19.11.10, 19:44
Korzystam chwilowo z neta w telefonie i nie mogę sprawdzic w kalkulatorze, pomóżcie :) Czy jeśli wypiję 200 ml grzańca między 16 a 17 to o 20 będę już mogła karmić? Ważę 60 kg, 160 cm, dziecko ma 6,5 mca.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Grzaniec 19.11.10, 19:58
      A ten grzaniec to piwo czy wino?
      • katmiller Re: Grzaniec 19.11.10, 20:13

wino
        • gochalek82 Re: Grzaniec 19.11.10, 21:38
          mój wirtualny alkomat powiedział, że ok 20:30-21:00 będziesz mogła już karmić (policzyłam dla wina o mocy 12%) ;)

• lapwing123 Re: Grzaniec 19.11.10, 23:24
            A gdzie takie rzeczy się oblicza?
            • terpuka Re: Grzaniec 20.11.10, 17:04
              wrzuć w wyszukiwarkę wirtualny alkomat :)
              w mleku stężenie alkoholu jest takie samo jak we krwi więc można sprawdzać tak jak dla kierowców
          • kaeira Re: Grzaniec 20.11.10, 17:18
            gochalek82 napisała:
            > mój wirtualny alkomat powiedział, że ok 20:30-21:00 będziesz mogła już karmić (
            > policzyłam dla wina o mocy 12%) ;)

To trochę dziwny rezultat ci wyszedł bo ja wyliczyłam korzystając z tych "alkomatów"
            www.rupissed.com/ (ang-jęz.)
            www.autocentrum.pl/piles-nie-jedz/wirtualny-alkomat/
            (w jednym dla mocy 12%, w drugim dla mocy 9-12%)
            i wyszło mi, że spokojnie po 2 godzinach "można prowadzić" (czyli można karmić) Dla bezpieczeństwa mozna dodać jeszcze 30-60 minut i wychodzi nam godzina 18:30-19.
            • gochalek82 Re: Grzaniec 20.11.10, 21:05
              Korzystałam z tego
              alkomaty.biz/wirtualny-alkomat
              godzina rozpoczęcia picia - 16, zakończenia - 17, liczyłam na pełny i pusty żołądek.
              Dziwny wynik czy nie dziwny - zawsze lepiej nakarmić później niż wcześniej ;)
              • kaeira Re: Grzaniec 20.11.10, 22:25
                gochalek82 napisała:
                > Korzystałam z tego
                > alkomaty.biz/wirtualny-alkomat

Super alkomat, jaśniejszy i dokładniejszy od tamtych - dzięki za link!

A co do godziny - widzę, że ty pewnie wzięłaś pod uwagę "stan absolutnej trzeźwości" . Ja bym wzięła "stan trzeźwości" (do 0,2 alkoholu we krwi) - czyli ok. 19.
    • mruwa9 Re: Grzaniec 20.11.10, 17:32
      ostatnio pojawily sie badania, ktore mowia, ze picie umiarkowanych ilosci alkoholu przez kobiete karmiaca nie stanowi zagrozenia dla dziecka. Nie pamietam, co oznaczalo okreslenie "umiarkowane ilosci alkoholu", a i zagrozenie po spozyciu alkoholu moze byc posrednie, tj, spowolnione reakcje, itd, co raczej jest skutkiem naduzycia , a nie normalnego spozycia. Tylko, ze to, co stanowi umiarkowana ilosc i normalne spozycie bywa interpretowane bardzo subiektywnie, w koncu niejeden alkoholik jest swiecie przekonany, ze przeciez nie ma absolutnie zadnego problemu.
      Tak czy owak, mysle , ze po takiej ilosci grzanca nie ma potrzeby odstawiania, nawet czasowego, dziecka od piersi. Mozna karmic :-)
      • agnen Re: Grzaniec 20.11.10, 23:30
        Dodatkowo jeśli grzaniec był długo podgrzewany i doprowadzony do wrzenie ilość alkoholu znacznie sie zmniejszy (alkohol wrze w temp. 70st, co oznacza ze przy 100 st szybko cały wyparuje)
      • kaeira Re: Grzaniec 21.11.10, 13:13
        mruwa9 napisała:
        > ostatnio pojawily sie badania, ktore mowia, ze picie umiarkowanych ilosci alkoholu przez kobiete karmiaca nie stanowi zagrozenia dla dziecka.

Ale to już było od dawna wiadomo (choć może faktycznie bez podkładki szerszych badań naukowych). Zacytuję siebie:

"Jeszcze przypomnę taki fakt, że np. Brytyjskie Stowarzyszenie Banków Mleka ma takie zasady dla swoich dawczyń mleka (czyli osób, które podlegają rygorom większym niż "zwykła" matka karmiąca"):
        "Milk donors can drink alcohol in moderation. It is best to leave as much time as possible between taking the alcohol and expressing. Donors should avoid drinking more than 2 unit of alcohol daily."
        www.ukamb.org/donor.htm
        Czyli: "Dawczynie mleka mogą pic umiarkowane ilości alkoholu. Najlepiej aby jak najwięcej czasu upłynęło pomiędzy wypiciem alkoholu a odciągnięciem mleka. Dawczynie nie powinny pić więcej niż dwie jednostki alkoholu dziennie".
        (Brytyjska jednostka alkoholu to około szklanka zwykłego, niemocnego piwa; mały kieliszek wina; 25 ml wódki).
    • truscaveczka Re: Grzaniec 21.11.10, 09:41
      Kurczę, też się zastanawiam - czy na Sylwestra będę mogła lampkę białego wina wypić - mój mąż chciałby uczcić długo już czekającym rieslingiem swoje urodziny, ale nie jestem pewna, czy powinnam się dołączyć...

A to jest MÓJ RIESLING! Będę bronić go własną nomen omen piersią :P
      • kaeira Re: Grzaniec 21.11.10, 13:03
        Co do Sylwestra, polecam wątki:
        forum.gazeta.pl/forum/w,570,88237256,88237256,karmienie_piersia_a_sylwester_.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,570,118394283,118394283,Sylwestrowa_organizacja_nocy.html
    • pompi-dompi Re: Grzaniec 21.11.10, 11:53
      Dla wszystkich, które martwią się wypiciem alkoholu podczas karmienia mam taką informację.

W Szwajcarii wszystkie niemowlęta, do pierwszego roku życia, mają zalecane codzienne przyjmowanie witaminy D. Standardowo przepisywany przez lekarzy specyfik to 60% roztwór alkoholu, podaje się tego cztery krople rozcieńczone mlekiem matki, każdego dnia. Smakuje to (pod względem "mocy", nie smaku niestety) jak malibou z mlekiem. Nie wydaje mi się, by kieliszek wina raz na jakiś czas wypity nie tuż przed karmieniem dostarczał większą dawkę czy też mocniej wpływał na dziecko. A w społeczeństwie nie widać jakichś masowych problemów zdrowodnych wśród dzieci (choć może za wcześnie jeszcze na wnioski, nie wiem kiedy to wprowadzili). W każdym razie tutejsi lekarze uważają to za jak najbardziej normalne (eh, gdyby to było jakimkolwiek wskaźnikiem tego, czy coś jest rzeczywiście zdrowe).

Mnie się to wydaje dziwne, sama po spróbowaniu wersji alkoholowej (o-brzy-dli-wa!) kupiłam wit. D w oleju, która jest bez smaku i bez procentów. Ale gdybym podawała, to pewnie nie miałabym oporów przed wypiciem grzańca od czasu do czasu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka