 dni temu były pomidory limy.
      • amsterdama Re: Przetwory teraz 21.09.22, 08:17
        Co robisz z pomidorami? Przeciery czy w całości?
        • mia_mia Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:36
          Nie do mnie, ale z przetworów robię głównie pomidory, więc podpowiem. Ja robię zupy, wyciska się sok, gotuje z odrobiną soli i cukru i do słoików (wersja bez maszynki, czyli blendowanie, wtedy są z pestkami), można pogotować dłużej i mocniej zagęścić, wtedy wychodzi przecier lub nawet koncentrat. Do przecieru można dodać całe lub pokrojone w kawałki pomidory i wtedy w daniach będą kawałki. Można też zrobić sos do pizzy, wtedy dodaje się czosnek i oregano albo bazylię.
          I wszystko potem pasteryzuję w piekarniku.
          Pomidory do dań można też pomrozić
          • amsterdama Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:39
            Bardzo dziękuję. Napisze mi jeszcze- jeśli możesz, jak się pasteryzuje w piekarniku : czas, temperatura, dokręcone wieczka? Zawsze gotowałam słoiki w garze.
            • mia_mia Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:46
              Ja dokręcam mocno i pasteryzuję dłużej niż w przepisach, trochę tak na oko temperatura w przepisach jest 110 i czas chyba pół godziny, ja i trochę dłużej i temperatura trochę wyższa. Zostawiam też w piecyku do wystygnięcia jeśli jest możliwość. Nigdy mi się nie zepsuły.
              • amsterdama Re: Przetwory teraz 21.09.22, 10:14
                Bardzo, bardzo dziękuję!
        • magia Re: Przetwory teraz 21.09.22, 11:35
          ja z pomidorów robie passaty i gotowe sosy do makaronu. Najłatwiej bo nie trzeba obierac pomidorow. W zasadzie kazda ilosc moge tak przerobić.
      • alfa36 Re: Przetwory teraz 22.09.22, 19:55
        Jak się robi buraki na barszcz?
        • mama_duzych_dzieci Re: Przetwory teraz 24.09.22, 19:11
          Rzadko bywam, gotuje 10 kg buraków w łupince. Jak wystygną to je obieram. I teraz sa dwie wersje, albo maszynka na wiórki ( ponoc gorsze) albo ręczna tara równiez na wiórki większe. Po starkowaniu dodaję 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru i albo sok z całej cytryny lub paczkę małą kwasku cytrynowego. Mieszam. Zostawiam na 2-4 h. Potem mieszam i pakuję w słoiki litrowe. Z 10 kg wychodzi 10 słoików. Pasteryzuję 15-20 min klasycznie w garze. W zimie doprawiam albo do drugiego dania ( wersja na ciepło lub na zimno - cebulka, olej) Jak chce gotować barszcz to gotuje wywar mięsno warzywny , grzybek suszony, z ziemniakami lub osobno, na koniec dodaję słoik buraków - na koniec czosnek praska plus majeranek.
    • daniela34 Re: Przetwory teraz 21.09.22, 08:14
      Maliny mogą być drogie jak w aptece, co oczywiście nie znaczy, że nie można zrobić przetworów, tylko może to być nieekonomiczne 🙂
      Śliwki gruszki, jabłka, figi.
      • amsterdama Re: Przetwory teraz 21.09.22, 08:18
        Jak”przetwarzasz” gruszki?
        • mondaymorning1987 Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:01
          Ja suszę w suszarce do grzybów.
          • princesswhitewolf Re: Przetwory teraz 23.09.22, 19:40
            Co to jest suszarka do grzybow. Ja mam suszarke ale w zyciu nie slyszalam o specjalistycznej do grzybow
        • daniela34 Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:08
          Robię podobnie jak jabłka: mus z cynamonem i wanilią. Kiedyś robiłam jeszcze gruszki marynowane, ale niespecjalnie znalazłam dla nich zastosowanie.
          • amsterdama Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:40
            Dzięki: mus z cynamonem i wanilią!
            • daniela34 Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:41
              I soku z cytryny trochę dodaj, na przełamanie słodyczy.
              • daniela34 Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:42
                Nawiasem mówiąc przypomniałaś mi, że muszę właśnie zrobić te gruszki. Może w weekend
                • panna.nasturcja Re: Przetwory teraz 22.09.22, 18:03
                  Pasteryzujesz je? Czy na gorąco do słoików? Bo gruszki akurat mam.
                  • daniela34 Re: Przetwory teraz 23.09.22, 22:21
                    Przepraszam, panno nasturcjo, dopiero teraz zauważyłam pytanie. Tak, pasteryzuję, bo daję niewiele cukru, więc mam mało konserwantu.
          • ewenny58 Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:52
            Danielo, ja marynowane gruszki traktuje jak pikle ogórkowe
            dodatek do drugiego dania, do sałatek
            dobre i coś innego
            • daniela34 Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:58
              👍
        • mia_mia Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:39
          W zalewie cukrowej z cynamonem albo cynamonem lub imbirem kiedyś robiłam i wtedy dodawałam do sałatek z serem kozim czy pleśniowym albo na ciepło z lodami. Dobre to było.
      • default Re: Przetwory teraz 23.09.22, 19:24
        daniela34 napisała:

        > Maliny mogą być drogie jak w aptece,

        A u mnie teraz szczyt wysypu malin - nie nadążam tego zbierać i przerabiać, robię soki i dżem, a na świeżo to już nam się przejadły.... Wyjątkowy w tym roku urodzaj. A ile jeszcze niedojrzałych na krzakach ! Jak nie będzie przymrozków, to będziemy jeść maliny do listopada 😄
        • daniela34 Re: Przetwory teraz 23.09.22, 22:08
          Zazdroszczę
        • lily_evans011 Re: Przetwory teraz 24.09.22, 10:47
          Wyślij trochę na ematkę smile.
    • magda.z.bagien Re: Przetwory teraz 21.09.22, 08:23
      U mnie pigwa, nalewki już się robią, następne będą dżemory.
      • alicigo123 Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:46
        Mogę prosić o przepis na dżem z pigwy?
        • magda.z.bagien Re: Przetwory teraz 23.09.22, 19:06
          Pigwa nadaje się do różnych kombinacji.
          Dziś robiłam z pomarańczami i cytryną. Robię na oko, poniżej moje dzisiejsze proporcje.

          Wersja z pomarańczami-
          3 kg owoców, to jest waga po wykrojeniu ogryzkow.
          4 pomarańcze z ładną skórką
          Cukier według uznania, ja dałam około 600-700 g, wyszło dość kwaskowate.
          Używam zwykłego cukru, pigwa ma dużo pektyn i bez żelującego jest ok.
          Opcjonalnie cynamon, imbir, goździki.

          Pigwy nie obieram, tylko usuwam ogryzki.
          Ogryzki gotuję w małej ilości wody z pokrojonym imbirem i goździkami. Nie trzeba tego robić, ale ogryzki mają dużo pektyny. W tym czasie kroję pigwy, ścieram na tarce skórkę pomarańczy, kroję pomarańcze. Owoce i skórkę z pomarańczy wrzucam do gara i dodaję wodę z ogryzkow, dorzucam kawałek kory cynamonu. Wszystko gotuję, aż owoce się rozpadną. Na końcu dodaję cukier.

          Wersja z cytrynami jest podobna. Robiłam z 1.5kg owoców i dodałam 3 cytryny - skórki i owoce. Do wersji cytrynowej wsypałam więcej cukru.

