24.10.25, 15:34
Dlaczego eksmisja ( nieplacacego lokatora) to taki porypany temat? Miasto ma szukac lokalu socjalnego chociaz moze wynaajc sobie pokoj skoro nie stac go na nieszkanie. Do wynajecia pokoju wystarczy najnizsza krajowa. To jakas zamierzchlosc z czasow kiedy mieszkania byly na przydzial czy jak?
Obserwuj wątek
    • czerwonylucjan Re: Eksmisja 24.10.25, 15:36
      Z tego co pamietam, to nawet jesli zadluzjaac osoba ma inne mieszkanie na wlasnosc to nie jest oczysiste, ze zostanie tam eksmitowana, a powinno sie to dziac automatycznie..
    • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 24.10.25, 20:57
      Słyszałaś o ubogich pracujących, darwinistko społeczna?

• taki-sobie-nick Re: Eksmisja 24.10.25, 20:57
        Zresztą twoje poglądy (przynajmniej o alkoholikach) są gorsze niż darwinizm społeczny.

• czerwonylucjan Re: Eksmisja 25.10.25, 01:14
          I rozumiem, ze ty bedziesz tolerowac, ze taki ubogi pracujacy zasiedla twoje mieszkanie bez zaplaty za odstepne, czynsz i media?
          • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 25.10.25, 01:18
            czerwonylucjan napisał(a):

> I rozumiem, ze ty bedziesz tolerowac, ze taki ubogi pracujacy zasiedla twoje mi
            > eszkanie bez zaplaty za odstepne, czynsz i media?

A co, twoje zasiedlił? Myślałam, że chodzi o lokatora komunalnego.
            • marta.graca Re: Eksmisja 25.10.25, 09:00
              Na jakiej podstawie tak myślałaś?
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Eksmisja 25.10.25, 11:10
              Moje raz zasiedlił.
      • angazetka Re: Eksmisja 24.10.25, 21:00
        Ubogi pracujący może nie płacić...?
      • pursuedbyabear Re: Eksmisja 25.10.25, 09:45
        Czy bycie ubogim pracującym zwalnia z płacenia czynszu?
        • marta.graca Re: Eksmisja 25.10.25, 14:11
          Pewnie by chciała, jak i kokosowy.
    • login.na.raz Re: Eksmisja 25.10.25, 07:57
      No właśnie, czemu hotel może wystawić kogoś za drzwi, jeśli skonczy mu się doba hotelowa i nie zapłaci za kolejną, a wynajmujący nie może? Przecież ten z hotelu też może nie mieć dokąd pójść i zostaje wyrzucony na bruk.
    • vivi86 Re: Eksmisja 25.10.25, 08:57
      Efekt libkowej tresury nie śmiej wymagać od państwa radź sobie sam...no to...soboe radzą. Społeczeństwo masowo libkofrwzesy popierało. Coś się zmieniło?
      • balladyna Re: Eksmisja 25.10.25, 11:20
        Tak, to właśnie "libki", które mają i wynajmują swoje mieszkania, domagają się ochrony praw lokatorów. Ty w ogóle myślisz, czy tylko piszesz byle więcej?
        • vivi86 Re: Eksmisja 26.10.25, 12:57
          Gdzie pisałam, że libki się domagają?
          • balladyna Re: Eksmisja 26.10.25, 14:40
            No więc co zwalasz obecne przepisy chroniące lokatorów na jakieś "wyniki libkowej tresury"? Obecne przepisy są dla nich mocno niekorzystne, a postulat, żeby ludzie sobie sami radzili i nie oglądali się, że państwo im wszystko załatwi, nie ma nic wspólnego z pozwoleniem na zawłaszczanie cudzej własności. Tak to rozumiesz: radź sobie sam = okradaj innych? No to brawo Ty!
            • vivi86 Re: Eksmisja 26.10.25, 15:27
              Wy iki libkowej tresury to radzenie sobie ludzi...tak jak sobie radzą. Wszak od państwa nie śmią wymagać. Libki mają co chciały
              • analoga_niet Re: Eksmisja 26.10.25, 15:57
                Włamywacze i kieszonkowcy to też wina libków? Przekręty na wnuczka również?
                • vivi86 Re: Eksmisja 26.10.25, 16:28
                  Niech ludzie (ich zdaniem) radzą dobudowa sami bo państwo nie jest od tego.
                  • balladyna Re: Eksmisja 26.10.25, 18:05
                    Państwo nie jest od tego, żeby bronić złodziei i zakazywać obywatelom bronienia się przed kradzieżą. A niestety właśnie to robi. I trzeba być idiotką, żeby twierdzić, że ta sytuacja jest winą obywateli.
                    • vivi86 Re: Eksmisja 26.10.25, 18:31
                      Państwo zdaniem libków nie jest od niczego i ludzie nie śmią od państwa wymagać. Toż wobec tego radzą sobie sami. Różnymi metodami.
                      • balladyna Re: Eksmisja 26.10.25, 20:40
                        I jeszcze jedno: większość tych niepłacących to nie matki z dziećmi będące w trudnej sytuacji, tylko cwaniaki, które wiedzą, że mogą bezkarnie okradać ludzi. Nie widzę żadnego powodu, dla którego państwo miałoby im cokolwiek dawać.
                        • vivi86 Re: Eksmisja 27.10.25, 18:57
                          Nie dawać tylko kkreąlać ramy no najmu. Nie wiem czy wiesz, że są kraje gdzie czynsz najmu jest regulowany, do tego istnieje tani najem państwowy. U nas pisnąć o tym nie wolno to ludzie sobie radzą...inaczej.
                          • balladyna Re: Eksmisja 27.10.25, 23:45
                            Nie radzą, tylko oszukują, Ty serio nie widzisz różnicy między jednym a drugim? Złodziej też sobie radzi kradnąc? A czynsz regulowany nie ma nic do rzeczy. Jak ktoś nie płaci bo nie chce, bo taki sobie znalazł sposób na życie, to czy czynsz będzie regulowany czy nie, nie ma znaczenia. Mało to cwaniaków prasa opisywała, którzy wystawnie sobie żyli, a czynszu i opłat za media nie ponosili? I nie były to matki z dziećmi.
                            • dr.amy.farrah.fowler Re: Eksmisja 28.10.25, 13:08
                              W Polsce istnieją mieszkania komunalne, niewiele bo niewiele, ale są. Średnie zaległości czynszowe to koło 30%, w niektórych gminach sięgają 50%. Rekordziści nie płacą od dwucyfrowej liczby lat.
                      • 152kk Re: Eksmisja 27.10.25, 11:53
                        Państwo jest od niczego zdaniem anarchistów.
                        Ale ok, jak się nie rozumie rzeczywistości w której się żyje, to się szuka prostych odpowiedzi: że wszystkiemu winni libki, lewacy, geje, cykliści, ufo, Unia Europejka (lub wstaw dowolne).
                        • vivi86 Re: Eksmisja 27.10.25, 18:57
                          Libki winne są wielu rzeczom.
                    • cegehana Re: Eksmisja 26.10.25, 19:38
                      Państwo jest od tego, żeby karać złodziei - więc tak zasadniczo tak: kieszonkowcy i włamywacze są winą państwa, które powinno obywateli chronić. A sam fakt, że nie zakazuje obywatelom się bronić przed kradzieżą to nie jest wystarczająca łaska.
                      • balladyna Re: Eksmisja 26.10.25, 20:33
                        W przypadku niepłacących za mieszkanie najemców, tak naprawdę okradających w ten sposób właścicieli, państwo wręcz zakazuje bronienia się. Jeszcze za media każe płacić.
                        • cegehana Re: Eksmisja 26.10.25, 20:56
                          Ale podatki pobiera chętnie.
            • vivi86 Re: Eksmisja 26.10.25, 15:28
              No niestety takudzie zaczęli sobie radzić. Ale przynajmniej nie wymagają uczciwej polityki mieszkaniowej. O to chodziło libkom
            • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 26.10.25, 21:31
              Tak to roz
              > umiesz: radź sobie sam = okradaj innych?

Ech, te argumenty ad personam. Powiedzmy, że część najemców może to tak rozumieć.

Jak również mogą to tak rozumieć firmy sprzedających chińskie garnki seniorom, oszuści internetowi i zwykli etc.
              • balladyna Re: Eksmisja 26.10.25, 21:49
                To żaden argument ad personam, tylko podsumowanie poglądów Vivi. Tak, wciskający chińskie garnki za grubą kasę seniorom, to oszuści. Ci, którzy wynajmują mieszkanie, stać ich na płacenie a nie płacą - to też oszuści. Nazywajmy rzeczy po imieniu i przestańmy opowiadać bajki, że "tak to można rozumieć". Uczciwi jakoś "tak tego nie rozumieją", choć pewnie byłoby im wygodniej, a jak ich nie stać na wynajmowanie mieszkania, to wynajmują pokój.
                • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 27.10.25, 20:19
                  Nazywajmy rzeczy po
                  > imieniu i przestańmy opowiadać bajki, że "tak to można rozumieć".

Czy ty w ogóle rozumiesz, co ja do ciebie piszę?

NIE PISZĘ: "tak to można rozumieć".

PISZĘ: "Osoby sprzedające chińskie garnki/wynajmujące i nie płacące MOGĄ (TE OSOBY MOGĄ! NIE MY! Załapałaś nareszcie?) tak rozumieć radzenie sobie."
                  • balladyna Re: Eksmisja 27.10.25, 23:38
                    Może skup się, zamiast burzyć. Napisałam żeby nie mówić, że tak można rozumieć radzenie sobie, w odniesieniu do tych właśnie osób, które oszukują i nie płacą - wydawało mi się, że kontekst naszej rozmowy jest oczywisty. A napisałam tak, bo takie twierdzenie to bzdura. One nie "tak rozumieją", tylko bezczelnie oszukują i kradną - taki sposób na życie sobie znalazły. I podtrzymuję, że jakoś uczciwe osoby jakoś sobie tego tak nie tłumaczą, nie mają problemu ze zrozumeniem, co oznacza radzenie sobie - że nie jest to równoznaczne z pasożytowaniem na innych. Skąd Ci się wzięło w ogóle jakieś "my" pojęcia nie mam.
                    • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 27.10.25, 23:57
                      Skąd Ci się wzięło w ogóle jakieś "my" pojęcia nie mam.

Z twojej wypowiedzi. Teraz będziesz udawać, że napisałaś co innego niż napisałaś, a to jest wkurzające niezależnie od meritum.
                      • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 27.10.25, 23:59
                        A co do wspomnianych libków, to ja też miałabym na ich temat sporo do powiedzenia.
                        • balladyna Re: Eksmisja 28.10.25, 00:28
                          A ja miałabym dużo do powiedzenie o takich co piszą, że oszuści mogą swoje oszustwa uważać za "radzenie sobie" - jakby taki sposób myślenia był jakimkolwiek wytłumaczeniem.
                          • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 28.10.25, 00:33
                            balladyna napisała:

> A ja miałabym dużo do powiedzenie o takich co piszą, że oszuści mogą swoje oszu
                            > stwa uważać za "radzenie sobie" - jakby taki sposób myślenia był jakimkolwiek
                            > wytłumaczeniem.

A ja pisałam, że to jest wytłumaczeniem? Nie zauważyłam.

Cóż, mogą i nader często uważają.

Chodziło mi o odnotowanie zjawiska oraz zaznaczenie, że niesłusznie posądzasz vivi o tego typu poglądy. No ale ematka koniecznie musi nadinterpretować, bo się udusi. I to koniecznie na niekorzyść rozmówcy.

Chętnie bym nawet z góry zaznaczała pewne aspekty, gdyby nie to, że nigdy nie wiem, w jaki sposób nadintepretuje ematka.
                          • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 28.10.25, 00:34
                            balladyna napisała:

> A ja miałabym dużo do powiedzenia

O, czyżbyś uważała się za libka?
                            • balladyna Re: Eksmisja 28.10.25, 00:38
                              A skąd taki wniosek?
                              • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 28.10.25, 00:43
                                balladyna napisała:

> A skąd taki wniosek?

Wyciągnęłam. Uważasz się?
                                • balladyna Re: Eksmisja 28.10.25, 00:52
                                  Nie mam wpływu na to, jakie wnioski wyciągasz.
                                  • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 28.10.25, 00:53
                                    balladyna napisała:

> Nie mam wpływu na to, jakie wnioski wyciągasz.

Wiem o tym. Uważasz się za libka?
                                  • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 28.10.25, 00:53
                                    balladyna napisała:

> Nie mam wpływu na to, jakie wnioski wyciągasz.

Aha, pytałaś tylko po to, żeby się przyp...
                                    • balladyna Re: Eksmisja 28.10.25, 01:22
                                      Męcząca jesteś. Zapytałam, bo chciałam się dowiedzieć, co cię skłoniło do takich wniosków. Nie odpowiedziałaś, to nie. Przyp... się do ciebie nie mam powodów, wręcz przeciwnie, zamierzam zakończyć rozmowę.
                                      • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 28.10.25, 01:31
                                        balladyna napisała:

> Męcząca jesteś.

Ty też jesteś męcząca. Robisz co możesz, żeby tylko nie odpowiedzieć na pytanie: uważasz się za libka czy nie?

Przy...dolić już się zdążyłaś i o to mi chodziło.

Co mnie skłoniło do takich wniosków? - chętnie odpowiem, jeśli ty odpowiesz na moje pytanie.
                                        • balladyna Re: Eksmisja 28.10.25, 01:49
                                          Nie "robię co mogę" tylko po prostu nie odpowiadam. I nie zamierzam. Bo nie mam ochoty, obowiązku, przyjemności. Nie wiem, skąd w tobie przekonanie, że miałabym na cokolwiek ci odpowiadać. Wpisałaś się pod moim postem o libkach, więc odpowiedziałam. Uznałaś, że odpowiedziałam, bo pewnie jestem libkiem. Kompletnie nie rozumiem, dlaczego, bo to wniosek z d...py, ale to twój problem. EOT.
                                          • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 28.10.25, 02:02
                                            Wpisałaś się pod moim postem o libkach, więc odp
                                            > owiedziałam. Uznałaś, że odpowiedziałam, bo pewnie jestem libkiem.

Nooo... nie tak to wyglądało. Uznałam, że jesteś libkiem, z innego powodu. Nie dlatego, że dyskusja przebiegała w podwątku o libkach.

• taki-sobie-nick Re: Eksmisja 28.10.25, 02:03
                                            balladyna napisała:

> Nie "robię co mogę" tylko po prostu nie odpowiadam. I nie zamierzam. Bo nie mam
                                            > ochoty, obowiązku, przyjemności.

Och, och. Jakież ty masz możliwości rozległe.

Nie wiem, skąd w tobie przekonanie, że miałab
                                            > ym na cokolwiek ci odpowiadać.

Bo jest to forum dyskusyjne?
                          • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 28.10.25, 00:34
                            balladyna napisała:

> A ja miałabym dużo do powiedzenie o takich co piszą, że oszuści mogą swoje oszu
                            > stwa uważać za "radzenie sobie" - jakby taki sposób myślenia był jakimkolwiek
                            > wytłumaczeniem.

Tak, tak. Na pewno zaraz napiszesz, że oszukuję, kogo się da.
                      • balladyna Re: Eksmisja 28.10.25, 00:20
                        Nawet mi się nie chce dyskutować. Napisałam, co napisałam, wydawało mi się, że w sposób zrozumiały. Nie rozumiesz, chcesz się czepiać słów, to trudno.
              • vivi86 Re: Eksmisja 27.10.25, 18:58
                Cześć najemców tak niestety sobie radzi. Od państwa wszak wymagać nie wolno.
                • pursuedbyabear Re: Eksmisja 27.10.25, 19:03
                  Ale nikt im nie broni starać się o pomoc państwa.
                • czerwonylucjan Re: Eksmisja 28.10.25, 03:48
                  Jak sobie radzi? Okradajac przypadkowych ludzi? To jest "radzenje sobie"? Jak ktos ci ukradnie torebke to tez bedzie radzenue sobie? 🤡
    • aankaa Re: Eksmisja 25.10.25, 11:14
      jak masz nadmiar kasy kup sobie (mniejszy lub większy) worek złota i nie marudź. Nie każdy musi być wynajmującym tongue_out
      • czerwonylucjan Re: Eksmisja 25.10.25, 12:17
        Czasem sie zmienia prace np na rok itrzeba zmienic miasto, wtedy trzeba wynajac aby pokryc koszty wynajmu w innym miescie.. to ze ktos chcialby, zeby prawo odpowiednjo traktoealo oszustow to ta duzo?
        • aankaa Re: Eksmisja 25.10.25, 13:17
          ale to nie musi być twój problem
    • cegehana Re: Eksmisja 25.10.25, 12:54
      Relikt z czasów, kiedy państwo za cokolwiek odpowiadało oprócz inkasowania forsy.
      • ardzuna Re: Eksmisja 25.10.25, 12:57
        I z niczym sobie nie radziło.
      • balladyna Re: Eksmisja 25.10.25, 14:06
        Ja bym powiedziała, że wręcz przeciwnie, przynajmniej w praktyce. Bo mieszkań socjalnych jest jak na lekarstwo, więc problem się zwala na właścicieli wynajmowanych lokali. Wszyscy widzą problem, a państwo rżnie głupa i udaje, że jest takie opiekuńcze cudzym kosztem.
        • vivi86 Re: Eksmisja 26.10.25, 15:29
          Nie się zwala tylko nie śmią wymagać od państwa więc wymagają od kogoś innego. Uważajcie jakie życzenia wypowiadacie bo jeszcze mogą się spełnić.
          • balladyna Re: Eksmisja 26.10.25, 16:40
            Guzik mogliby sobie wymagać od właściciela, gdyby państwo nie umywało rąk i nie zrzuciło problemu na wynajmujących mieszkania.To nie jest kwestia "śmią" czy "nie śmią" - to są bezczelne pasożyty, które dobrze wiedzą, że mogą sobie na to pozwolić i poglądy liberałów nie mają tutaj nic do rzeczy. Ba! Gdyby rzeczywiście te poglądy brano pod uwagę, to te darmozjady lądowałyby na bruku szybciej niżby zdążyły pomyśleć o niezapłaceniu drugiego czynszu. Ale rozumiem, że chciało się "libkom" przywalić.
            • vivi86 Re: Eksmisja 26.10.25, 18:33
              gdyby państwo nie umywało rąk

Umyło za przyzwoleniem libków czyli znacznej większości społeczeństwa klaszczącego uszami z zachwytu od lat 80 i cielęco podziwiających zachód bo tam tak libkowo jest. Cierp ciało coś chciało.
              • balladyna Re: Eksmisja 26.10.25, 18:59
                Tak, w Polsce sami liberałowie żyją i to oni sobie uchwalili przepisy, które w nich samych uderzają. Weź Ty Vivi już może lepiej tymi wakajkami się zajmij, przynajmniej jest zabawnie.
                • vivi86 Re: Eksmisja 27.10.25, 19:01
                  Tak. Miliony rodaków dostawały ekstazy za hasełko-zaklęcie zaUszfirme. Ciekawe, że doradzający to tudzen zaradności i poduszki finansowe, głoszący te hasła od transformacji z płaczem po kilku miesiącach covida polecieli po taeczd od państwa. I gdzie te oszczędności z kilkudziesięciu lat? Stleni9ne w 2 miesiące? Czy może libki jedno mówiły, drugie robiły?
                  • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 28.10.25, 00:36
                    vivi86 napisał(a):

> Tak. Miliony rodaków dostawały ekstazy

Z powodu, z powodu, nie "za".

Załóż firmę to jedno, gorsze było każdy może prowadzić firmę.
      • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 25.10.25, 21:04
        cegehana napisała:

> Relikt z czasów, kiedy państwo za cokolwiek odpowiadało oprócz inkasowania fors
        > y.

A ja mam wrażenie, że wprost przeciwnie, że to nowy wynalazek, tj. ustalono to już po transformacji.
        • cegehana Re: Eksmisja 25.10.25, 21:12
          Transformacja ustrojowa była koło 30 lat temu a wygaszanie usług publicznych było rozciągnięte na lata.
          • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 25.10.25, 21:15
            cegehana napisała:

> Transformacja ustrojowa była koło 30 lat temu a wygaszanie usług publicznych by
            > ło rozciągnięte na lata.

Możesz wyjaśnić, co masz na myśli przez wygaszanie usług publicznych?
            • cegehana Re: Eksmisja 25.10.25, 21:56
              Wszystkie wygaszone usługi publiczne. Wygaszone - coś co było a czego nie ma.
              • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 25.10.25, 21:58
                cegehana napisała:

> Wszystkie wygaszone usługi publiczne.

Ignotum per ignotum. Wymień.

Wygaszone

To się nazywa zlikwidowane.
                • cegehana Re: Eksmisja 25.10.25, 22:01
                  Wszystkie od kiedy? Od Mieszka I czy wcześniej?
                  • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 25.10.25, 22:02
                    cegehana napisała:

> Wszystkie od kiedy? Od Mieszka I czy wcześniej?

Mówiłam, albo się powtarzasz, albo przyp...alasz.

Od książąt mazowieckich, a w ogóle EOT.
                  • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 25.10.25, 22:03
                    cegehana napisała:

> Wszystkie od kiedy? Od Mieszka I czy wcześniej?

Dobra, dosyć tej zabawy. Ciebie to bawi, mnie nie, EOT.
                    • cegehana Re: Eksmisja 25.10.25, 22:05
                      Pewnie, że bawi. Co można odpowiedzieć na tak zadane pytanie na poważnie.
                      • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 25.10.25, 22:07
                        cegehana napisała:

> Pewnie, że bawi. Co można odpowiedzieć na tak zadane pytanie na poważnie.

Nie wiesz, biedactwo?
                      • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 25.10.25, 22:08
                        cegehana napisała:

> Pewnie, że bawi. Co można odpowiedzieć na tak zadane pytanie na poważnie.

[Niektórzy są wrednymi babami]
                        • cegehana Re: Eksmisja 25.10.25, 22:18
                          Przecież miało być EOT.
              • marta.graca Re: Eksmisja 26.10.25, 06:27
                Nickowi chodziło zapewne o to, jakie usługi zostały wygaszone ( wyliczenie ich).
                • cegehana Re: Eksmisja 26.10.25, 07:26
                  I obraził się, kiedy spytałam o zakres tej listy.
                  • marta.graca Re: Eksmisja 26.10.25, 07:52
                    A nie można było po prostu podać, zamiast zadawać dziwaczne pytania o usługi publiczne za Mieszka I?
                    • cegehana Re: Eksmisja 26.10.25, 08:02
                      Ja nie pytałam o usługi publiczne za Mieszka I tylko o zakres listy, której sobie życzy ode mnie obca osoba z forum.
                      • marta.graca Re: Eksmisja 26.10.25, 08:08
                        To może ja poproszę o listę- powiedzmy od 1990.
                        • cegehana Re: Eksmisja 26.10.25, 08:13
                          Jasne, już biorę się do roboty. Mam nadzieję, że rozumiesz, że ta praca trochę potrwa.
                          • marta.graca Re: Eksmisja 26.10.25, 08:51
                            Spoko, nie pali się smile
                            • cegehana Re: Eksmisja 26.10.25, 08:51
                              Czekaj, czekaj.
                • vivi86 Re: Eksmisja 26.10.25, 15:31
                  Radykalne cięcia w mpk i pkp. 13 mln Polaków wykluczonych komunikacyjnie.
                  • riki_i Re: Eksmisja 26.10.25, 16:09
                    Jakie cięcia w PKP? Rekordowe wzrosty liczby pasażerów
                    kurier-kolejowy.pl/aktualnosci/49174/kolejny-rekordowe-wakacje-na-polskich-torach.html

Do tego na ostro wchodzi na tory międzynarodowa konkurencja
                    www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/regiojet-nie-zwalnia-czeski-przewoznik-ma-plany-125085.html

Już masz spadek cen tam gdzie pojawił się Regio Jet (Warszawa-Kraków) , a to dopiero początek
                    • angazetka Re: Eksmisja 26.10.25, 16:18
                      > Jakie cięcia w PKP? Rekordowe wzrosty liczby pasażerów
                      kurier-kolejowy.pl/aktualnosci/49174/kolejny-rekordowe-wakacje-na-polskich-torach.html

... Cięcia mniej dochodowych linii. Potężne. Przegapiłeś?
                      "Ministerstwo Infrastruktury właśnie przedstawiło informacje o tym, że 42% miast w Polsce nie ma dostępu do kolei pasażerskiej, co przekłada się na liczbę 408 ośrodków. Dane te dotyczą stanu z początku 2022 roku. Resort wskazuje też, że od 1991 zlikwidowano w Polsce ponad 3600 kilometrów linii kolejowych".
                    • vivi86 Re: Eksmisja 26.10.25, 16:25
                      Połączeń. Zobacz ile miejscowości jest wykluczonych komunikacyjnie i jak e innych obcięto połączenia.
                    • vivi86 Re: Eksmisja 26.10.25, 16:27
                      Zobaczymy kiedy coś ruszy na wsiach gdzie kolei nie masz i autobus też nie jeździ. Albo jeżdzi co 2 h z kilkoma godz przerwy ok południa. To, że na trasie gdzie jest pociag pojawi się kolejny nie rozwiąże problemu tych, którzy zbiorkomi nie mają.
                      • mizantropka_20 Re: Eksmisja 27.10.25, 09:06
                        Już się ruszyło, tzw gminny transport publiczny, ale zapisiony nanomódżek wakajkowej nie był w stanie przyswoić tej informacji. Ba, wręcz ją wyparł, bo w żaden sposób, nie można jej użyć do przy-czenia libkom.
                        • riki_i Re: Eksmisja 27.10.25, 11:24
                          Z koleją też się ruszyło jak cholera, ale nie będę tego udowadniał na przykładach typu powrót pociągów w przyszłym roku do Łomży (po ponad 30 latach), jak ktoś z góry wie lepiej.
                          • cegehana Re: Eksmisja 27.10.25, 11:37
                            To że pociąg powrócił po 30 latach to nie znaczy, że nie został wygaszony.
                            • riki_i Re: Eksmisja 27.10.25, 11:54
                              Ale nie znaczy też, że nadal wszystko jest do d upy , bo złe libki rządzą.
                            • vivi86 Re: Eksmisja 27.10.25, 18:56
                              Dokładnie
                    • pursuedbyabear Re: Eksmisja 26.10.25, 20:09
                      Większość użytkowników kolei nie jeździ na trasie Warszawa-Kraków, miszczu.
                      • vivi86 Re: Eksmisja 27.10.25, 19:01
                        This.
      • taki-sobie-nick Re: Eksmisja 25.10.25, 21:41
        cegehana napisała:

> Relikt z czasów, kiedy państwo za cokolwiek odpowiadało oprócz inkasowania fors
        > y.

Jeśli masz na myśli ustrój miniony, to chyba raczej nie.

isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20010710733
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Eksmisja 27.10.25, 06:11
        Obecna ustawa o ochronie praw lokatorów pochodzi z czerwca 2001 roku. Rządziła wtedy koalicja AWS i UW, czyli, powiedziałabym, libkizm na pełnej, a państwo od dobrych dziesięciu lat tłumaczyło obywatelom, że jak umieją liczyć, to mają liczyć na siebie.

A jeśli tęsknisz za PRL-em, to jakoś moje wspomnienia z tych czasów nie sugerują, żeby PRL był skuteczny jeśli chodzi o zaspokojenie takich potrzeb obywateli, jak dach nad głową i opieka zdrowotna.
    • heca007 Re: Eksmisja 25.10.25, 13:12
      Kokosowy! Pani do ciebie wink
    • czerwonylucjan Re: Eksmisja 26.10.25, 07:06
      Also - bycie nieplacacym lokatorem to swietny sposob na pozyskanie mieszkania, wynajmujesz jakies, nie placisz, a miasto ci szuka lokum, dp czasu znalezienia - mieszkasz za darmo..
      • iberka Re: Eksmisja 26.10.25, 20:56
        No nie za darmo, bo płacisz za bezumowne korzystanie z lokalu. Dług nie przepada.
        • czerwonylucjan Re: Eksmisja 27.10.25, 04:34
          Owszem, ale co z tego, z czego bedzie egzekwowac komornik? minimalna nietykalna, majatku na oogl nie ma.
    • freja08 Re: Eksmisja 26.10.25, 07:23
      Niepłacący lokatorzy to często rodziny z dziećmi. Kto im wynajmie pokój w mieszkaniu współdzielonym z innymi osobami. Wyobraź sobie że jesteś studentem, mieszkasz w wynajmowanym pokoju, a do drugiego wynajmujący dokwaterowuje ci rodzinę z trójką drobiazgu. Student się wyprowadzi w trymiga a pokój po nim będzie niewynajmowalny.
      • szpil1 Re: Eksmisja 26.10.25, 13:01
        freja08 napisała:

> Niepłacący lokatorzy to często rodziny z dziećmi.

I to posiadanie dzieci powoduje czy usprawiedliwia niepłacenie?
        • freja08 Re: Eksmisja 26.10.25, 13:32
          Gdzie ja coś takiego napisałam?
          • szpil1 Re: Eksmisja 26.10.25, 13:39
            Czytając Twoją wypowiedź można wysnuć wniosek, że niepłacący lokator siedzi w mieszkaniu, bo nikt mu nie wynajmie pokoju. A co to obchodzi właściciela mieszkania, że on nie ma się gdzie wynieść?
            • freja08 Re: Eksmisja 26.10.25, 15:59
              Nie, ja tłumaczę autorowi dlaczego nie wyniosą się do wynajmowanego pokoju. Jak dla mnie to powinno się eksmitować matki z dziećmi do domów samotnej matki, tylko chyba brakuje miejsc.
              • szpil1 Re: Eksmisja 26.10.25, 17:48
                Problem w tym, że ci ludzie często nie płacą nie dlatego, że nie mają z czego, ale dlatego, że dobrze wiedzą, że nikt ich szybko nie wyrzuci i mogą mieszkać za darmo.
                • czerwonylucjan Re: Eksmisja 27.10.25, 04:37
                  Otoz to, a wlascicile nieszkania tez mogl sie np rozstac i nie ma gdzie mieszkac.. to jest absurd - takiemu nic nie bedzie sie nalezec, moze mieszkac na ulicy 🤯
      • czerwonylucjan Re: Eksmisja 27.10.25, 04:35
        Sa tez mieszkania, gdzie mieszkaja np robotnicy i inni sezonowi.
      • akn82 Re: Eksmisja 27.10.25, 06:34
        To jakias wyssana z palca sytuacja. Rodzina z dziećmi wynajmująca pokój
        W mieszkaniu dzielonym z innymi ludźmi,,

Ludzie nie płacą taki mają styl funkcjonowania a nie dlatego, że mają lub nie mają dzieci.
      • niemcyy Re: Eksmisja 27.10.25, 19:19
        Niech taka rodzina z dziećmi podnajmie pokój od innej rodziny z dziećmi, która nie płaci za zajmowane mieszkanie, bo ją stać tylko na najęcie pokoju. Będą sobie współdzielić mieszkanie w dwie rodziny. Oczywiście odstępne od rodziny wyższe niż od studenta, bo w 4 bardziej wydeptują podłogę i zajeżdżają pralkę.
        Nie dziękuj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka