ophelia78 04.06.25, 15:38 Pocę sie w pachwinach. Mega wkurzające uczucie bo wilgotna bielizna plus generalnie okolica narażona na pachnienie nie-fiolkami... Możecie polecić jakiś dezodorant do okolic intymnych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: Pocenie pachwi 04.06.25, 15:44 A musi być do intymnych? Wystarczy zwykły antyperspirant, przecież śluzówek nim nie smarujesz, tylko pachwiny. Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Pocenie pachwi 04.06.25, 18:42 Ja pod biust stosuję delikatny talk, może Tobie też będzie talk pasował. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaafg Re: Pocenie pachwi 04.06.25, 22:32 Ja tez zasypke niemowleca. Podczas upalow tez wlasnie w pachwinach. Dezodorant intymny rowniez robi robote. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 12:43 Istnieje jeszcze zasypka niemowlęca? Po akcji z nowotworami narządów rodnych u kobiet stosujących zasypkę? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaafg Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 14:51 Chodzi mi o baby powder, czyli talk, jak najbardziej istnieje. Nie wiem prawde mowiac jak skonczyla sie sprawa Johnsons ale nadal ich zasypki sa na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 21:10 Zdaje się wyszło, że raka jajnika mają jednak na równi kobiety na całym świecie, ale talk w próbkach pobranych z jajników znaleziono tylko u Amerykanek wsypujących go sobie obficie w majciochy, na tampony (!!!) i wpychających wgłąb irygacjami pochwy - więc raczej koincydencja, a nie związek. Chyba, że coś się nowego pojawiło w temacie, bo zgłębiałam temat kiedystam dawno. Niemniej jednak może wystarczy nie posypywać zasypką tamponów ani nie robić irygacji pochwy, sam z siebie z pachwiny na jajnik nie przepelznie… Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Pocenie pachwi 04.06.25, 22:15 A ja wsiadłam wczoraj na nieco mokry rower i byłam mokra od pachwi do lędźwi. Pachwie zrobiły mi wieczór. Dalej nie wiem, czy ałun jest ok czy nie jest (udaję, że jest), ale może ałun? Dobry też przy otarciach. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pocenie pachwi 04.06.25, 22:42 Do odświeżenia możesz nosić ze sobą chusteczki do pielęgnacji intymnej. Istnieją w każdej drogerii. Mają w składzie zwykle kwas mlekowy, co dodatkowo neutralizuje zapachy. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Pocenie pachwi 04.06.25, 23:14 kup sobie cienkie wkładki do gatek, bio. I zmieniaj kiedy stana się wigotne. Ja miałam problem z różnymi stanami zapalnymi. Stosowałam polecane na tym forum specyfiki (pomocne i dzieki) ale kiedy tylko przestałam je stosować to problem wracał. W końcu zaczęłam uzywać wkładek ale tylko bio, i problem w cudowny sposób zniknął. Jakoś kilka lat już będzie. Nie wiem o co chodzi bo gatki bawełniane, może "proszki" do prania? pojecia nie mam ale juz sobie tym głowy nie zawracam. jesli bedziesz uzywała wkładek, i zmieniała w razie potrzeby, to zapach "nie fiołków" zniknie, nie bedziesz narażała sie na syany zapalne i bedziesz mieć komfort (suchości). Odpowiedz Link Zgłoś
karpie_gdyjem Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 12:53 Ale wkładki nie sięgają do pachwin... Używam antyperspirantu bez aluminium, działa dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
izabela1976 Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 13:50 Ale noszenie wkładek też nie jest dobre. Ja przez prawie 2 lata myslałam, że zaczyna mi się problem z nietrzymaniem moczu a wystarczyło odstawić te nieszczęsne wkładki. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 14:21 Których? Kiedyś dostałam infekcji od wkładek, ale okazało się, że miałam przeterminowane (zabrałam zapas za granicę, a potem tak się z nimi woziłam). Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 14:32 ale jak wkladki mialyby dzialac na miesnie? Odpowiedz Link Zgłoś
lilia_tygrysia Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 17:38 Może wilgoć wkładki brała za ślady moczu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 21:27 lilia_tygrysia napisała: > Może wilgoć wkładki brała za ślady moczu. Co to jest "wilgoć wkladki"? Przeciez wkladka jest sucha i jedyne co, to może wylapywac ewentualna wilgoc z ciala. I też dolaczam do putania, jakim cudem wkladka moze wywolać wrazenie nietrzymania moczu? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 21:45 iwoniaw napisała: > I też dolaczam do putania, jakim cudem wkladka moze wywolać wrazenie nietrzyman > ia moczu? > Takim cudem, że jak się pocimy w tym miejscu, a podobo kobiety pocą się tam przy ruchu więcej od facetów, którzy znowu bardziej pocą się na klacie, to w normalnych warunkach i przy przewiewnych ubraniach ten pot wyparuje. Wkładka, szczególnie ta z plastikową folią, może ten pot zatrzymywać i robić wrażenie ciągłej wilgoci, mokrego okładu. Tak, że ktoś może dojść do wniosku, że nieświadomie popuszcza, choć to pewnie jest przerysowany opis sytuacji. Ale nie takie fobie i schizy hipochondryczne chodzą po ludziach, więc można sobie wyobrazić, że ktoś się wystraszył. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Pocenie pachwi 06.06.25, 10:28 >Wkładka, szczególnie ta z plastikową folią, może ten pot zatrzymywać i robić wrażenie ciągłej wilgoci, mokrego okładu wkładki działaja na podobnej zasadzie jak np. pieluchy dzieciece. Czyli "odprowadzają" te wilgoć głębiej. Dzieciak też lata w takim "wilgotnym okładzie" kilka godzin? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pocenie pachwi 06.06.25, 10:38 mava12 napisała: > wkładki działaja na podobnej zasadzie jak np. pieluchy dzieciece. Czyli "odprow > adzają" te wilgoć głębiej. Dzieciak też lata w takim "wilgotnym okładzie" kilka > godzin? Wkładki, a zwłaszcza te bio, o których piszesz, nie są nowoczesnymi pieluchami. To cienka bawełna, bez odprowadzającego i zamykającego wilgoć środka z materiałów trzymających płyny i bez chroniącej odzież plastikowej folii. Dlatego nie nadają się często nawet na słabe dni miesiączki. Jeżeli mamy coś porównywać, to ta wkładka to coś jak tetrowa pielucha i tak, dzieci mają w tym tylko mokry tyłek, trzeba odpowiednio często zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Pocenie pachwi 06.06.25, 10:14 odpowiadając ogólnie - autorka obawia sie infekcji "tych okolic" z powodu wilgoci oraz zapachu "nie fiołków". Cienka (najcieńsza) wkładka bio, ten problem zlikwiduje. Zwykła wkładka, ale bio, a nie na nietrzymanie moczu. Dobre ma bella. - na nadmierne pocenie pachwin polecam zasypke alantan. + inne bo pocenie nie bierze się z niczego (tylko w pachwinach). Czyli np naturalną (przewiewną) i dobrze dobraną bielizne, odpowiednie ubranie a nie np. dżinsy przy temp. 30+ itd. Ale to takie oczywiste oczywistości, że o tym nie wspomniałam. Dezodorant TEŻ nie pomoże na pocenie a jedynie "przykryje" zapach. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pocenie pachwi 06.06.25, 10:32 mava12 napisała: > Dezodorant TEŻ nie pomoże na pocenie a jedynie "przykryje" zapach. Wkładka na pocenie też nie pomoże. Nasiąknie i zbierze pot, który będzie się tam rozkładał. Bio, czy nie bio. Te biologiczne składają się z bawełny, materiału, który długo wysycha. Każdy, kto uprawia sport, wie, że bawełniane legginsy są do kitu. Pomysł na pogrubianie warstwy w tej okolicy i kiszenie pachwin jest po prostu głupi. Może mieć sens w specjalnych gaciach na rower, by nic nie tarło, ale nie jako ochrona przed poceniem. Na zapachy pomaga odpowiednia higiena, dbanie o kwaśne środowisko i ewentualnie właśnie antytranspiranty i dezodoranty, tak samo jak pod pachą, gdzie też nikt nie mówi, że dezodorant jedynie "przykrywa" zapach. Dezodoranty są też różne, nawet bezzapachowe. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Pocenie pachwi 06.06.25, 11:09 Ale wy tu mieszacie dwa różne zjawiska - pocenie się pachwin w upały i wydzielinę z pochwy, być może upławy Na upławy wkładki może i pomogą (na 100% nie wiem) ale na pocenie pachwin nie będą miały wpływu. Ja w upały stosuję normalny dezodorant, taki, jakiego w ciągu całego roku używam pod pachami - na pachwiny i pod biust. Daje radę. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 14:31 Generalnie to pot w pachwinach nie ma zapachu a skora jest tam na tyle delikatna, ze bym nie miala odwagi smarowac dezodorantem. Nie polece nic konkretnego poza czestsza zmiana bielizny. Na wielogodzinne intensywne aktywnosci mam gatki z merynosa, jakos tak dzialaja, ze sa suche w moment i nie chodzi sie w mokrym nawet jak pot po tylku cieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 18:02 Dezodorant to nie wiem, ale może trzeba zmienić rodzaj gaci? Nosić takie z nogawkami i tylko bawełniane? Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 22:36 Pozostaje do wyprobowania stara metoda dla niemowlakow : Umyj pachwiny ciepla woda , wysusz dokladnie i posmaruj sudocremem . Odpowiedz Link Zgłoś