          Może być też sama pigwa, ale warto dać chociaż jedną cytrynę, żeby podkręcić smak.
          • default Re: Przetwory teraz 23.09.22, 19:19
            Też nie obieram pigwy, ale jednak ten meszek ze skórki jednak trzeba dobrze wytrzeć.
            • magda.z.bagien Re: Przetwory teraz 23.09.22, 19:26
              No jasne, to oczywiste, że pigwy należy porządnie umyć, a pomarańcze wyparzyć.
        • princesswhitewolf Re: Przetwory teraz 23.09.22, 19:41
          Pigwa dobrze sie poslubia z truskawkami. Zageszcza je. Swietny dzem wychodzi. Mam w domu ,9 letniego truskawkowca
          • magda.z.bagien Re: Przetwory teraz 23.09.22, 22:02
            Nie próbowałam z truskawkami. Kusi mnie jeszcze pigwa + owoce bzu.
            • princesswhitewolf Re: Przetwory teraz 23.09.22, 22:52
              Tylko ze i to i to suche...
              Pigwa lepiej z mokrym owocem jakimkolwiek
        • default Re: Przetwory teraz 24.09.22, 10:14
          Ja robię z samej pigwy, kroję owoce, zasypuję cukrem, odstawiam na noc albo dłużej , żeby puściła sok, potem gotuje, aż pigwa się rozpadnie. Dżem nabiera w czasie gotowania ładnego, ciemnorozowego koloru.
          Kiedyś zrobiłam galaretkę - wtedy gotuje się pokrojone całe owoce, razem z ogryzkami, a potem się przeciera całość. Ścina się świetnie, pięknie wygląda (ten różowy kolor !) i dobrze smakuje, ale roboty więcej.....
    • shellyanna Re: Przetwory teraz 21.09.22, 08:30
      Robiłam w weekend powidła śliwkowe. Pierwszy raz w życiu. I ostatni.
      Z pełnego gara śliwek wyszedł mi jeden sredni sloik. Garnka nie mogę doczyścić po tych powidlach. Nie wiem ile kosztuje kg śliwek - te akurat były częściowo z mojej śliwy i częściowo od cioci, ale jestem przekonana, ze jeśli nie ma się swoich owoców to to jest robota głupiego i bardziej opłaca się kupić te powidła niż tracić kasę i czas na owoce, energię i obróbkę.
      • shellyanna Re: Przetwory teraz 21.09.22, 08:31
        Ogórki kiszone - to tak. Szybkie, tanie i proste.
        Owocowe przetwory moim zdaniem nie.
        • amsterdama Re: Przetwory teraz 21.09.22, 08:56
          Ogórki kiszone, domowe są dobre, tyle, że ja ich nie mam gdzie trzymać. Chodzi mi o ten czas, kiedy „ buzują” i dają mocny zapach- trzeba by chyba mieć piwnicę ( moja spiżarnia to mebel nie osobne pomieszczeniesad )
          • shellyanna Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:36
            A w kuchni te 2-3 dni nie możesz?
            • amsterdama Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:41
              Kuchnia otwarta😏 Ale jeśli to tylko 2-3 dni, wytrzymamy. Wydawało mi się, że to taki kilkutygodniowy zapach.
              • szmytka1 Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:45
                Przecież to zapach kopru i czosnku, bardzo przyjemny 😆 jak buzują tzn za wysoka temperatura. Trzymam w kuchni na podłodze, bo nie chxe mi się wynosić od razu do piwnicy, choc takie co kisna w wolnym tempie w niższej temp w piwnicy są zdecydowanie smaczniejsze.
          • mia_mia Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:41
            Moje nie wyciekają (sporadycznie), więc nie brudzą i nie mają zapachu, trzeba tylko zostawić więcej przestrzeni na górze
      • amsterdama Re: Przetwory teraz 21.09.22, 08:57
        A propos śliwek- nigdy nie robiłam, ale mnie kusiło.
        • ga-ti Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:43
          Dostałam raz śliwki i się poddałam, zamiast je gotować i gotować bez końca to pogotowałam i zblendowałam i do słoików. Smaczne wyszły smile
          • magia Re: Przetwory teraz 21.09.22, 11:38
            robie tak samo, wrzucam rozdrabniam, godzina gotowania i do słoików, nawet cukru nie daje. Spokojnie rok wytrzymują, dluzej u mnie nigdy nie stoją
        • magda.z.bagien Re: Przetwory teraz 23.09.22, 19:14
          Do powideł można dosypać kakao, bardzo dobre połączenie.
      • szmytka1 Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:43
        Śliwki kupowałam po 2 zł. Nie robię z nich nic smażonego, bo nie lubię. Pestkuję, pakuję w sloiki i zalewam syropem. Lubię takie wyżerać zimą i zapijać tym kompotem 😁
      • 3zos3 Re: Przetwory teraz 22.09.22, 05:00
        Podobno nie można ich mieszać ani razu w garnku. Wtedy nie przywierają i można je gotować te 2-3 godziny.
      • bananananas Re: Przetwory teraz 22.09.22, 19:12
        shellyanna napisała:

        > Robiłam w weekend powidła śliwkowe. Pierwszy raz w życiu. I ostatni.
        > Z pełnego gara śliwek wyszedł mi jeden sredni sloik.

        Jeżeli nie nazywasz "garem" naczynia mniejszego niż 3 litry, a z kolei "średnim" słoika ok 1 litr, to bardzo podjadałaś te powidła w czasie odparowywania wink, albo śliwki do kitu.
        Z porządnych węgierek wychodzi mniej więcej litr powideł z 3 kilo. Oczywiście jest to robota energo- i czasochłonna niestety.
      • mama_duzych_dzieci Re: Przetwory teraz 24.09.22, 19:23
        to nie wiem jaki miałaś "gar" ja z 6 kg śliwek mam 8 słoików powideł. POWIDEŁ - bez grama cukru, mieszane w garze przez 3 kolejne dni. Zrobiłam 3 takie rzuty- razem mam 23 ( jeden musiał być zjedzony na już )
    • szmytka1 Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:41
      Na maliny jesienne masz pełnię sezonu teraz. Będą aż do przymrozków, cały czas kwitną i owocują. Można robić jabłka pod różna postacią i inne owoce, zależy co lubisz. Buraczki do słoików tarte. Paprykę. Sałatki różne. Moja sąsiadka marchewkę nawet robi do słoików.
    • mia_mia Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:42
      Nigdy nie robiłam, bo u nas nie jadamy prawie, ale jest też sezon na paprykę, więc konserwowa i leczo do słoików.
    • andaba Re: Przetwory teraz 21.09.22, 09:48
      Buraki, węgierki, kapustę białą i czerwoną, marchew.
      • bominka Re: Przetwory teraz 21.09.22, 10:00
        Pasatte z pomidorów, powidła śliwkowe.
    • tenjedennick Re: Przetwory teraz 21.09.22, 10:11
      Ogórki zrobione latem, kiszone i w occie. tak samo maliny. W zeszłym tygodniu zrobiliśmy jeszcze passatę. Od rodziców i teściów dostajemy jeszcze paprykę i sałatki smile
    • pepsi.only Re: Przetwory teraz 21.09.22, 10:24
      O matulu, możesz tak wiele, że nie wiem, czy dnia wystarczywink

      -Pomidory -sparzyć, obrać ze skórki, podziabać jakkolwiek, i zagotować, blender i do słoików, masz gotową pasatę
      -Papryka jest, więc może paprykę konserwowaną
      -Albo leczo do słoików
      -Z ogórków możesz zrobić jakąś sałatkę np szwedzką, z dodatkiem cebuli, marchewki i papryki
      -Buraki, możesz zrobić w zalewie octowej, np z dodatkiem cebuli i papryki ,
      -albo po prostu tarte buraczki
      -Śliwki- powidła możesz zrobić, albo w całości w syropie, albo zalewie octowej
      -gruszki w occie
      -Jabłka- mus do słoików- będzie do szarlotki albo naleśników
      -Maliny, możesz zrobić sok do herbaty
      ale ja maliny robię raczej na bieżące spożycie- zasypuję cukrem, po ok. 20minutach zagotowuję , dodaję mąkę (w zimnej wodzie 1 łyżkę mąki pszennej rozbełtać i wlać do malin), zagotowuję. W lodówce dobre kilka dni wmoże przechować, ale z naleśnikami czy pankejkami zjadamy na raztongue_out
      • amsterdama Re: Przetwory teraz 21.09.22, 10:48
        Czy do siku z malin trzeba mieć jakiś sokownik czy coś?
        • amsterdama Re: Przetwory teraz 21.09.22, 10:48
          O matko…. do SOKU!
        • mia_mia Re: Przetwory teraz 21.09.22, 11:21
          Nie, można do dużego słoika wsypać maliny i cukier i poczekać kilka dni, zagotować, wlać do butelek, pasteryzować lub na szybko wsypać do gara, pogotować aż puszczą sok i zrobione
        • snakelilith Re: Przetwory teraz 21.09.22, 11:32
          Jak chcesz maliny bez pestek, to zmiksuj surowe krótko i lekko, potem przetrzyj przez sito, przejdzie szybko i bezproblemowo. Jak może być z pestkami, to nawet przecierać nie musisz, wystarczy lekko zmiksować. A potem zmieszać z cukrem żelującym 3:1, według proporcji na opakowaniu (1,5kg owoców na 500g cukru). To wymaga gotowania tylko 3 minuty. Zrobiłam w ten sposób żel z rokitnika.
          Ten cukier 3:1 jest super. Mam zamiar zrobić w ten sposób dżem z brzoskwiń, znaczy sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować i użyć tego cukru. Jak długo się to utrzymuje, to nie wiem, ale nie robię pierdyliona ton na całą zimą, więc w kilka tygodni i tak wszystko zjem.
          • amsterdama Re: Przetwory teraz 21.09.22, 12:53
            Tak robię dżemy z malin. Wytrzymują i 2 lata.
          • lella_two Re: Przetwory teraz 22.09.22, 18:31
            Używam od dawna ten 3:1 i po ostatnim remoncie spiżarni i ( nareszcie) gruntownym przeglądzie, stwierdzam, że przetwory z nim trzymają się latami. Można z nim też robić świetne galaretki na sokach- u mnie teraz jabłkowa z ostrą papryką pokrojoną w cieniutkie wiórki i rozmarynem.
            Teraz można też robić chutneye. Ze śliwek na przykład😊
      • alfa36 Re: Przetwory teraz 22.09.22, 21:34
        Mąkę do malin?
    • asfiksja Re: Przetwory teraz 21.09.22, 12:58
      Przetwarzamy teraz węgierki, jabłka i winogrona pestkowe. Maliny, winogrona bezpestkowe i brzoskwinie schodzą na surowo.
      • amsterdama Re: Przetwory teraz 21.09.22, 13:12
        A winogrona? Dżemy robisz?
        • kamin Re: Przetwory teraz 21.09.22, 14:33
          Też jestem ciekawa co można z winogron. Oprócz soków/wina.
          • panna.nasturcja Re: Przetwory teraz 22.09.22, 18:04
            Galaretkę. Pyszna jest. Do słoików i potem do herbaty albo do ciasta. Jak do herbaty to robię kwaskową.
    • amsterdama Re: Przetwory teraz 21.09.22, 13:14
      Nie dostałam dzisiaj nigdzie cukru żelującego ani soli niejodowanej🤷‍♀️ Malin też nie dostałam. Za to mam siatę ogórków i worek pomidorów.
      • mia_mia Re: Przetwory teraz 21.09.22, 13:17
        Kiedyś nie wiedziałam, że do przetworów daje się niejodowaną i wychodziły dobre, a cukru żelującego nigdy w życiu nie użyłam. Będzie dobrzesmile
        • amsterdama Re: Przetwory teraz 21.09.22, 14:03
          Dziękuję😍
    • skumbrie Re: Przetwory teraz 21.09.22, 13:24
      Powidła śliwkowe, po taniości, cukru nie wymagają.
      Leczo.
      Dżem pomarańczowy z dyni.
      Jabłko na szarlotkę.
    • dorotkamaskotka Re: Przetwory teraz 21.09.22, 16:43
      -jabłka prażone
      -ocet jabłkowy ze skórek
      -powidła bez cukru robię babcinym sposobem, czyli gotuję aż "zapyrka" i zostawiam do wystygnięcia. Tak 3 dni. Trzeciego dnia do słoików.
      - ajwar i jego wariacje (to nr. 1 w mojej kuchni)
      - ocet winny ze skórek winogron, a z owoców mam plan zrobić pierwszy raz galaretkę
      - gruszki w lekko słodkiej zalewie (do tart na słodko i wytrawnie)
      -sałatkę z zielonych pomidorów
      -przecier z moreli z Sherry (wódką)
      • dominika9933 Re: Przetwory teraz 21.09.22, 17:18
        Śliwki w occie, ajvar.
      • taki-sobie-nick Re: Przetwory teraz 22.09.22, 22:06
        Powidła, gruszki i ocet na mój adres. tongue_out
      • nothingelsemattersnow Re: Przetwory teraz 26.09.22, 14:14
        Podziel się przepisami na ajwar smile
    • panna.nasturcja Re: Przetwory teraz 22.09.22, 01:41
      przecier pomidorowy
      ketchup zwykły i z cukinii
      powidła z węgierek.
      śliwki w occie
      chutne śliwkowo cebulowy
      jabłka na szarlotkę
      leczo
      paprykę konserwową
      sos paprykowo pomidorowy
      gruszki w occie i zalewie słodkiej
      sok malinowy (wciąż są, ale nie wiem jaka cena)
      przeciery z dyni na zupę
      dynię w occie
      kiszoną kapustę
      kapustę czerwoną z jabłkiem
      buraczki na surówkę
      buraczki do drugiego dania na ciepło
      buraczki w occie
      brzoskwinie w syropie
      soloną włoszczyznę w wiórkach na zupę

      Więcej grzechów nie pamiętam tak z głowy, ale pewnie jeszcze coś było
      • szmytka1 Re: Przetwory teraz 26.09.22, 14:32
        Jak robisz brzoskwinie w syropie, no próbowałam zrobić, ale popełniłam jakiś gruby błąd, gdy, wysadziło wszystkim.pokrywki w trakcie pasteryzacji 😆 Roniłam nastepujaco: sparzyłam, bynlepiejnoblazilynze.skorki, wydrążone z pestki połówki bez skóry załadowałam w sloiki, zalałam syropem i do gara z wodą na pasteryzacje.
    • mysiulek08 Re: Przetwory teraz 22.09.22, 03:55
      wariacje na temat 'salatki szwedzkiej'
      dynia slodkokwasna, tak samo gruszki, sliwki
      mus z jablek/gruszek
      grzyby!
      buraczki w zalewie slodkokwasniej w roznych wariantach, cwikla
      mizeria z ogorkow

      i literatura ,🤣
      allegro.pl/oferta/przetwory-w-gospodarstwie-domowym-k-pyszkowska-12007920972
    • amsterdama Re: Przetwory teraz 22.09.22, 17:26
      Dziękuję piękniesmile U mnie już pozamykane w słoikach pomidory, ogórki, maliny, jeżyny. W przyszłym tygodniu dalszy ciąg. Pozdrawiam☺️
    • chlodne_dlonie Re: Przetwory teraz 22.09.22, 21:50
      Śliwellę polecam!
      Nutella może się schować wink
    • naturella Re: Przetwory teraz 24.09.22, 10:25
      Ja w tym roku zrobiłam pomidory do słoików (mam Thermomix, więc to mało roboty), pomidorki koktajlowe w zalewie z octem balsamicznym (pyszne) i cukinię. Jestem tej jesieni cukiniową królową, zebrałam już ich u siebie kilkadziesiąt. Robiłam leczo, cukinie zapiekane, kotlety z cukinii, zamrozilam w plastrach, a potem zaczęłam przerabiać w słoiki. Robię je w zalewie słodko-kwaśno-pikantnej, z chili i curry.
      • lily_evans011 Re: Przetwory teraz 24.09.22, 10:50
        A mogłabyś podać przepis na te pomidorki koktajlowe w zalewie?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka