Dodaj do ulubionych

Kubek a technika ssania

20.02.12, 21:50
Mam pytanie. Młoda dostała oid babci kubeczek do picia z rurką. Ładnie pije, nie sądziłam, że się nauczy tak szybko. Tylko wydaje mi się, że zaczęło jej sie psuć ssanie (wiadomo, ze technika jest różna). Wkręcam sobie czy jednak to jest uzasadnione? Jeżeli tak, to powrócimy do łyżeczki.
Pierś dostaje już tylko 3 razy dziennie.
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: Kubek a technika ssania 20.02.12, 22:52
      A normalnie z czego pije?
      Mój syn od dawna używa bidonu z rurką, problemów nie zauważyłam (karmię prawie 2 lata). Twoje dziecko jest już duże, powinno być ok, ale obserwuj.
      • jombusiowa Re: Kubek a technika ssania 21.02.12, 09:41
        Ja miałam bidon z silikonową rurką-bardzo szybko zauwazyłam zmianę techniki ssania. Chciałam mieć alternatywę dla kapiącego Lovi- ale wróciliśmy do kubka.
    • kiki1981 Re: Kubek a technika ssania 21.02.12, 15:49
      To w takim razie jak podawać piciu dziecku na piersi. Ja dopiero na poczatku drogi. Moja córka skończyła 4m i za ok 2m chcę wprowadzić soczek. Na poczatku małe ilości podawane będą łyżeczką ale z czasem kiedy dziecko zacznie pić wodę, herbatkę i inne napoje to z czego podawać? Zastanawiałam się nad niekapkami np avent, lub nuk może lovi ? Karmienie łyżeczką mnie nie przeraża ale podawanie większej ilości płynów tak. Słyszałam o podawaniu picia w zwykłym kubeczu, ale na spacerze w wózku czy w samochodzie (oczywiście nie podczas jazdy). Mnie może się to uda ale babci lub dziadkowi nie, widomo ręce nie te (juz powiedzieli, że będą się bac tak poić dziecko).Interesuje mnie raczej coś " zamkniętego" jaki kubek, butelkę z ustnikiem wybrać. Czy niekapki zabuzają technikę?
      • jul-kaa Re: Kubek a technika ssania 21.02.12, 16:09
        Po pierwsze i najważniejsze: nie wprowadzaj soczków i herbatek, dziecko powinno pić wodę. Serio, jak od początku wprowadzisz słodkie soki, to trudno Ci będzie namówić na wodę później. Moje dziecko od początku dostawało wyłącznie wodę, od niedawna pija inne napoje, ale to w ramach przekąski, pragnienie zaspokaja wodą.

Ja na początku dawałam niekapek jako kapek (z wyjętym zaworkiem), szybko uczyłam też doidy cup - naucz dziecko pod swoją kontrolą pić z normalnych naczyń - 20 razy się zaleje, to opanuje.
        Polecany też jest Lovi 360, moje dziecko nie chciało z tego pić, ale wiele dzieci lubi.

Uważam się za eksperta w tej kwestii ;), bo moje dziecko bardzo, bardzo szybko zaczęło pić samodzielnie z "dorosłych" naczyń, a także z normalnej butelki od wody mineralnej - jak jest w półtarolitrowej butelce połowa (cała butelka jest za cięzka), to jest się w stanie samo napić.
        • zawsze_zielona Re: Kubek a technika ssania 21.02.12, 16:36
          jul-kaa napisała:

> Ja na początku dawałam niekapek jako kapek (z wyjętym zaworkiem), szybko uczyła
          > m też doidy cup - naucz dziecko pod swoją kontrolą pić z normalnych naczyń - 20
          > razy się zaleje, to opanuje.
          > Polecany też jest Lovi 360, moje dziecko nie chciało z tego pić, ale wiele dzie
          > ci lubi.

Moja umie pic z flizanki do espresso i doidy. Problemem w obu przypadkach jest, ze ona musi wszystko potrzasnac, wiec cala sie zalewa. W domu to nie problem, ale gdy jestesmy poza domem trzymam jej kubek zamiast dac doidy do reki. Zastanawiam sie, czy nie kupic tego Lovi na wyjscia. Ale czy to nie jest krok w tyl w nauce picia?

Zgadzam sie co do wody. Po co od malego uczyc picia slodkich napojow? Dziecko nie musi pic soczkow.
          • jul-kaa Re: Kubek a technika ssania 21.02.12, 16:58
            Nie, Lovi 360 chyba nie jest krokiem w tył, bo tam się pije tak samo, jak z kubka, tylko trudniej. Na Twoim miejscu chyba bym dawała Lovi na wyjściach, w domu zwykłe kubki/szklanki.
    • minuta76 Re: Kubek a technika ssania 21.02.12, 17:03
      Od kiedy uczycie swoje Maluchy pić z kubeczków ?
    • kiki1981 Re: Kubek a technika ssania 21.02.12, 21:59
      Co do soczków to chyba różnie bywa. Mam starszą córkę (obecnie 25m) i jak była malutka to piła soczki, później zamieniłam je bezproblemów na wodę. Co do soczków to zawsze rozrabiałam je z wodą. Mnie raczej chodziło o podawanie jakichkolwiek płynów (oprócz piersi). Lovi 360 mam w domu i moja starsza nie lubi zniego pić. Pije z "dorosłego" kubeczka lub niekapka z silikonowym ustnikiem (bo ma modę biegania po domu z piciem i trudno ją utrzymac w miejscu jak pije).
    • jombusiowa Re: Kubek a technika ssania 22.02.12, 08:29
      Ja z Lovi 360 uczylam jak miał tak 7-8 miesięcy-po jakimś czasie załapał.
      Jakoś też szybko nauczyłam go pić z kubka normalnego-ale pod kontrolą-tzn ja trzymam, bo fajnie się jest zalewać wodą:) i z butelki-w związku z czym na wyjazdach wakacyjnych specjalnego kubka nie braliśmy dla niego.
    • malwina.okrzesik Re: Kubek a technika ssania 24.02.12, 17:38
      Ssanie z rurki jest piciem niefizjologicznym, może zaburzać ssanie, choć oczywiście nie zawsze. Dziecko wykonuje ruchy żuchwy, języka itd, normalnie nie pojawiające się w jego rozwoju, dlatego najlepszy jest zwykły kubek, lub doidy cup.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka