Dodaj do ulubionych

Mikroskop?

09.03.24, 09:03
Moja 12-latka marzy o mikroskopie. Co warto kupić do użytku domowego dla dziecka?
Obserwuj wątek
    • tromedlov Re: Mikroskop? 09.03.24, 09:22
      deltaoptical.pl/mikroskop-delta-optical-biolight-100-bialy?from=listing
      • niebieskalimonka Re: Mikroskop? 09.03.24, 12:19
        Dzięki! Fajny!
    • krwawy.lolo Re: Mikroskop? 09.03.24, 09:32
      Fajne marzenie. Byle nie słomiane. Trochę szkoda forsy. Chyba, że też dla siebie kupisz. smile
      • m_incubo Re: Mikroskop? 09.03.24, 09:45
        A na jakie marzenie nie szkoda forsy i jak długo trzeba później korzystać z mikroskopu, żeby to nie była strata forsy? Do śmierci?
        • wapaha Re: Mikroskop? 09.03.24, 09:51
          m_incubo napisała:

> A na jakie marzenie nie szkoda forsy i jak długo trzeba później korzystać z mik
          > roskopu, żeby to nie była strata forsy? Do śmierci?
          >
          żem właśnie miała to napisać
          lol...

i mam szczęście, że spełniliśmy marzenie syna na wykrywacz metali /detektor/pinpointer i cały osprzęt bo trochę kasy poszło ale OPŁACAŁO SIĘ tongue_out -bo to nie słomiany zapał i zajmuje sie tym już prawie 3 lata tongue_out
        • krwawy.lolo Re: Mikroskop? 09.03.24, 13:29
          Umówmy się na rok. smile
    • mama-ola Re: Mikroskop? 09.03.24, 09:34
      Jeśli to młoda naukowczyni i po prostu widać, że to jej życiowa pasja oraz przyszły zawód, to koniecznie.
      • mama-ola Re: Mikroskop? 09.03.24, 09:39
        Sorry, myślałam, że pytasz "czy", a nie "co". Jestem przed kawą.
      • niebieskalimonka Re: Mikroskop? 09.03.24, 12:21
        Ciężko stwierdzić czy to życiowa pasja czy chwilowa zajawka. Jak nie spróbujemy to nie będziemy wiedzieć.
        A że zbliżają się urodziny to jest okazja.
    • berdebul Re: Mikroskop? 09.03.24, 09:39
      Jaki masz budzet? Wspomniana niżej Delta to bardzo dobry wybór.
      • niebieskalimonka Re: Mikroskop? 09.03.24, 12:22
        Budżet w zasadzie dowolny, ale w granicach rozsądku. Powiedzmy do ok. 300zł, bo potem pewnie będą dodatkowe koszty typu szkiełka i inne cuda.
    • wapaha Re: Mikroskop? 09.03.24, 09:49
      chętnie przycupnę
      młody co jakis czas wyciąga mikroskop , który mąż dostał w dzieciństwie. w sumie to już niezły kawałek historii, cyrylica na pudełku itp, preparaty już wyblakły ale młody oglada sobie inne rzeczy wink
    • kochamruskieileniwe Re: Mikroskop? 09.03.24, 10:03
      Delta jest ok.
      Drugim wartym polecenia jest Bresser
      www.bresser.de/pl/Angebote/U-ywany/BRESSER-Biolux-NV-20x-1280x-Microscope-with-HD-USB-camera-Refurbished.html

Oba mają możliwość oglądania nie tylko w świetle przechodzącym ( np preparaty na szkiełku), ale i również obserwacje w świetle odbitym (powierzchnie np. minerałów, czy innych obiektów typu powierzchnia owada).
      Zwróć uwagę na powiększenia wyposazenie Bresser ma Barlowa umożliwia to duże powiększenie. Doskonała jest kamera ) podłączana
      do komputera, umożliwiająca obserwacje na dużym ekranie. Są też przystawki do smartfonów.
      • niebieskalimonka Re: Mikroskop? 09.03.24, 12:23
        Kamerę kupuje się oddzielnie? Przystawkę do smartfona też?
        • kochamruskieileniwe Re: Mikroskop? 09.03.24, 12:34
          To zależy od zestawu.
          • kochamruskieileniwe Re: Mikroskop? 09.03.24, 15:02
            Ten zalinkowany przeze mnie model ma kamerę HD do komputera. Przystawkę do smartfona kupuje się osobno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka