Dodaj do ulubionych

Pocenie pachwi

04.06.25, 15:38
Pocę sie w pachwinach. Mega wkurzające uczucie bo wilgotna bielizna plus generalnie okolica narażona na pachnienie nie-fiolkami...

Możecie polecić jakiś dezodorant do okolic intymnych?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Pocenie pachwi 04.06.25, 15:44
      A musi być do intymnych? Wystarczy zwykły antyperspirant, przecież śluzówek nim nie smarujesz, tylko pachwiny.
    • segregatorwpaski Re: Pocenie pachwi 04.06.25, 18:42
      Ja pod biust stosuję delikatny talk, może Tobie też będzie talk pasował.
      • mamaafg Re: Pocenie pachwi 04.06.25, 22:32
        Ja tez zasypke niemowleca. Podczas upalow tez wlasnie w pachwinach. Dezodorant intymny rowniez robi robote.
        • hanusinamama Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 12:43
          Istnieje jeszcze zasypka niemowlęca? Po akcji z nowotworami narządów rodnych u kobiet stosujących zasypkę?
          • mamaafg Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 14:51
            Chodzi mi o baby powder, czyli talk, jak najbardziej istnieje. Nie wiem prawde mowiac jak skonczyla sie sprawa Johnsons ale nadal ich zasypki sa na rynku.
            • memphis90 Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 21:10
              Zdaje się wyszło, że raka jajnika mają jednak na równi kobiety na całym świecie, ale talk w próbkach pobranych z jajników znaleziono tylko u Amerykanek wsypujących go sobie obficie w majciochy, na tampony (!!!) i wpychających wgłąb irygacjami pochwy - więc raczej koincydencja, a nie związek. Chyba, że coś się nowego pojawiło w temacie, bo zgłębiałam temat kiedystam dawno. Niemniej jednak może wystarczy nie posypywać zasypką tamponów ani nie robić irygacji pochwy, sam z siebie z pachwiny na jajnik nie przepelznie…
    • danaide2.0 Re: Pocenie pachwi 04.06.25, 22:15
      A ja wsiadłam wczoraj na nieco mokry rower i byłam mokra od pachwi do lędźwi.

Pachwie zrobiły mi wieczór.

Dalej nie wiem, czy ałun jest ok czy nie jest (udaję, że jest), ale może ałun? Dobry też przy otarciach.
    • snakelilith Re: Pocenie pachwi 04.06.25, 22:42
      Do odświeżenia możesz nosić ze sobą chusteczki do pielęgnacji intymnej. Istnieją w każdej drogerii. Mają w składzie zwykle kwas mlekowy, co dodatkowo neutralizuje zapachy.
    • mava12 Re: Pocenie pachwi 04.06.25, 23:14
      kup sobie cienkie wkładki do gatek, bio. I zmieniaj kiedy stana się wigotne.
      Ja miałam problem z różnymi stanami zapalnymi. Stosowałam polecane na tym forum specyfiki (pomocne i dzieki) ale kiedy tylko przestałam je stosować to problem wracał.
      W końcu zaczęłam uzywać wkładek ale tylko bio, i problem w cudowny sposób zniknął. Jakoś kilka lat już będzie.
      Nie wiem o co chodzi bo gatki bawełniane, może "proszki" do prania? pojecia nie mam ale juz sobie tym głowy nie zawracam.
      jesli bedziesz uzywała wkładek, i zmieniała w razie potrzeby, to zapach "nie fiołków" zniknie, nie bedziesz narażała sie na syany zapalne i bedziesz mieć komfort (suchości).
      • karpie_gdyjem Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 12:53
        Ale wkładki nie sięgają do pachwin...
        Używam antyperspirantu bez aluminium, działa dobrze.
      • izabela1976 Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 13:50
        Ale noszenie wkładek też nie jest dobre. Ja przez prawie 2 lata myslałam, że zaczyna mi się problem z nietrzymaniem moczu a wystarczyło odstawić te nieszczęsne wkładki.
        • danaide2.0 Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 14:21
          Których?
          Kiedyś dostałam infekcji od wkładek, ale okazało się, że miałam przeterminowane (zabrałam zapas za granicę, a potem tak się z nimi woziłam).
        • mikams75 Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 14:32
          ale jak wkladki mialyby dzialac na miesnie?
          • lilia_tygrysia Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 17:38
            Może wilgoć wkładki brała za ślady moczu.
            • iwoniaw Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 21:27
              lilia_tygrysia napisała:

> Może wilgoć wkładki brała za ślady moczu.

Co to jest "wilgoć wkladki"? Przeciez wkladka jest sucha i jedyne co, to może wylapywac ewentualna wilgoc z ciala.

I też dolaczam do putania, jakim cudem wkladka moze wywolać wrazenie nietrzymania moczu?
              • snakelilith Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 21:45
                iwoniaw napisała:

> I też dolaczam do putania, jakim cudem wkladka moze wywolać wrazenie nietrzyman
                > ia moczu?
                >

Takim cudem, że jak się pocimy w tym miejscu, a podobo kobiety pocą się tam przy ruchu więcej od facetów, którzy znowu bardziej pocą się na klacie, to w normalnych warunkach i przy przewiewnych ubraniach ten pot wyparuje. Wkładka, szczególnie ta z plastikową folią, może ten pot zatrzymywać i robić wrażenie ciągłej wilgoci, mokrego okładu. Tak, że ktoś może dojść do wniosku, że nieświadomie popuszcza, choć to pewnie jest przerysowany opis sytuacji. Ale nie takie fobie i schizy hipochondryczne chodzą po ludziach, więc można sobie wyobrazić, że ktoś się wystraszył.
                • mava12 Re: Pocenie pachwi 06.06.25, 10:28
                  >Wkładka, szczególnie ta z plastikową folią, może ten pot zatrzymywać i robić wrażenie ciągłej wilgoci, mokrego okładu

wkładki działaja na podobnej zasadzie jak np. pieluchy dzieciece. Czyli "odprowadzają" te wilgoć głębiej. Dzieciak też lata w takim "wilgotnym okładzie" kilka godzin?
                  • snakelilith Re: Pocenie pachwi 06.06.25, 10:38
                    mava12 napisała:

> wkładki działaja na podobnej zasadzie jak np. pieluchy dzieciece. Czyli "odprow
                    > adzają" te wilgoć głębiej. Dzieciak też lata w takim "wilgotnym okładzie" kilka
                    > godzin?

Wkładki, a zwłaszcza te bio, o których piszesz, nie są nowoczesnymi pieluchami. To cienka bawełna, bez odprowadzającego i zamykającego wilgoć środka z materiałów trzymających płyny i bez chroniącej odzież plastikowej folii. Dlatego nie nadają się często nawet na słabe dni miesiączki.
                    Jeżeli mamy coś porównywać, to ta wkładka to coś jak tetrowa pielucha i tak, dzieci mają w tym tylko mokry tyłek, trzeba odpowiednio często zmieniać.
      • mava12 Re: Pocenie pachwi 06.06.25, 10:14
        odpowiadając ogólnie
        - autorka obawia sie infekcji "tych okolic" z powodu wilgoci oraz zapachu "nie fiołków". Cienka (najcieńsza) wkładka bio, ten problem zlikwiduje. Zwykła wkładka, ale bio, a nie na nietrzymanie moczu. Dobre ma bella.
        - na nadmierne pocenie pachwin polecam zasypke alantan. + inne bo pocenie nie bierze się z niczego (tylko w pachwinach). Czyli np naturalną (przewiewną) i dobrze dobraną bielizne, odpowiednie ubranie a nie np. dżinsy przy temp. 30+ itd. Ale to takie oczywiste oczywistości, że o tym nie wspomniałam.
        Dezodorant TEŻ nie pomoże na pocenie a jedynie "przykryje" zapach.
        • snakelilith Re: Pocenie pachwi 06.06.25, 10:32
          mava12 napisała:

> Dezodorant TEŻ nie pomoże na pocenie a jedynie "przykryje" zapach.

Wkładka na pocenie też nie pomoże. Nasiąknie i zbierze pot, który będzie się tam rozkładał. Bio, czy nie bio. Te biologiczne składają się z bawełny, materiału, który długo wysycha. Każdy, kto uprawia sport, wie, że bawełniane legginsy są do kitu. Pomysł na pogrubianie warstwy w tej okolicy i kiszenie pachwin jest po prostu głupi. Może mieć sens w specjalnych gaciach na rower, by nic nie tarło, ale nie jako ochrona przed poceniem.
          Na zapachy pomaga odpowiednia higiena, dbanie o kwaśne środowisko i ewentualnie właśnie antytranspiranty i dezodoranty, tak samo jak pod pachą, gdzie też nikt nie mówi, że dezodorant jedynie "przykrywa" zapach.
          Dezodoranty są też różne, nawet bezzapachowe.
      • la_felicja Re: Pocenie pachwi 06.06.25, 11:09
        Ale wy tu mieszacie dwa różne zjawiska - pocenie się pachwin w upały i wydzielinę z pochwy, być może upławy
        Na upławy wkładki może i pomogą (na 100% nie wiem) ale na pocenie pachwin nie będą miały wpływu.

Ja w upały stosuję normalny dezodorant, taki, jakiego w ciągu całego roku używam pod pachami - na pachwiny i pod biust. Daje radę.
    • mikams75 Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 14:31
      Generalnie to pot w pachwinach nie ma zapachu a skora jest tam na tyle delikatna, ze bym nie miala odwagi smarowac dezodorantem. Nie polece nic konkretnego poza czestsza zmiana bielizny. Na wielogodzinne intensywne aktywnosci mam gatki z merynosa, jakos tak dzialaja, ze sa suche w moment i nie chodzi sie w mokrym nawet jak pot po tylku cieknie.
    • demodee Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 18:02
      Dezodorant to nie wiem, ale może trzeba zmienić rodzaj gaci? Nosić takie z nogawkami i tylko bawełniane?
    • a74-7 Re: Pocenie pachwi 05.06.25, 22:36
      Pozostaje do wyprobowania stara metoda dla niemowlakow : Umyj pachwiny ciepla woda , wysusz dokladnie i posmaruj sudocremem .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka