Dodaj do ulubionych

Rosjanie wokół 🤔

17.02.24, 17:20
Jestem aktualnie w miejscu, gdzie jest dużo Rosjan. Mieszkają tu, część od czasów wojny, część wcześniej.
Rosyjski słychać wszędzie, są też we barach, znają ludzi z którymi ja rozmawiam i się spotykam etc. Są znajomymi znajonych. Pracują w usługach. A tu akceptowani.
Jak się czuje w takiej sytuacji ematka? Ignoruje? Jest wrogo nastawiona? Otwarcie wroga? Obawia się? Zamieszkałybyscie w takim miejscu? Oglądam tu nieruchomości.....
(Taki wiem, że nie są winni wojnie, jednak jak rozumiem z rozmów ze znajomymi to większość ja popiera, choć w niej uczestniczyć nie chce- dlatego uciekła tu)
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 17:27

Ale to ty będziesz tam mieszkać. Co ciebie obchodzi moje zdanie? Weźmiesz je pod uwagę?
      • autentyczka Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 17:30
        Tak wezmę. Nie wiem, czy będę tu mieszkać. Jestem ciekawa Twojego zdania.
    • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 17:33
      No przeciez nie wszyscy Rosjanie popieraja Putina i wojne.
      To troche tak jakby ludzie z Zachodu mysleli o Polakach emigrantach w latach 80tych jako komunistach. Przeciez wiekszosc spoleczenstwa nie byla i byla uciemiezona niechcianym a narzuconym ustrojem,

Tak samo ci Rosjanie. Wielu jest zastraszonych wiec nie pisna publicznie co mysla ale maja serdecznie dosc tego co Putin wyprawia.
      • autentyczka Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 17:34
        Tych co znam osobiście a raczej znałam to było tak brainwashed jak się okazało że owszem zaczęli popierać.
        • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 17:37
          albo udaja. Ja znam jedna co jak ja sie zapytalam to nerwowo sie rozejrzala i potem szeptem do mnie mowila rozgladajac sie z panika wokol i to oglednie i blagala o scisla tajemnice. A dlugo ja meczylam zanim mi cos powiedziala.
          I to mieszka w UK od kilkunastu lat, a nadal sie boi.
          • chicarica Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 22:56
            Raczej wyjątek.
            • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 23:09
              No ale nie jest to cos co by powiedział Austriak do Holendra odnosnie Polaka w katach 80 tych zakladajac ze wszyscy Polacy to komunisci?
              • chicarica Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 23:11
                Absolutnie nie. Zachód wtedy wiedział co się w Polsce dzieje i jakie są nastroje.
                • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 01:38
                  Aa bo w Rosji nie ma opozycji i nie bylo antywojennych manifestacji?
                  Dzieki Bogu 🙏🙄. ze mieszkam w kraju w ktorym sa rzetelne wiadomosci
                  • milupaa Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 03:19
                    Prawie nie ma. Nie zauważyłaś? Była ale Putin wprowadził takie sankcje dla własnych obywateli, że wszyscy się już boją. Za byle co (zle słowa odnośnie władzy i polityki Rosji)
                    grozi im więzienie, poza tym na siebie wzajemnie donoszą. Opozycja wyjechała na zachód - oligarchowie którzy powiedzmy bezpiecznie krytykują Rosję z daleka.
                    • bistian Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 08:33
                      milupaa napisała:

> Prawie nie ma. Nie zauważyłaś? Była ale Putin wprowadził takie sankcje dla włas
                      > nych obywateli, że wszyscy się już boją. Za byle co (zle słowa odnośnie władzy
                      > i polityki Rosji)
                      > grozi im więzienie, poza tym na siebie wzajemnie donoszą.

Oni nie muszą na siebie donosić, tam już jest szczelny system, szczególnie na prowincji.
                      Oglądam czasami materiały, które tłumaczy z rosyjskiego Andromeda. Ostatnio był rewelacyjny o wyborach na prowincji.

80% oddanych głosów to głosy oddane w domu u wyborcy. Przychodzi komisja i mówi: Przyszliśmy do was Piotrze Piotrowiczu, bo mamy wybory, a pan głosu jeszcze nie oddał. Tu pan postawi krzyżyk, a tu podpisze. Potem frekwencja jest na poziomie 90%
                      Dwóch łebków mówiło, że ktoś do nich zadzwonił z komisji, żeby nie przychodzili, bo już za nich zagłosowali.
                      W zakładach pracy, szczególnie w urzędach, pilnują, kto jak zagłosował, mają przesłać zdjęcie karty.

Nikt nie fiknie, jest tylko jeden pracodawca, który trzyma z władzą, choćby nie chciał, ale musi pozałatwiać zezwolenia, musi się dogadywać w niektórych sprawach. Ten zależny pracodawca, pilnuje wszystkich niżej. Niepracujący żyją z zasiłków i też nie powinni fikać, żeby broń Boże im się dokumenty nie zawieruszyły.

Świetnie zorganizowany system, oni nawet nie myślą o oporze, bo przecież zaraz przyjdzie nowy i będzie taki sam, a jeszcze się nie nakradł.

Tylko miasto może coś zmienić, nie prowincja, a w mieście też mogą mieć wielkie problemy. Są pomysły zabierania mieszkań myślącym inaczej, są robione ostatnio przeglądy zawartości kont bankowych zwykłych obywateli, władza planuje skorzystać z tych pieniędzy w jedynie słusznej sprawie. wink
                  • chicarica Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 12:46
                    Tak jak powiedziałam. Tam jest bardzo dużo ludzi, opozycji naprawdę mało.
        • xingxing Re: Rosjanie wokół 🤔 05.09.24, 18:01
          > Tych co znam osobiście a raczej znałam to było tak brainwashed jak się okazało że owszem zaczęli popierać.

Widocznie nie znasz mentalności ludzi żyjących w krajach autorytarnych. Ludzie Zachodu także nie są wolni od swojej propagandy.
      • hanusinamama Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 18:05
        NIby masz rację ale patrząc na naszą historię, chociażby strajki, które się kończyły dośc krwawo...gówniane porównanie.
        Żeby było jasne nie twierdzę, ze mu się umiemy postawić bo tacy jesteśmy zajebiści. NO tak nas historia ukształtowała....Rosjan ukształtowała inaczej.
        • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 19:55
          Tzn sugerujesz ze w Rosji nie ma strajkow i krwawo sie nie koncza? 🤣🤣

Ty w ogole wiadomosci czytasz? A ten co go utrupili co wiadomosci o nim sa to niby kto byl?
          • chicarica Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 22:56
            Też wyjątek. Nie wiem czy tam byś w tej chwili 10% uzbierała takich co są w duchu przeciw Putinowi.
            • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 23:04
              Znasz ich az tylu? 🤨
              • hell-raiser1 Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 23:09
                W Niemczech jest sporo Rosjan co nie kochają Putina.
                • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 01:38
                  >W Niemczech jest sporo Rosjan co nie kochają Putina.

Tam faktycznie tak. Ciekawe co na emigracji robia.
                  • milupaa Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 03:21
                    Żyją. Bo w swoim kraju może by już nie żyli.
                    • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 09:56
                      >Żyją. Bo w swoim kraju może by już nie żyli.

Popierajacych Putina by sprzatneli niby? Cos ci sie narracja nie klei
                      • nangaparbat3 Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 10:05
                        Może ma na myśli tych, co by za na przykład "nieprawdziwe informacje " na temat wojny z Ukrainą wylądowali w koloniach karnych?
                        W sumie nic nie wiemy o mniej znanych niż Nawalny więźniach (i więźniarkach).
                        • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 10:10
                          Mowa o rosyjskich emigrantach w Niemczech popierajacych Putina nanga 🤦🏼‍♀️
                          • milupaa Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 10:35
                            👍🤦🙃

princesswhitewolf napisała:

> Mowa o rosyjskich emigrantach w Niemczech popierajacych Putina nanga 🤦🏼‍♀️
                      • milupaa Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 10:34
                        Przeczytaj sobie powyzsza wypowiedź.. 🤦 Hell i swoją własną
                        • nangaparbat3 Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 10:47
                          No wiem, w telefonie wyświetla się w jednym słupku i zaglądając z doskoku gubię wątek 😥
                        • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 10:57
                          Milupa- ale ni o twojej wypowiedzi mowa
                          • milupaa Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 14:20
                            O mojej bo mnie zacytowałas przecież 🙃
                            • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 16:39
                              Dobra bo sie poplatac mozna. A dlaczego uwazasz milupa ze popierajacy rezim Putina mieliby miec problemy w Rosji?
                              • chatgris01 Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 16:51
                                Może w końcu doczytaj, że mowa była o NIE popierających reżimu?

>W Niemczech jest sporo Rosjan co nie kochają Putina.

Już całkiem nie ogarniasz.
                                • karyna-z-tarchomina Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 17:06
                                  chatgris01 napisała:

> Może w końcu doczytaj, że mowa była o NIE popierających reżimu?
                                  >
                                  > >W Niemczech jest sporo Rosjan co nie kochają Putina.
                                  >
                                  > Już całkiem nie ogarniasz.
                                  >

Kocham XD
                                  • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 17:49
                                    Ja tam nie mam nic przeciwko homoseksualistom wiec jestescie spoko
                                • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 17:51
                                  A wracajac do tematu nikt nie ma wygrawerowanego na czole kogo popieraja wiec jadac do Rosji niekoniecznie musza miec problemy.

• milupaa Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 21:15
                                Eeee.. No dubra poddaję się 😁 A pisałam że problemy mieli by nie popierający przecież, czy też jawnie krytykujący. To oczywiste.
                                • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 23:34
                                  No wez no nie poddawaj sie bo znowu watek umrze i beda znowu same wlosingi i o randkach i grubej ksiegowej ...
                      • silenta Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 10:36
                        Przecież Tania napisał, że nie kochają Putina.
              • chicarica Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 23:13
                Znam tych co badają to zjawisko. Wystarczy.
    • furiatka_wariatka Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 17:56
      Ja bym nie zamieszkała w takim miejscu, w czasach przed wojną też ruskich nie trawilam, to jednak stan umysłu. A jeśli otwarcie mówią, że wojnę popierają, to co oni mają w głowie?
      • alina460 Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 18:00
        Amen.
      • xingxing Re: Rosjanie wokół 🤔 05.09.24, 18:05
        A myślisz że na Zachodzie nie ma ludzi co popierają wojnę lub obowiązkową służbę wojskową (jedno z drugim się akurat łączy)?
        Rosjanie po prostu są tam, gdzie Zachód był w XIX wieku.
    • alina460 Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 18:00
      W żadnym wypadku.
      • xingxing Re: Rosjanie wokół 🤔 05.09.24, 18:22
        Ponieważ?
    • ichi51e Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 18:01
      Normalnie się żyje trudno ludziom pod nogi spluwac mówimy w większość o ludziach którzy dawno z Rosji zwiali i ani myślą wracać (Słowacja Austria za UK i dzieci milionerów się nie wypowiadam)
      • xingxing Re: Rosjanie wokół 🤔 05.09.24, 18:06
        Niby masz rację, ale z drugiej strony to Rosjanie mieszkający na Zachodzie zdają się rzeczywiście popierać wojnę, i są przy tym niewdzięczni dla tych, co ich goszczą.
    • nangaparbat3 Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 18:17
      Traktuje normalnie, jeśli deklarują swoje proputinowskie poglądy, to dyskutuje.

Bardzo łatwo nam się włącza mechanizm dyskryminowania kogoś ze względu na pochodzenie etniczne - byłabym za wstrzemięźliwością.
      • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 20:21
        Dokładnie
      • septembra Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 21:42
        Nie za pochodzenie tylko za poglądy, akurat podpieranie napaści zbrojonej na inny kraj nie zasługuje na tolerancję.
        • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 21:53
          No ale spotykajac Rosjanina nie znasz jeszcze jego pogladow
          • nangaparbat3 Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 22:11
            Zwłaszcza spotykając rosyjskiego emigranta.
            • chicarica Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 22:55
              Ha ha. Oni jadą sobie na Zachód pooglądać a potem wracają i opowiadają innym ruskim jaki to na Zachodzie syf, zgnilizna, migranty, dziwki i inne okropności. Sama znam ruską która tak po pobycie w Hiszpanii opowiadała, tylko że zapominała wspomnieć że akurat w Hiszpanii w tamtym czasie ogromna część prostytutek to były ruskie...
              • hell-raiser1 Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 23:11
                Ty nie pamiętasz historii Rosji, jej poetów, muzyki i malarstwa. Żyjesz tym co dzisiaj.
                • chicarica Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 23:16
                  Pamiętam, mam natomiast niewielki szacunek do tej kultury i "kulturnyj narod" do mnie nie przemawia. Ruski to wróg cywilizowanego świata.
              • nangaparbat3 Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 23:29
                Chica, a skąd Ty wiesz, co ona opowiadała w Rosji?
                • chicarica Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 01:16
                  Nie wiem, ale biorąc pod uwagę że towarzystwo było mieszane, ruskie i nieruskie, to nie bardzo jestem w stanie wymyślić powód dla którego miałaby opowiadać coś innego.
                  Ona miała po prostu alternatywną wersję rzeczywistości, w której w Rosji może i jest biednie, brzydko i ch.jowo, ale przynajmniej jest bezpiecznie i "naszo". Tę wersję Putin sprzedaje ruskom od wielu lat, przyjęło się.
                  • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 01:42
                    Moja znajoma jest absolutnie antyputinowska. Na Youtube jest Rosjanin zamieszkaly od lat w Polsce ktory jest antyputinowski. Takich ludzi sa masy
                  • nangaparbat3 Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 08:26
                    chicarica napisała:

> Nie wiem, ale biorąc pod uwagę że towarzystwo było mieszane, ruskie i nieruskie
                    > , to nie bardzo jestem w stanie wymyślić powód dla którego miałaby opowiadać co
                    > ś innego.
                    > Ona miała po prostu alternatywną wersję rzeczywistości, w której w Rosji może i
                    > jest biednie, brzydko i ch.jowo, ale przynajmniej jest bezpiecznie i "naszo".
                    > Tę wersję Putin sprzedaje ruskom od wielu lat, przyjęło się.
                    >

Może ona po prostu broni ojczyzny, szukając czegokolwiek pozytywnego, co - jak sądzi - można by o niej powiedzieć.
                    Kiedy za komuny bywałam na Zachodzie, też broniłam Polski, zwłaszcza że krytyka często była niedorzeczna. Po prostu jak "obcy" krytykują nasz kraj całościowo, włącza się - ja wiem? Patriotyzm?
                    Można godzinami jechać po ojczyźnie w gronie swoich compatriotas, ale bronić jak lew przed krytyka z zewnątrz.
                    • iwles Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 08:33
                      nangaparbat3 napisała:

> Może ona po prostu broni ojczyzny,

To zupełnie tak samo jak Putin Krymu i pozostałych terenów ukraińskich.

• nangaparbat3 Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 09:53
                        Zupełnie nie to napisałam.
                    • chicarica Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 12:48
                      Nie rozśmieszaj mnie. To było jeszcze przed wybuchem wojny. Przeprane mózgi, coś jak antyszczepy, płaskoziemcy i ludzie przekonani o tym że Bill Gates chce zlikwidować ludzkość.
                      • xingxing Re: Rosjanie wokół 🤔 05.09.24, 18:09
                        > Przeprane mózgi, coś jak antyszczepy, płaskoziemcy i ludzie przekonani o tym że Bill Gates chce zlikwidować ludzkość.

Jak to dobrze, że po drugiej stronie barykady ludzie nie mają przepranych mózgów. big_grin
              • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 01:41
                >Oni jadą sobie na Zachód pooglądać a potem wracają i

Wszyscy jada po ogladsc i wracają? Ja tez pojechałam poogladac i wracam?
                Na karate z moim dzieckiem chodzilo pelno rosyjskich dzieci od lat zamieszkalych w UK i nie wybierajacych sie z powrotem. Swoja droga to niesamowite jak oni lgna do tevo karate. Procentowo masa malych Rosjan.
          • septembra Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 12:42
            princesswhitewolf napisała:

> No ale spotykajac Rosjanina nie znasz jeszcze jego pogladow

Czytam co komentuję i odpowiadam na fragment o ich poglądach, które są znane z rozmów (a nie z tego jak wyglądają).
    • majenkirr Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 19:27
      autentyczka napisał(a):
      Obawia się? Zamieszkałybyscie w takim miejscu?

Czego się obawiasz?
      Pewnie, że bym zamieszkała.
      • hell-raiser1 Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 23:13
        Ty to jesteś tolerancyjna dla wszystkich. Taka miła kobietka, co nikomu krzywdy nie robi👏
    • pytajacakinga Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 20:08
      Wiesz ja mieszkam w Niemczech gdzie co drugi chodzi do meczetu i w głowie mysli ze kazdemu z innaxwiara odcial by glowe i dostal za to iles tam dziewic, a te Ruskie to jednak moze jest nadzieja ze sa przeciw Putinowi dlatego nie mieszkaja w Rosji.
      A jaki to kraj?
      • autentyczka Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 21:36
        Muzułmanie mi nie przeszkadzają, nie są też nacja. nie zagrazaja też bezpośrednio mojemu krajowi 🤨
        • simply_z Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 12:52
          Cypr?
    • leosia-wspaniala Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 20:33
      Nie są winni? Są.
      • figa_z_makiem99 Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 10:39
        A jeśli znajdziesz się wśród ludzi o korzeniach islamskich też otwarcie strzelasz focha i komunikujesz im, że są winni? Wtedy to jest rasizm, jak wiemy z forumsmile Poprawność polityczna do wyrzygu. Oplułabys kogoś na ulicy, bo pochodzi z Rosji?
        • iwles Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 12:16

Ale tu jest mowa o konkretnych osobach - znajomych znajomych, którzy popierają Putina i jego inwazje na Ukrainę.
          • figa_z_makiem99 Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 15:29
            Na pewno są tacy, tak jak Ukraińcy popierający Banderę i kombinatorzy, ale na ulicy focha nie strzelam jak nawiedzona,.
            • figa_z_makiem99 Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 15:30
              Prywatnie wygasilabym znajomość, podobnie jak z mizoginami, czy innymi psycholami.
              • xingxing Re: Rosjanie wokół 🤔 05.09.24, 18:11
                W dzisiejszych czasach bycie mizoginem to wręcz cnota.
                • beneficia Re: Rosjanie wokół 🤔 05.09.24, 18:48
                  > W dzisiejszych czasach bycie mizoginem to wręcz cnota.

Bo? 🤦‍♂️
    • ukrytaczara Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 20:34
      To Izrael?
      • autentyczka Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 21:38
        Nie, do Izraela trudno teraz wjechać. Pomijając to że oni tam w kibutzach mieszkali najczęściej
        • chicarica Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 22:52
          Eilat pełen ruskich od zawsze.
          • milupaa Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 03:24
            👍 Doświadczyłam.
          • autentyczka Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 09:37
            Tak, ale w większości holidaymakers, mieszkają tam Ukraińcy w większości
    • berdebul Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 20:46
      Nie. Dwa razy spędziłam wakacje w miejscu popularnym wśród Rosjan i kurła po prostu nie.
      • chicarica Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 22:58
        Dokładnie. Wolałabym pojechać na urlop przez Radom do Sosnowca, zahaczając o Wałbrzych. Przynajmniej ruskich by nie było.
    • wakacje_50 Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 22:25
      Czuję niechęć.
      Od żadnego Rosjanina nie usłyszałam wprost, że jest przeciwny wojnie i putlerowi. Od żadnego.... Kluczą, udają, że nie ma tematu, nie interesują się.
      • chicarica Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 22:51
        Każdy uważa że Putin ma swoje wady ale chce dobrze dla Rosji. A ruscy w kurortach wakacyjnych to rak. Zawsze unikałam, teraz praktycznie tam gdzie jeżdżę ja, nie ma ich.
      • jammer1974 Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 01:12
        wakacje_50 napisała:

> Czuję niechęć.
        > Od żadnego Rosjanina nie usłyszałam wprost, że jest przeciwny wojnie i putlerow
        > i. Od żadnego.... Kluczą, udają, że nie ma tematu, nie interesują się.

Moge sie z tym niestety tylko zgodzic.
      • nangaparbat3 Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 08:29
        wakacje_50 napisała:

> Czuję niechęć.
        > Od żadnego Rosjanina nie usłyszałam wprost, że jest przeciwny wojnie i putlerow
        > i. Od żadnego.... Kluczą, udają, że nie ma tematu, nie interesują się.
        Z iloma Rosjanami szczerze i długo rozmawiałaś?
      • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 09:59
        O to ja ci pomoge. Tu masz Rosjanina zamieszkalego w Polsce ktory jest bardzo przeciw systemowi i Putinowi

youtu.be/bE77rNiExrE?si=lmRV2Fj1EKvEKkmp
        • milupaa Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 13:31
          🙁 No zostało powiedziane, opozycji nie ma. Z drugiej strony ludzie nie zdają sobie sprawy jaka siłę mają, gdyby wszyscy wyszli na ulicę. Ale strach pewnie jest silniejszy. Jak kuźwa u nich do tego doszło. Ja rozumiem lata gnebienia i propagandy, no ale...
          • bistian Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 15:40
            milupaa napisała:

> 🙁 No zostało powiedziane, opozycji nie ma. Z drugiej strony ludzie nie zdają s
            > obie sprawy jaka siłę mają, gdyby wszyscy wyszli na ulicę. Ale strach pewnie je
            > st silniejszy. Jak kuźwa u nich do tego doszło. Ja rozumiem lata gnebienia i pr
            > opagandy, no ale...

Lata urabiania, a co tam lata, dziesięciolecia i teraz uważają to za normę.
            Niektórzy mieszkają w budynkach do wyburzenia, przy których nic się nie robi, bo przecież są do wyburzenia.
            Jeżeli przyjdzie ktoś nowy i będzie próbował coś naprawiać, to pozostali się spytają, kto mu pozwolił naprawiać i czy ma pozwolenie na piśmie? Mieszkają w tej ruderze, mają wodę na zewnątrz z kranu i sławojkę z odpadającymi drzwiami i jednocześnie płacą czynsz z pozycją "woda" i drugą pozycją "kanalizacja". Nikt nie protestuje. Obawiam się, że niektórym żyło się lepiej za ZSRR.
          • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 17:53
            To sie od tysiacleci ciagnie. Juz za carow przeciez tak bylo.
            Oni nie dojrzeli do demokracji. Tak samo wiekszosc innych nacji ze wsch
    • chicarica Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 22:49
      Nie ma takiej opcji.
      Miałam paru ruskich w kontaktach. Pracowałam z jednym, wyjechał w 2015 "bronić ojczyzny" bo był z Krymu. Mało z nim gadałam mimo że siedział w pokoju obok. Z innym ruskim też pracowałam, wywalił mnie z FB po wybuchu wojny z Ukrainą, może to i lepiej bo musiałabym go wywalić ja. Zacięty putinista, żonaty z Łotyszką, co ciekawe, nakłamał w cv żeby dostać robotę bo w Rosji praktycznie automatycznie jak ktoś ma doświadczenie na Zachodzie to jest wielki menedżer i łał, coś jak w Polsce w latach 90. Niby gardzą tym Zachodem ale jednak podziwiają.
      Kolejną ruską Armenkę poznaną na kursie szwedzkiego z kolei wywaliłam z kontaktów po tym jak zaczęła wygłaszać na swoim profilu proputinowskie bujdy i psioczyć na "ukraińskich nacjonalistów" oraz oczywiście psioczyć na Europę, żyjąc jednocześnie z europejskich pieniędzy. Na szczęście z tego co widzę gdzieś na początku 2023 wyjechała do siebie, i dobrze.
      Powiedzmy sobie szczerze, większość z nich popiera Putina bardziej lub mniej. Bardzo niewielu jest przeciwnych. Ruski to wróg. Przyjazne stosunki z ruskimi należy utrzymywać oczywiście, najlepiej przez głęboki zaminowany kanion z którego na odległość strzału z broni maszynowej możemy sobie przyjaźnie do siebie machać łapkami, jednocześnie trzymając drugą łapkę na spuście.
      • princesswhitewolf Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 01:45
        >ruską Armenkę

A to niby co? Albo Armenka albo Rosjanka. Ja nie jestem angielska Polka. Jestem Polka zamieszkala w Wielkiej Brytanii
        • chicarica Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 12:51
          Matka z Armenii, ojciec z Rosji, wychowana w Rosji. Do Moskwy jeździła spotkać się z psiapsiółkami i pójść na disco. Mam podejrzenia że tutaj utrzymywała się częściowo z prostytucji, bo jej oficjalne zajęcie raczej nie pozwalałoby na ten styl życia. Stylówka też by o tym świadczyła plus różne takie wycieczki do Dubaju itp.
    • chicarica Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 22:59
      (Cypr pewnie)
      • simply_z Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 12:52
        Też tak myślę.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Rosjanie wokół 🤔 17.02.24, 23:00
      Jak już mam mieszkać za granicą to wśród lokalnej ludności a nie ruskich.
      Krew by mnie zalała jakby słyszała "za płotem" ruskich prawiących o wielkiej rosyji.
    • krwawy.lolo Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 08:13
      Ze względu na Rusków można teraz sobie odpuścić Tajlandię (szczególnie Phuket), Bali i Wietnam. Aczkolwiek Mui Ne już kilka lat temu było na pół ruską miejscowością. Tu, gdzie teraz jestem (Bintan i Batam) na razie nie słyszałem jeszcze języka Puszkina. Inna rzecz, że w tym hotelu białych w ogóle, jak na lekarstwo.
      • kot_filemon88 Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 14:24
        A kto by chciał tam jechać, błagam. Byłam w Tajlandii i nigdy więcej.
    • tol8 Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 10:04
      Jestem otwarcie wroga
    • figa_z_makiem99 Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 10:11
      Nie wszyscy Rosjanie popierają Putina, na przykład ty urodziłaś się w Polsce, to twoja wina? Podobnie jak nie wszyscy Ukraińcy są przyzwoitymi ludźmi.
    • aguha Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 11:38
      Zazwyczaj wybierałam kierunki wakacyjne niepopularne wśród Rosjan, dlatego jako nacja byli dla mnie totalnie obojętni. Nawet wysnułam teorie, że te wszystkie złe opinie o nich wynikają z naszych uprzedzeń. Niestety zweryfikowałam swoje poglądy podczas pobytu w Turcji. Kraj mnie oczarował, ale ze względu na Rosjan na razie więcej tam nie pojadę. Nie mam pojęcia, z jakiego powodu Rosjanki polały wodą gazetę (Wysokie Obcasy), którą zostawiłam na stoliku przy leżaku. Inna młoda Rosjanka wrzeszczała na mnie, że niby zajęłam jej kolejkę w restauracji. Okazało się, że nie tylko mnie to spotkało. Rozmawiałam z naszymi rodakami w hotelu, którzy również mieli niemiłe spotkania z tą nacją. Starsza Rosjanka przeganiała ich również w restauracji słowami "a kysz!". Machnęłam ręką na to, podobnie, jak i pozostali Polacy, ale niesmak pozostał.
      • chicarica Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 12:52
        Ruskie to nie narodowość, to stan umysłu.
      • milupaa Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 14:25
        No co się dziwisz, my jako przyjaciele Ukraincow, i flanka NATO, jesteśmy dla nich wrogami. Taka u nich skuteczna propaganda.
        • xingxing Re: Rosjanie wokół 🤔 05.09.24, 18:15
          I właśnie dlatego Polska powinna być neutralna, i robić interesy zarówno z Zachodem jak i Wschodem.
    • kot_filemon88 Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 14:23
      Turcja? Moja rosyjska fryzjerka kupiła tam mieszkanie. I ma wyprany mózg, mimo 20 lat spędzonych w demokracji. Większość Rosjan ma, nawet jeżeli się do tego nie przyznają.
      • xingxing Re: Rosjanie wokół 🤔 05.09.24, 18:14
        Większość ludzi na świecie ma sprane mózgi swoimi poglądami i propagandą z mediów, więc nie mam się tym co aż tak sugerować.
    • niemcyy Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 20:33
      Ja bym nie zamieszkała, a już na pewno nie kupowałabym mieszkania, tak jak nie kupiłabym w menelskiej okolicy pełnej żuli.
      • xingxing Re: Rosjanie wokół 🤔 05.09.24, 18:13
        I w czym ci Rosjanie tu zawinili?
    • pamfletka Re: Rosjanie wokół 🤔 18.02.24, 23:42
      W pracy mam Rosjankę, teoretycznie od lat mieszka w Polsce i jest zasymilowana , męża ma w Moskwie(tamtejsza inteligencja). Jest zdecydowanie proputinowska, narzeka na "ten problem z Ukrainą", zachwyca się jak kiedyś za ZSRR było pięknie i idealnie i daje przykłady jaki teraz jest syf w krajach gdzie za czasów Związku Radz. był idealny porzadek. Twierdzi, że Zachód źle mówi o Putinie a nie dopuszczają go do głosu i jego racji, kłamią na temat Putina na całym świecie, bo to Rosja jest krzywdzona przez Zachód i Amerykę, każde zło na świecie w ostatnich latach to przez Stany, to jest wojna złego Zachodu z dobrym Wschodem a Rosja jako ostatni wręcz bastion obrony prawdziwych niezepsutych wartości..
      • xingxing Re: Rosjanie wokół 🤔 05.09.24, 18:12
        Jedyne co się tu zgadza to, to że za ZSRR faktycznie był porządek.
    • xingxing Re: Rosjanie wokół 🤔 05.09.24, 18:21
      Ludzie są wszędzie tacy sami, bez względu na narodowość. Nie rozumiem więc Twojego problemu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka